Home > > Her-heri

Her-heri

Zuidoost - Rossig blond haar, een verbrandgrage huid, lichtgroene ogen en sproeten rondom de neus. Dat is wel zo'n beetje mijn uiterlijk in een notendop. Zo bakra als maar zijn kan dus. Maar wie me puur op mijn gastronomische voorkeuren zou beoordelen, zou denken dat ik het kind ben van een bonte stoet aan voorouders uit meer zuidelijke windstreken. Ik heb namelijk nogal een voorkeur voor scherp gekruid eten, gepekeld vlees, droge vis, gebakken banaan, zoete aardappelen en platte deegkoeken bij de warme maaltijd. De Surinaamse keuken is dan ook mijn favoriet.
Toen ik nog een provinciaaltje in het zuiden des lands was, wist ik nog niet dat de voorouders van Surinamers zelf ook uit alle windstreken op aarde komen. Laat staan dat ik de keuken zelf kende. Zoveel Surinamers wonen er niet beneden Eindhoven, ik ken er eerlijk gezegd geen een in Limburg, en Surinaamse restaurants heb je er ook niet, tenminste niet dat ik weet. Maar hoe dankbaar was ik na mijn verhuizing naar Amsterdam, toen ik kennismaakte met de gevarieerde Surinaamse keuken, die ik sindsdien als mijn favoriete keuken beschouw. Mijn favoriete gerechten zijn trie en her-heri. Met het laatste gerecht maakte ik voor het eerst kennis drie jaar geleden op het Kwakoe Festival.
Trie heb ik leren eten dankzij een tijdelijke Surinaamse huisgenoot van me, toen ik net in Amsterdam kwam wonen. Samen met een Nederlandse vriendin aten we die heerlijke, scherpe visjes. Loopneus. Brandende lippen. Rode, tranende ogen. Naar lucht happend in de hoop onze in lichterlaaie staande tongen iets te kunnen verkoelen, tevergeefs. En dan onze Surinaamse vriend die hoofdschuddend verzucht: "Jullie zijn echt gek, trie eet je met een hap witte rijst erbij. Toch niet zo." Maar nee, mijns inziens doet de rijst af aan die 'typische' smaak van de hete visjes, dus als een echte die-hard snack ik ze zo weg.
Mijn andere favoriete gerecht, her-heri, at ik voor het eerst drie jaar geleden op het Kwakoe Festival in Amsterdam. We belandden in een van de talloze eettentjes en ik vroeg wat lekker was. Volgens de uitbaatster was dat her-heri, een combinatiegerecht met onder andere zoete aardappel, gebakken bakbanaan, bakkeljauw en sambal. En lekker was het. Diezelfde zomer ben ik nog een keer terug gegaan met andere vriendinnen, en ook die zijn inmiddels verzot erop.
Sindsdien ga ik elke zomer minimaal een keer naar Kwakoe. Puur voor de her-heri. Tot dusver heb ik namelijk nog in geen enkel Surinaams restaurant in Amsterdam dit gerecht op de menukaart mogen aantreffen. Tot mijn grote verdriet. Dus mocht iemand van jullie weten waar ik dit gerecht goed en lekker kan eten in Amsterdam: geef mij gerust de coördinaten door van dit restaurant en ik word er vaste klant.

Tot die tijd moet ik het maar doen met die ene jaarlijkse gelegenheid: Kwakoe. Zo belandde ik er twee zondagen geleden ook weer. De tropische regenbuien die de stad toen teisterden - eerst loeierheet met een brandende zon, dan een stortbui, en dan weer de zon die in combinatie met de verdampende regen zorgden voor een nóg broeierig weer - in combinatie met het groen van het Bijlmerveld, de vele tentjes met harde muziek - om vooral maar boven de geluidsboxen van je buurman uit te komen - en heel veel eetkraampjes, maakten dat ik me helemaal in Surinaamse sferen waande. Eigenlijk lijkt het wel een beetje op het carnaval dat wij in het zuiden ieder jaar vieren, misschien dat ik me daarom wel zo thuis voel op dit feestje in Zuidoost.
Daar zaten we. Mooi plekje. Twee zitplaatsen aan een tafeltje. En her-heri op het menu. Soms kan het leven gewoon goed zijn. Maar toen kwam de ober en begon een van de gerechten op de ophangende menukaarten door te strepen. Ik vreesde het ergste, maar dat was ongegrond. De bami was op. So what? Maar toen kwam de ober naar ons toe en begon zich te verontschuldigen. Het zal toch niet, dacht ik. En nee hoor, her-heri was er nog genoeg, maar de rijst was op en er moest nieuwe gekookt worden. Nu hoort bij her-heri geen rijst, maar mijn tafelgenote had rijst met bonen besteld, vandaar. Het zou een kwartiertje duren. Dat was te overzien. Ik bestelde nog twee biertjes en kocht bij een ander kraampje wat gefrituurde, zoute bananenschijfjes als voorgerecht. Het kwartiertje werd een half uurtje. En het half uurtje werd drie kwartier. Toen bleek, na navraag gedaan te hebben, dat het koken van de rijst nog wel even duurde. Meer dan een kwartiertje. Foute informatie. Sorry. Twee biertjes van het huis om het lange wachten te verzachten? Tuurlijk.
Mijn tafelgenote, van Portugese origine, begon inmiddels tegen te pruttelen. Het duurde nu toch wel héél erg lang. "Maar jullie zijn toch van amanhã, amanhã?, vroeg ik aan haar, "Vanwaar die haast?" Maar ze legde me uit dat amanhã alleen gold als het je eigen werk betrof, als er nog iets moet gebeuren. Niet als je zelf klant bent en ergens op moet wachten. Dan zijn Portugezen even ongeduldig als de Nederlanders.
Intussen komt de ober er weer aangelopen. De rijst zou zo klaar zijn, en of we intussen van het huis een portie spareribs lusten. Het woord gratis is hetzelfde in het Nederlands en in het Portugees. Gratis spareribs? Tuurlijk. Waarop we een flinke bak voor onze neus gezet krijgen. Lekkere spareribs ook.
Eindelijk, na een jaar plus anderhalf (!) uur, komt mijn her-heri eraan. Was het het lange wachten waard? Ik zou het niet weten, eerlijk gezegd. Want na die spareribs kreeg ik er bijna geen zoete aardappelen of gebakken banaan meer bij. Gelukkig doet niemand op Kwakoe moeilijk om een meeneembakje, en daar ging de her-heri, mee naar De Baarsjes, het avondmaal voor de volgende dag. Maar toen die volgende dag mijn feestmaaltijd, opgewarmd in de magnetron en voorzien van een flinke klodder sambal, voor mijn neus stond, smaakte het toch niet zoals andere jaren. Aan de kwaliteit van het eten lag het niet. Ik miste de belangrijkste smaakmakers van dit - voor mij - inmiddels mythische gerecht: de harde muziek, het djogo bier en de voorbij flanerende mensen. Dit jaar kan ik helaas niet meer naar het Kwakoe Festival gaan (laatste keer deze zondag, voor de geïnteresseerden). Dus dat wordt weer een jaar lang smachten. Maar ach, soms beleef je de grootste pret aan de voorpret.

56 reacties op "Her-heri"

lijn
-1-  lijn:
Peprewatra! Met kasababrede and een flink stuk adjoema.
Wat je van ver haalt is lekker, en als je het hier niet kunt krijgen, neemt het welhaast mythische proporties aan :)
JEAN-PIERRE
-2-  JEAN-PIERRE:
Dit is nou zo'n verhaal waar ik helemaal vrolijk van word!! En...hongerig...shit mijn hutspot brand aan!!!! Goeie story Claudia.
Just
-3-  Just:
Her-heri, en andere authentieke Surinaams-creoolse gerechten kun je oa. krijgen bij:
mamaas (mamaas.nl)
de draver
sabaku
Eet smakelijk!
Wout
-4-  Wout:
Beste Claudia,

Heri heri is inderdaad op weinig plekken te bestellen. Als je het bij mensen thuis eet, smaakt het meestal nog veel lekkerder. Maar dat is bijna altijd zo met Sranan nyan. Neem nou de gemiddelde roti die je hier in Amsterdam kan kopen. De meeste eethuizen, restaurants, warungs passen de gerechten toch een beetje aan de NL markt aan. Niks mis mee hoor, maar de authentieke, hardcore roti heeft een goeie vulling (aardappel of erwten) en het vlees en/of de groenten wordt bereid met meer en smaakvollere massala en meer peper. Probeer eens de rotis van Roopram in de van Swindenstraat, nabij het Oosterpark. Een van de betere adressen..

Anyway, back to the heri heri.. Deze kun je bestellen o.a. bij de Draver (metro Wibautstraat, t.o. de koffieshop) en bij Lalla Rookh (Wijtenbachstr. 290 http://www.lalla-rookh.nl).

Enjoy!!
Merre
-5-  Merre:
hey, leuk verhaal, maarre luister dan schat; je hoeft niet nog een jaar te wachten hoor. Traditionele Surinaamse keuken http://www.sabaku.nl.
Het is een surinaams eetcafe in Amsterdam Oost en afhalen kan ook.
Meer info is te vinden op de website
Dr.D
-6-  Dr.D:
Roti is sinds mensenheugenis toko Hangalampoer in de 2e nassaustraat.
Vooral vanwege het 'brood'.
Zo heet de gele bonenpannekoek.
Bij alle andere surinaamse eettentjes die (nog) niet kent eerst vragen naar de pom.
Als die niet goed is, is de rest van de keuken vaak afgeraffelde gerechten.
“Mmmm, mijnheer is een kenner” is dan vaak de reactie van de uitba(ats)ter...
Overigens, terie eet je meestal met telo (cassave)
Dr.D
-7-  Dr.D:
Tip: de naam is me ontschoten maar aan het einde van de Dappermarkt is `n surinaams/hindoestaanse toko.
Geweldig goed!
Niet omdat de eigenaar een bekende is maar Dr.D is eerlijk, ook tegen de vroegere buurman...
wout
-8-  wout:
De roti van hangalampoe is PERFECTO !!! jammer dat ze s'avonds niet open zijn.
JEAN-PIERRE
-9-  JEAN-PIERRE:
Ter aanvulling: het is een ROTI VEL met daarin gele erwten. Afhankelijk van wie ze maakt krijg je er een ei bij. De specifieke smaak komt van de MASSALA dit is een mix van meerdere soorten kerrie. Gewoon bij de supermarkt of toko te koop. Op het internet zijn zat recepten te vinden hoe je een roti kan maken. En voor Nederlanders zijn spercie bonen een goeie vervanger van de kouseband!!Eet smakelijk!!!
Suffie
-10-  Suffie:
Dr.D, is dat soms Ram's???
Poepoog
-11-  Poepoog:
Ik vndt het allemaal POEP !!!!
Tropical Cocktail
-12-  Tropical Cocktail:
Als je echt zo lang moet wachten op je her-heri, dan laat ik het wel voor je klaarmaken hoor.
Lekker thuisgemaakt door mams.
Poepoog
-13-  Poepoog:
Uiteindelijk wordt het allemaal POEP !!!!
tripleX
-14-  tripleX:
ah nee hè...begin van t einde...?
bromptjie
-15-  bromptjie:
hi,
heri heri kun je krijgen in de ruyschstraat=een take away/eetrestaurant genaamd “ De DRAVER”,alleen mannen koken er,swetie=lekker
JEAN-PIERRE
-16-  JEAN-PIERRE:
Poepoog welkom terug....maar we heb het NU wel even over heeeeeeeeeel lekker voedsel!!
Poepoog
-17-  Poepoog:
@ Jean-Pierre, ik ben niet terug ze hebben me een verbod gegeven bij gespot, uit wraak ga ik hier nu zitten zeiken op die klootzakken van AT-5. stelletje fatsoensrakkers nepjournalisten, reetdraaiers, kontenlikkers dat zijn het, je geeft een mening en dat past niet in hun straatje dus leggen ze je een zwijgverbod op. Moesten ze bij die nep journalisten van AT-5 ook doen, stelletje lapzwansen!!!!
JEAN PIERRE
-18-  JEAN PIERRE:
Zo....ff lekker je hart gelucht!!!???
evilbertje
-19-  evilbertje:
ik miste je al ouwe!!!!!!!!!.
atwijf effu op blijfen letten !!!!!!!!!!!!.
evilbertje
-20-  evilbertje:
@Democratie
je mag in dit nerderlduu toch je bek open doen !!!!!!!! .
-21-  :
Roopram, 1e Van Swindenstraat, is waar ik roti eet als ik die niet bij familie eet. Errug lekker!
Arnoud de Jong
Laten we meneer/mevrouw Poepoog er ten overvloede erop wijzen dat hij/zij alhier on-topic moet blijven en alvorens te reageren de regels voor discussies op Amsterdam Centraal moet lezen. Dat voorkomt wellicht een boel misverstanden en onterechte wraakgevoelens.
Poepoog
-23-  Poepoog:
Je mond wordt overal gesnoerd, lijkt de cia wel, alles wat je schrijft wordt gecontroleerd, noemen ze dit een vrij Nederland, wat hadden we een grote bek ton Theo van Gogh werdt afgemaakt om zijn mening. Nu redactie Amsterdam Centraal, waneer gooien jullie mij hier ook van af ?
Dat ik mijn reactie hier neerzet komt omdat ik ook niet per e-mail aan AT-5 kan vragen waarom ze mij er af hebben gegooit, ook die mogelijkheid hebben ze mij ontnomen, en waarom? Ik lees racistische uitspraken en die laten ze wel staan, kunnen jullie niet tegen kritiek of zo ? Dit wou ik even kwijt, en zal mij nu braaf aan jullie regels houden, zo goed !!!
Poepoog
-24-  Poepoog:
En om nu on-topic te blijven, ik heb vandaag een ontzetend heerlijke tongstreelende hemelse overheerlijke smakelijke bijna buitenaardse zo ontzetend lekkere her-herie genutigd, in het Surinaamse restaurant, buitengewoon !!! En het is weledele meneer Poepoog voor jullie !!!
JEAN-PIERRE
-25-  JEAN-PIERRE:
Toch niet voor vrienden??
Poepoog
-26-  Poepoog:
@ nee jean-Piere jij mag gewoon Poepoog zeggen, gabber van me !!!!
rudipensionado
-27-  rudipensionado:
ik lees dat poepoog een beetje op z'n flikker kreeg omdat hij on-topic moet blijven. Gelukkig niet van Guus.
Poepoog
-28-  Poepoog:
Wie is Guus ????
rudipensionado
-29-  rudipensionado:
Moet JEAN-PEIRRE je uitleggen.
Poepoog
-30-  Poepoog:
Nou leg maar uit dan, maar wel snel want dit onderwerp dreigt off-topic te worden,en dan krijg ik weer op mijn kop!!!!
JEAN PIERRE
-31-  JEAN PIERRE:
OK Poepoog Heri Heri is een Surinaams gerecht, en ene Guus zorgde voor herrie herrie!! Een deelnemer aan dit en vele andere forums die konstant zat te zeuren over schrijf/tik fouten! Maar die heeft uiteindelijk de moed opgegeven, want die kon niet op tegen zoveel onbenul van de jou ook wel bekende medeschrijvers!! Humorloos type dus. Om bij de topic te blijven...probeer eens een ROTI van een van de vele adressen hierboven beschreven!!! Niet laten bezorgen maar gewoon bij Pindakaas achter op de solex,zelf ophalen!!
Poepoog
-32-  Poepoog:
Bedankt Jean-Piere voor de info, Is Pindakaas niet van de at-5 site ( gespot ) afgetrapt,die maakte toch ook altijd off-topic opmerkingen ? Eigelijk wel een zielig zooite daar bij AT-5. En om nu on-topic te blijven ik ga zeker een van die rotie's proberen, ook omdat je er de volgende dag zo lekker van gaat poepen !!!!
Poepoog
-33-  Poepoog:
Dus die Guus is een soort AT-5 figuur een onbenul en humorloos. En nog even aan Amsterdam Centraal, het zijn geen onterechte wraakgevoelens, iemand was mij aan het imiteren en lastig vallen, toen ik daar een klacht over indiende werdt ik van de site gehaald en niet die ander, ik verdenk AT-5 dan ook van opzet, en vindt het een schande dat mij het contakt word ontnomen met mijn mede schrijvers alsof ik een crimineel ben !!!! Tevens vindt ik het ook heel zwak dat ik geen weerwoord kan geven daar ze de e-mail ook hebben afgesloten, ik vraag mij af of dit zomaar allemaal kan, iemand zijn pleziertjes afnemen.
Poepoog
-34-  Poepoog:
@ Jean-Piere, bedoel je soms Guus Rombouts ?
Die heeft toen ook gepleit om mij van de site te halen, zo'n humorloze snob. O ja, Rotie, heri-herie, pom, bakeljauw !!!!
JEAN PIERRE
-35-  JEAN PIERRE:
Beste poepoog, Roti maak ik al jaren zelf. Met de info van mijn Surinaamse/Hindoestaanse vrienden weet ik precies de ingredienten te kopen en te gebruiken cq te doseren. In restaurantjes haal ik ze (bijna) niet meer, want daar zit altijd een GR de menukaarten te verbeteren!!
LOL Enne maak je niet zo druk..het word lekker Surinaams weer de komende dagen. Drink op je gemak een blikje Fernandus of een Parbo biertje!! Lekker stukje bakabana bij en je voeld je weer een beter mens!! En GEEN Spaanse pepers maar Mdm Jeannette's
Poepoog
-36-  Poepoog:
@ Jean Piere, zal me proberen rustig te houden, maar ik kan nu eenmaal niet tegen onrecht.Ik maak ook wel eens Rotie,maar hoe maak je nou die heerlijke kerie jus waar je de kip in bereid.Dat lukt me nog steeds niet goed !!!!
JEAN-PIERRE
-37-  JEAN-PIERRE:
Massala (kerrie) is een mix van vele andere kerrie's. Eerst de kip bakken, veel knoflook,Mdm.Jeanettje erbij. Dan water toevoegen EN een paar flinke scheppen (eigen smaak) massala kerrie. Het beste een dag van tevoren maken!!En niet vergeten je gekookte (20 min) aardappels er bij. En natuurlijk de kouseband of sperciebonen. Een (hard) gekookt ei er bijleggen is ook lekker!!

Eet ze allemaal!!!
JEAN-PIERRE
-38-  JEAN-PIERRE:
P.S. Poepoog...maak van ONRECHT....AANRECHT !!Sta je rustiger in het leven!!! Mzzl
Poepoog
-39-  Poepoog:
Dank Jean-Piere, heb je ook nog lekkere Franse gerechten, iets met kip ofzo !!!!
Maak er een rubriek van KOKEN MET JEAN-PIERE, lijkt je dat wat ????
JEAN PIERRE
-40-  JEAN PIERRE:
Pjerrie Pjerrie of zo?? Moet ik ff over nadenken!! Hahahaha!!
Poepoog
-41-  Poepoog:
Maaruh, Jean-Piere waar blijft dat Franse gerecht nou, ik moet morgen ook weer eten en ik weet niet wat ik klaar moet maken !!!!
JEAN PIERRE
-42-  JEAN PIERRE:
OK dan iets cullinairs:
Men neme een kip van de poelier (voorgebakken)
Thuis laten afkoelen..stop dan wat kruidnagels en hier en daar wat klein gesneden knoflookpuntjes in de kip. Verwarm een stokbrood en zet hier wat kruidenboter bij (recept komt een andere keer) !! Kip even opwarmen in de oven (beste) of in de magnetron. Een goed glas rode wijn en ALLEZ!!
Poepoog
-43-  Poepoog:
Klinkt goed, het water loopt me al in de mond!!!!
JEAN-PIERRE
-44-  JEAN-PIERRE:
Ik had 2 goede leermeesteressen..Warung Annie in Amsterdam en Mdm Jeanette in Parijs!! Helaas beiden zijn niet meer!!
Dr.D
-45-  Dr.D:
@Suffie
Natuurlijk Rams!
Zo heet hij zelf ook tenslotte!
JEAN PIERRE
-46-  JEAN PIERRE:
Ik vind dat iedereen NU minstens een eten-tip moet inbrengen, al was het maar een broodje bakabana!!
Poepoog
-47-  Poepoog:
Sorry Jean-Pierre, ik wou dat heerlijke recept van je maken maar toen werdt ik ziek, denk een licht griepje en nu heb ik geen trek meer!!! verdorie en ik verheugde mij er zo op !!!! Heb toch een recept voor je. Duivelse kip, hak de kip in stukken en bestrooi deze met zout,peper en mosterd. Laatde stukken ca. 2 uur marineren. Verhit de olie of magarine en braad de stukken dan aan alle kanten bruin. Hak de uien en de knoflook fijn en voeg deze toe. Doe er de sambal, ketjap en citroensap bij en stoof de kip langzaam onder gesloten deksel gaar. Strooi voor je opdient er nog de selderie en peterselie over. Geef bij dit pikante gerecht gekookte rijst en koude pils.

Voor 4 personen:
1 kip ca. 1,5 kg zout, versgemalen peper
1,5 eetl. Franse mosterd ( speciaal voor Jean- Pierre, 6 eetl. mais- of zonnebloemolie of magarine, 2 eetl. ketjap manis, 2 eetl. sambal oelek, citroensap naar smaak, halve eetl. fijngehakte peterselie en selderie.

Eet ze !!!!
JEAN-PIERRE
-48-  JEAN-PIERRE:
OK Poepoog dit word zondag gegeten..de recensie krijg je de zelfde avond nog!!
Ik lees 1.5kg zout?? hahahaha!! Of mis ik de komma!! Hey beterschap en op naar het volgende recept van koken met Poepoog en JP!!
rudipensionado
-49-  rudipensionado:
Ik kom later op de avond nog langs met het recept van bevroren water.
Poepoog
-50-  Poepoog:
@ Jean-Piere, het staat er inderdaad wat raar, de kip moet 1,5 kg zijn maar dat wist je al, komma vergeten. Moet je er ook nog een soep bij ????
En Rudipensionario ik ben ook zeer benieuwd naar het recept van bevroren water en volgens mij moet daar helemaal geen zout in !!!!
JEAN-PIERRE
-51-  JEAN-PIERRE:
Rudi komt er later op de avond op terug zegt hij....is het dan zo'n moeilijk recept dat hij er uren voor nodig heeft?? Laat die soep maar even zitten Poepoog, misschien is dat spul van Rudi wel lekker al voorafje.
Poepoog
-52-  Poepoog:
Zal best een moeilijk recept zijn, ik heb er nog nooit van gehoord ;).!!!!
JEAN-PIERRE
-53-  JEAN-PIERRE:
Pensionario's Frozen Water !! Klinkt wel lekker!!
beni@guus
-54-  beni@guus:
roti jaaaa
rudipensionado
-55-  rudipensionado:
Het recept van bevroren water werd inmiddels verkocht aan de Jaap Edenbaan. Helaas hebben zij het alleenrecht.
Mireille
-56-  Mireille:
Wat is het adres van restaurant Sabaku?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.