Home > > Red zeehond Paro

Red zeehond Paro

Paro
Osdorp - Hij had het zo naar zijn zin in Osdorp. Vier weken lang werd Paro de zeehond - van Japanse afkomst - vertroeteld door de bewoners aan de Saaftingestraat. Bewoners fleurden op als ze hem zagen. Paro werd geknuffeld, geaaid en toegesproken met lieve woordjes. Dat werd door hem beantwoord door hoge zeehondengilletjes, spinnen en knorren. Met zijn vertederende grote, donkere ogen nam hij een ieder voor zich in. Ook zijn heerlijk zachte witte vacht zal daaraan hebben bijgedragen. Maar nu moet Paro weg. Zijn Japanse baasje, dr. Shibata, wil hem terug. De bewoners kunnen hem houden, maar dan moeten ze wel vierduizend euro betalen. En dat geld is er niet.
Jammer, vinden ze in het Leo Polak, het verzorgingstehuis waar Paro als proef een maand onderdak vond op de afdeling met dementerende bewoners. Paro is een robot, maar dat zal zowel bewoners als verzorgers worst zijn. Wie Paro ziet vergeet zijn inhoud - chips en draadjes - en wil hem knuffelen. En dat is fijn voor de bewoners, merken de medewerkers. Ze komen door Paro sneller los, kennen weer of vaker blijdschap en leggen door het huisdier ook makkelijker contact met elkaar. Natuurlijk kun je om zoiets te bewerkstelligen ook echte huisdieren of een kleuterklas inzetten, maar die laten zich niet eenvoudig in een kast opbergen en moeten ook regelmatig gevoerd worden.

Paro is levensecht. Zelfs woonbegeleider Anja knuffelt graag met het donzige dier. Het idee dat de zeehond deze week in het laadruim de lange tocht naar de andere kant van de wereld moet maken, stemt haar droevig. En ook bewoonster Klaar zal bedroefd zijn. Paro is haar hondenkind en wie niet beter weet, zou denken dat ook Paro opklaart als ie Klaar ziet. Logisch, zelfs koekjes worden hem gevoerd. De kruimels worden later wel weer opgeveegd. Paro neemt deze week afscheid van het Leo Polak. Tenzij een gulle gever zich meldt. Red de zeehond!

46 reacties op "Red zeehond Paro"

Kaat Mossel
-1-  Kaat Mossel:
Voor vierduizend euro kan een weldoener beter een lieve hond en kat uit het asiel halen en zorgen voor verzorging van deze dieren. Komt ieders welzijn ten goede.. Toch wel optimale kaalheid van onze verzorging van de mensen die ons land weer hebben opgebouwd na de oorlog: een robot... en net als het effect begint te scoren halen we het weer weg... tjonge jonge....
fiona
-2-  fiona:
Waarom laten we onze ouden van dagen met een robot knuffelen? Wat een armoe. Kaat heeft gelijk: het dierenasiel is tegenover het Leo Polakhuis! Maar een robot hoef je niet te voeren en uit te laten, natuurlijk....
-3-  :
Wat ik nooit begrijp van verzorgingstehuizen is dat echte huisdieren daar verboden zijn. Te veel gedoe natuurlijk, onhygiënisch etc. Terwijl het voor de bewoners van zo'n huis juist - bewezen - bevordelijk is; een huisdier om tegen te praten, mee te knuffelen, voor te zorgen. Vooral schrijnend vind ik het als een ouder iemand naar een verzorgingstehuis moet gaan vanwege de gezondheid, en haar eigen hond, kat, cavia of parkiet niet mee mag nemen.
Een robotzeehond als alternatief zie ik ook niet zitten. Een kinderboerderijtje in de tuin van het verzorgingstehuis, waar de mensen ook zelf voor de beesten mogen zorgen, is volgens mij een betere bestemming voor die vierduizend euro.
Marjon
-4-  Marjon:
Helemaal eens met Claudia. Zet in de tuin van het verzorgingshuis een aantal dieren en ga met de oudjes regelmatig naar buiten. Wat zijn we ver gezonken dat we ouderen moeten laten knuffelen met een robot! Voordeel van een kleine kinderboerderij in de directe omgeing is nog eens dat daar ook ouders met kleine kinderen gebruik van kunnen maken. Contact tussen ouderen en kinderen is dan ook zo gelegd.
anja
-5-  anja:
In het Leo Polak is het niet zo dat huisdieren per definitie niet mogen komen wonen.
Alleen moet je er wel rekening mee houden dat niet alle dieren continu geknuffeld willen worden en dat je ook een verplichting hebt naar de dieren toe. Dus verzorgen, uitlaten, daar komt veel bij kijken.
Daarnaast zijn er bewoners die niet van dieren houden of allergisch zijn en de bewoners wonen met z'n zessen op een huisje.
Paro is een geweldige uitkomst voor dementerende ouderen die wel sterke behoeftes hebben om te zorgen voor een dier, zij hebben zelf niet in de gaten dat hij niet echt is omdat Paro reageert op de bewoner, hij past zijn gedrag daaraan aan.
Ook met echte dieren wordt binnen het Leo Polak met ouderen gewerkt, alleen kan je die niet te pas en te onpas uit de kast trekken.
Dus Paro is een welkome aanvulling, we hebben inmiddels bewoners die dol op hem zijn en veel plezier aan hem beleven en daar gaat het toch om.
-6-  :
@Anja: Ah, ok, Paro is het knuffeltje voor dementerende ouderen. Dat is inderdaad wel iets anders ja...Dan mag/moet Paro misschien inderdaad beter blijven. Kan hij niet op afbetaling blijven?

En goed dat jullie ook échte dierlijke bewoners hebben. Dat maakt alles er toch een stuk gezelliger op, lijkt me. :)

Ik sprak overigens over verzorgingshuizen in het algemeen, met hun dierenbeleid. Maar er zijn - gelukkig - altijd uitzonderingen.
Carry
-7-  Carry:
Erg makkelijk en kortzichtig , de reactie van Claudia,
Het gaat trouwens om de doelgroep van ouderen met een dementie,
Het aaibaarheidsgehalte van zo een zeehondje is geweldig,het zorgt voor gesprekstof, Of hij echt is of niet, is helemaal niet belangrijk,
Het gaat om het effect.
Mensen juich eens een initiatief in de zorg toe, in plaats van alles af te keuren,
Kom op, geef je anders op als vrijwilliger,
Dan maak je jezelf bijzonder nuttig en help je daadwerkelijk mee aan het bestrijden van eenzaamheid.
Steve
-8-  Steve:
Het is niet zo dat we ouderen 'moeten laten knuffelen met een robot'(Claudia Coenen), we moeten hen de mogelijkheid bieden om te knuffelen met een robot. Een robotisch huisdier heeft alle voordelen van een echt huisdier (je kan hem knuffelen, aaien, vasthouden, tegen en over hem praten enz.) maar geen van de nadelen (verzorgen, allergieën van bewoners, slecht gedrag van het dier). Daarnaast kunnen of, nog belangrijker, willen ouderen met dementie (zeker in een later stadium) vaak niet meer naar buiten om naar de kinderboerderij te gaan, in verband met lichamelijke of mentale beperkingen. Wat is er dan beter dan een huisider naar de ouderen te brengen. Een kat zit niet stil (en laat het merken als je iets doet dat hij niet prettig vindt), een hond komt ook bij mensen die misschien helemaal niets met het beest te maken willen hebben en zie je al een geitje door de gangen van het verpleeghuis lopen? Ik niet. Een robot doet precies wat je wil bij de persoon die dat wil. Ideaal. De ouderen die naar de kinderboerderij willen (en kunnen) die doen dat, het een sluit het ander niet uit.
Marjan
-9-  Marjan:
Sorry mensen waar hebben we het over? Het bij elkaar graaien van een paar duizend euro! Als je ziet hoeveel geld er links en rechts over de balk wordt gesmeten dan moet het toch niet ingewikkeld zijn dit geld bij elkaar te sprokkelen? Wel een beetje van de zotte om via AC een oproep te moeten doen voor die euri's. Is het dan werkelijk al zo treurig gesteld dat dit niet eens meer opgehoest kan worden? Waarom niet een fancyfair opstarten in het verzorgingshuis? Terurig eigenlijk als je op een dergelijke wijze oud moet worden! Shame on us.
Jan Stender
-10-  Jan Stender:
Echt wel,al moet ik zeggen,4000 euro is geen kattepis
Bij een modelzaak in Bussum zag ik in de vitrine een kleine robotpop,die al ruim 850 euro kost
Een fancyfair is een prima idee,maar van wat er dan zo verkocht wordt,mag ook je ook blij zijn,als je 250 tot 300 euro binnen haalt
Ik denk dit eerder haalbaar is via een oproep in de media
Een inzamelings actie,of zo
anja
-11-  anja:
4000 euro is zeker geen kattepis. En men weet, in de zorg moet al het geld heel goed verantwoord worden. Eigenlijk hoop ik dat Paro niet alleen binnen het Leo Polak blijft maar dat vele dementerende ouderen in Nederland van hem mogen gaan genieten. Een stukje zingeving in de laatste fase van hun leven. Daar mag binnen de ouderenzorg nog veel tijd aan besteed worden, helaas ontbreken hier vaak de financiele middelen voor. Paro kan daar voor een flink aantal bewoners toe bijdragen en wat is dan 4000 euro?? Zij verdienen het!
Carrry
-12-  Carrry:
Carry

Geweldig, de reactie van die mevrouw met Paro, erg aandoenlijk en nu maar hopen dat de sponsors het belang hiervan in zien.
Inderdaad Anja, ze hebben het verdiend, ook fijn voor het personeel die er werkt om te zien dat sommige bewoners hier zo vrolijk van worden.
Het geeft een ieder een positief gevoel,
En nu maar hopen dat Paro mag blijven,
Hopelijk melden de sponsors zich morgen in grote getale.
tripleX
-13-  tripleX:
je zou denken dat al die media aandacht toch wel 4000 euro waard is voor de makers van de robot.
betere reclame is er niet.
Jasper Klapwijk
-14-  Jasper Klapwijk:
Paro moet gered worden, gratis reclame of niet. Dat gaan we ook doen. Woonzorg Nederland, de eigenaar van het Leo Polak, is bereid de kleine engel te adopteren en het benodigde bedrag ter beschikking te stellen.
-15-  :
Hoera Paro is gered.
Woonzorg Nederland: bedankt!
anja
-16-  anja:
Geweldig, Woonzorg Nederland!!!
Paro (de engel), bewoners en medewerkers van groepswonen Leo Polak zullen hier erg blij mee zijn.
Bedankt!!
-17-  :
En Paro heeft ook een liefdevol thuis gevonden. :)
Jan Stender
-18-  Jan Stender:
Nou,toch alles goed gekomen
John Zwart
-19-  John Zwart:
eind goed al goed
elk beetje blijdschap is positief
lees 'hersenschimmen' van j.bernlef nog maar eens.
Ruth Boyd
-20-  Ruth Boyd:
Woonzorg Nederland/Jasper Klapwijk
Hartelijk dank, namens bewoners, familie en personeel van de groepswoningen in het Leo Polak
JEAN-PIERRE
-21-  JEAN-PIERRE:
Na zo'n herfstige rotdag toch nog een KANJER van een opkikker!!!!!
MARJAN
-22-  MARJAN:
Mevrouw Boyd,

Leuk van de zeehond echter, jammer dat de Domotica nog steeds niet werkt. zorgelijk! Jammer dat er geen prioriteiten gesteld kunnen worden.
Joep
-23-  Joep:
Goede reactie van Marjan

Er wordt van alles belooft en naar buiten gebracht in de media, maar de praktijk wijst anders uit, zoals de Domotica, een noodzakelijk voorziening, die de veiligheid van de bewoners moet garanderen.

Daar zou men aandacht en tijd aan moeten besteden.

Dit alles is veel belagrijker dan een knuffelpop.
marjan
-24-  marjan:
Hi Joep,

Helemaal mee eens. jammer dat de mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ik hoop dat er toch nog eens iets aan de domotica wordt gedaan, en dat deze snel zal werken. Dit wordt de bewoners al maandenlang beloofd en voorgehouden.misschien kan woonzorg zich hier ook hard voor maken.
JEAN PIERRE
-25-  JEAN PIERRE:
We begonnen met een zeehond-robotje. Wat is voor de neutrale lezer een DOMOTICA??? Of gaan we dan weer de hele andere kant op??
marjan
-26-  marjan:
Jean Pierre,

Ruth weet wat er bedoeld wordt maar voor jouw informatie, een domotica moet de veiligheid van demente ouderen garanderen. Een soort computergestuurd alarmsysteem met camera. Lijkt me belangrijker dan een knuffel. Beter voorkomen dat ouderen vallen dan een pop om ze zoet of bezig te houden.
JEAN-PIERRE
-27-  JEAN-PIERRE:
Marjan bedankt voor de info...maakt sommige stukken beter te begrijpen!!
Ruth Boyd
-28-  Ruth Boyd:
Ter uwer informatie joep en Marjan (wat reageren jullie heel snel na mekaar trouwens)
Domotica is niet bedoeld om te voorkomen dat ouderen vallen,
Domotica, is bedoeld om mensen meer bewegingsvrijheid te geven,en te zorgen dat de medewerkers gealarmeerd worden,
Het wordt in het Leo Polak nu als eerst in Nederland op deze wijze geimplementeerd en ja ,het heeft tijd nodig,
En kinderziektes, die zijn er ook,
Maar raar eigenlijk dat het nu over Domotica gaat en niet over Paro
Wil je meer weten, Schroom niet om contact op te nemen, dan kunnen we u de juiste informatie verschaffen
Daar is dit item toch voor bedoeld?
Marjan
-29-  Marjan:
Ruth,

Het lijkt mij altijd belangrijker om de mensen meer bewegingsvrijheid te geven, en te zorgen dat de medewerkers gealarmeerd worden (dus toch een alarmfunctie) dan een knuffelpop te geven. Het heeft wel tijd nodig, de domotica, maar er wordt toch aan andere, minder belangrijke zaken meer aandacht geschonken. Zo blijkt uit deze discussie. De domotica zou al maanden geleden in gebruik zijn. De discussie gaat over Paro en mijn inbreng is dat ik het belachelijk vind dat er zoveel aandacht aan dit speeltje wordt gegeven. WAt ik al eerder zei er zijn belangrijkere zaken. Uw reactie is trouwens ook snel, wellicht dat u uw energie in de domotica kan steken.
Philip
-30-  Philip:
Top dat Paro kan blijven. Tevens is het mediaspektakel dat hij (of zij?) heeft ontketend goed voor het imago van de ouderenzorg in NL. Initiatieven om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren, verdienen elk druppeltje aandacht dat de media hen schenkt. Iedereen die werkzaam is (geweest) in de zorg weet dat deze sector de laatste jaren werkelijk bedolven is door negatieve
publiciteit. Zelfs in dit item wordt er gezeverd over imperfecties waar nog elke dag met veel bevlogenheid aan gesleuteld wordt....Ter verduidelijking:het ontwikkelen van de integratie van domotica in de zorg kan prima samengaan met een robothuisdier. Dat de media er in de komkommertijd voor kiezen om van Paro een BN'er te maken zegt meer over de media dan over de zorg. Tot slot wil ik nog zeggen dat ik zowel als Nederlander, en als voorstander van innovaties binnen de medische wereld, erg trots ben dat “wij” weer eens vooroplopen.

Vriendelijke Groet,

Philip
marjan
-31-  marjan:
De integratie van de domotica kan in de zorg prima samengaan met een robothuisdier. Maar gezien de financiele beperkingen waar de tehuizen over klagen, lijkt het mij dat je prioriteiten moet stellen. En dan gaat de veiligheid en bewegingsvrijheid boven een tijdverdrijf. De domotica is geen luxe maar een noodzaak en dat is geen gezever.
Theresia
-32-  Theresia:
Je kan beter een echte poes nemen, in ons verzorgingshuis het Hoornseheem/Heymanscentrum te Groningen hebben wij 2 poezen op de meerzorgprojecten bij dementerende ouderen. Het roept heel veel gezelligheid op. En trouwens in het verzorgingshuis is het toelaatbaar om huisdieren te houden mits ze maar geen overlast bezorgen.
Prachtig toch om zo de eenzaamheid te doorbreken. Het geeft veel vertrouwen en gezelligheid.
Niels
-33-  Niels:
Misschien moet je eerst eens gaan lezen theresia!! Er wordt in het begin van het forum al aangegeven waarom Paro wellicht een beter alternatief kan zijn (zie steve, anja).
Je hebt het niet helemaal begrepen volgens mij.
marjan
-34-  marjan:
Niels werk jij soms bij de maker van Paro? Ik vind Theresia haar reactie, gebaseerd op ervaring, terecht. Eigenlijk is het doen alsof er een echt dier rondloopt terwijl het een robot is, minderwaardig naar onze ouders en grootouders die in deze huizen wonen. Is er trouwens al eens een enquete gehouden of alle bewoners het op prijs stellen en wat hun voorkeur is? Je ziet namelijk maar een oudere mevrouw die de zeehond verwelkomd. Misschien zaak om onder de bewoners te peilen waar zij de voorkeur aangeven zodat wij daar niet over hoeven te speculeren?
Ans  ( activiteitenbegeleider)
-35-  Ans ( activiteitenbegeleider):
Wij hebben een knuffel poes die hetzelfde effect heeft als deze zeehond, gewoon in nederland gekocht. Werk erg goed voor clienten. Gelukkig was deze veel goedkoper.
Mogelijk heeft de zeehond meer mogelijkheden maar de kat reageerd als ze aangehaald wordt met spinnen en miauwen.
en hij is een echt gezellig huisdier.
yanny scutt
-36-  yanny scutt:
Voorzover ik weet hebben dementerende mensen heel heldere momenten. Het kan dan gebeuren dat zo'n mens merkt opgescheept te zitten met een robot op schoot..

Niet ver van de Saaftingestraat is een dierenasiel. Die in de steek gelaten dieren kosten de gemeenschap ook geld en zitten eenzaam met of zonder gezelschap in een hok. Het lijkt mij een goed idee een aantal poezen in het bejaardentehuis te laten wonen.
JEAN-PIERRE
-37-  JEAN-PIERRE:
Het gekke van dit forum vind ik dat de ECHTE verzorgers konstant worden bejegend om HUN mening !! De critica hebben er geen reet verstand van hoe het toe gaat in zo'n (te)huis!Laat het personeel spreken of zo'n ding nodig is of niet!
Poepoog
-38-  Poepoog:
En die robots poepen ook niet !!!!
Rudolph
-39-  Rudolph:
Zou Paro of een equivalent daarvan wellicht een minder gevaarlijke en veel goedkopere en betere oplossing zijn voor het zeer kostbare zwemmen met dolfijnen zoals dat nu voor de behandeling van authistische kinderen gebeurd? Een weekje “zwemmen” kost al snel 10-20.000.- euro, inclusief hotel, dat wel. Erg leuk voor de “handel” en daarom ook zo sterk gepromoot,maar voor de vaak meervoudig gehandicapte kinderen? Ik vraag het me af. Ik heb nog nooit zoveel gekrijs en verdriet gehoord tijdens een zgn. medische behandeling, waarvan het nut wetenschappelijk zeer omstreden is. Het gekrijs van de kinderen is tijdens zo'n zwempartijtje niet om aan te horen! Ik kan me voorstellen dat die kinderen Paro minder bedreigend vinden dan al dat gedoe met zo'n (gevaarlijke) dolfijn(het blijft immers een wild beest) en wellicht heeft het zelfs een beter resultaat. Wie kan en wil daar wat zinnigs over zeggen?
hummelie
-40-  hummelie:
Goed initiatief! De primeur behoort overigens de EMMA studenten van de HKU toe: aiboresearch project in opdracht van Telematica Instituut. (http://aibo.telin.nl) Emotionele interactie tussen ouderen en een robot kan op verschillende manier een waardevolle bijdrage zijn voor de ouderenzorg. Eenzaamheid, monitoring, zelfredzaamheid. Met het oog op de toenemende vergrijzing is het een onoverkomelijk probleem.
Steve
-41-  Steve:
@hummelie: AIBO is overwogen maar de productie van AIBO is onlangs stopgezet. Sony vond het robothondje niet rendabel genoeg om de productie door te zetten.
@Rudolph: Paro wordt in het buitenland (Japan, VS) al toegepast bij kinderen met autisme, syndroom van Down en kinderen met psychologische stoornissen ten gevolge van trauma (Post-traumatische stress stoornis). Er worden bij die doelgroep heel mooie resultaten gevonden, o.a. een verlaging van het stress-level en een verbetering van de stemming. Ook wordt de communicatie tussen de kinderen en het personeel bevordert in zgn. dier-therapie sessies met Paro.
@Ans (activiteitenbegleider): Goed om te horen dat andere producten ook werken. Ik denk dat het grote verschil tussen Paro en de knuffel poes is, dat Paro kan leren. Paro kan gedrag aan en af leren afhankelijk van de acties van het 'baasje'. Op die manier zal hij steeds meer gedrag vertonen dat voor de individuele bewoner wenselijk is, waarschijnlijk zit daar ook het grote prijsverschiil in.
@marjan&joep: Helemaal mee eens dat er alles aan gedaan moet worden om domotica te laten functioneren maar ik denk niet dat je domotica met Paro kunt vergelijken. Domotica is een enorm project. Domotica is nog niet eerder in Nederland ingevoerd op de schaal waarop dat in het Leo Polak gebeurt. We hebben hier te maken met de integratie van twee totaal verschillende werelden: de ICT en de zorg. Van beide kanten moet een nieuwe manier van werken ontwikkeld worden en dat gaat niet zonder vallen en opstaan. Domotica heeft invloed op elke niveau van de zorg; op de woonbegeider die er mee moet werken, op de managers die hen moeten aansturen, op de bouwers die de kabels moeten trekken en op de wetgeving die dat alles mogelijk moet maken. Ik denk dat je niet kan verwachten dat dat in een keer allemaal loopt, elke verandering gaat met enige weerstand. Geduld, het is moeilijk om het uiteindelijk resultaat in het oog te houden bij een dergelijk lang proces maar daar gaat het toch om: als het domotica eenmaal werkt (dat betekent dat de ICT en de zorg naadloos op elkaar aansluiten) kan de kwaliteit van leven van de bewoners aanzienlijk verbetert worden (is de verwachting).
Lineke Steenhuis Geertsema
-42-  Lineke Steenhuis Geertsema:
Beste mensen,

Graag willen wij reageren op de oproep om Paro/ Aaibo te behouden voor het Leo Polakhuis.

Wij hebben als “plegen” en ervaringsdeskundigen (ouders) het nodige gezien in verpleeghuizen. Men doet zijn stinkende best om met de grootste creativiteit en en laag budget oppeppende gebeurtenissen in huis te halen om te voorkomen dat Pa of Ma weer naar de fabeltjeskrant op TV moeten kijken of erger moeten wachten tot het medicijnenwagentje weer langs komt.

Wij als oprichters van stichting “De Oppepper” regio Amsterdam, hebben gemeend voor alle chronisch zieke mensen “oppeppers” uit te moeten uitdelen. Deze oppeppers worden door de maatschappij betaald en door vrijwilligers uitgedeeld.

Hun wens staat centraal en als dat aaien is dan is dat aaien(wat of wie dan ook); is dat zingen en het kan, dan is dat concertgebouw!! Gewoon doen met middelen aangereikt door de samenleving.

HUNwens wordt vaak ingevuld als wij“Juliana”, wegens onbekendheid met de echte achtergrond; wie waren zij in het “vorige” echte leven, welke hobby's, welke persoonlijk verlangens?

Zij gaven wij geven.
Namens Stichting “De Oppepper”
Lineke Steenhuis(secreatris)
http://www.deoppepper.nl E-mail info@deoppepper.nl
yanny scutt
-43-  yanny scutt:
Lineke Steenhuis Geertsema, dementie is geen chronische ziekte hoor!

Verreweg de meeste demente hersens vindt je bij mensen die hoog bejaard zijn en dat komt omdat er letterlijk een gat in hun geheugen valt. (dat geheugen is niet helemaal weg)

Ik moet er niet aan denken dat mijn vader in jullie ,commerciele, handen terecht komt en in een helder moment moet ontdekken dat er een robot uit Japan op z'n schoot zit i.p.v. z'n trouwe Husky (hond) Ivan!

Ook vraag mij af of jullie beseffen dat het een feit is dat demente mensen echte heldere momenten (dagen) hebben.

Jullie aaien wat af (en peppen wat op) middels de subsidie-regeling en dat is een schande want ik wil voor mijn vader echte hulp, en geen fopspeen voor bejaarden!

Maar ik denk niet dat een zinnig mens z'n demente vader of moeder met een oppep-robot opgescheept wil zien. Bah! yanny
yanny scutt
-44-  yanny scutt:
P.S. Als mijn vader het leuk vindt om kabouter Plop te zien dan krijgt hij dat! (en niets anders!
Lineke Steenhuis
-45-  Lineke Steenhuis:
Beste Janny,

Helemaal mee eens, hun wens is onze missie.
Om deze wensen waar te maken maken wij gebruik van middelen vanuit de maatschappij.
(een wens zou kunnen zijn: graag naar een boerderij, dus komt er een koetsje voorrijden (plaatselijke boer), naar een boerderij (bekenden) rondkijken en misschien lammetjes aaien (durf dat woord bijna niet meer te gebruiken maar dat is wat sommige mensen graag doen). Dan een lekkere maaltijd ( niet gesubsidieerd maar gewoon gevraagd aan een restaurant en ieder doet mee en niet alleen voor demente mensen, nee gewoon een stukje delen van).

Deze activiteiten gebeuren door vrijwilligers die ook zo de nodige ervaringen hebben met de doelgroep.
Misschien heb je nog een beetje tijd over voor een ander die misschien iets anders wil dan kabouter Plop zien? Zoveel mensen zoveel wensen.

Aanmelding ook voor de regio Amsterdam via info@deoppepper.nl Geen woorden maar daden is vaak beter dan het eindeloos invullen van protocollen, interventies en evaluaties.

Hartelijke groet, Lineke Steenhuis-Abcoude

PS: het is inderdaad armoei als een robot een menselijk wezen “moet” vervangen; maar denk eens aan verveling en eenzaamheid; niet iedere ouder heeft elke dag zijn familie op bezoek, toch?

bel ons gerust eens op 0294777728, wij zijn een jonge stichting en leren graag van mensen zoals jij.
Suffie
-46-  Suffie:
Yanny, noem jij een stichting als de Oppepper nu écht commercieel of is dat gewoon een genante verschrijving?

En voor wat betreft dat dementie geen chronische ziekte is: zelfde vraag...

Misschien zou je je eerst eens in dit soort termen moeten verdiepen voordat je iets vindt...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.