De Baarsjes - Na Club 8, Edel en Brasserie Berlagerie ben ik nu aangekomen bij Con-Fusion. Het is vroeg en het café/restaurant gaat net open. De kratjes met flesjes en de containers staan nog buiten. Het terras staat nog opgestapeld op het pleintje voor de deur, te wachten op de zon die net achter de wolken is verdwenen.
In juni 2004 wordt Con-Fusion geopend als één van de Eurocafé's. Eigenaar Herman Lendfers en zijn toenmalige compagnon hadden besloten een nieuw café/restaurant te openen aan de Postjesweg. Het café was wat steriel achter gelaten door de drie vrouwen die de ruimte voor Con-Fusion exploiteerden. Lendfers besloot de ruimte wat op te fleuren met behang en accessoires. Hieruit ontstond een jaren zestig sfeer, met kuipstoeltjes, psychedelisch behang en rondbuikige vaasjes.
Penoze
De plek waar Con-Fusion is gevestigd, heeft altijd een horecabestemming gehad. Jaren geleden was het een vriendelijk bruin café, maar nadat dit café was overgenomen, veranderde de sfeer. Er waren schietpartijen en er kwam veel penoze over de vloer. De buren waren dan ook blij toen Con-Fusion opende. Lendfers probeert zo veel mogelijk de buren te betrekken bij zijn plannen. Lendfers: "Vroeger lag, waar het terras nu staat, een vies grasveldje. Het was de uitlaatplek voor de honden uit de buurt. Het kleine terrasje dat we toen hadden, stond voor de serre. In overleg met de buren heb ik een voortel ingediend bij het stadsdeel. Die deden in het begin wat moeilijk, maar met wat doorzettingsvermogen heb ik het uiteindelijk voor elkaar gekregen dat ik nu een prachtig terras aan het water voor de deur heb staan. Op een gerenoveerd pleintje."
Andere koers
Lendfers is het niet altijd eens geweest met de koers die Con-Fusion op ging. "Ik wilde een andere doelgroep aanspreken dan die we met het Eurocafé hadden. Ik zag andere mogelijkheden in de zaak." Hij veranderde Con-Fusion in een restaurant waar mensen eerlijk eten krijgen voor een schappelijke prijs. "We hanteren een goedkope kaart, met hoofdgerechten tussen de acht en tien euro, en een luxe kaart. Hierop staan wat uitgebreidere gerechten met prijzen tussen de tien en achttien euro." Con-Fusion zit vrijwel altijd vol. Het is een goede keuze geweest de prijzen laag te houden. "Ik besloot dat ik liever veel eters wilde hebben en dan maar een kleinere winstmarge. We hebben op dit moment zo'n zestig á negentig eters per avond. En met de winst gaat het denk ik beter dan dat ik duurdere gerechten zou hebben met minder klanten. Ze zijn nu meer geneigd om een voor- en hoofdgerecht te nemen en daarna nog een toetje en koffie met een likeurtje."
Persoonlijk, gezellig en normaal
Door ervaringen op het Leidseplein en bij het Comedycafé, heeft Lendfers zijn eigen koers bepaald. "Ik zag waar de mensen zich aan ergerden. Dit waren vooral de hoge prijzen die ze daar hanteren en bediening die onpersoonlijk is. Ik vind de sfeer bij Con-Fusion het belangrijkste. Ik benadruk bij het personeel dat ze in teamverband werken en dat zie je terug in de benadering naar de klanten. Deze is persoonlijk, gezellig en normaal. Het personeel komt voornamelijk uit de buurt en ik ben er ook niet vies van een handje te helpen."
Schinkel of Baarsjes
De keuze om naar De Baarsjes te komen, was niet heel gemakkelijk. Lendfers kon ook beginnen in zijn eigen buurt; de Schinkelbuurt bij de Amstelveenseweg. Dat hij toch naar De Baarsjes is gekomen komt door zijn eigen observaties en onderzoek. "Ik ben in de buurt gaan rondhangen, ben mensen gaan ondervragen op straat en heb veel om mij heen gekeken. Zo ontdekte ik dat er een grote behoefte was aan een nieuwe horecagelegenheid aan de Postjesweg. Ik zag dat het stadsdeel zijn best deed om de buurt op te knappen en ik merkte dat er een grote variëteit in de bewoners was." In de Schinkelbuurt zitten al veel café's en restaurants. De bewoners bestaan voornamelijk uit tweeverdieners, waardoor je het van de avond moet hebben. "In De Baarsjes kun je de hele dag vol zitten. Er was, voordat ik hier kwam, niets in de buurt. Ik wilde het gewoon proberen, met alle risico's die erbij hoorden."
Lendfers heeft de buurt zien veranderen in de tijd dat hij op de Postjesweg zit. "Eerst was het echt een arbeiderswijk en er woonden veel Marokkanen. Het is nu wat meer gemengd, waardoor het stadsdeel levendiger wordt. Toch blijft het moeizaam om ondernemers hier naar toe te krijgen. De zaken die er zitten, moeten elkaar helpen en kunnen veel voor elkaar betekenen. Ik zie het liefst dat er zich meer horecagelegenheden in de buurt vestigen."
Met nog heel veel plannen in het achterhoofd gaat Lendfers lekker zijn gangetje. De lunch is nu ook winstgevend en het terras wordt steeds gezelliger. U kunt bij Con-Fusion terecht voor gerechten voor een lage prijs. Eten in een ontspannen sfeer omgeven door een mooie aankleding. Voor meer informatie:
Con-Fusion
Postjesweg 7
1057 DT Amsterdam
020 6162122
www.restaurantconfusion.nl
22 reacties op "Sixties Fusion [4]"
Maar hoeveel hiervan tevreden de zaak verlaten? De heer Lendfers is blijkbaar van mening dat bij een goedkope kaart geen goede service hoort, want die is me toch belabberd. Gerechten die vergeten worden, verkeerde gerechten, verkeerde rekening, ik heb het allemaal voorbij zien komen.
Voor mensen die in de buurt een restaurant zoeken waar ze wel het gevoel hebben echt te gast te zijn kan ik aanraden om naar Edel te gaan (postjesweg 1, in het oude schoolgebouw). Het idee achter Con-Fusion is zeker niet slecht, maar de uitvoering valt nog veel aan te verbeteren
Veder ziet het er wel leuk uit en is het terras inderdaad een behoorlijke verbetering!
niet te veel geld en toch lekker eten , met een goed bediening .
wat wil je nog meer ?.
Daarnaast ben ik ontzettend blij dat Con-fusion er is, de Baarsjes is er meteen leuker door geworden.
Let wel dat in de prijs ook de personeelskosten, huur en andere kosten zitten. Neemt niet weg dat het inderdaad erg duur is. Maar je kan het niet vergelijken met de prijs in de AH.
Groetjes