Home > > Ongehoord Noord

Ongehoord Noord

Ongehoord Noord - Foto door Marijn Dulfer
Noord - Als mensen vragen waar ik woon, dan zeg ik altijd ‘Noord’. Maar eigenlijk is dat niet zo: als ik uit eten ga, of uit dansen, dan ga ik naar het centrum. Als ik met cliënten afspreek voor een vergadering dan ga ik naar het centrum. Als ik me een dag verveel en niets te doen heb, dan spreek ik met iemand af in het centrum. Noord is slechts de plaats waar het toeval mij woonruimte heeft toebedeeld. In Noord leef je niet, in Noord wóón je – tijdelijk, voor even, op zoek naar iets anders, iets échters dan de tijdelijke wachtruimte die Noord is.

Maar gisteren ontdekte ik dat er ook echt mensen in Noord leven.
Wat was er gebeurd? Gisteren kwam ik, door toedoen van een Groningse die ‘mijn’ stadsdeel beter kende dan ikzelf, terecht op de jongerenvoorstelling van Expeditie Noord. Expeditie Noord is een in typische kunstenaarstermen gegoten ontdekkingstocht door een deel van Noord. De jongerenvoorstelling 'Ongehoord Noord' is daar een cruciaal onderdeel van, en dat was dus waar ik gister was.

In die voorstelling portretteerden de jonge acteurs hun Grote Frustratie. Die frustratie was niet dat zij in het saaie en half-criminele Noord woonden – nee, die frustratie was de publieke opinie van het saaie en half-criminele Noord. Ze gaven smoel en expressie aan het gevoel dat heel Amsterdam iets heel anders van Noord verwacht had dan het geworden is, maar dat bijgevolg heel Amsterdam, en de rest van Nederland, de gewone grote en kleine dromen, de gewone gezichten en de gewone levens en liefdes van de inwoners van Noord zelf, niet meer ziet. Ze lieten zien hoe het is om te leven in een plek die eigenlijk ontzettend leuk is, maar die door iedereen wordt gezien als De Grote Teleurstelling.

Het indringendste moment voor mij kwam echter na de voorstelling. Ik praatte wat na met de acteurs, en enkelen zeiden tegen me: "Je gezicht komt me bekend voor…waar ken ik je van?". Ik kon geen enkele andere verklaring bedenken dan dat zij me herkenden als inwoner van Noord – misschien van het jarenlang fietsen naar de Dirk, van het jarenlang in de bus zitten, van het zaterdagmiddag gaan lunchen bij de V&D op het Buikslotermeerplein. Ik realiseerde me ineens: terwijl ik al die jaren al mijn medeNoorderlingen had gezien als anonieme, vergeetbare gezichten, hebben zij mijn gezicht ergens in hun onbewuste opgeslagen, hadden zij mij ingeschat als medeNoorderling en hadden ze me de moeite van het vagelijk onthouden waard gevonden.

De warme hartelijkheid en spontaniteit van een dergelijk gebaar trof me bijna net zozeer als mijn eigen, ineens pijnlijk zichtbare, achteloosheid jegens mijn eigen stadsdeel. Deze jongeren lieten me het échte gezicht van Noord zien: jong, enthousiast, spontaan, hartelijk en dromerig.

Het spijt me dat ik dat gezicht niet eerder gezien heb.

elf reacties op "Ongehoord Noord"

Arti
-1-  Arti:
Raak.
n ietsjes minder scherpe titel en ik had t genegeerd: Wat wil je weten over Noord?
-2-  :
die titel komt op het conto van de jongerenvoorstelling hoor!
Arti
-3-  Arti:
Wat zei Cohen ook alweer?
Ons past bescheidenheid.

Toch ongemeen goed dat je de rest van I AMsterdam over die voorstelling en het effect ervan hebt ingelicht.
Chapeau voor de creativo's die hier achter zitten.
Realist
-4-  Realist:
Niet dat dit ook maar iets verandert aan het beeld dat die grachtengordelpenissen over Noord hebben en het typeert wel weer dat je een Noordeling moet zijn wil je positief over Noord kunnen spreken, maar hoe dan ook bedankt voor het toveren van een glimlach op mijn gezicht vanwege de herkenbaarheid van je stuk. :-)

Met vriendelijke groet,

een medeNoordeling
JEAN-PIERRE
-5-  JEAN-PIERRE:
Waardeer waar je woont, je woont tenslotte!!
En Noord Oost zuid West...het maakt niks uit..je hebt je plekje in Mokum!!! En het centrum...inderdaad bewaar dat voor het stappen met “buiten Amsterdammers”!!
Mokum-Noord
-6-  Mokum-Noord:
Wat is Noord toch schattig he? pffffff alsof Noord een toeristische attractie is voor import die geen woonruimte in het 'echte' Amsterdam kan vinden......
Edward
-7-  Edward:
Goed geschreven stuk, helemaal mee eens.
Alleen erg jammer dat Stadsdeel Noord de groeiende interesse in Noord gebruikt om regelgeving door te drukken die ten koste gaat van initiatieven, burgers en inwoners van Noord. Ze hebben er jaren over gedaan om hogere inkomens binnen te halen. Nu die inkomens er zijn volgen er maatregelen zoals beschreven in de nota 'gebruik grondgebruik' waarbij het stadsdeel de vruchten plukt van jarenlange inzet en arbeid door de bewoners van Noord, en daar flink mee wil cashen. Diezelfde bewoners blijven in de kou staan en krijgen stank voor dank. Leuk hoor, al die initiatieven, maar ik hou er toch een nare smaak aan over.
MvK
-8-  MvK:
hoi.

Een mooi stuk staat hierboven getypt.

Overal wonen fijne en minder fijne mensen.
Wanneer ben je fijn en wanneer niet ?

Wie heeft het recht daar te oordelen over ?

Een tip voor alle mensen in noord en omgeving ?

http://www.dewijkvertelt.nl/
Site van Nieuwendam
Je kunt je ook gratis aanmelden om zelf stukjes te schrijven voor deze leuke site.

Groetjes van een meid uit noord.
Ik woon hier alweer 6 jaar samen.

Tussen het groen en binnen 10 minuten fiets je hier door de rustige weilanden.
En toch ben je binnen 15 a 20 minuten je op het centraal station van A'dam met 1 bus.
Waar vind je dit grote contrast nog meer ?

Groetjes van MvK
Wees trots op je buurt !

En houd de buurt ook een beetje netjes.

Want gebeurd er wat naars, dan is het gelijk noord dit en noord dat.
Maar gebeuren er leuke en mooie dingen ,dan hoor je dat niet van en over A'dam noord, dat vind ik erg jammer.
Passie uit  Ongehoord Noord
-9-  Passie uit Ongehoord Noord:
Serrieus, ik heb dus met Daniel en Marijn staan praten na de voorstelling en ik had géén idee dat hij de voorstelling zó positief had ervaren. Ik speel dus ook in de voorstelling als enige jongen en bij elke voorstelling vraag ik me af of het punt goed is overgekomen en of mensen het stuk begrijpen. Hieruit blijkt dat dat dus het geval is. het doet me goed om positieve feedback te krijgen over iets waar je veel voor opgeeft, overhebt maar nog niet superzeker van bent...

Morgen laatste voorstelling in Panf Noord..wel komen kijken hea?!

Passie
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Mooi geschreven Daniel! Vooral ook je persoonlijke betrokkenheid vond ik erg goed.

Het laat maar weer eens zien dat het BARST van jong talent in 'Mokum'!

Hier in west was er laatst ook een voorstelling; 'Medea' opgevoerd door de jongeren van het Hervormd Lyceum West. Ik had het graag zelf willen zien maar had de oppas van kleine kindjes. Ik heb gelezen dat het erg goed was en het heeft de krant gehaald!

Het is leuk dat de aandacht nu ook eens gaat naar jongeren die gewoon lekker bezig zijn en daar wellicht ook nog hun toekomst van kunnen maken. Andere jongeren sluiten zich misschien wel sneller aan bij dit soort activiteiten waardoor er nog meer talent loskomt.YO! (-: Yanny
normaal
-11-  normaal:
ik heb gewoond in oost in west diemen en nu in noord ik ben eerlijk gezecht verrast door de menselijkheid van noord lekker gewoon het is in andere stadsdelen veel te veel een biefstuk onder de deur door en noord niet doe maar gewoon doe je gek genoeg ik kan niet anders zeggen het is top vr gr hans

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.