Home > > Door de bank genomen

Door de bank genomen

Amsterdam - Ik heb een ernstige klacht over het Amsterdamse bankwezen. Dat zit zo: ik loop regelmatig met mijn hoogbejaarde moeder een ommetje door het park. Want oude mensen moeten flink blijven bewegen, zegt de dokter. Maar van dat blijven bewegen moet mijn moeder om de honderd meter eventjes bijkomen. Dan wil zij op een bankje zitten. Hier begint de ellende. Want de meeste bankjes zijn te laag voor de oudere Amsterdammer.
Waarom hebben de bankwerkers die dingen niet een beetje hoger gezet? Of zijn de ontwerpers de schuld?
Oudere mensen hebben te weinig kracht in hun spieren om bij het zitten gaan nog een zachte landing te kunnen maken. Met mijn moeder is het niet anders. Na het passeren van een bepaald kritisch punt moet zij zich noodgedwongen op de bank laten ploffen. Wie goed luistert kan daarbij de kunstheup horen kraken. Als ik naast haar ga zitten kietelt het onkruid in m'n knieholtes en kan ik m'n kin op m'n knieën leggen, dus voor mijzelf is het zitcomfort ook niet ideaal.

Opstaan is zo mogelijk nog moeilijker. Elke keer moet ik weer eindeloos aan mijn moeder staan sjorren om haar weer overeind te krijgen. Dat komt allemaal doordat die banken te laag zijn.
Dat bevreemdt mij. Want bij ander zitmeubilair is er wél nagedacht over de fysieke beperkingen van de oudere medemens. Kijk maar naar de inmiddels razend populaire verhoogde toiletpot. Waarom dan niet bij de parkbank?

De gemeentelijke bankenbureaucratie zal waarschijnlijk tegenwerpen dat de banken voor iederéén enigszins geschikt moeten zijn. Een compromis eigenlijk. Men zal schermen met ergonomisch verantwoorde gemiddelde zithoogten en afstemming op de doorsnee doelgroep.
Allemaal quatsch. Banken zijn voornamelijk voor vermoeide ouderen. Voor kinderen hoeft 't allemaal niet. Die kunnen gewoon jengelend op het trottoir gaan liggen of een beetje blijven rondhollen. Voor zoenende stelletjes zijn ze ook niet nodig, die gaan maar de bosjes in. Deden wij vroeger ook.

Snurkende zwervers wil de gemeente zélf al niet, want heel veel banken hebben tegenwoordig anti-zwerverbeugels. Daardoor kan de arme dak- of thuisloze niet eens behoorlijk gaan liggen. Heel wat Swiebertjes krijgen een meervoudige ruggengraatsvergroeiing doordat ze in een golfvorm over die beugels moeten slapen.
Maar dáár heeft men bij de gemeente dan kennelijk wél over nagedacht! Dus het kán wél!

Nou, wie hebben we nog meer? Hangjongeren. Die willen ze ook niet op die banken. Hoeven we dus geen rekening mee te houden. Voor hen zijn ze trouwens eveneens te laag, want ze zitten altijd op de leuning.
Nee, banken moeten primair zijn afgestemd op stramme en vermoeide ouderen, dat lijkt me duidelijk.

Waarom moet ik het toch altijd zijn die de gemeente op dit soort simpele tekortkomingen wijst? Die ambtenaren zitten toch zélf óók de hele dag op hun reet? Maar ja, dan natuurlijk wél op een NEN-EN 1335 gecertificeerde en gasgedempte kantoorstoel. Geef ze een dag zo'n parkbank en je zult zien hoe snel het probleem verholpen is.

elf reacties op "Door de bank genomen"

Suffie
-1-  Suffie:
Het is de bedoeling dat onder dit kabinet de Melkertbaan weer gaat terugkeren. Ik zie meteen een nieuwe functie ontstaan: de parkwachter, die niet alleen hondenbezitters aanspreekt op het aanlijnen van hun viervoeter, injectiespuiten en kapotjes uit de bosjes vist en wildplassers bewerkt met een spuitbus met irriterende vloeistof, maar ook voor een zacht prijsje zittingverhogers verhuurt om zijn eigen bestaan te subsidiëren.
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
@ Suffie: dat kan niet, om tal van redenen. Ga maar na: om hondenbezitters aan te kunnen spreken daar heb je een beveiligingsdiploma voor nodig; injectiespuiten ruimen is gevaarlijk werk en vereist een speciale ARBO-cursus; afvalverwerking is evenees gespecialiseerd werk (gebruikte kapotjes = bio-hazard !!); en mensen (zelfs wildplassers) bewerken met irriterende vloeistoffen is slechts politiebeambten toegestaan. Los daarvan zijn ook hier bijzindere (richt)vaardigheden gevraagd.

Blijft over: kussentjes verhuren. Tegen een zacht prijsje? Daar doen we in dit land (althans in deze stad) niet aan. Dus voorzie ik overvalgevaar, daarbij behorende vakbondacties en stille tochten en wat dies meer zij. Maar misschien maakt dat voorstel nog een kansje als het GVB in het algemeen belang de afgeschreven conducteurshokjes uit haar trams ter beschikking stelt.
Suffie
-3-  Suffie:
En daar zie ik de volgende Melkertbaan al ontstaan! Die van docent-stadswachter! Perfect geschoold om van iedere Melkertier een volleerd bijzonder opsporingsambtenaar, ARBO-functionaris of park-coach te maken. Sorry hoor Jochem, maar je moet in dit kader niet in onmogelijkheden denken, maar in uitdagingen!
Linda
-4-  Linda:
De banken zijn inderdaad erg laag! Bejaarden moeten regelmatig wandelen, en even lekker op een bankje zitten hoort erbij. Hopelijk worden de banken snel hoger gemaakt voor onze bejaarden en vóór dat wij al bejaard zijn!
Suffie
-5-  Suffie:
Of de paden wat lager aanleggen...
Marianne
-6-  Marianne:
Prachtig geschreven weer Arnoud. Veel te lang niets van jouw hand op AC gezien/gelezen. Formidabel hoe je je verhaal kunt weergeven en dat je bijna in staat bent te visualiseren/voelbaar kunt maken hoe je met je moeder langs de bankjes gaat. Dan ook nog glashelder een probleem neerzetten, chapeau! En dan nu maar hopen dat ambtenaren AC lezen en als een speer aan de slag gaan! Soms realiseren we ons totaal niet dat het voor ouderen vreselijk moet zijn je zonder hulp door die stad te begeven met al die obstakels, slechte wegdekken, hobbels en andere (val)kuilen!
Arnoud de Jong
Dank je wel, Marianne. Ik was trouwens op vakantie, dus vandaar...
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Prachtig stuk!

Men wilde geen parkbankjes meer -laat staan stadsbankjes!- omdat het nogal aantrekkelijk was voor daklozen om daar te gaan slapen zelfs als de ijspegels van de boomtakken afhingen..

Dit zegt heel veel over de daklozen die er zijn (en het worden er steeds meer) en dat er weinig wordt nagedacht over het oplossen van het probleem van daklozen. En juist dat zou toch een een prioriteit horen te zijn van een gemeente.Te weten; Burgemeesters en Wethouders.

Dat doen zj niet want zij worden NOOIT dakloos..

Laat staan dat zij zich druk gaan maken over zoiets belachelijks als stads of parkbanken voor de oudere burgers. (die intussen nergens meer naartoe kunnen want de neerstbijzijnde bushalte werd OOK al opgeheven met instemming van diezelfde B&W)

Zelfstandig wonende bejaarden kunnen geen kant meer uit! (maar ze moeten wel langer blijven leven en het liefst HEEL zelfstandig). Teiltje ...Yanny

Ik wens B&W van Amsterdam heel veel wijsheid toe en een 'kommetje' gezond verstand!
JEAN-PIERRE
-9-  JEAN-PIERRE:
Kunnen we het bankje een fusie aan laten gaan met een bankje in het buitenland??
Elke
-10-  Elke:
Bij toeval op al je stukjes gestuit: geweldig! zit al uren te lezen nu.
By the way: het VAT bestaat nog steeds, we hebben zelfs nog een kano in de collectie!
JEAN-PIERRE
-11-  JEAN-PIERRE:
Dit vat ik niet helemaal!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.