Home > > Vergane glorie van het Mosveld

Vergane glorie van het Mosveld

null
Noord- In den beginne schiep God de hemel en de aarde. De aarde was woest en ledig, duisternis lag op de vloed(...) Deze bijbelse zinnen kwamen spontaan bij mij naar boven toen ik voor het eerst over het Mosveld liep. Het was een doordeweekse dag en een gure herfstwind schuurde langs mijn hoofd. Op weg naar de supermarkt kwam ik terecht op een desolate plek midden in het oude gedeelte van Amsterdam Noord. Helemaal woest en ledig was het er natuurlijk niet maar het voelde wel zo. Hier en daar een geparkeerde auto, een paar vuilcontainers en een eenzame visboer.
Drie keer in de week (op woensdag, vrijdag en zaterdag) komt er leven in de woestenij. Want dan is er markt. Drie rijen met kramen groente, fruit en vis. En natuurlijk heel veel kleding en van die kramen waar ze allerlei onzin met of zonder verlengsnoer verkopen.

In den beginne moest ik wel een beetje wennen aan het Mosveld. Aan de leegheid en het verval van de huizen. Dit is een van de weinige plekken in Amsterdam zonder franje. De Oud-Hollandse koffiehuizen en cafés aan de rand van het plein heten gewoon 'Bij Jan'(Jan staat ook echt achter de tap) of 'Cafe de Bult'. Waar je gewoon nog terecht kunt voor een broodje bal of een uitsmijter en waar ze niet raar opkijken als je een hardgekookt ei bij een biertje bestelt. Het Mosveld is zo'n plek waar zondagen nog saai zijn en het geluk heel gewoon gebleven is.

Bijna niets herinnert aan de gloriedagen van het plein. Want gloriedagen heeft het plein echt gekend. Ooit was hier het bruisende hart van Amsterdam Noord was met een echte bioscoop Astoria en een voetbalveld waar de waar voetbalclub 'De Volenwijckers' triomfen vierde. Tweede Pinksterdag 1944 is misschien wel het hoogtepunt van het Mosveld. Want terwijl de oorlog in alle hevigheid woedde werden de Volenwijckers kampioen van Nederland. (Een gelijkspel tegen Heerenveen was genoeg.)

De tijd en de vooruitgang maakte een einde aan deze gloriedagen. De voetbalvelden moesten plaatsmaken voor asfalt en in 1965 werd de bioscoop verkocht aan Albert Heijn omdat de exploitatie niet meer lonend was. Maar projectontwikkelaars hebben het Mosveld nu weer ontdekt. Vanwege de bouw van de wijk Overhoeks is er behoefte aan een nieuw winkelcentrum. In 2010 moet er een nieuw en modern winkelcentrum verrijzen. Misschien breken er dan nieuwe gloriedagen aan voor het Mosveld maar voorlopig is het er nog woest en ledig.

30 reacties op "Vergane glorie van het Mosveld"

Martin Wisse
-1-  Martin Wisse:
Niet te lyrisch worden over die cafes: broodjes bal kan je overal krijgen en eter en je moet wel van Hazes en vooral zijn minder bekende collega's houden om in 1 van deze cafe's binnen te treden...
Els Ufo
-2-  Els Ufo:
O Heerlijk Mosplein, ik woon nu niet meer in Noord zelfs Amsterdam achter mij gelaten, spijt?? Ach soms wel maar in een vlaag van heimwee is Nederland maar klein, en zit ik binnen een uurtje op mijn vertrouwde markt het Mosveld laat dit stukje Amsterdam alsjeblieft zoals het is oud vertrouwd en gezellig
gijs visser
-3-  gijs visser:
mosplein, met het gat in het ZAN en die vreselijke verkeersweg en inderdaad de gure wind, na 25 jaar waren we er terug. Niets veranderd. Ook niet de kooplieden. Gisteren vertelde één hunner spontaan een mop. Marktlui schelden in onvervalst Amsterdams tegen elkaar, noemen hun vrouwelijke clientèle 'schat'. Ouderwetse humor.
Prachtig. Kom daar maar eens om op al die andere markten.
Kickuh!
Greet Kok
-4-  Greet Kok:
Ja, zo'n modern winkelcentrum is natuurlijk leuk, maar, de oude glorie van Amsterdam die moet zeker blijven bestaan en .... dat vind je nog steeds op deze locatie. Heerlijk om daar af en toe weer eens terug te zijn!!!

Geertje
Rien Sieben
-5-  Rien Sieben:
Ja, leuk nostalgisch stukje over mijn oude Noord. Het is trouwens niet voetbalclub De Volenwijckers maar De Volewijckers.
rudipensionado
-6-  rudipensionado:
Noord is net als de Bijlmer geen Amsterdam. Hoort er wat bij maar verder stelt het niets voor. Hebben verder weinig. Nee als je er echt bij hoort dan heb je in je hele wijk parkeerbeheer.
Jan Stender
-7-  Jan Stender:
Noord is geen Amsterdam?
Vreemd,toen ik nog in Tuindorp woonde,en iets per post bestelde,vulde ik bij woonplaats altijd Amsterdam in,en het kwam altijd goed
Een keer schreef ik Tuindorp Oostzaan op de bestelbon
Ik kreeg de bestelbon retour,met het verzoek de woonplaats in te vullen
Ik woon nu in Enschede Noord,maar hier zeggen ze gewoon,dat het Enschede is
JEAN-PIERRE
-8-  JEAN-PIERRE:
Vroeguh...vond ik noord een verademing om te komen. Zelf wonende in de Indischebuurt was het prachtig al die kleine huisjes met tuin. Ik heb er veel bezorgwerk gedaan,en kreeg altijd fooi en wat te drinken. Later kreeg ik er schoonfamilie te wonen en leerde de noorderlingen nog beter kennen. Niks mis mee. Ouderwets gezellig gewoon. En heb ooit eens bij een klant letterlijk en figuurlijk het paard in de gang aangetroffen. Kortom..goede tijden daar in noord meegemaakt. Ben er al jaren niet meer geweest.
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Indische buurt vroeger was nog eens gezellig. Later in west gewoond. Niets aan.
En toch is noord saai. Komt ook omdat het nooit als volwaardig deel van Amsterdam werd gemaakt. Onvoldoende faciliteiten en nauwelijks uitgaansleven etc.
En dan die rot pond.
JEAN-PIERRE
-10-  JEAN-PIERRE:
De pont was dan ook het probleem voor de jeugd van noord om te stappen in het centrum. Te vroeg terug naar de wijk waar inderdaad alleen een paar ouwe lullen kroegen waren.Een oplossing was een adres zoeken waar je kon blijven pitten aan de andere kant van het IJ.
Je snapt 'm bij mij (ons) dus!!! En dan op de zaterdag rondstruinen door de Indische buurt. Kroegen zat met “moderne” muziek. Zoals de Nwe.Roemer Javastraat waar ik zelf jaren als DJ heb gedraaid!!! Ach tijden waren dat!!
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Noord was ,en is, een heerlijk en volwaardig deel van Amsterdam!

De pont was geweldig voor de opbloeiende jeugd die daar de hoekjes kenden om heerlijk te zoenen..na het uitje naar de bioscoop op het Damrak!

JEAN-PIERRE, rudipensionado en alle andere poepogen die hier meedoen aan de discussies op AC zijn geen 'mokummers'.

Zij wonen stuk voor stuk in de slaapsteden die Amsterdam omringen en zo komen hun reacties ook over;

GAAAAP... Groet; Yanny
rudipensionado
-12-  rudipensionado:
Yanny,
Volgens mij, en dat blijkt ook uit je ondertekening, is noord een slaapdeel van een stad.
Jij romantiseerd het gebrek aan voldoende faciliteiten gemakshalve maar even weg.
JEAN-PIERRE
-13-  JEAN-PIERRE:
Moet ineens denken aan het nummer van DRUKWERK.Ik verveel me dood in Amsterdam-noord. GAAAAAAAP!!
rudipensionado
-14-  rudipensionado:
Tsja, als ik met een aantal anderen te lezen krijg dat wij geen Amsterdammers zijn proef ik hier enig ongenoegen van de nachtelijke schrijfster.
Flesje wijn naast de p.c. maakt sommigen wat losjes in de schrijfpols. hahahaha
En wat die slaapstad betreft, nee ik woon niet in Noord.
ron52
-15-  ron52:
Amsterdam Noord is een tof gedeelte van Amsterdam met fijne toffe bewoners waar je van op aan kunt deze kan je vergelijken met de bevolking van Oost.Mijn fijnste plek in Noord is het Mosveld met het jaarlijkse feest bij de bult.hoop hier nog vaak bij aanwezig te zijn mvg. een Amsterdammer uit Oost.
Appie Lievense
-16-  Appie Lievense:
Noord ,voor mij het beste van Amsterdam. Ik ben op de Hagendorenweg geboren en opgegroeid aan de andere kant van de brug. Buurvrouwen waren toen ineens mevrouwen. Na 1943 moesten we weg en belande in oost, gelukkig waren daar een hele boel andere overijers terecht gekomen, dat hielp om niet zo verlaten te voelen. Was zelfs Volewijker, Adspirant, nog steeds DE CLUB ben al bijna 50 jaar in de USA maar Noord vergeet je nooit.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-17-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Nu ik zit ook al weer 46 jaar in de USA,heb werkelijk nooit iets tegen Amsterdam Noord gehad, als jongen op de Overtoom geboren Centrum dus, later op het Iepenplein bij de Vrolijkstraat in Oost daarna enige jaren in de Trompenburgstraat in Zuid en in de Waalstraat dicht bij het zwembad aan de Rivierenlaan.Ik kan mijzelf goed aanpassen en voel me vlug thuis waar ik ook maar woon in de wereld dat geluk heb ik mee gekregen,
ook ken ik het Mosveld van vroeger omdat ik er verschillende keren heb moeten voetballen tegen de Volenwijkers. Amsterdammers althans vroeger waren allemaal toffe mensen en wat gezelligheid betreft daar kan jezelf een hoop aan meewerken. Om date we toffe jongens zijn dat willen we weten daarom komen wij overal.........Of niet soms ?? Kom op mensen houdt er de moed maar in. Groetjes !!
DIRK DE RUITER
-18-  DIRK DE RUITER:
Als oud Volewijcker koude rillingen als ik aan het Mosveld denk en ook mijn oud medespelers voor altijd een stuk van mijn leven
Jan Stender
-19-  Jan Stender:
Ik ben nooit een fan geweest,van Hazes,en zijn minder bekende collega,s
Maar kwam toch regelmatig in de cafe,s rond het Mosveld
Henk Das
-20-  Henk Das:
De Volewijckers vroege jaren zestig, Woutje, Dirk en Peter, Kees Kick, Pietje, de houten tribunes, de mensen op de daken, onvergetelijk!! Ben al veertig jaar weg uit Noord, zelfs uit Amsterdam, maar denk er vaak aan terug. Het Mosveld was toen inderdaad het centrum van Noord, met zijn markt, de Matto, Simon de Wit en Perry Sport. Panden die nu zijn dichtgespijkerd. De aanleg van de IJtunnel heeft het hart van Noord voorgoed kapot gemaakt, ook het prachtige Volewijkpark verdween. Dat is jammer, maar wat niet weet, wat niet deert. Ook nu kan je vast nog wel eens gelukkig zijn op het .....Mosveld. Iedereen in Noord veel geluk!
John Zwart
-21-  John Zwart:
“In den beginne moest ik wel een beetje wennen aan het Mosveld. Aan de leegheid en het verval van de huizen”.

Dan heb je niet goed gekeken. De huizen in de bloemenwijk rond het Mosveld zijn allemaal uitstekend gerenoveerd, met inbraakvrije voordeuren, dubbelglas en kunststof kozijnen. Dat moet je toch zien als je uit je ogen kijkt. Dat die jaren 20 en 30 bouw in de loop der tijden een beetje donkere steen kreeg is het gevolg ervan dat Amsterdam IJ-Noord altijd een industriegebied is geweest. Maar ik voorspel dat alle nieuwbouw niet zo lang zal blijven staan als dat solide metselwerk nu al de tijd heeft getrotseerd.
Er kan van Overhoeks een goede impuls uitgaan voor wat werkelijk verwaarloosd is. Een mooi nieuw kleinschalig winkelcentrum op het Mosveld zou best een opfleurend effect kunnen hebben, als het maar niet zo'n kopie wordt van alle w.centra waar dan ook steeds alleen maar dezelfde ketenwinkels worden gevestigd.
Verder lijkt het me prima wonen daar (zodra die NZ lijn ellende eindelijk voorbij is, soms sta je wel een kwartier voor je de tunnel bereikt, ik woon er zelf niet), leuke ouderwetse huizen en toch een mooi groen royaal park vlak voor de deur, en het centrum op maar 10 fietsminuten verwijderd. Wat wil je nog meer?
Bertus
-22-  Bertus:
ook een oud inwoner van Noord ik woon nu in drenthe maar ook ik heb er hele mooie jeugd gehad tot in de jaren 43 en ben geboren in de Aurikelstraat in 1931 dus het Mosveld en de bioscoop Astoria zijn mij goed bekend,dat als ik er nog aan denk krijg ik hijmwee maar ik denk ,dat het nu wel vergane glorie is ,als er toevallig lezers zijn uit die tijd en uit die buurt ,wij voetbalde altijd op het koeieveld
Jan Stender
-23-  Jan Stender:
Wat me wel opvalt in Noord,dat wegwerkzaamheden wel erg lang duren
Enige tijd was ik even in de buurt van het Mosplein,en waren er wegwerkzaamheden op de Kamperfoelieweg
Ruim 5 maanden later kwam ik er weer,en was het nog niet af
Gisteren Tuindorp Oostzaan bezocht,daar zijn ze met de straten bezig
Volgens mijn neef,is er al een tijd niet meer verder gewerkt,aan de straten
Wat dat betreft,gaat het hier in het oosten toch sneller
Als ik Amsterdam Noord bezoek,loop altijd even over de markt
MBP
-24-  MBP:
weg met al die vernieuwing, Noord is één van de weinige plekken waar Amsterdam nog echt Amsterdam is, met bijbehorende mevrouwen en meneeren, humor, gezelligheid en vooral bebouwing. wil je vermaak? pak de pond, je bent met 5 min in het centrum. moet ieder stadsdeel omgetoverd worden in een pc hoofd/gordel-centrum, slapend west, rumoerig & gemengd oost. Noord is Noord, Noord is voor mij ongekend écht Amsterdam, afblijven svp!!! Noord is Tof! (vooral Mosveld e.o., Tuindorp-Oostzaan)(de rest is helaas in verval, maar alsnog met onvervalste sporen van Amsterdam uit de oude Jatmous-tijd.) Moet alles nu echt veranderen? elke plek van de stad gevuld worden met drukte en gevuld worden met zogenaand hoog vermaak en nieuwe 'gezelligheid'?? (een jonge amsterdam noord bewoner)
Jan Stender
-25-  Jan Stender:
Ik woon nu sinds 1,5 maand in de Pathmosbuurt in Enschede
In deze buurt herken ik dingen in Amsterdam Noord
De straten,huizen,en het karakter van de bewoners
Toevallig iemand gesproken,die vrij bekend is met Amsterdam Noord
Hij wist me te vertellen,dat het Acaciaplantsoen in Enschede te vergekijken is,met Floradorp in Amsterdam Noord
Tja,ik moet zelf nog bekijken,of dat zo is
Maar wel veel sociaal contact hier onder de mensen
Nu helemaal met dit mooie weer,bijna iedereen zit voor het huis en iedereen groet elkaar
Gewoon gezellig
Wat Amsterdam Noord betreft,dat moet gewoon z,n oude karakter behouden
Sanne
-26-  Sanne:
Jaja, het Mosplein...wie is er niet geboren...(ik wel)...
wim van Spankeren
-27-  wim van Spankeren:
ook ik kan prima terug kijken op de tijd dat ik in de rimboe woonde goede buurt zwembad en kanaal om te zwemmen, voetballen bij "ij-boys: astoria en de volewijkers om de hoek ,woon nu in Almere
Lotte
-28-  Lotte:
Even tussendoor een reactie op rudipensionado: wat bezielt je om zo triest te zeuren over een plek waar je zelfs niks mee hebt, maar waar veel mensen een romantisch gevoel bij hebben? Is het omdat je pensinado bent en die geraniums je nu al de strot uit komen? Ach, het is eigenlijk al zielig dat ik nu op jou reageer.
Theo
-29-  Theo:
Een 3 jaar te late reaktie. Misschien reageer je wel op een dode.
Rene Renardel
-30-  Rene Renardel:
Onze familie verhuiste (van Oud Zuid) naar Noord na Juli 1943 dus na de bombardementen.
We konde een grotere woning krijgen. Om ons heen neer gevallen huizen. Mijn ouders hadden het snel door Adam Noord behoord niet bij Amsterdam. Weer terug verhuist naar Adam Zuid na de bevrijding. Ik had als een achtjarige een goede tijd in Adam Noord. Wist niet beter.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.