Home > > Openbaar groen

Openbaar groen

Zuidoost - 's Avonds na de maaltijd mag ik graag een ommetje maken. Meestal doe ik dat in De Hoge Dijk, pal achter mijn huis, maar soms maak ik een wat langere tocht door het Bijlmerpark. Zo ook afgelopen week. Het park lag er mooi bij. De boomkruinen, die baadden in een waterig zonnetje, werden prachtig gereflecteerd door de diepe plassen. Rondom me riepen koekoeken, kwetterden mezen en floten zanglijsters. In de rietkraag zongen spotvogels en karekieten. Hier en daar klopte zelfs een specht.
Temidden van al dat fraais stond een bankje. Het verschilde in weinig van de andere bankjes in het park, maar tussen de voorste poten was een rood-wit plastic lint opgehangen - zo'n lint dat wordt gebruikt om bouwplaatsen, opgebroken straten of het toneel van een misdrijf af te bakenen. Onwillekeurig keek ik om me heen. Het pad was niet opgebroken. Van bouwwerkzaamheden was geen sprake. Nergens was met krijt de omtrek van een menselijk lichaam getekend. Vanwaar dan toch dat lint?

Was het misschien opgehangen omdat er onder de bank een beschermd plantje groeide? Daar zag het niet naar uit. Rondom het bankje stonden brandnetels, bereklauw, weegbree en zelfs pepermunt, maar zeldzame of beschermde planten stonden er niet. Bovendien leek de gedachte dat er in het Bijlmerpark aan natuurbescherming werd gedaan me te vergezocht.

Ik heb wel eens gezien hoe honden, schijnbaar voor de lol, een hele diepe kuil graven. Om de een of andere reden doen ze dat graag onder bankjes. Uit ervaring weet ik dat zulke kuilen verraderlijk zijn: een enkel is zomaar verzwikt. Kon dat de reden van de afzetting zijn? Het leek onwaarschijnlijk. Onder het bankje was niets te zien. Mocht er ooit een kuil zijn geweest, dan hadden de honden die ook weer dichtgegooid.

Ik besloot het geval eens op mijn gemak te overpeinzen. Daartoe liet ik me met een diepe zucht op het bankje ploffen. Op datzelfde ogenblik werd pijnlijk duidelijk wat de bedoeling was van het rood-witte lint. Enerzijds was ik daar blij om: per slot van rekening houd ik niet van onopgeloste raadsels.

Maar aan de andere kant hoop ik dat onze nijvere gemeentewerkers volgende keer gewoon een bordje ophangen waar 'pas geverfd' op staat.

zestien reacties op "Openbaar groen"

roemer
-1-  roemer:
Altijd wat te zeuren...
Waar hebben we het hier nou over? Over een bankje in Zuidoost? Lekker belangrijk!
Suffie
-2-  Suffie:
Bankoverval?
-3-  :
Zeuren? Dit is toch gewoon een grappig stukje? Waarom hebben de reacties vaak zo'n groot zeurgehalte?
-4-  :
Ik heb soms het idee dat mensen niet verder lezen dan de voorpagina, en dan de clou van het verhaal missen. Want helemaal geen gezeur in dit stukje, juist harstikke leuk. Voor ons lezers dan hè. ;)
Arnoud de Jong
In het journaal wordt al maandenlang gezeurd over die bank aan de Zuid-as. Maar dáár hoor je niemand over klagen!
Nee hoor, leuk stukje! Banken zijn belangrijk.
roemer
-6-  roemer:
Ja, ja, ja, de clou. Nou ik hem hóór! Het bankje bleek nat te zijn. Hebben we weer wat te zeuren over die gemeentewerkers. Nogmaals, lekker belangrijk...
cora
-7-  cora:
Ik heb eerlijk gezegt erg gelachen om dit stukje, dus bij deze , leuk stukje.
Leeuw
-8-  Leeuw:
Stond je niet tenminste evntjes in de verleiding de opmerking over de specht te vervolgen met “'eén ding echter klopte niet”?
karfi
-9-  karfi:
Geinig stukje...ik zou een schadevergoeding eisen van de gemeente!! Maar aan de andere kant.......ben je niet gefilmd stiekum door 1 of ander RTL programma???
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Leuk verhaal! (-: Yanny
Mr Matev
-11-  Mr Matev:
Origineel, openbaar groen aan je broek, dat is nog eens wat anders dan parkbruin aan je schoenen. Overigens een prachtige beschrijving van wat je allemaal aan dieren en planten in ZO tegen komt. Leuk stuk Marco.
regina wilkens
-12-  regina wilkens:
Heel leuk, Marco. Ook fijn dat velen er yo van kunnen genieten!!!!!
Geniet jij van het feit, dat je de leyers even laat grinniken!
regina wilkens
-13-  regina wilkens:
Marco, er staan een paar tikfoutjes in mijn reactie omdat ik hier een buitenlands toetsenbord heb. Völgende keer beter.
Linda
-14-  Linda:
Een erg leuk en grappig geschreven stuk Marco!Waarom hing dat rode lintje juist op die plek..na de clou was dat ineens erg duidelijk!
Net zoals bij Claudias 'spook rijder' in haar 'Fietsstress' stuk heb ik genoten van de simpele gebeurtinisen in Amsterdam en hoe sommige van jullie AC schrijvers het zo ontroerend kunnen navertellen aan ons AC lezers!
Wat mij betreft, wil ik veel meer van dit soort stukjes lezen! Heerlijk!
Marijke van der scheer
-15-  Marijke van der scheer:
Leuk stukkie, Marco. Je hebt het raadsel van het rode lint opgelost. Indien je nog steeds zocht naar de mogelijke reden van het lint, had ik je deze hint/link gegeven, ondanks de veelal gele linten op deze website..
http://www.nicovanhoorn.nl/...
rudipensionado
-16-  rudipensionado:
Verf is inmiddels opgedroogd zodat dit topic kan worden afgesloten, tenzij.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.