Home > > De verdwenen speeltuin

De verdwenen speeltuin

Speeltuin Gilles Steltmanstraat
Geuzenveld/Slotermeer - Opeens was ie weg. Zomaar. Zonder aankondiging. De wipwap, weg. De glijbaan, weg. De zandbak, weg. Het klimrek, weg. Waar moeten de kinderen uit de omgeving van de Gilles Steltmanstraat nu spelen? De 4-jarige Amy en Chantal schakelden pers en politici in.

Ze vinden het niet leuk. Dat is duidelijk. De gezichtjes van de kleuters staan op onweer. Hun speeltuin, de plek ook waar de ouders elkaar ontmoeten, was van het een op andere moment weggevaagd door grote machines. En het was zo'n mooie speeltuin. Lekker dichtbij ook Je hoefde niet eens de voordeur door. Zo via het tuinpad was je er al. Ze speelden er vaak. Nu is het een kale vlakte en wordt er een trapveldje voor de lastige - oudere - jeugd gemaakt om hen rustiger en op een plek te houden.
De dames zijn nog niet bekomen van de schrik. Amy: "We gingen gewoon ernaartoe en toen waren de zandbak en het klimrek weg. En de volgende dag de rest!" Er lagen alleen nog wat bergen aarde en een heleboel zakken. Amy's vader Ton: "Ze kwamen de keuken binnenstormen en riepen dat ik mee moest komen. Ik wist niet wat ik zag." Het duo-raadslid was niet eens op de hoogte van deze veranderingen. Hij is er zelf verbaasd over. "Anders had ik wel actie ondernomen."

Volgens het stadsdeel waren de bewoners op de hoogte gesteld. Een rondje door de wijk maakte duidelijk dat geen enkele bewoner rondom de speelplek ervan wist. Dat er een trapveldje zou komen in plaats van de ultieme speelplaats voor kleuters en ouders. Amy: "Ik wil niet voetballen."

Vorige week donderdagavond werd door het stadsdeel snel een bewonersavond gehouden. De tientallen handtekeningen die Chantals vader Peter langs de deuren ophaalde, werden die avond door een grote delegatie van bewoners overhandigd. Amy en Chantal deden hun zegje. "We vinden het zielig van onze speeltuin." Er is een fout gemaakt, gaf het stadsdeel toe. Er kan niets beloofd worden op dit moment, er is ook geen potje met geld voor, maar de aanwezigen mochten wel hun wensen kenbaar maken. Samen moeten ze er wel uit komen, denkt men.

elf reacties op "De verdwenen speeltuin"

Richard
-1-  Richard:
Groen Links wethouder Ties de Ruiter noemt dit informele speelplaatsen. hardstikke groen en gezond dus niet zeuren. Dat speelplaatsenbeleid van LSG lap ik gewoon aan mijn wethouders laars
Tys de Ruijter
-2-  Tys de Ruijter:
Er was eens een handtekeningen actie in de buurt dat men de overlast van een speelplek zat was. En een stadsdeel dat hier heel snel gehoor aan gaf en het speelplaatsje verving door een trapveldje, zoals de buurt vroeg. Een stadsdeel dat wel vergat om ook andere mensen in de buurt te horen. (Net zoals de journalist vergeten is de andere kant te horen ...)
Het stadsdeel heeft hiervan geleerd en gaat samen met (iedereen in) de buurt de beste inrichting van deze plek bepalen (niks informeel dus, maar helemaal conform het speelplaatsen- èn het participatiebeleid van het stadsdeel).
-3-  :
De journalist heeft wel om een reactie gevraagd en wacht daar al een dag op. Maar ook Amsterdam Centraal heeft een deadline, dus hoe lang moet de journalist dan wachten?
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
OK, de punten zijn weer gemaakt. Nu allemaal een beetje minder hijgerig? Graag een gedachte voor het sop en de kool, en dergelijke.
Michèl Tromp
-5-  Michèl Tromp:
Nee, hoor, een beetje fel debat mag best. Als we maar respect voor elkaar houden, dan kunnen we alleen maar het stadsdeel naar tevredenheid van zoveel mogelijk mensen krijgen! Een beetje liberaal schuwt het debat niet en er schuilt een liberaal in ons allemaal!
Fien
-6-  Fien:
Mooi verwoord mijnheer Tromp !!
Tys de Ruijter (op persoonlijke titel)
-7-  Tys de Ruijter (op persoonlijke titel):
OK, ik ben misschien wat teleurgesteld in het geduld van een journalist, of misschien wat gefrustreerd over een misser van het stadsdeel, of misschien ben ik moe van het alles politiek maken; maar ... we gaan samen met bewoners en met name kinderen de beste oplossing vinden!
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Als er kinderen wonen die er spelen hoor je met je vurige fikken van de speeltuin af te blijven!

De kinderen kunnen al geen kant op met al dat blik op straat.

Zelf stond ik op een warme zondag eind mei met m'n kleinkinderen bij het kinderspeelbadje in het Gerbrandy-park (het was al 2 maanden 'zomer') leeg!

De kinderen moeten kennelijk wachten tot de officiele zomer z'n intrede heeft gedaan. Dat is dan aardig gelukt, en door de regen stroomt het badje vanzelf wel vol..)-: Yanny
T.Stor
-9-  T.Stor:
Op 1 augustus nog steeds geen speeltoestellen.
de kinderen geloven de hoge heren dus nu helemaal niet meer.
Moet ik dan vertellen jullie mogen niet spelen?
T.Stor
-10-  T.Stor:
08-08-2007
Vandaag is Amy jarig, nog steeds geen speeltoestellen.
Ook haaar verjaarsvisite is verg
baasd dat er niets meer is
alleen een hobbelig stukje grasveld.
Dat was vroeger wel anders was de reactie van de ooms en tantes, neefjes en nichtjes.
Wat een sukkels in de deelraad bij jullie zeg.
-11-  :
Van het stadsdeel:
De terugkeer van de speeltuin

Buurtbewoners zijn blij met de nieuwe speeltoestellen

De heer de Roo en de heer Sijmons (zie foto's) zijn blij met de terugkeer van de speeltuin in de Ellert Vlieropstraat. Daar hadden ze eigenlijk om gevraagd, een combinatie van een trapveldje en een speeltuintje. Ze zijn nu een jaar, samen met andere buurtbewoners, met het speeltuintje bezig maar hun inzet is beloond. De spiksplinternieuwe wipkameel, wipezel en gewone wip, die donderdag 23 augustus in opdracht van het stadsdeel werden geplaatst, zien er prachtig uit. Afgelopen week hebben bewoners ook een brief van het stadsdeel gekregen met een ontwerp dat aanstaande donderdag 30 augustus van 19:00 tot 20:00 uur in het Pluspunt, Albardakade 5 met de bewoners wordt besproken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.