Home > > Brasserie op z'n Baarsjes [3]

Brasserie op z'n Baarsjes [3]

Brasserie Berlagerie
De Baarsjes - Het is eindelijk weer een mooie dag als ik onderweg ben naar het derde café/restaurant voor de serie over de horeca in De Baarsjes. De zon schijnt en iedereen om mij heen lijkt te lachen. Wat kan een zonnetje toch veel doen voor het humeur van mensen…
Een goede plek om van het zonnetje te genieten is Brasserie Berlagerie. Op het terras op het Mercatorplein kunt u op een zomerdag van elf uur 's ochtends tot negen uur 's avonds genieten van die enorme brandende ster. Tenminste, als de wolken zich niet laten zien.
Klokje rond
Ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden is de brasserie overgenomen van een slager. Hij had de tent verbouwd tot een café/restaurant waar de nadruk op het eten lag. Nu ligt de nadruk meer op de bar en het terras. Maar er kan nog steeds gegeten worden. Zowel overdag als in de avond. Bedrijfsleider Edo Pijlman: "De mensen komen in vlagen. 's Ochtends is het heel druk met mensen die een kopje koffie komen drinken. We hebben twee maanden geleden de lunchkaart veranderd en dat merken we. Steeds meer mensen komen hier lunchen of halen een broodje. Van twee tot vier uur is het dan weer wat rustiger. Na vieren begint de borrel en zitten we weer vol." Grote voetbalevenementen kunnen op groot scherm worden gevolgd.
Brasserie Berlagerie is van elf tot elf geopend. "We mogen wel langer open blijven, maar kiezen er bewust voor om om elf uur te sluiten. Rond die tijd lopen er steeds meer rare mensen op straat. Dronkelappen die elders weg zijn gestuurd. We willen de uitstraling van een brasserie behouden en dat soort mensen niet binnen hebben. Als het heel gezellig is, hebben we altijd de optie om tot één uur door te gaan."

Vrouwenhandel
Pijlman vindt niet dat het Mercatorplein veel is veranderd in de afgelopen twee jaar. Er zijn alleen meer Bulgaren gekomen. "Die gebruiken het plein als ontmoetingsplaats. Het zal wel iets met vrouwenhandel te maken hebben, maar ik merk er niets van, ook niet in het café. Ja, ze drinken veel koffie." Brasserie Berlagerie trekt heel gevarieerd publiek. Er komen veel Nederlandse buurtbewoners die al hun hele leven in De Baarsjes wonen, Surinamers, Marokkanen, Turken, studenten en yuppen. Eén blik op het terras en je ziet een afspiegeling van het stadsdeel. "Het is eigenlijk een minidorp. We hebben nooit problemen en zitten altijd vol. Dit is bij de buren niet het geval. Het komt, denk ik, door de open uitstraling. We zijn laagdrempelig en iedereen is welkom. De buren zijn een beetje nors. Daar mag je ook niet naar het toilet als je er niet zit. Bij ons wel, alhoewel ik wel pleit voor openbare toiletten als er een evenement op het plein is georganiseerd."

Op de pof
Bij Brasserie Berlagerie komen veel gasten vaak terug. "Ik denk dat ik de helft van de bezoekers bij naam ken en ze kennen elkaar ook. Ongeveer tachtig procent is vaste klant. Het merendeel is Nederlands en Surinaams en woont in de buurt. Af en toe mogen ze poffen, maar in principe niet. Het poffen gaat soms fout, maar als de klant elke dag komt, maken we een uitzondering. Maar ik houd het kort!" Vaste klanten hebben de neiging een café te gaan zien als hun huiskamer. Zo ook bij Brasserie Berlagerie. "Dan verwachten ze dat er Nederlandstalige muziek aan gaat als ze binnen komen. Maar het is niet storend. Er is sporadisch een scheldpartij, maar dat is te verwaarlozen."

Hoe meer, hoe beter
Als de Jan Evertsenstraat is opgeleverd, gaat het stadsdeel aan de slag met het Mercatorplein...weer. Het ezelsoor verdwijnt en er komt een nieuw paviljoen. Pijlman vindt het goed dat er meerdere horecagelegenheden komen op het plein. "Hoe meer, hoe beter. Het heeft een aanzuigende kracht op mensen als ze meer keuze hebben. Of dit nou een straat is met kledingwinkels of een plein met café's. Kijk maar naar het Rembrandtplein. Hoe meer zaken, hoe meer mensen." Over hoe het met het terras gaat als de werkzaamheden beginnen, maakt Pijlman zich geen zorgen. "Ze beginnen als de Jan Evertsenstraat is afgerond. Dat moet ongeveer in december zijn. Dan hebben we toch geen terras uit staan. Als ze de renovatie in de zomer plannen, kan ik niets anders dan bezwaar maken. Dat kan Brasserie Berlagerie de kop kosten. We draaien op de zomermaanden." Pijlman is niet echt met de toekomst bezig, maar houdt zich bezig met nu. "We hebben het heel druk en dat is voor nu even genoeg om over na te denken. We lopen beter dan de andere zaken in de buurt en dat moeten we zo houden."

Positivo
De bedrijfsleider komt oorspronkelijk uit Haarlem. Als hij daar vertelt dat hij op het Mercatorplein werkt, krijgt hij veel negatieve reacties. "Ik heb alleen zelf nog nooit iets meegemaakt. Als er overlast ontstaat, wordt dat vaak door de mensen zelf gecorrigeerd. Het plein heeft te lijden onder het imago. Ik ben van mening dat de media hier een groot aandeel in hebben. Als er iets negatiefs uit een onderzoek is gekomen, willen ze alleen de negatieve aspecten horen. Ze komen me vaak interviewen als er iets is gebeurd en laten me dan niet uitpreken als het verhaal een positieve draai krijgt. Ze willen niets anders horen dan negatieve verhalen. De leuke verhalen uit de buurt worden niet uitgezonden."

En dat terwijl het stadsdeel zijn best doet het negatieve imago van zich af te schudden. Ik hoop dat het ook lukt zonder de hulp van de media. Maar, als je zo in het zonnetje zit op het terras op het Mercatorplein en de spelende en lachende kinderen ziet, is het moeilijk voor te stellen dat er niemand is die De Baarsjes een goed hart toe draagt. Of zijn ik en Pijlman hierin de enige? Voor meer informatie:

Brasserie Berlagerie
Mercatorplein 22
1057 CC Amsterdam
020 6249376
berlagerie@yahoo.com


drie reacties op "Brasserie op z'n Baarsjes [3]"

-1-  :
Hmmm, ik heb wel eens vaker langs dit terrasje gelopen en mij viel inderdaad op dat dit de laatste tijd gezellig gevuld was - ook dankzij het mooie weer natuurlijk. Maar ik moet de koffie er maar eens zelf gaan uitproberen, tis letterlijk om de hoek bij me.
Martine
-2-  Martine:
Als ze nu de muziek eens wat minder luid zouden draaien en daadwerkelijk wat uitnodigender zouden zijn, tja wellicht dat ik er dan eens binnen zou stappen.
karfi
-3-  karfi:
Maar je kan wel op de pof koffie drinken als je vaak genoeg komt!!!Dus oordopjes in !!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.