Home > > No way, De Key!

No way, De Key!

graven
Centrum - Sibbelwoningen worden parels van de Hoogte Kadijk’ staat er in een kort bericht op de site van Woonstichting De Key. In dat berichtje kunnen we lezen dat de woonstichting de de Sibbelwoningen‘grondig en duurzaam gaat aanpakken’. Belangrijker is deze mededeling dat ‘Alle 40 huurders die nu een regulier huurcontract hebben met De Key, kunnen terugkeren naar hun woning. Alle woningen blijven in de sociale huur.’ Mooi, dan moet het conflict met de huurders, waarover ik eerder schreef op Amsterdam Centraal, zijn opgelost! Maar wat lees ik daar nou: ‘In het plan van aanpak stelt De Key voor om eventueel atelierruimtes en/of een parkeergarage/kelder aan de Laagte Kadijk te bouwen. Wat???!! Atelierruimtes en/of een parkeergarage/kelder in de prachtige tuinen aan de Laagte Kadijk? No way, De Key!
De tuinen aan de achterkant van de Sibbelpanden zijn schitterend. Wild, met hoge bomen, veel groene struiken en een prachtig begroeid hek dat grenst aan de Laagte Kadijk. De bewoners van de Binnenkadijk die uitkijken op die tuinen, genieten van die groene oase. ‘s Morgens wordt je wakker met het gezang van merels, kwetterende papegaaitjes en koerende duiven. Dat stuk van de Laagte Kadijk is eigenlijk helemaal een oase van rust. Je hebt er als automobilist - als je niet in de buurt woont of er op bezoek bent - weinig te zoeken.

graven maar weer


Sinds een week worden we ‘s morgens wakker gemaakt met het geluid van zo’n grondwerkhapper, die aan de achterkant van de Sibbelpanden wat ruimte aan het maken is voor de komende renovatie van de panden. Wat ruimte? Nee, die happer lijkt bezig met het verwijderen van alle struiken in de tuin. De tuin verandert langzaam in een zwarte modderpoel en de eerste verschrikte padjes en kikkers zag ik al rondspringen op de Laagte Kadijk. De man in de happer bevestigt dat het hun taak is om al het struikgewas op te ruimen. De bomen zouden waarschijnlijk nog wel een jaartje blijven staan. Dit lijken verdomme al voorbereidingen voor die parkeergarages. Ik maak me ernstig zorgen over deze plannen van de Key. Er is al zo weinig groen in de stad. Waarom zou er eigenlijk een parkeergarage moet komen op dit terrein? Aan de kant van het Entrepotdok is eigenlijk bijna altijd plaats voor auto’s, er is al een parkeergarage aan de Laagte Kadijk, dus waarom moeten er nog parkeerplaatsen bij?

De Key meldt in het zelfde bericht waaruit ik hierboven al citeerde dat dankzij die parkeergarages ‘de Laagte Kadijk een plezierige verblijfplaats (wordt) en het "zichtbaar" parkeren gereduceerd.’ Een plezierige verblijfplaats wordt? Voor wie? Voor de geparkeerde auto’s misschien, niet voor de bewoners die terugkeren in de Sibbelpanden en de bewoners van de Binnenkadijk die op die parkeergarages gaan uitkijken. Er wordt aan dat stuk van de Laagte Kadijk helemaal niet zichtbaar geparkeerd... Er staat geen enkele auto, omdat er geen enkele parkeerplaats is. Wie probeert De Key in de maling te nemen? Het bestemmingsplan voorziet op deze plek overigens helemaal niet in iets als parkeergarages en ook niet in Atelierruimtes. Het zal bezwaarschriften gaan regenen.Maak je borst maar nat Stadsdeel Centrum...

(Voor meer informatie over deze en andere plannen met de Laagte Kadijk: www.groenekadijken.nl. Daar kunt u lezen over de bestuurders van Stadsdeel Centrum die op 6 juli op fietstocht langs komen fietsen en zich komen informeren. Ik vrees dat de struiken dan al allemaal weg zijn...)

zeventien reacties op "No way, De Key!"

Miriam
-1-  Miriam:
Hoe is het grmbbbhhhgrahhgr mogelijk dat dit zomaar kan? De Key blijkt deze woningen op een zeer dubieuze wijze verworven te hebben. Nee, er zou grondig gerenoveerd worden. En wat blijkt nu, mocht dit bericht waar zijn, dat de Key gewoon ordinair alles en iedereen aan het misleiden is. Wie o wie stopt dit onrechtmatig graven en slopen?
Symen
-2-  Symen:
Hoe is het mogelijk dat dit zomaar kan? Volgens de laatste berichten lijkt de Key de woningen helemaal te gaan slopen en te vervangen door woningen in de stijl. Aan de achterkant wordt alles helemaal dichtgebouwd. Dit alles volgens het motto 'hoe verdienen we er het meest aan' ipv 'wat is goed voor de stad en de mensen?' Ik hoop ontzettend dat ze aan het kortste eind trekken. Wat een tuig.
André Thijssen
-3-  André Thijssen:
Ik was altijd in de veronderstelling dat er een wettelijk vastgelegde norm bestond waarin de verdeling bebouwing/groen wettelijk was vastgelegd daarmee het milieu van de stadsbewoner beschermend.. Deze norm blijkt zeer moeizaam op tafel te krijgen.
Bestaat deze wettelijk vastgelegde norm werkelijk dan kan het niet anders dan dat het verwijderen van nu nog overeind staand groen op het kadijkseiland door de zgn gezagsdragers per onmiddelijk wordt stopgezet omdat de verhouding vergeleken met andere stadsdelen al buiten proportie negatief uitpakt.
Het feit dat de strook gemeentegrond achter de Sibbelwoningen aan De Key is verpacht met de vrijbrief daar mee te doen wat De Key goeddunkt maakt duidelijk dat een geldbron in ruil voor één die zuurstof levert bij de deelraad voorkeur verdient.
Alle doorzichtige voorspiegelingen dat het anders is ten spijt. We worden als geestelijk gemankeerden om de tuin geleidt. Cynisch genoeg kan dat met de voortvarendheid van het verstrekken van kapvergunningen echter niet duren.
Annelies Groot.
-4-  Annelies Groot.:
Volgens mij is het mogelijk zelfs als eenling bezwaar tegen kapvergunningen te maken. Ik denk dat het zaak is heel snel uit te zoeken of deze al zijn aangevraagd. Ik woon zelf niet in de buurt maar fiets wel bijna dagelijks langs.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Ik begrijp jouw stuk niet helemaal Hans Frederiks. Want als er sprake is van renovatie dan was je toch al op de hoogte?

En hoe zit het met een eventueel bestemmingsplan? Want daarop kun je zien waar er wat gepland is en dan had er toch al veel eerder bezwaar ingediend kunnen worden?

Als ik jouw stuk lees in combinatie met de foto dan heb het idee dat je je misschien druk maakt om niets. Ook mijn tuin ging eraan (en de prachtige binnentuin erachter) Maar het was nodig om de grootscheepse renovatie van een heel appartment-gebouw te doen slagen. Mijn tuin en het erachter gelegen groen is weer heel mooi geworden!

De grond was trouwens erg aan verhoging toe en de teruggeplantte bomen doen het prima.
Groet; Yanny
-6-  :
@scutt: als er parkeergarages komen - iets dan van de ene op de andere dag duidelijk werd - dan komen er geen bomen terug maar parkeergarages. Ik lees dat er toch duidelijk uit.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Hans Frederiks, van de ene op de andere dag werd duidelijk dat daar parkeergarages komen schrijf jij. Maar dat kan toch niet?! (bestemmingsplan)

En waar komt die parkeergarage dan; boven of ondergronds? En hoe kan het dat de bewoners daar dan niet van op de hoogte waren?

Als ik de foto boven jouw relaas goed interpreteer, dan zie ik voorbereidingen voor een renovatie aan de achterkant van een appartements-gebouw en daar worden zowiezo nooit parkeergelegenheden gemaakt. (hopen wij..) Groet; Yanny
Linda
-8-  Linda:
Ja Yanny...het kan! Geloof het maar...het gebeurt gewoon! Voor dat je het in de gaten hebt, onder je ogen...
Marion
-9-  Marion:
Inderdaad Yanny, Parkeergarages kunnen ook als bergingen staan aangegeven oid. In een bestemmingsplan staat Dat je ergens mag wonen en werken maar dat hoeft dus niet zo te zijn. Dus.....het bestemmingsplan zegt niets, het gaat om een bouwplan. Dus hier wordt een parkeervoorziening gemaakt en dan moet groen wijken wat nooit meer als zodanig terugkomt. Schande!
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Linda en Marion, jullie hebben de schrik in m'n benen gejaagd!

Want ik ben subiet naar het stadsdeelkantoor 'gevlogen' om het bestemmingsplan (dat net een maand ter inzage ligt) in te zien voor mijn stadsregio.

Daar kan ik dus niet op vertrouwen want wat ik zie als 'bovengrondse' bestemming, daar wordt wellicht 'ondergronds' bedoeld!

Dat is gewoon oplichterij. Vanaf nu moeten wij eisen dat de gemeente ook de ondergrondse tunnelvisie's binnen hun bestemmingsplannen bekend maken aan de burgers! Groet; Yanny
Christel
-11-  Christel:
We moeten alle aanvragen voor de bodemsanering, het kappen van bomen, het bouwen van ateliers en/of een parkeergarage, het bouwen in een waterkering (de Hoogte Kadijk), het opheffen of wijzigen van een deel van de stedelijke hoofdhietsroute in de gaten houden en tijdig reageren. Er is een nieuwe actiegroep opgericht: de leefbare kadijken (de naamgeving heeft te maken met een beter leefklimaat en meer groen en heeft geen betrekking op een politieke partij): De site (http://www.leefbarekadijken...) is in aanbouw, een e-mail adres bestaat al: info@leefbarekadijken.nl.
Mail ons als je meer informatie wilt en structureel of incidenteel mee wil helpen om de realisering van deze ingrijpende plannen te voorkomen. Zolang alle nodige procedures nog niet afgerond zijn, is er hoop!
JEAN-PIERRE
-12-  JEAN-PIERRE:
Er waren tijden dat men zei dat onder een stad die was gebouwd op palen......een metro kon worden aangelegd!!!! Waarvan akte!!!!!
-13-  :
Morgen komt deelraad wethouder Anne Lize van der Stoel langsfietsen om onder andere dit probleem te bespreken. Ze is tussen 13:00 en 14:00 op de Laagte Kadijk. Ik ga er in ieder geval voor Amsterdam Centraal wat over schrijven. Kijk ondertussen maar op http://www.leefbarekadijken... om over de plannen van de Key te lezen.
Alexia
-14-  Alexia:
Tja, jammer van die mooie kadijken, maar wij zagen de bui al hangen en zitten nu in ons boerderijtje op het platteland, zoals meerdere oude kadijkenbewoners. De sfeer missen we wel maar de woning niet, toch hoop ik op een mooie gezellige straat, voor ieder die achter is gebleven, je gaat wel weg, maar er blijft ook iets in je hart.......
A.
-15-  A.:
De kapvergunning moet nog aangevraagd worden, dit gaan ze eind december doen...hoe maken we daar bezwaar tegen?
Gert-Jan
-16-  Gert-Jan:
Ik ben eigenlijk op zoek naar Alexia die hierboven geschreven heeft.
Ik ben haar uit het oog verloren.
mail naar supermannie@hotmail.com
E.Stammeshaus
-17-  E.Stammeshaus:
Waar komt de naam “sibbelpanden”vandaan?
Mijn vrouw en ik zijn heel benieuwd.
Moeder van mijn vrouw was een sibbel,vandaar.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.