Home > > Fietsstress

Fietsstress

Fietsbel
De Baarsjes - Wie wel eens door Amsterdam fietst, kent het euvel fietsstress wel. Toeristen, met of zonder fiets, die de Nederlandse verkeersregels niet kennen, en staande op het fietsbad rustig de kaart van Amsterdam er eens bij pakken om te kijken waar het Anne Frankhuis nu precies ligt. Of winkelende mensen in de Kinkerstraat, die zo de Hema uit, het fietspad op rennen. Of fietsers die je geen voorrang verlenen terwijl je toch echt van rechts kwam. Of links naast je fietsen en ineens voor je neus naar rechts afbuigen, terwijl jij rechtdoor moet en toch echt geen naar rechts uitstekende vinger hebt gezien. En gaat u zo maar door...
Sinds ik met Koninginnedag een tweede - of derde, of misschien wel vierdehands - fiets voor twintig euro op de kop heb getikt, ben ik weer in het bezit van een werkende fietsbel. Van mijn vorige fiets was hij binnen twee dagen eraf gedraaid. Ik heb hem maar nooit vervangen, omdat in mijn vorige straat van de meeste fietsen de bovenkant van de bel eraf was gedraaid. Maar de fietsbel op mijn "nieuwe" fiets krijgt niemand eraf. Nah, tuurlijk wel, maar niet even snel in een balorige bui tijdens het voorbijlopen. Drempelverhogend werken heet die aanpak, geloof ik.
Afijn, ik ben dus in het bezit van een werkende fietsbel. En als ik tegenwoordig een verdwaalde toerist voor mijn wielen heb lopen - óp het fietspad - dan maak ik dankbaar gebruik van mijn fietsbel. De eerste tring horen ze meestal niet, dus bel ik nog maar een paar keer. Soms wijs ik de verschrikt om zich heen kijkende toeristen, of ander onbestemd obstakel op het fietspad, er tijdens het voorbijfietsen nog even op dat dit een fietspad is. Daar maak ik niet al te veel woorden aan vuil. Meestal vier: dit is een fietspad. Of in het Engels, dan zijn het er vijf: this is a bicycle lane. Maar meestal trek ik alleen maar geïrriteerd mijn wenkbrauwen omhoog en schud in het voorbijgaan met mijn hoofd zachtjes heen en weer. Soms nog vergezeld van een duidelijke zucht: diep inhalen en met een lange uithaal een diepe puf laten horen bij het uitademen, alsof ik zojuist een loodzware backpackersrugzak van mijn rug afhaal en op de grond neerzet.
Duidelijk, toch? De 'fietsverhinderaars' aanspreken op hun gedrag doe ik eigenlijk nooit. Ten eerste kun je dan wel bezig blijven in een stad als Amsterdam. Ten tweede ben ik nooit zo van het betuttelende en corrigerende geweest, in ieder geval niet in volzinnen. En last but not least: ik ga een mogelijke optater liever zuchtend en wenkbrauwophalend uit de weg.

Spookrijder

Maar laatst kon ik er gewoon niet omheen. Op de Hoofdweg reed een fietsende spookrijder. Op het fietspad. En hij kwam recht op mij af. Eerst dacht ik nog, "Ja doei, ik ga dus echt niet schuiven voor jou." Maar mijn tegenligger bleek precies hetzelfde te denken. Uiteindelijk was het toch ik die al staande op de pedalen met volle kracht op haar remmen trapte. Ik raakte het voorwiel van de spookrijder zachtjes, maar had nog op tijd weten te stoppen. Van de schrik bekomen keek ik naar mijn tegenligger. Die lachte me vrolijk aan en stond zelfs speels met zijn voorwiel tegen mijn voorwiel aan te wiebelen.
"Je moet wel opletten hoor, je kunt niet zomaar tegen de richting in fietsen op het fietspad", zei ik, enigszins van de schrik bekomen. De enige reactie die ik kreeg, was een ondeugende lach. Ik boog voorover, zodat ik op gelijke hoogte stond met de kleuter op de fiets met zijwieltjes tegenover me. Geen ouder in de buurt te bekennen. Ik besloot er een schepje bovenop te doen, ook voor zijn eigen, jonge bestwil. "Dit is gevaarlijk hoor. Ik had heel hard tegen je aan kunnen botsen en je pijn kunnen doen." Nog steeds geen teken dat mijn boodschap aankwam. "Je mag echt niet zomaar op het fietspad fietsen, je moet op de stoep blijven", probeerde ik de jongeman alsnog een wijze verkeersles mee te geven.
Toen kwam er eindelijk een reactie. Een allesverklarende reactie bovendien. "Ik ben al vier!" zei de kleuter met luide stem, en stevende vervolgens weg op zijn fietsje. Op de stoep, dat dan weer wel.

27 reacties op "Fietsstress"

Richard
-1-  Richard:
Ik heb eens een opstel over het puntje van mijn ballpoint moeten schrijven.........
Chris
-2-  Chris:
Als ik 2x met mijn fietsbel bel..
Nou dan weet je het wel, dan weet je wel..
Als ik 2x met mijn fietsbel bel...
Nou dan weet je 't wel !!

Eddy Christiani (ong. 1955) grootste hit!!!
Wendela
-3-  Wendela:
over fietsen, taxis en toeristen kun je volgens mij elke dag wel een stuk schrijven. Iedereen heeft zo zijn belevenissen.
evilbertje
-4-  evilbertje:
blijft leuk fietsen.
Jan Stender
-5-  Jan Stender:
De grootste ramp fietsers zijn nog altijd de figuren zonder licht en die door rood rijden
Oftewel de stadszombies
Anoniem
-6-  Anoniem:
beste de bewoners van de baarsjes
ik woon in de buurt van van kinsbergenstraat/ van speijkstraat. tot nu is 2 keer mijn bovenste fietsbel gestolen. net geleden heb ik een nieuwe paar handvat gekocht en is al 1 ontvreemd.
Koop ik weer een nieuwe ? dat vertikt me want de allochtonen vinden zo doodleuk om wat kleine dingetjes te stelen zonder pardon.
karfi
-7-  karfi:
Hoe weet jij nou dat het allochtonen waren??Als je het had gezien greep je toch wel in?? En trouwens een bovenste bel heet gewoon een beldop!!! En waar je woont is helemaal niet interessant want in heel Asd worden dingetjes gejat!!
Jan Stender
-8-  Jan Stender:
Echt wel,de junk die mijn fiets had gejat,heb ik berooft van z,n vrijheid
Toen ik mijn fiets weer terug had,en de junk de schade had betaald,heb ik de junk vrijgelaten
Manfred
-9-  Manfred:
Pffff, daar hebben we jan Stender weer met zijn stadszombies die zonder licht rijden en gelukkig, ook de allochtonen zijn weer van de partij. Valt toch wel op dat bijna elk artikel op dit log bijna eenzelfde teneur krijgen. Jammer!
Jan Stender wanneer verhuis je nu echt een keer naar Maastricht en waarom altijd dat geleuter over allochtonen en autochtonen.
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Claudia, En wat nu?

Moeten we aparte fietsbanen hebben voor kinderen? Lijkt me niet, want als we er allemaal een beetje normaal tempo op na houden kunnen ook kinderen lekker fietsen.

Kleuters horen ouders voor, achter of naast zich te hebben op het fietspad. Dat spreekt.

Groet; Yanny
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
manfred, hoezo daar hebben we Jan Stender weer? Er zijn toch heel veel fietsers die denken (geen licht) dat ze niet gezien hoeven te worden? En daar komen toch veel ongelukken van?

Leutert Jan Stender als hij het heeft over allochtonen? Ik dacht van niet!

Het is van alle tijden dat fietsen worden gestolen in Amsterdam.(Friezen, Brabanders Groningers etc)

Als men even niets wilde weten van iemand werd er wel gezegd; 'He! ga jij eens even fietsen stelen op de Dam!'

Dat motto lijkt naadloos overgenomen door.. vul maar in! Groet; Yanny
Jan Stender
-12-  Jan Stender:
Heb je die Manfred ook weer
Die weet ook niet wat ie schrijft
Ik schrijf hier helemaal niets over allochtonen en autotonen
Jammer dat jij dat niet wil inzien,dat zonder licht en door rood fietsen gevaarlijk is
Maar ja,meer fietsers willen dat niet in zien
Waneer ik naar Maastricht vertrek,maak ik zelf wel uit
Trouwens vanuit Maastricht kan ik ook reactie,s geven op deze site
Internet is niet plaatsgebonden weet je nog wel?
Dus Manfred schrijf iets over dit topic,en zet geen slap verhaal over mij neer
Katja Brokke
-13-  Katja Brokke:
Volgens mij is er inderdaad een tijd geweest dat alle 'beldoppen'in De Baarsjes werden gejat. Ik heb vier bellen versleten. Laatst heb ik het weer geprobeerd en hij zit er nog steeds op! Misschien is de lol er een beetje af inmiddels.
Utrecht
-14-  Utrecht:
Heerlijk om niet in Amsterdam te hoeven wonen!!
Chris
-15-  Chris:
Pas nog in Utrecht geweest in het Spoorwegmuseum!! Was leuk!! Maar ik zou er niet willen wonen..(Utrecht dus) maar daar hebben ze ongetwijfelt dezelfde problemen!!
amsterdam
-16-  amsterdam:
Ik zou me eerder eens druk maken om al die fietsers die het erg druk hebben met bellen met hun mobiel dat is pas levensgevaarlijk,deze zien of horen niets meer en kijken ook niet verder dan hun telefoon lang is.Hier zou toch wel eens rekening mee gehouden kunnen worden stap even af als je zonodig moet bellen of wacht tot je thuis bent.
Jan Stender
-17-  Jan Stender:
Ja,inderdaad
Die fietsers die zo nodig druk aan het bellen zijn,zijn ook een gevaar op de weg
Dr.D
-18-  Dr.D:
Fietsen op de stoep?
25 euro!
Onnodig bellen binnen de bebouwde kom?...
Is strafbaar maar de hoogte van de boete is (nog) onbekend...
Dr.D
-19-  Dr.D:
Kruispunt Overtoom/Constatijn Huygenstraat is een verhaal apart...
Jan Stender
-20-  Jan Stender:
Echt overal in Nederland zie je die stomme knurften zonder licht fietsen
oerWouter
-21-  oerWouter:
Ja Jan, het is wat he. Ik heb een 2e hands fiets gekocht met werkend licht bij de fietsenmaker. Na 3 keer parkeren in de veel te krappe fietsenrekken doet het licht het al niet meer. En nu moet ik mezelf zeker als een kerstboom optuigen als ik ga fietsen? Dacht het niet. Gelukkig word je altijd gewaarschuwd als er weer ergens acht uniformpjes op licht staan te controleren. Van die lui die pas na een week langskomen als er is ingebroken...
Arnoud de Jong
@OerWouter: de flair waarmee je jouw verantwoordelijkheid op anderen afwentelt is als altijd een lust voor het oog.
f.bol
-23-  f.bol:
idd. En scheld maar weer lekker als ik je bijna van de sokken rijd omdat ik je niet kàn zien.
oerWouter
-24-  oerWouter:
Ja mooi he Suffie?! ;-) (Wist trouwens niet dat je ook muzikant bent, mss kennen we elkaar?)

Maar goed, mijn taak is het om te zorgen voor een fiets met licht, de taak van de gemeente is dat ik die zo kan gebruiken dat ie heel blijft. Uit het feit dat ik met dit betoog altijd met succes tegen m'n boetes in beroep ga (althans, men reageert niet en dan vervalt de boete, ws. omdat men het niet aandurft een rechter hier zich over te laten uitspreken), blijkt toch wel dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

@f.bol: ik weet dat ik sommige situaties slecht te zien ben en daar pas ik mn rijstijl op aan, ik kijk ook goed (geen 06 of ipod) om me heen en zie dat ik bijna nooit automobilisten frustreer.
John Zwart
-25-  John Zwart:
Er zijn voor luie mensen die de draadjes van hun dynamo vergeten opnieuw vast te zetten, zelfs simpele oplossingen: een oplaadbare en afneembare ledlamp.
Maar ja, die moet je dan wel weer meenemen als je fiets gesteld staat, dat is natuurlijk een onoverkomelijk bezwaar.
Overigens die lampjes op de borst en/of rug zijn waardeloos. Die kun je net zo goed thuis laten. Als automobilist zie ik de verduisterde fietser zelf meestal eerder dan het lichtje dat hij of aij ergens op het lichaam heeft bevestigd.
Zorg gewoon voor de uitrusting van je fiets, je trekt 's morgens toch ook een broek aan of vergeet je dat ook?
Theo
-26-  Theo:
Geef het Darwinisme een kans.
oerWouter
-27-  oerWouter:
Geen leuke opmerking die laatste.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.