Home > > Amsterdam is dúúr!

Amsterdam is dúúr!

Money makes Amsterdam go around
Amsterdam - Ik merkte het al toen ik afgelopen week een bezoekje aan Groningen bracht. Ik zat met een vriend van me midden op de Grote Markt, zeg maar het Rembrandtplein van Groningen. De eerste verrassing: geen knokkende Marokkanen en Hindoestanen. De tweede verrassing: voor twee koppen koffie, een glas water en een appeltaart betaalde ik welgeteld slechts 5,80 euro!

Tja. Amsterdam is een dure stad. En dat is gisteren ook nog eens via officieel onderzoek bewezen.
Dat blijkt namelijk uit dit rapport van Mercer. Blijkens dit rapport zijn we van plaats 41 vorig jaar nu doorgestoten naar plaats 25, met boven ons de welbekende Kameroense metropool Douala en onder ons Madrid. Trotse lijstaanvoerder is Moskou, en op plaats twee staat London. New York, de stad wiens 'cost of living' als basismaatstaf genomen is, staat op plaats 15 - slechts 10 plaatsen boven ons!

Aan de andere kant kun je zeggen dat we er ook iets voor terug krijgen. Volgens een ander rapport van hetzelfde bedrijf staan wij namelijk op plaats 13 als het gaat om de kwaliteit van leven. We maken dus winst: we hebben de op 12 na beste kwaliteit van leven maar zijn niet de op twaalf na duurste. We krijgen dus blijkbaar meer voor onze euros dan mensen in pak 'm beet New York, of London.

Prachtig allemaal, dat internationale ge-vergelijk. Maar als je op een terras in Groningen zit, is dat allemaal ver weg. Amsterdam is een dúre stad, punt uit.

22 reacties op "Amsterdam is dúúr!"

Flipper
-1-  Flipper:
Toen de ons afgestolen Gulden (jawel heren !!!) er nog was. Kostte een kopje koffie maximaal Fl. 1,50 Moet ik nog meer zeggen ?
Flipper
jeffp
-2-  jeffp:
En in 1974 kocht je een woning in het centrum van Amsterdam nog voor 40.000 gulden. Jawel.
Flipper
-3-  Flipper:
Kortom jeffp: dàt waren nog eens tijden !
-4-  :
@Flipper: kostte dat kopje koffie toen 0,75 cent in Gronigen dan?
estherd
-5-  estherd:
Door naar een ander deel van het land te verhuizen hebben wij zomaar 5oo euro minder maandlasten, doordat gas&licht en andere voorzieningen gewoon goedkoper zijn, we geen parkeervergunning nodig hebben, de woonlasten minder hoog zijn enz. Dus ja, A'dam is duur! Zolang de kosten in verhouding zijn met je woongenot is dat natuurlijk geen probleem.
Chris
-6-  Chris:
Voor (toen) fl. 450,00 per maand in de PIJP had ik een 2 kamer etage. Voor fl. 600,00 had ik een 3 kamer beneden (modern)met tuintje in Lelystad.Mijn dochter betaald NU ¤ 450,00 voor een etage in de Spaarndammerbuurt. Dat allemaal met een verschil van 10 jaar!! Ja dus...Asd is hardstikke duur!!! (ook het uitgaan)!!
Flipper
-7-  Flipper:
Hallo Daniël... Mijn ouders vertelden idd. dat een kopje koffie in het Jipsingboertangerveld in 1974 slechts zo'n Fl. 0,25 kostte ! Ken je nagaan ?! Wellicht waren zij in die oostelijke uithoek van de provincie Groningen al blij dat er uberhaupt klanten kwàmen ?!
jfg
-8-  jfg:
Ja, vroeger was de koffie goedkoper, maar kijk eens in je loonzakje ... kom, denk even na.
Overigens, ik woon nu toevallig twee jaar in Vancouver en ben net twee weken weer in Amsterdam geweest, en wat mij opviel is dat de horeca prijzen redelijk stabiel gebleven zijn over de laatste twee jaar: die hebben hun les wel geleerd! Maar goed, je betaalt wel meer dan in de provincie — Reims is ook goedkoper dan Parijs.
En, dat Amsterdam gestegen is, komt ook door de dure euro, maar daar merk je in Amsterdam niets van
Jordi
-9-  Jordi:
Chris, ik betaal 450 euro voor twee 6 m2 kamertjes in Bos&Lommer. Dus het kan nog gekker.
-10-  :
@jfg: Vancouver! Daar was ik met oud en nieuw nog. Wat een mooie stad!
Chris
-11-  Chris:
Wat kost DAAR nou een biertje??
bob
-12-  bob:
Ja, ja, ja, vroeger was alles beter, toen een duppie nog een duppie was. Wat een geklets allemaal! Alles is schreeuwend duur, helemaal mee eens, maar het is onzinnig om de prijs van nu te koppelen aan die van 1974. En bovendien: wonen in hoofdsteden is altijd duurder dan wonen/leven op het platteland. Ik heb korte tijd in Madrid en London gewoond. Als je dat hebt gezien lach je om de prijzen van Amsterdams onroerend goed!
Chris
-13-  Chris:
Met een (minder dan) modaal inkomen lach je helemaal niet om de prijzen van ontroerend goed!! Je kan wel janken omdat je de HUUR amper kan opbrengen!!
bob
-14-  bob:
ja, dat is een groot probleem - maar dat was het vroeger ook!
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Helemaal waar Daniel!

De huizenprijzen stijgen hier dermate de pan uit dat alleen heel goed verdienende jongeren nog kunnen kopen.

Zodra daar kinderen komen vertrekken ze als de 'wiedeweerga' naar goedkopere en groenere oorden want de scholen ,en nog zowat voorzieningen, steken nogal schraal af..

Maar onze B&W heeft daar iets op gevonden. Zij bouwen een soort 'Atlantic-Wall' (hoog en donker) langs de Westerdoksdijk waar onze leraren , ziekenverplegers en politie met korting een appartement kunnen kopen want dan blijft de 'dienstensector' binnen bereik.

Mooi bedacht, maar het kopje koffie op een terras kunnen zij de eerste 5 jaren niet betalen en de buren van de achterliggende binnenstad, b.v. de Bickerseilanden, zijn voorgoed hun binding kwijt met het IJ..

Niet alleen wordt koffie en thee duur, het begint vooral ook erg bitter te smaken in Mokum! )-: Yanny
bob
-16-  bob:
Ja Daniel, ik ben inderdaad ook zeeeer verbaasd als er een dag niet door hindoestanen en marokkanen wordt geknokt op Amsterdamse stadspleinen. Dat is ook altijd het eerste wat me opvalt als ik ergens anders ben: waar zijn toch die dagelijkse matpartijen tussen die 2 groepen? Daniel, simplificeren is ook een kunst. En mocht het hier weer om een 'literair stijlfiguur' gaan - iets wat steeds vaker als verweer wordt aangevoerd wanneer stellingen bij nader inzien toch iets te kort door te bocht blijken te zijn -, dan is het a) geen smaakvol stijlfiguur en b) een alles behave geslaagd voorbeeld daarvan.
-17-  :
Wat denk je Bob, dat ik, zelf Hindoestaan, dat écht gemeend zou hebben?
Suffie
-18-  Suffie:
Dat maakt die opmerking des te overbodiger...
bob
-19-  bob:
Inderdaad Suffie, dat maakt die zinsnede van Daniel des te overbodiger. Kan me niet schelen 'wat je bent', ik heb gewoon geen zin meer in dat polariserende geouwehoer.
Chris
-20-  Chris:
IK kom uit Zwolle....maakt dat nog wat uit??
usti
-21-  usti:
Ja, dan mag je niet meepraten:))))
karfi
-22-  karfi:
SNIK!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.