Home > > Vaarwel landelijk Osdorp

Vaarwel landelijk Osdorp

Oud Osdorp
Osdorp - Het landelijke karakter van Oud-Osdorp, gelegen tussen stadsdelen Osdorp en Geuzenveld/Slotermeer, dreigt te verdwijnen. Snelweg, bedrijventerrein en villabouw slurpen groen en nostalgie op. Nemo, de vereniging van vrije wandelaars, plaatst nu rouwadvertenties in de bladen: 'Overleden: Landelijk Osdorp. Op 1000-jarige leeftijd in de bloei van haar leven van ons weggenomen. De plechtige teraardebestelling vindt plaats aan het eind van de rouwtocht (start zondag 3 juni om 14 uur vanaf de Pancratiuskerk in Halfweg) om 16 uur bij het Oude Kerkhof van Oud Osdorp. Tijdens de tocht is er gelegenheid voor klaagliederen, rouwklachten en grafdichten. En: gepaste kleding gewenst.'
"Op dit kleine stukje Oud Osdorp zijn wel heel veel zaken die inbreuk maken op het groen," legt vrije wandelaar Peter Spruijt uit. "Een moderne villa-in-aanbouw aan de Wijsentkade, de aanleg van de Westrandweg (de geplande snelweg die de A4 en de A9 bij Schiphol verbindt met de geplande Tweede Coentunnel) en de komst van bedrijventerrein Lutkemeer 3." En zo wordt een zeldzaam, waardevol veenweidegebied bedreigd door asfalt, stank, lawaai en luchtvervuiling. Erik Geurtsen en Trijntje Hoogendam zijn de eigenaren van Zorgboerderij De Boterbloem. Zij wijzen onder andere op de gevolgen voor de dieren. "Talloze dieren, waaronder buizerds, sperwers, fazanten en hazen, verliezen hun broed- en jaagplek."

Opgeofferd aan Schiphol en de autolobby, brommen de groenliefhebbers. Ze fronsen hun wenkbrauwen. Zit daar niet een wethouder van GroenLinks in het dagelijks bestuur van zowel Osdorp als Geuzenveld/Slotermeer? Spruijt, bewoner van stadsdeel Centrum, schreef namens Nemo brieven met vragen en verzoeken aan de Osdorpse wethouder Wouter Looman en aan gemeentelijk wethouder Marijke Vos, ook GroenLinks. Voorstellen voor de inrichting om mee te denken en het wandelgenot te verbeteren, liggen klaar. Spruijt: "Voor Amsterdam is dit het oudste landschapmonument uit de hele regio. Vernietiging van dit historisch landschap komt neer op het doden van de ziel van dat landschap. De pijn is voor GroenLinks. Looman en Vos zitten klem in een college-akkoord waarmee ze hun ziel aan de duivel hebben verkocht."

Er is nog hoop. Immers, de A6/A9 langs het Naardermeer kon ook worden tegengehouden door actieve lobby van Natuurmonumenten en plaatselijke groepen. Nemo mag zich gesteund voelen door het Milieucentrum Amsterdam, Milieudefensie, Werkgroep Brettenzone Natuurlijk, GroenLinks, SP en Amsterdam Anders/De Groenen. De rouwtocht op 3 juni moet nog meer mensen, met name politici, wakker schudden.

43 reacties op "Vaarwel landelijk Osdorp"

Peter Weter
-1-  Peter Weter:
Eerder vielen ook al landelijk Amsterdam Oud Zuid, landelijk Amsterdam Oud West, landelijk Amsterdam Oost, landelijk Amsterdam Nieuw Zuid, landelijk Amsterdam Nieuw West, landelijk Amsterdam Bijlmermeer, etc., etc., etc. ten prooi aan de onstuimig groeiende bevolking en haar vervoersbehoefte. Erg sneu allemaal...
Peter Spruijt (Nemo)
-2-  Peter Spruijt (Nemo):
Het verschil is dat je vanuit Amsterdam Zuid en Oost nog in een uitgestrekt landelijk gebied komt. Als landelijk Oud Osdorp verdwijnt groeit Schiphol defintief aan Amsterdam vast. Misschien is verzet in dit geval naief, maar met cynisme kom je helemaal nergens. Als je houdt van wandelen in/om Amsterdam moet je sowieso wel erg naief zijn.
Michiel
-3-  Michiel:
Heel jammer en vervelend allemaal, maar als al die Amsterdammers steeds grotere, het liefst eengezinshuizen willen, tja dan moet je wat. tegenwoordig neemt niemand meer genoegen met een zolderkamertje. En al die buurten moeten zonodig ogepimpt worden om maar een zo divers mogelijk publiek binnen te halen. Tja, natuur, het kost wat!
John van de Water
-4-  John van de Water:
Van de SP hoef je ook niets te verwachten. Die zijn alleen maar geinteresseerd in hoe ze met zachte handjes thee gaan drinken bij onze moslim-vrienden en handtekeningen te zetten onder allerlei culturele subsidie-opslokkende multi-culti prietpraat.
O ja en een zoveelste moskee...is toch allemaal veel berlangrijker dan de Osdorpse natuur....
Kom maar binnen jongens...we hebben ruimte en geld zat in ons kut-landje...we stikken vanzelf...
Suffie
-5-  Suffie:
Kijk eens aan! Bij de vierde reactie zitten we al weer op het niveau boe theedrinken en boe multiculti politicorrectie.

Het gaat goed met het nederlandse politieke bewustzijn.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Als er geen gekke dingen gebeuren loop ik mee op 3 juni Shirley.

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat we straks een andere naam moeten gaan verzinnen voor het gebied tussen Hoofdorp, Haarlem en Amsterdam (en wie weet..Spaarndam) omdat je dan niet meer kunt spreken van afzonderlijke steden en dorpen die door groen ,en alles wat daarin leeft, gescheiden waren!

Groen Links is van meet af aan minder groen geweest dan men had mogen verwachten omdat 'meebesturen' en aanverwante salarissen belangrijker waren, en zijn. Jammer,jammer, en nog eens..

Over die gepaste kleding beslis ik graag op de ochtend van 3 juni want op een bloedhete dag in rouwkleding te lopen lijkt mij wat vergezocht..(-; Yanny
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Suffie,ik begrijp jouw reactie op die van John van de Water, maar helemaal ongelijk heeft hij niet.

Naast mij is zo'n theedrinker komen wonen (die geen behoefte heeft aan buren-overleg) en zijn schotel zo heeft geplaatst dat ik mijn groene uitzicht op het Gerbrandy-park (slotermeer) kwijt ben!

Intussen lach ik me nog een breuk want die schotel vangt het satelliet-signaal niet op. Dus heeft mijn kersverse buurman al 2 schotels geprobeerd en drie keer de bevestiging aan de muur veranderd waardoor er op dat stukje nu een 'gatenkaas' is ontstaan!

Waar is de politiek en aanverwanten met hun stoere taal dat er niets meer wordt gedoogd?

Schotels mogen niet meer op de voorgevels maar ik moet de eerste politie-beambte nog meemaken die daar op gaat letten.(maar wel op koninginnedag heel veel foutgeparkeerde auto's een prent hebben gegeven) Bah! Yanny
Frederieke
-8-  Frederieke:
Het gaat dus om keuzes maken en daar blijken de links georienteerde partijen dan erg in te wapperen. Groen Links wilde zo graag meedoen en moet haar huid nu duur verkopen of helemaal maar goedpraten wat ze eerst erg kon veroordelen. (dat is mijn bezwaar tegen Groen Links, veel te moralistisch). Hoor bijvoorbeeld Maarten van Poelgeest maar eens praten en voorstellen doen.
Kijk, zolang er geen goede visie op de stad is, zullen er voortdurend dit soort zaken doorheen gaan lopen. Plus wat daar dan bij komt kijken is dat de Amsterdamse Politiek helemaal niet transparant is. Vandaar dat de kiezer voortdurend met dit soort onaangename akkefietjes wordt geconfronteerd wat erg gaat lijken op gelopen races.
usti
-9-  usti:
'Zo'n theedrinker' :Yanny, waarom discrimineer je niet gewoon openlijk, waarom zeg je niet gewoon wat je bedoelt? Je hebt het toch over ons marokkanen? Onbegrijpelijk dat de moderator van AT5/Amsterdam Centraal zo'n stukje onverholen stemmingmakerij van Y. gewoon plaatst!
Nick
-10-  Nick:
marokkanen zijn toch ook gewoon apart volk, osti. en ze drinken toch graag blaadjes thee. en bovendien als ik naar opsporing verzocht kijk is 90% allochtoon, waarvan 50% marokkaans. en niet weer zeggen dat deze kaaskop dicrimineert, want dat zijn gewoon FEITEN!
usti
-11-  usti:
ja hoor, daar gaan we weer.
E.R. Felida
-12-  E.R. Felida:
Beste Nick en Yanny. Ik kan me jullie boosheid best begrijpen. Politici zijn ook maar mensen die fouten maken en tot onze spijt zijn er mensen die daar dankbaar misbruik van maken,zoals de Nederlanders dat nu op Bonaire doen. Dus de bonairiaanse politici hebben dus een fout gemaakt en tengoede van de Nederlanders die daar wonen en de bonairianen zelf klachen nu steen en been.Over opsporings verzocht gesproken, ik denk niet dat ze ruimte en zendtijd genoeg hebben om alle misdrijven te laten zien. By the way weet je nog de zwarte Joran v/d Sloot die ze lieten zien op opsporings verzocht.
Flipper
-13-  Flipper:
Hoorde zojuist op radio 1 dat Wilders betogers (na een waarschuwingsschot...) met echte kogels wil laten kunnen beschieten. Wellicht moeten betogers (die altijd in de meerderheid zijn !) nu eens terugschieten ?! Helaas moet je het klaarblijkelijk onderhand zo hard spelen wil je nog iets van bijvoorbeeld bovenstaand genoemde natuur redden ! Jammer.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Usti, Ik discrimineer niet. Sterker nog, ik ga met iedereen om en kan met de meeste mensen prima opschieten.

Als iedereen die als kaaskop, kroepoekje of theedrinker wordt aangeduid zo snel discriminatie roept vraag ik me ernstig af of men wel beseft wat discriminatie werkelijk inhoudt.

Dan begin jij ook nog over 'ons marokkanen' wat bedoel je daar mee? Laat ik nu toch al heel lang het idee hebben met nederlanders van doen te hebben? (ook al drinken zij graag thee) )-: Yanny
Trijntje Hoogendam
-15-  Trijntje Hoogendam:
Dit gaat dus allemaal niet meer over het oorspronkelijke artikel.ons en ook jullie land wordt bedreigd. trijntje en ik zijn boeren in de lutkemeerpolder. we telen biologisch. gezond voedsel dus.we willen graag de polder open en groen houden voor alle amsterdammers.
richt al jullie energie op het leefbaar houden van amsterdam, in plaats van elkaar vliegen af te vangen. trijntje en ik zorgen elke dag voor onze akkers, boomgaard en moestuin. help ons daarbij
-16-  :
Yanny, 'zo'n theedrinker', daarmee bedoel je alle theedrinkende Nederlanders? Of is burgemeester Cohen naast je komen wonen?
En waarom geef je Usti een sneer omdat hij 'wij Marokkanen' zegt, terwijl je jezelf verschuilt achter het woord theedrinker, en dezelfde groep bedoelt? Anders had je wel geschreven dat er 'zo'n Nederlander' naast je was komen wonen.
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Esther, ik kan niet aan mijn buurman zien waar hij vandaan komt. Misschien wel oorspronkelijk uit Libie? Ik zou het niet weten. Wel drinkt hij veel thee zoals ikzelf b.v. een 'koffieleut' ben.

Maar om even van het geleuter af te zijn; ik ben het helemaal eens met Trijntje Hoogendam.

Het gaat erom Amsterdam (en de rest van nederland) leefbaar en groen te houden! Daar hoort ook bij dat men rekening houdt met elkaar als je dicht op elkaar woont. Groet; Yanny
Ko
-18-  Ko:
Maar nog altijd begrijp ik niet wat het volbouwen van de groene ruimte rond Osdorp te maken heeft met de satellietschotel, die Yanny heur uitzicht op het Gerbrandypark - dat nota bene niet eens in Osdorp ligt - beneemt. (Moet een forse schotel zijn, trouwens. Een deel van een radiotelescoop, wellicht?)

Op de een of andere manier is deze discussie, die oorspronkelijk over ruimtelijke ordening ging, via een perverse U-bocht op het xenofobische vlak gestuurd.

Niet dat Yanny degene was die daarmee begon, overigens, maar ze heeft zeker haar steentje bijgedragen aan de kromming van voornoemde U.
usti
-19-  usti:
Ja sorry Yanny, maar je hebt het onderwerp van 'groen' toch echt omgebogen naar iets waar het niets mee te maken heeft! Slap hoe je je er uit probeert te kletsen trouwens.
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Usti, dat is niet waar! Want mijn GROENE uitzicht op het park wordt mij afgenomen door iemand die zijn schotel belangrijker vind dan mijn recht op een onbelemmerd uitzicht!

Verder ben jij er zomaar vanuit gegaan dat ik het had over marokkanen.

Volgens ondergetekende 'koffieleut' bestaan er meer bevolkingsgroepen die thee lusten uit een mooi kopje. (de schotel hangen ze buiten.)

Dat gebeurt ook op Bonaire en in Spanje. (nederlandse pensionado's) Ik mag wel hopen dat zij daar rekening houden met hun buren! Groet; yanny
Suffie
-22-  Suffie:
Yanny, met je eerste reactie zette je me even op het verkeerde been, maar gelukkig kom je daarna weer heerlijk voorspelbaar terug, inclusief volkomen de plank missende politie- en ambtenarensneer. Dank je...!

Ik oefende ooit met mijn eerste bandje in de Lutkemeerschool. Na de repetitie pakten we nog een biertje in De Witte Muis of een tuindersdochter in de kassen. Toen was de Oude Osdorperweg nog landelijk. Wie daar nu langs rijdt wordt geconfronteerd met sloperijen, woonwagenkampen en niet-passende, protserige villa's.

Feitelijk heb ik jaren geleden al afscheid genomen...
usti
-23-  usti:
Ja hoor Yanny, je had het gewoon over mensen die van pickwick houden, je bedoelde echt niets anders... Over je er uit kletsen gesproken.
-24-  :
En je weet niet eens waar de buurman vandaan komt (ooit gevraagd?), maar wel dat ie heel veel thee drinkt. Dat is knap, Yanny, dat je dat door de muur heen kan zien.
Fiona
-25-  Fiona:
Hebben we het nog over fazanten en buizerds of over de afkomst van de buren?
deboterbloeom
-26-  deboterbloeom:
Bedenk dat een polder als de Lutkemeer maar een keer kapot gemaakt kan worden. Je krijgt het nooit meer terug. leg een bedrijventerrein aan en gemiddeld na tien jaar gaan de gevestigde bedrijven op zoek naar een nieuwe locatie. en laten hun oude locatie leeg achter. personeel nemen ze mee. niks nieuwe arbeidsplaatsen. probleemjeugd,economische groei, het aantrekken van meer dan gemiddeld verdiennende inwoners, alles is er op gericht om van Osdorp een yuppendorp te maken, ten koste van wat er is, en zou moeten blijven
yanny scutt
-27-  yanny scutt:
Esther,wij wilden deze buurman graag leren kennen hoor! En dat ging goed totdat wij hem probeerden uit te leggen dat je de schotel ook op een andere plek kunt ophangen zonder het uitzicht van je buren te bederven.

De man spreekt goed nederlands dus is zeker niet mijn eerste insteek; 'waar komt u vandaan meneer?' Het is een jonge man die ik als nederlander beschouw! (Daar hoef ik niet voor door muren te kijken) Maar zijn houding t.o.v zijn buren deugt niet! Groet; Yanny
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Ehm..Suffie heb je ook gelezen over het onbehoorlijk gedrag van het dienstverlenende personeel?

Volgens mij geldt dat niet alleen voor het personeel in de horeca maar doet het overheidspersoneel daar vrolijk aan mee!

Et voila! daar zijn de hufters.. Erg hoor.

Vooral wanneer het zo weinig kost om vriendelijk te zijn en vanuit die houding problemen op te lossen.

Wij komen er niet met een 'cursusje' hier of daar. Regels moeten veel duidelijker worden uitgelegd en ..gehandhaafd.

Misschien dat al dat personeel dan ook eens hun buren beter gaan behandelen.

Dan maken wij nog mee dat over pakweg 5 jaar (liever iets eerder) mensen in Amsterdam elkaar ,en de bezoekers, echt respecteren!

Lijkt me helemaal tof! (-: Yanny
usti
-29-  usti:
Sorry Yanny, maar ik ben inmiddels totaal maar dan ook totaal kwijt wat je bijdragen te maken hebben met het topic 'behoud van natuur'! Misschien moeten we een eigen topic voor je in het leven roepen waar eindeloos gekletst kan worden over 'mensen die al dan niet thee drinken'.
Ko
-30-  Ko:
@usti: of een eigen site?
Suffie
-31-  Suffie:
Yanny, ik kan er nu helemaal geen touw meer aan vastknoppen. Ik begrijp dat je het onbehoorlijk vindt dat politiemannen geen schotelantennes weghalen en vuilnisbakken legen. Verder haak ik helemaal af.
tripleX
-32-  tripleX:
@ suffie
zolang ik me kan herinneren is er al een woonwagenkamp en sloperijen op de oude osdorperweg.
dat maakt het voor mij juist een interessante weg.
beter dan een slaperig boerendorp waar niets gebeurd.
usti
-33-  usti:
@ Suffie en Ko
We zijn het helemaal met elkaar eens.
romaria
-34-  romaria:
Maar wat vind Yanny hiervan
yanny scutt
-35-  yanny scutt:
Helmaal niets, romaria!

Ik kan geen kopje koffie of thee meer zien (en zou willen dat de schotels vanzelf verdwenen..) Ik heb een lekker koud pilsje gedronken! (-: Yanny
Suffie
-36-  Suffie:
Yanny, benader eens degene die er écht iets aan moet doen: de woningbouwvereniging...

TripleX, hebben wij mogelijk een leeftijdsverschil? Rooie Ben is er inderdaad al decennia, maar niet zo alomvertegenwoordigd en volgens mij komt dat kamp oorspronkelijk ergens uit de punt of de Aker vandaan.
tripleX
-37-  tripleX:
@ suffie
Is ook zo, suffie.
En jij kent de weg met zekerheid veel beter dan ik.
Ik ben er al tijden niet meer geweest.
Het viel me op dat de nostalgische gevoelens die jij over de weg hebt, zonder woonwagenkamp en sloperijen, dezelfde lijken als die van mij, mét kamp en sloperijen.
Het was de grens van de stad. de wijde wereld begon daar.
(er waren 3 in mijn jeugd: noorder- en zuiderakerweg en oude osdorperweg)
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Suffie, dat heb ik gedaan en hun regels zijn dezelfde als die voor eigenaren vertegenwoordigd door de VVE. (vereniging voor
eigenaren)

Buurman krijgt dus nu een brief met daarin de regels t.o.v. schotels. Wij krijgen daar een kopie van. (als alles goed gaat..)

Daarna kunnen wij ook nog de wijkregisseur inschakelen en dat zullen wij zeker doen.

Het blijft jammer dat de buurman meent te weten ALLES te mogen doen en zich NIETS van de buren hoeft aan te trekken. )-: Yanny
Suffie
-39-  Suffie:
Yanny, laat je niet lummelen! De WBV is verplicht om die man aan te pakken, hou anders gerust een bedrag van de huur in in verband met derving van woongenot!
yanny scutt
-40-  yanny scutt:
Suffie,je bent een lieve schat! Maar de WBV en de VVE werken samen als het gaat om een gebouw waar zowel huurders als kopers in wonen.

Welnu, wij en mijn buren zijn kopers. En ook kopers kunnen niet zomaar doen wat zij willen! (mijn buurman snapt dat niet)

Ik ben zeker niet van plan om het erbij te laten zitten hoor! Groetjes; Yanny
usti
-41-  usti:
En zo eindigt de discussie dus weer in stijl - met een geheel ander onderwerp....
Trijntje Hoogendam
-42-  Trijntje Hoogendam:
Het gaat in het oorspronkelijke verhaal niet over de Osdorperweg, maar over de Lutkemeerpolder en Lutkemeerweg. Ik wil iedereen aanraden om gewoon eens een keer te komen kijken. Er wordt in de pers en anderszins steeds gesproken over bedrijventerrein fase III. Maar er is nu alleen ongerept landbouwgebied. Nu is er nog niets vernietigd. We willen de polder open en natuurlijk houden voor iedereen. Daar gaat het om!
rooieben@wxs.nl
-43-  rooieben@wxs.nl:
ongeloofelijk hoe julie praaten over een woonwagen kamp en autosloperijen,wij autosloperijen zijn er voor de gewone mens wie als er wat aan ziin auto is voor goedkoop onderdelen haalt.en dat gepraat over het woonwagen kamp ,ga is een keer bij die mensen langs,dan er aleen maar slecht over ye praaten.ik dacht dat wij in dit land tegen discriminatie waren.maar dat valt toch behoorlijkl tegen.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.