"Hier gaat het niet alleen om het verdienen van geld. We willen leuke evenementen organiseren met leuke mensen, voor leuke mensen." Zo omschrijft eigenaar van Club 8 Etienne Verheem de filosofie van de club. "Ik rijd niet in een BMW en loop niet in de duurste designerkleding. We kunnen met het poolgedeelte de verliezen die we maken met de feesten opvangen. Zo kunnen we blijven vasthouden aan onze visie die we hebben voor Club 8."
De bovenverdieping werd niet gebruikt. Maar er viel wel zeker iets mee te doen. Verheem: "We hebben een uitgebreid plan naar het stadsdeel gestuurd met de intentie Club 8 een culturele functie te geven. Zo is Club 8 steeds meer gaan worden dan alleen een poolcentrum. De communicatie en het contact met het stadsdeel zijn heel goed. We probeerden allerlei dingen uit; van toneel tot cabaret, bandjes en het Nederlandse lied." Het probleem dat Club 8 tegenkwam met deze culturele zijweg was dat hoe groter de culturele waarde werd, hoe verliesgevender de evenementen werden. Ook nu nog kampt Club 8 hiermee. Maar, met de grootste poolclub van Nederland (met toernooien op alle niveaus) hebben Verheem en Bos een goede basis om door te zetten.
Verheem mist wel een beetje de knowhow voor het organiseren van feesten. "Vroeger ging je naar de disco en dan moest je maar afwachten wie er achter de draaitafel stond. Nu ga je naar een party, die een uitgedacht concept heeft met dj's, vj's en aankleding. Ik heb het idee dat ik daarvoor net iets te oud ben. Ik heb dan ook iemand in dienst genomen die de programmering op zich neemt en bijzondere dingen inplant."
Verheem benadrukt dat het Club 8 gaat om leuk publiek. Ben je iets anders van plan dan plezier maken, mag je buiten blijven. Zo bindt hij personeel en publiek aan zijn zaak. Club 8 is ook niet trendgevoelig en heeft zijn eigen wetten. Het doet niet mee aan
ZebraLounge-taferelen, net als het publiek dat er komt. "Je merkt sowieso dat steeds meer mensen afstappen van het trendy uitgaan, waar je wordt beoordeeld op wat je aan hebt en meteen ruzie hebt als je tegen iemand aan stoot. Het wordt allemaal wat alternatiever en mensen vermijden steeds meer het gelikte centrum. In Club 8 maken de mensen zelf het feestje, in plaats van dat het concept dat doet."
Sinds mei 2006 zijn de openingstijden van Club 8 versoepeld. Doordeweeks sluit het om drie uur 's nachts en in het weekeind om vier uur 's nachts. Hierdoor is de club meer op de kaart komen te staan, ook al is de drempel nog hoog om naar De Baarsjes te komen voor mensen buiten de buurt. "Tien jaar geleden waren er meer problemen in de wijk. Mensen associëren het Mercatorplein nog altijd met rellen. Maar het is een hele leuke en gezellige buurt." Club 8 heeft veel invloed gehad op het image van het stadsdeel. Opmerkelijk vindt Verheem, al begrijpt hij het ook wel. "Je image wordt bepaald door de mensen, wat ze zeggen over de club. Wat ik veel hoor is dat ze het personeel vriendelijk vinden en de sfeer ongedwongen. Club 8 is een beetje alternatief, een plek waar je jezelf kan zijn als je uitgaat."
Verheem vindt niet dat het stadsdeel veel veranderd is, al vreest hij wel voor veryupping. "De huizen worden steeds duurder, maar de markt bepaalt nou eenmaal." Hij vindt ook dat de media oorzaak is van de uitstraling die De Baarsjes naar buiten toe draagt. Als ineens iedereen zegt dat het een opkomend stadsdeel is, dan is iedereen het daar ineens mee eens. "Terwijl er echt niet zo veel is veranderd. We hebben altijd hetzelfde publiek binnen gehad; van Marokkanen tot Nederlanders, Chinezen en Surinamers. In Club 8 hebben we geen integratieprobleem, er hangt altijd een goede sfeer en iedereen laat elkaar in hun waarde."
Wat kun je zoal verwachten in Club 8? Je kunt er in ieder geval poolen met en op materiaal van wereldklasse. "Ik durf te beweren dat we het beste poolcentrum hebben van Europa, en misschien wel van de wereld." Voor, tijdens of na het poolen, of als je helemaal niet komt poolen, kun je een biertje drinken aan de bar of eten in het café. Club 8 hanteert schappelijke prijzen. Nogmaals, het gaat niet alleen om het geld verdienen, maar om een leuke sfeer en een leuke club.
's Avonds worden er feesten gegeven, van transgender tot rockfeesten. Met ook weer een schappelijke entreeprijs (veelal vijf euro). Maar je kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld live muziek of videovoorstellingen.
Aan en op de muren van Club 8 hangt en zit kunst. Schilderijen en graffiti sieren de club op. En de kunst is niet door zomaar mensen gemaakt. "Het komt van grote namen uit de scene, zoals Sex en Johannez. Ik durf te beweren dat we modernere kunst hebben hangen dan het Stedelijk Museum."
Club 8 is een duizendpoot. Je kunt beginnen met een potje pool, daarna eten in het café en dan tot vier uur in de nacht uit je dak gaan. Voor meer informatie:
Club 8
Admiraal de Ruyterweg 56 B
1056 GL Amsterdam
020 6851703
info@club-8.nl
www.club-8.nl
acht reacties op "Een hele avond zoet in Club 8 [1]"
Overigens zijn de burgers van Club 8 echt briljant in hun soort, n echte aanrader.
het eten is prima en het is altijd gezellig