Maar nu mag je al een tijdje niet meer zomaar grof vuil bij de vuilnis zetten. Daartoe moet je het eerst telefonisch aanmelden. Niet aangemeld grof vuil krijgt een sticker met de mededeling dat het eerst aangemeld moet worden, met als resultaat regelmatig grof zwerfvuil in de buurt van mensen die niets van deze regel vernomen hebben.
We hadden een nieuw matras gekocht en dat zou bezorgd gaan worden. Het oude matras moest dus weg en we besloten nog twee oude matrassen weg te gooien. Voor we ze buiten konden zetten - want ze passen niet in een vuilniszak - moesten we ze aanmelden. Zo gezegd zo gedaan.
Daar kwam de grofvuil auto met zijn grijper aan! Onze matrassen zouden naar de vergetelheid van de vuilstort of vuilverbrandingsoven vertrekken. Daaag... We hebben lekker op jullie gelegen!
De auto houdt stil bij de matrassen. Er gebeurt niks. Geen grijper zet zich in beweging en er verschijnt ook geen vuilnisman, die met een stevig, krachtig gebaar de matrassen in de laadbak werpt. De auto trekt op en gaat verder. Wat zou er aan de hand zijn? Niet grof vuil genoeg? Of was de laadbak te vol? Of lagen ze niet precies op de aangemelde ophaalplek? Geen idee, maar de matrassen werden niet meegenomen. Misschien later op de dag dan? In de loop van de dag komt de grofvuil auto nog een keer langs, met gehele lege laadbak, maar onze drie matrassen schijnen ze niet te willen zien, al liggen ze inmiddels nog zo uitdagend over het trottoir verspreid. Er komt een veegwagentje langs en de mannen met hun vegers vegen netjes om de matrassen heen alsof ze er niet liggen. Tegen vieren is het wel duidelijk: deze matrassen mogen vandaag niet mee en zullen pas na Hemelvaartsdag in de matrassenhemel belanden. We bellen de reiniging, maar daar is alleen nog een antwoordapparaat aanwezig, dat ons welwillend te woord staat. Als nette burgers slepen we de matrassen naar de kelder.
Wat zou ooit de bedoeling geweest zijn van het aanmelden? Dankzij deze regel is volgens mij het zwerfvuil niet verminderd maar vermeerderd. Fijn zo’n sticker die zegt dat je het eerst moet aanmelden, het blijft nu gewoon dagen liggen. Lege reinigingsauto’s die zonder wat te doen langs grof vuil rijden. Briljant.
44 reacties op "Grof zwerfvuil"
Als ze dit soort eenvoudige zaken al niet meer voor elkaar kunnen krijgen.
Het wordt hoogtijd dat er een piketdienst komt die 24 uur bereikbaar is en waar je DIRECT mee kan bellen en niet zo'n stom antwoordapparaat.
Een piketdienst kan zorgen dat het direct weggehaald wordt en de eventuele vervuiler die zich niet aan de regels houdt aan te pakken, ook dat zou heel wat ergenissen schelen. Gemeente Amsterdam doe er nu eens echt iets aan en verschuil je niet achter je bureau(tijden)!!!!
Wat een verwend gezeik.
U en /of uw buurman zijn de oorzaak van de ellende.
op straat word alles wat nog goed bruikbaar is door anderen meegenomen (vaak weg voor je t weet).
zo word het echt gerecycled. en het is t beste voor het milieu.
ik ken veel mensen die hun volledige inrichting op straat hebben gevonden, inclusief tv, muziekinstallatie, enz
ik zie liever een te vroeg buitengezette tv op straat met een briefje erop dat hij het nog doet, dan een tv met een gemeentesticker erop met gezeur.
en rommel op straat? grofvuil waait niet weg. ik heb er echt geen last van.
Ik zet mijn ouwe troep, dat oude matras tenminste niet zo maar op de stoep, brave burgster die ik ben. Sinds die ondergrondse containers gaat werkelijk alles groter dan een plastic zak door voor grof vuil. Troep zoals je het noemt. Maar so what??? Daar betaal je toch vet voor? Moeten ze het ook gewoon goed regelen, binnen 1- 2 werkdagen of zo. Logisch dat mensen het toch maar zo op straat kwakken.
En oja, zelf brengen is geen optie als je op de fiets moet.
Op Hemelvaartsdag werden we gebeld door de reiniging. Een wonder. Geen verklaring of excuses natuurlijk. We konden ze zaterdagochtend weer aanbieden. Zo gezegd zo gedaan, vrijdagavond laat zetten we ze op straat en ze werden inderdaad in de loop van zaterdag opgehaald.
Maar ja, ik woon in Noord.
Gebeld met de ophaaldienst voor grof vuil
De zelfde dag nog,werd de bank opgehaald
Hoezo is Noord eigenlijk geen Amsterdam?
We hebben Amsterdam Oost,West,Zuid,Zuid oost,Buitenveldert,Centrum en Noord
Kijk de wegwijzers er maar op na
Buurtbewoners kunnen meehelpen met het bouwen van het kunstwerk. U kunt naar de galerie komen op zaterdag 13 september. Vanaf 14.00 uur beginnen we met bouwen. Galerie Art Cage is te vinden in de Domselaerstraat 120, de straat die vanaf het Muiderpoort Station naar het Stadsdeelkantoor Oost Watergraafsmeer loopt.
Dan zullen ook de foto’s van de buurtbewoners en hun grof vuil te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt door Gabrielle Hengeveld en Marloes Albers. ROC leerlingen en buurtbewoners gaan met Robert Pennekamp een groot beeld bouwen van al het opgehaalde grof afval. Dit alles gebeurt tijdens het Rode Loper festival.
Rotzooi, troep, grof vuil het ligt de hele week iedere dag op straat bij het grof afval ophaal punt. Robert Pennekamp is buurtbewoner en kunstenaar en woont met uitzicht op zo’n afval berg. Er gebeurt dan ook van alles. Er stopt er een busje, een bakfiets, een bestelauto, er wordt wat uitgezocht, er wordt wat los geschroefd. Er wordt wat gescharreld hier en daar, illegaal gedumpd, of er wordt wat weggegooid. Oh, wat mooi ! Er wordt wat meegenomen Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, sociale interactie tussen buurtbewoners, geslaagde integratie, praatje met de buren over de schandalige vuilnishoop. Een schitterende bank, mooie planken, geweldig gewoon nieuwe ...oh wat zonde zeg, dat kan ik nog best gebruiken, maar ik heb geen plek. Praatje van struinders onderling die wat moois hebben gevonden, gevecht om het bestaan, een buitenkansje, snel het mooiste er tussen uithalen, de tweedehands-koelkasten-man komt ook nog even langs, of degene die speciaal het koper uit tv’s sloopt, want dat brengt wat op. De vinder, de zoeker, de secondhand wasmachine-opknap-brigade, ratten, lawaaioverlast, vuilnis, overconsumptie, liever kwijt dan rijk, horizonvervuiling, leven op een vuilnishoop, struikelende bejaarden, spelende kinderen, een glasplaat die stuk gegooid wordt omdat dat zo veel kabaal maakt en van thuis niet mag... Een paar mooie nieuwe schoenen voor iemand die er nog wat aan heeft.
Programma (onder voorbehoud):
maandag 8 september: tussen 12.00-16.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Eikenweg - Vrolikstraat.

maandag 8 september: tussen 16.00-20.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Domselaerstraat - Woltera van Reestraat.

zaterdag 13 september: 14.00 uur; start bouwen van het kunstwerk in ArtCage; 
Domselaerstraat 120, de straat naast het Stadsdeelkantoor
zondag
15 september: 20.00 uur; rituele afsluiting, het beeld wordt bij het grof vuil gezet.
Kijk we begrijpen het allemaal wel, de milieupolitie doet ook zijn werk, de vuilnismannen doen hun werk, bonnen uitschrijven is ook niet de beste oplossing , maar er moet toch echt wat veranderen. Maak wat moois van al die rotzooi...
Zonder die stickers was het schoner! Was dat de bedoeling?
Men stelt als eis dat de fietsen plat neergelegd moeten worden op het trottoir. In ons geval onmogelijk omdat de doorgang voor voetgangers dan geheel belemmerd zou worden en ook een beetje asociaal om de buren aan de overkant hiermee op te zadelen. Staand naast de lantaarnpaal dan maar met een briefje aan de fietsen bevestigd dat deze bestemd zijn voor het grofvuil: neen, immers, de grijper kan er dan niet bij. Kennelijk is het te veel moeite om op dat moment de fietsen even neer te leggen zodat de grijper er wél bij kan.
Overigens, ook wrakken, die onmiskenbaar niet meer te gebruiken zijn, maar nog wél op slot staan, worden niet meegenomen.
@Anton:
"Het is in Stadsdeel Amsterdam Centrum, verplicht grofvuil minstens 24 uur van te voren bij de Reinigingsdienst aan te melden. Dit kan via telefoonnummer 020 5519555. Vermeld altijd om wat voor afval het gaat. U kunt het daarna op afspraak op straat zetten. Dit is meestal op de dag waarop ook het andere afval ingezameld wordt; vanaf 06.00 uur totdat de ophaalwagen is geweest.
Sinds 1 jan. geldt een ander ophaalbeleid voor fietswrakken, vertelde de stadsreiniging telefonisch aan mij. Er wordt nu gericht per wijk en straat gekeken, gestickered en vervolgens binnen enkele weken opgehaald. Vroeger kon je fietswrakken ook telefonisch aanmelden maar dat kan nu niet meer. Na verloop van tijd wil men evalueren of dit systeem beter werkt dan het vorige.
lijkt??
't is toch niet express, dat je 2-maal je bericht over 'persen' enerzijds en Arnoud en mij anderzijds publiceert, wel.
Gezien t onderwerp 'klinkt' t bijna als een trio-tje, niet Arnoud )
Stadsdeelnieuws nummer 4:
-Stadsdeel Centrum:
Een eigen fiets kan worden aangemeld als grofvuil en wordt dan meestal de volgende dag gratis opgehaald. Dit kan via een direct telefoonnummer van de Reiniging: 020 551 9555. De fiets dient niet op slot aan de straat te worden gezet.
Let op: Tot 24 maart 2011 maken bewoners van stadsdeel Centrum kans op een VANMOOF fiets bij het aanmelden van een eigen ongebruikte fiets. Kijk op http://www.centrum.amsterda... (http://www.centrum.amsterda...) voor de voorwaarden-
Of een auto die tot een vierkant pakketje geperst wordt