Home > > Grof zwerfvuil

Grof zwerfvuil

veegwagentje
Centrum - Allemaal hebben we wel eens wat grof vuil. Dat kan van alles zijn, puin, een oude ijskast of een matras. In feite alles wat je niet in een vuilniszak kan stoppen. Vroeger zette je dat op vuilnisophaaldag bij de rest van de vuilniszakken en dan kwam er zo’n wagen met een grijpkraan en die greep het grove vuil stevig vast en gooide het in de laadbak. Klaar! Weg ermee.

Maar nu mag je al een tijdje niet meer zomaar grof vuil bij de vuilnis zetten. Daartoe moet je het eerst telefonisch aanmelden. Niet aangemeld grof vuil krijgt een sticker met de mededeling dat het eerst aangemeld moet worden, met als resultaat regelmatig grof zwerfvuil in de buurt van mensen die niets van deze regel vernomen hebben.
We hadden een nieuw matras gekocht en dat zou bezorgd gaan worden. Het oude matras moest dus weg en we besloten nog twee oude matrassen weg te gooien. Voor we ze buiten konden zetten - want ze passen niet in een vuilniszak - moesten we ze aanmelden. Zo gezegd zo gedaan.
Dus zetten we de drie matrassen aangemeld en wel dinsdagavond laat op straat. Iets te vroeg, maar we wilden hier nu ook weer niet ‘s morgens om zeven uur voor opstaan.
Daar kwam de grofvuil auto met zijn grijper aan! Onze matrassen zouden naar de vergetelheid van de vuilstort of vuilverbrandingsoven vertrekken. Daaag... We hebben lekker op jullie gelegen!

De auto houdt stil bij de matrassen. Er gebeurt niks. Geen grijper zet zich in beweging en er verschijnt ook geen vuilnisman, die met een stevig, krachtig gebaar de matrassen in de laadbak werpt. De auto trekt op en gaat verder. Wat zou er aan de hand zijn? Niet grof vuil genoeg? Of was de laadbak te vol? Of lagen ze niet precies op de aangemelde ophaalplek? Geen idee, maar de matrassen werden niet meegenomen. Misschien later op de dag dan? In de loop van de dag komt de grofvuil auto nog een keer langs, met gehele lege laadbak, maar onze drie matrassen schijnen ze niet te willen zien, al liggen ze inmiddels nog zo uitdagend over het trottoir verspreid. Er komt een veegwagentje langs en de mannen met hun vegers vegen netjes om de matrassen heen alsof ze er niet liggen. Tegen vieren is het wel duidelijk: deze matrassen mogen vandaag niet mee en zullen pas na Hemelvaartsdag in de matrassenhemel belanden. We bellen de reiniging, maar daar is alleen nog een antwoordapparaat aanwezig, dat ons welwillend te woord staat. Als nette burgers slepen we de matrassen naar de kelder.

Wat zou ooit de bedoeling geweest zijn van het aanmelden? Dankzij deze regel is volgens mij het zwerfvuil niet verminderd maar vermeerderd. Fijn zo’n sticker die zegt dat je het eerst moet aanmelden, het blijft nu gewoon dagen liggen. Lege reinigingsauto’s die zonder wat te doen langs grof vuil rijden. Briljant.

44 reacties op "Grof zwerfvuil"

-1-  :
Dat wordt nog een zooitje voor de deur straks voordat ik ga verhuizen, met al die spullen die we niet meenemen..
Michiel Schipper
-2-  Michiel Schipper:
Tsja, links beleid...
Hans Frederiks
-3-  Hans Frederiks:
Links of rechts zwerfvuil?
paul
-4-  paul:
Wederom de incompetentie van stadsdeel Centrum gedemonstreerd!
Als ze dit soort eenvoudige zaken al niet meer voor elkaar kunnen krijgen.
Johan
-5-  Johan:
Wat een zeur verhaal. Amsterdam centrum is schoner dan ooit. Gewoon nog eens proberen en je aan de regels houden: “dinsdagavond laat op straat. We wilden hier nu ook weer niet ?s morgens om zeven uur voor opstaan.”
Jan-Matthijs
-6-  Jan-Matthijs:
@ Johan: alsof die mensen van de reinigingsdienst op dinsdagavond gaan kijken of je je grofvuil stiekem al hebt buitengezet... als zij er woensdag in de vroege ochtend langsrijden, dan moeten ze die matrassen toch gewoon meenemen — want zij gaan er gewoon vanuit dat die dingen vroeg in de ochtend (en niet laat de avond ervoor) zijn neergezet...
Hans Lagewaard
-7-  Hans Lagewaard:
Dat hele stickers plakken is sowieso onzin. De mensen die hun vuil te vroeg buiten hebben gezet trekken zich er toch niks van aan. En de rest van de straat kan een paar dagen genieten van het vuil van anderen, waarvan ze weten dat reiniging weet dat het er staat.
gerard
-8-  gerard:
en hoe is het nu verder gegaan?
Co
-9-  Co:
Het grofvuil is niet alleen een probleem voor het Centrum maar in de gehele stad.
Het wordt hoogtijd dat er een piketdienst komt die 24 uur bereikbaar is en waar je DIRECT mee kan bellen en niet zo'n stom antwoordapparaat.
Een piketdienst kan zorgen dat het direct weggehaald wordt en de eventuele vervuiler die zich niet aan de regels houdt aan te pakken, ook dat zou heel wat ergenissen schelen. Gemeente Amsterdam doe er nu eens echt iets aan en verschuil je niet achter je bureau(tijden)!!!!
Sam
-10-  Sam:
Ja allemaal leuk en aardig hoor een piketdienst, maar dat moet ergens van betaald worden. En als dan volgend jaar de afvalstoffenheffing omhoog gaat daardoor loopt jan en alleman weer te janken dat het te duur word. Daarnaast kan je altijd de milieupolitie bellen, maar die kunnen weinig uitrichten m.b.t. grofvuil. Want op een kast of planken staat immers geen adres he.
Jan
-11-  Jan:
Sam heeft helemaal gelijk.
Wat een verwend gezeik.
U en /of uw buurman zijn de oorzaak van de ellende.
tripleX
-12-  tripleX:
ik vind het doodzonde dat grofvuil minder op straat word gezet.
op straat word alles wat nog goed bruikbaar is door anderen meegenomen (vaak weg voor je t weet).
zo word het echt gerecycled. en het is t beste voor het milieu.

ik ken veel mensen die hun volledige inrichting op straat hebben gevonden, inclusief tv, muziekinstallatie, enz
ik zie liever een te vroeg buitengezette tv op straat met een briefje erop dat hij het nog doet, dan een tv met een gemeentesticker erop met gezeur.
en rommel op straat? grofvuil waait niet weg. ik heb er echt geen last van.
Linda
-13-  Linda:
Ik ben helemaal met tripleX eens! Grofvuil op straat is leuk om doorheen te snuffelen. Thuis heb ik heel veel dingen staan dat ik heb van straat weg gesleept en een tweede dierbareleven gegeven!
#Stefan#
-14-  #Stefan#:
Iemand er oot bij stilgestaan dat je je grofvuil ook gewoon zelf kan wegbrengen? Hier zijn (volgens mij in elk stadsdeel) hele mooie stortplaatsen voor gemaakt. Het wordt alleen opgehaald voor mensen die niet in staat zijn het te kunnen brengen.......maar ja dat mag je dan weer zelf bepalen
Saskia
-15-  Saskia:
Weet je wat ik waardeloos vind: je belt maamdag dat je wat grof vuil hebt en je een afspraak wilt maken en dan krijg je te horen dat je volgende week dinsdag de boel mag buiten zetten. Alles leuk geregeld, maar ik kan er niet bij dat je zo lang moet wachten voor je rommel wek kan. Dat moet veeeel sneller kunnen.
joep
-16-  joep:
lastig he, dat je soms wel een week met je EIGEN troep opgescheept moet zitten...dat de gemeente niet DIRECT voor je klaar staat.... waar moet dat heen met deze wereld?!
saskia
-17-  saskia:
@joep
Ik zet mijn ouwe troep, dat oude matras tenminste niet zo maar op de stoep, brave burgster die ik ben. Sinds die ondergrondse containers gaat werkelijk alles groter dan een plastic zak door voor grof vuil. Troep zoals je het noemt. Maar so what??? Daar betaal je toch vet voor? Moeten ze het ook gewoon goed regelen, binnen 1- 2 werkdagen of zo. Logisch dat mensen het toch maar zo op straat kwakken.
En oja, zelf brengen is geen optie als je op de fiets moet.
Hans Frederiks
-18-  Hans Frederiks:
@ Gerard
Op Hemelvaartsdag werden we gebeld door de reiniging. Een wonder. Geen verklaring of excuses natuurlijk. We konden ze zaterdagochtend weer aanbieden. Zo gezegd zo gedaan, vrijdagavond laat zetten we ze op straat en ze werden inderdaad in de loop van zaterdag opgehaald.
Martin Wisse
-19-  Martin Wisse:
Ik moet zeggen, toen wij onze ouwe troep kwijt moesten ging het allemaal een stuk vlotter met het gof vuil: 's maandag's gebeld, dinsdag was het netjes 's ochtends opgehaald.

Maar ja, ik woon in Noord.
bob
-20-  bob:
Tsa, en Noord is eigenlijk geen Amsterdam, net als Buitenveldert dat eigenlijk ook niet is...
Jan Stender
-21-  Jan Stender:
Ik heb onlangs een oude leren bank,op de hoek van de straat gezet
Gebeld met de ophaaldienst voor grof vuil
De zelfde dag nog,werd de bank opgehaald
Hoezo is Noord eigenlijk geen Amsterdam?
We hebben Amsterdam Oost,West,Zuid,Zuid oost,Buitenveldert,Centrum en Noord
Kijk de wegwijzers er maar op na
Een Belg in Ams
-22-  Een Belg in Ams:
Ja Amsterdam moet eens bij de zuiderburen in Antwerpen info vragen. Daar dachten ze ook het slim te zijn. Hadden daar dezelfde regel ingevoerd. Gevolg Antwerpen werd een groot vuilnisbelt. Want niemand belt en het blijft liggen/staan. Gevolg andere mensen blijven hun vuil daarbij zetten. Want die denken dit wordt toch opgehaald. Uiteindelijk moeten de stadsdiensten het toch ophalen. Dus deze regel heeft echt geen nut en wekt alleen maar ergernis. Dus hebben ze het maar afgeschaft. Spijtig voor de ambtenaar met het frisse idee, maar regel kan echt in de prullebak. (hebben jullie Nederlanders trouwens nog iet genoeg regeltjes?)
Richard
-23-  Richard:
Je kunt er gewoon geen pijl op trekken, wanneer ze langs komen. Soms komen ze om half negen - als je nachtwerk verricht, zoals ik, zet je het natuurlijk 's nachts aan de weg, daar ga je niet je nachtrust voor opgeven - soms komen ze pas om twaalf uur 's middags. Als die tijd staat het hier in Centrum langs de weg, zwervers rukken de zakken open, met alle rotzooi van dien. Aangezien je in Centrum geen parkeervergunning krijgt, heb ik geen auto en kan ik het ook niet zelf wegbrengen. Het is hier sowieso altijd een zooi, want het centrum is opgegeven als woongebied - er mag hier alleen nog gezopen, gepist en gebrald worden. Wat ben ik blij als ik hier weg ben. Amsterdam Centrum ramt de woonfunctie uit haar straten - met alle sfeerverknalling van dien.
Robert Pennekamp
-24-  Robert Pennekamp:
Onder het mom van “Maak wat moois van al die rotzooi”, gaan kunstenaars op 8 september 2008 huis aan huis grof vuil ophalen, in de Oosterparkbuurt van Amsterdam Oost Watergraafsmeer. Zij komen aanbellen met de vraag of u nog grof vuil heeft om een kunstwerk van te maken. Zij. Op zaterdag 13 september om 14.00 uur mag u meehelpen om daar een geweldig kunstwerk van maken te in galerie Art Cage, Domselaerstraat 120, Amsterdam Oost

Buurtbewoners kunnen meehelpen met het bouwen van het kunstwerk. U kunt naar de galerie komen op zaterdag 13 september. Vanaf 14.00 uur beginnen we met bouwen. Galerie Art Cage is te vinden in de Domselaerstraat 120, de straat die vanaf het Muiderpoort Station naar het Stadsdeelkantoor Oost Watergraafsmeer loopt.
Dan zullen ook de foto’s van de buurtbewoners en hun grof vuil te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt door Gabrielle Hengeveld en Marloes Albers. ROC leerlingen en buurtbewoners gaan met Robert Pennekamp een groot beeld bouwen van al het opgehaalde grof afval. Dit alles gebeurt tijdens het Rode Loper festival.

Rotzooi, troep, grof vuil het ligt de hele week iedere dag op straat bij het grof afval ophaal punt. Robert Pennekamp is buurtbewoner en kunstenaar en woont met uitzicht op zo’n afval berg. Er gebeurt dan ook van alles. Er stopt er een busje, een bakfiets, een bestelauto, er wordt wat uitgezocht, er wordt wat los geschroefd. Er wordt wat gescharreld hier en daar, illegaal gedumpd, of er wordt wat weggegooid. Oh, wat mooi ! Er wordt wat meegenomen Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, sociale interactie tussen buurtbewoners, geslaagde integratie, praatje met de buren over de schandalige vuilnishoop. Een schitterende bank, mooie planken, geweldig gewoon nieuwe ...oh wat zonde zeg, dat kan ik nog best gebruiken, maar ik heb geen plek. Praatje van struinders onderling die wat moois hebben gevonden, gevecht om het bestaan, een buitenkansje, snel het mooiste er tussen uithalen, de tweedehands-koelkasten-man komt ook nog even langs, of degene die speciaal het koper uit tv’s sloopt, want dat brengt wat op. De vinder, de zoeker, de secondhand wasmachine-opknap-brigade, ratten, lawaaioverlast, vuilnis, overconsumptie, liever kwijt dan rijk, horizonvervuiling, leven op een vuilnishoop, struikelende bejaarden, spelende kinderen, een glasplaat die stuk gegooid wordt omdat dat zo veel kabaal maakt en van thuis niet mag... Een paar mooie nieuwe schoenen voor iemand die er nog wat aan heeft.

Programma (onder voorbehoud):
maandag 8 september: tussen 12.00-16.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Eikenweg - Vrolikstraat.

maandag 8 september: tussen 16.00-20.00 uur: grof afval ophaalpunt; hoek Domselaerstraat - Woltera van Reestraat.

zaterdag 13 september: 14.00 uur; start bouwen van het kunstwerk in ArtCage; 
Domselaerstraat 120, de straat naast het Stadsdeelkantoor
zondag
15 september: 20.00 uur; rituele afsluiting, het beeld wordt bij het grof vuil gezet.

Kijk we begrijpen het allemaal wel, de milieupolitie doet ook zijn werk, de vuilnismannen doen hun werk, bonnen uitschrijven is ook niet de beste oplossing , maar er moet toch echt wat veranderen. Maak wat moois van al die rotzooi...
Eric
-25-  Eric:
Misschien moet stadsdeel centrum deze dwaze stickeractie eens evalueren. Het gaat vaak fout bij het aanmelden, waardoor grofvuil (wel of niet aangemeld) veel langer op straat blijft liggen.
Zonder die stickers was het schoner! Was dat de bedoeling?
nico
-26-  nico:
zonde van die oude matrassen als ze met een grijper worden bij elkaar gegrepen of nog erger de vuilnis wagen in gaan. Laad staan verbranden. Blij dat een oude beetje vieze zeer zachte dunne twijfelaar van 1.90 x80x6cm matras heb gered van de vuiniswagen.
Anton
-27-  Anton:
Inmiddels behoren de geschetste problemen -voor de binnenstad althans- tot het verleden. Tegenwoordig mag op elke werkdag behalve zaterdag grofvuil aangeboden worden mits het tenminste 1 dag van tevoren telefonisch is aangemeld. Systeem werkt goed, behalve dat men telefonisch even in de wacht gezet kan worden. Waar grofvuil toch langer staat dan 1 dag werd het niet correct aangemeld.
Michelle
-28-  Michelle:
Ik heb ooit eens een keer zo,n dun zacht oud matrasje de vuilnis wagen in zien gaan en ik een verschrikkelijk gezicht hoe het matrasje helemaal kapot scheurde. Toen mijn 2 buurmeisje een nieuw matras kregen heb gevraagd of ik die oude dunne zalig zachte matrasjes mocht hebben. En ik heb elke dag plezier van. Geen vuilniswagen voor deze matrasjes.
De Lutsjes
-30-  De Lutsjes:
Al eens geprobeerd oude fietsen aan te bieden?
Men stelt als eis dat de fietsen plat neergelegd moeten worden op het trottoir. In ons geval onmogelijk omdat de doorgang voor voetgangers dan geheel belemmerd zou worden en ook een beetje asociaal om de buren aan de overkant hiermee op te zadelen. Staand naast de lantaarnpaal dan maar met een briefje aan de fietsen bevestigd dat deze bestemd zijn voor het grofvuil: neen, immers, de grijper kan er dan niet bij. Kennelijk is het te veel moeite om op dat moment de fietsen even neer te leggen zodat de grijper er wél bij kan.
Overigens, ook wrakken, die onmiskenbaar niet meer te gebruiken zijn, maar nog wél op slot staan, worden niet meegenomen.

@Anton:
"Het is in Stadsdeel Amsterdam Centrum, verplicht grofvuil minstens 24 uur van te voren bij de Reinigingsdienst aan te melden. Dit kan via telefoonnummer 020 5519555. Vermeld altijd om wat voor afval het gaat. U kunt het daarna op afspraak op straat zetten. Dit is meestal op de dag waarop ook het andere afval ingezameld wordt; vanaf 06.00 uur totdat de ophaalwagen is geweest.
Anton
-31-  Anton:
@ De Lutsjes:

Sinds 1 jan. geldt een ander ophaalbeleid voor fietswrakken, vertelde de stadsreiniging telefonisch aan mij. Er wordt nu gericht per wijk en straat gekeken, gestickered en vervolgens binnen enkele weken opgehaald. Vroeger kon je fietswrakken ook telefonisch aanmelden maar dat kan nu niet meer. Na verloop van tijd wil men evalueren of dit systeem beter werkt dan het vorige.
Suzanne
-32-  Suzanne:
Reactie op bericht van Michelle. Ik pas geleden 4 oude dunne gebruikte matrasjes bij het grofvuil weggedaan er stnd al een bankstel en een oude keukenbok. En die keuken kastjes samem met die matrasjes van mij en persen maar. Alles kraken en scheuren het was heerlijk om het te zien en horen. Zeker toen de klep nog keer naar achteren kwam mijn matras zat helemaal verwrongen tussen de nu kappotte keuken kastjes. Stukken hout waren door de matrasjes geperst en heeft lekker al dat schuimrubber gescheurd, heerlijk en leuk om te zien. En nou worden ze lekker verbrand. Zo ga ik met oude vieze zachte dunne matrasjes om. Suzanne.
Arnoud de Jong
@Suzanne: het lijkt wel of u er een bijna erotisch genoegen aan beleeft.
dennis
-34-  dennis:
@Arnoud:
lijkt??
Suzanne
-35-  Suzanne:
Aan Arnoud en Dennis. Erotisch genoegen is een beetje teveel van het goede. Maar ik vind het leuk om te zien. Speciaal omdat het mijn matrassen waren. Ik weet dat nog veel meer vrouwen/meisjes het leuk vinden als er een matras de vuiniswagen in gaan en GEPERSD worden.
dennis
-37-  dennis:
@Suzanne:
't is toch niet express, dat je 2-maal je bericht over 'persen' enerzijds en Arnoud en mij anderzijds publiceert, wel.
Gezien t onderwerp 'klinkt' t bijna als een trio-tje, niet Arnoud ;-))
Henk
-38-  Henk:
Weet iemand waar je op internet een fietswrak kunt aanbieden voor stadsdeel centrum. heb gezocht op amsterdam.nl maar niets kunnen vinden helaas.
De Lutsjes
-39-  De Lutsjes:
@Henk:

Stadsdeelnieuws nummer 4:

-Stadsdeel Centrum:
Een eigen fiets kan worden aangemeld als grofvuil en wordt dan meestal de volgende dag gratis opgehaald. Dit kan via een direct telefoonnummer van de Reiniging: 020 551 9555. De fiets dient niet op slot aan de straat te worden gezet.

Let op: Tot 24 maart 2011 maken bewoners van stadsdeel Centrum kans op een VANMOOF fiets bij het aanmelden van een eigen ongebruikte fiets. Kijk op http://www.centrum.amsterda... (http://www.centrum.amsterda...) voor de voorwaarden-
Michelle
-40-  Michelle:
Aan Suzanne. Ik vind het vervelend om te horen dat erger dat je oude matras x4 kapot scheurd hoe leuker jij het vind. Ik vind het bijna zielig. Er ligt er nou weer zo,n oud heel dun superzacht matrasje bij het grofvuil. Alleen zitten er wel vlekken op. Maar staks is dat vieze matrasje van mij.
roxanne
-41-  roxanne:
Aan Michelle. Wat heb met oude dunne vieze zachte matrassen.
Michelle
-42-  Michelle:
Aan RoxanneIk vind van die ouderwetse oude dunne zachte schuimrubber matrasjes van 6 a7 cm dik gewoon lekkerzacht. En vind het hardstikke zonde als ze met de vuilnis wagen mee moeten gaan. En zeker als je ziet hoe zo,n matrasje kapot gemaakt wordt. Daarom heb ik een paar.Michelle
Jan Stender
-43-  Jan Stender:
Ik vind het mooi hoe een auto de schredder in gaat,en in kleine stukjes er weer uit komt
Of een auto die tot een vierkant pakketje geperst wordt
Froukje Dijkshoorn
-44-  Froukje Dijkshoorn:
Ja, wat een gedoe iedere keer. Ik weet ook vaak niet van te voren wanneer ik iets heb, wat niet in het container bakje past. Het lijkt me wel zo handig als er gewoon een flinke sticker op de container werd geplakt (of zoiets, misschien iets millieuvriendelijkers) van de precieze datum wanneer je wel grofvuil mag plaatsen bij de bak.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.