Home > > Goed nieuws

Goed nieuws

Gerhardhuis-HervormdLyceumWest
Geuzenveld/Slotermeer - Goed nieuws haalt meestal niet het nieuws. De rampen vliegen je dagelijks om de oren. Ook op Amsterdam Centraal is veel ellende - Connexxionbusjes die niet op tijd rijden, stenengooiende vandalen, gevaarlijk fietsende toeristen - te lezen. Elke keer als ik een stukje schrijf, kijk ik even terug op de week hier in Geuzenveld/Slotermeer. En warempel, wat een boel goed nieuws hebben we hier de afgelopen tijd gehad!

Het beste nieuws kwam van het politiebureau in Geuzenveld/Slotermeer. Een grote broer vond zijn verdwenen broertje in de sloot, sprong erin, haalde hem eruit en de buurman reanimeerde de knaap. Politie kwam snel ter plaatse, rolde het joch in een aluminiumdeken, ambulance bracht hem naar het ziekenhuis en 's avonds zat de hele familie weer - nabibberend - thuis. Buurman en broer werden door politie en stadsdeel rijkelijk (taart, bloemen, cadeaubon en een cursus reddend zwemmen) beloond.
Even verderop staat het A.H. Gerhardhuis, een verzorgingstehuis (bejaardentehuis mag je dat soort instanties niet meer noemen) met ouderen, heel veel ouderen. Twee weken lang daalde de gemiddelde leeftijd daar overdag drastisch door de komst van 15 vmbo-ers van het Hervormd Lyceum West die een maatschappelijke stage kwamen lopen. "Ik wist niet dat ouderen zo leuk zijn," verzuchtte de 14-jarige Khalid na de tien vrijwillige werkdagen. Liever was hij op een sportieve stage gegaan, maar het werden de oudjes en viel dat even mee, op het poetsen van de rollators na. De oudjes genoten van de praatjes, spelletjes, de georganiseerde beautydag, de massage (!) en de uitjes. Khalid groet voortaan zijn oudere medemens bij de Albert Heijn, nu hij weet dat het ook gewoon mensen, leuke mensen, zijn.

Even verderop nog meer tevreden mensen. De bewoners aan de Burgemeester Hogguerstraat zijn zo blij met de vernieuwingen in hun straat. Jaren heeft het geduurd voordat de papieren plannen concreet werden, maar dan heb je ook wat: nieuwe wegen, parkeerplaatsen, trottoirs, riolering en speelplaats. Met rode prullenbak. Zo leuk, kirde de bewonersvereniging oprecht enthousiast. Na zoveel goed nieuws werd ik zelfs een beetje achterdochtig en he, een goed journalist vraagt door. Of echt alles naar wens is. De bewoners moesten toegeven. Er komen steeds meer evenementen langs de Sloterplas. Ze zijn het gedreun en gejoel nu wel een beetje zat. Met plannen voor een nachtmarkt, een disco en scooters op de plas - allemaal leuke medebewonerideeën - houden ze hun hart vast. Maar dat is het enige. Verder alleen maar blijde boodschappen in Geuzenveld/Slotermeer: een lintje voor bewoonster Marie Halvers, het honderdjarig bestaan van voetbalclub SDW, ROC-leerlingen die een kinderdagverblijf in Zuid-Afrika bouwen, een bezoekje van oud-burgemeester Ed van Thijn, een barbecue in het Hilbert van Dijkhof...

tien reacties op "Goed nieuws"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Zo is het maar net Shirley!

Zelf heb ik heel goede ervaringen met stagiaires in 'da bieb'. Vooral ook heel leuk zijn de 'snuffelstage's' (achtste groep basisschool) die een halve dag van alles komen doen en razend enthousiast vertrekken.

Maar ook de middelbare scholieren vinden heel veel stageplekken in onze regio en dat is heel goed nieuws, want het gaat heel goed! Zij -en wij- leren veel van elkaar, en dat is het heldere lichtje in het donker dat het altijd doet.. Yess! (-: Yanny
Jan Stender
-2-  Jan Stender:
Leuke en positieve berichten
Fijn om te lezen
Judith
-3-  Judith:
Dank voor het positieve nieuws. Ik ben altijd van mening (geweest) dat er ook een “goed nieuws krant” of een “goed nieuws katern” in een krant zou moeten zijn.
alex
-4-  alex:
“Khalid groet voortaan zijn oudere medemens bij de Albert Heijn, nu hij weet dat het ook gewoon mensen, leuke mensen, zijn.”

Heeft die Kalid soms 14 jaar in isolatie gezeten ofzo...? Wereldvreemd.
Julian
-5-  Julian:
Ik mag aannemen dat Khalid ook ouders heeft en wellicht een oma/opa?
-6-  :
@alex en Julian: wat flauw zeg. Elke puber denkt toch dat het in een bejaardenhuis ontzettend saai is. Leuk dat deze puber ontdekt dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Had je anders gereageerd als er Peter had gestaan ipv Khalid?
Robin
-7-  Robin:
Esther ik geloof niet dat het in de naam zit. Het gaat er meer om dat jongeren denken dat de wereld alleen om hen draait. Alles wat boven de veertig schijnt te zijn is waardeloos. Je meldt dat elke jongeren denkt dat een bejaardenhuis saai is. Mij gaat het om iets anders, er wonen steeds meer ouderen thuis en deze mensen worden door jongeren vaak niet serieus genomen.
mathieu
-8-  mathieu:
Voor Judith: er bestaat al zoiets als een goednieuws-krant, jammer genoeg alleen in het Engels:

http://www.happynews.com/ (kijk ook onder 'international'

Veel plezier!
Linda
-9-  Linda:
Kahilds positieve ervaring op zijn 14de in een verzorgingshuis is inderdaad heel goed nieuws.
Ik had geen oma's en opa's vroeger en was al 22 toen ik voor het eerst een bejaardentehuis binnen stapte en in een verpleegtehuis ging werken. Ik was ontzettend onder de indruk en ontroerd van alles om me heen en schaamde me heel erg dat ik nooit eerder aan had gedacht waar oude mensen naar toe gingen als ze thuis het niet meer konden redden!
De maatschappelijke stages vind ik erg goed want als het maar een 14 jarige bewust maakt over het leven van ouderen is dat al meer dan genoeg!
Linda
-10-  Linda:
Sorry Khalid dat ik heb je naam net verkeerd gespeld!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.