Home > > De Drie Baarsjes

De Drie Baarsjes

Bier
De Baarsjes - Het is 1642. De weilanden en polders liggen er vredig bij. Meeuwen vliegen en krijsen. Mannen zijn aan het werk. Een zandweg leidt naar een grote herberg in de verte, het rieten dak heeft al vele stormen doorstaan en de verf op de deur en de kozijnen is afgebladderd. Naast de deur hangt een ijzeren bordje met de naam van de herberg: De Drie Baarsjes.

Het stadsdeel De Baarsjes heeft zijn naam te danken aan deze herberg die toentertijd bij de Wiegbrug stond. Toch was het, tot voorkort, niet te merken dat de naam is ontstaan uit een horecagelegenheid. De Baarsjes had niet de reputatie van een gezellig stadsdeel. De huizen waren klein en slecht onderhouden, er was veel criminaliteit en ergens gezellig een biertje drinken zat er niet in.
Het tij is inmiddels aan het keren; de huizen zijn opgeknapt en er komt meer variatie in de bewoners. Studenten en midden- en hogere inkomensgroepen weten steeds vaker De Baarsjes te vinden. Ook horecaondernemers zien steeds meer in 'De Pijp van West'. Club 8 werd een begrip in het poolcircuit en bij studenten, Con-Fusion biedt een mooi terras en lage prijzen en het nieuwe café Edel in Het Sieraad (de oude edelsmedenschool) is een voorbeeld van de vernieuwingsdrang van het stadsdeel.

Wethouder Godfried Lambriex is een project begonnen op het Mercatorplein. Er wordt onder projectontwikkelaars en horecaondernemers een geschikte kandidaat gezocht om een nieuw te verwezenlijken paviljoen op te zetten. Lambriex: 'We zoeken een ontwikkelaar die liefst ook een uitbater voor de nieuwe zaak meebrengt.'

Er is en komt zo veel nieuws, alleen weet niet iedereen waar ze moeten zoeken. De drempel om 'uit' te gaan in De Baarsjes is nog iets te hoog. Het wordt dus tijd dat de horeca in De Baarsjes een keer in kaart wordt gebracht. Wat zit er nou eigenlijk allemaal en wat heeft de horeca te bieden? De komende weken zal ik op Amsterdamcentraal.nl verslag doen van verschillende horecagelegenheden in de wijk.

Proost!

30 reacties op "De Drie Baarsjes"

Wouter
-1-  Wouter:
Leuk initiatief, Katja! Wens je veel succes en natuurlijk plezíer in je zoektocht.
Gerard
-2-  Gerard:
Ik heb vast een tip voor je. Wat dacht je van restaurant Cook? Ik denk dat de Baarsjes simpelweg te maken heeft met een heel negatief imago. Misschien een tip voor de Baarsjes, verander de naam Mercatorplein in Berlageplein. Immers, nu wordt voortdurend het Mercatorplein genoemd als het Plein waar van alles gebeurt (is dit wel zo?)en waar je dus beter niet kan komen.
Etienne Verheem
-3-  Etienne Verheem:
Leuk! Kom eens langs in Club 8. Ondertussen echt veel meer dan alleen de beste poolhall van Europa, maar ook dansclub, restaurant en broedplaats.
Selma v.d. Kraan
-4-  Selma v.d. Kraan:
Heel leuk om te lezen waar de naam van De Baarsjes vandaan komt. Eindelijk eens een positief stukje over De Baarsjes.
Hoop vaker wat van je te lezen Katja, veel succes.
Arti
-5-  Arti:
Het cafe Twee Klaveren is al decennia lang het trefpunt voor Baarsjesmensen die de moeite nemen de Wiegbrug over te wippen.
Grappig dat dat punt vroeger ook al een uitbater kende.
Josefine
-6-  Josefine:
De Baarsjes is en blijft een klotebuurt, ik kocht er een jaar geleden een huis maar wordt gek van de hangmarokkanen en mijn autoruitje is al drie keer ingeslagen. Mijn huis zet ik zsm weer te koop.
Michiel Schipper
-7-  Michiel Schipper:
Ja, in 1642 was de kans dat je overvallen werd waarschijnlijk kleiner dan nu. Pluspunten, btw, voor Katja vanwege “toentertijd”. Dat schrijft echt nooit iemand correct.
Roel
-8-  Roel:
Goed geschreven stuk Katja! Veel success met de rest van je artikelen!
E.R.
-9-  E.R.:
Staat hier trouwens niet het cafe waar Andre Hazes is begonnen?
Hoek Slatuinenweg - Admiraal de Ruyterweg.
En wat verderop dat cafe De Hallen waar de penose van tout Amsterdam over de vloer kwam?
Rianne
-10-  Rianne:
Ik vind de Baarsjes ook leuker worden, zeker als alle plannen doorgaan. Cook is echt een aanrader en café Sportpark (Jan van Galenstraat) is ook gezellig. Is wel een bruine kroeg, maar de barman en zijn vrouw zijn hippe en gezellige dertigers. Komt allen! :-)
Jeroen
-11-  Jeroen:
Hazes zong vooral in de Krommerdt.
Kontakt en Club 8 zijn inderdaad erg leuk.
jammer dat er in Edel Grolsch wordt geschonken en de nieuwe plek van Treffers mag daar voor mijn part blijven.
http://cheapbeer020.blogspo...
Franciose
-12-  Franciose:
Las vandaag een stukje in Parool over Jan Evertsenstraat. Eindelijk gaan ze daar nu eens flink de winkels aanpakken. Tenminste, ik hoop dat die winkelstraatmanager die haar sporen elders ook heeft verdiend, dit voor elkaar gaat krijgen. Hoera, eindelijk gerechtigheid!
Anoek
-13-  Anoek:
Ik woon nu sinds 3 jaar in de baarsjes en ik vind het een mooi stadsdeel, zeker omdat er echt zichtbaar geinvesteerd wordt. Ik mis alleen echt een soort coffeecompany op het Mercatorplein, dit zou de sfeer zeker verhogen. Cafe Cook is inderdaad een aanrader, hopelijk wordt het daar snel wat drukker, anders redden ze het niet.
Het idee om de naam van het Mercatorplein te veranderen lijkt mij ook goed!
Hermen
-14-  Hermen:
Ik denk dat het voor stadsdeel de Baarsjes ook belangrijk is dat zij actief kleinere culturele initiatieven met alle steun omarmen ipv deze met allerlei stricte regeltjes om zeep te helpen.
Zo kan ik mij nog een geweldig initiatief herinneren van een enthousiaste eenling: Het was de Dive-Inn; een openlucht bioscoop aan de Erasmusgracht met terras op een boot, leuke films, mensen en prijzen!
Jeroen
-15-  Jeroen:
Katja, zou je als je naar al die caféetjes gaat ook erbij willen zetten hoe duur een vaasje (van welk merk) is? Kan ik weer mooi gebruiken voor mn blog...
:)
Katja Brokke
-16-  Katja Brokke:
Beste Jeroen, misschien moet je dat echt zelf doen.
Arnold
-17-  Arnold:
Leuke stuk Katja!
Gerard, dat is een heel goed idee, “verander de naam Mercatorplein in Berlageplein” (of iets anders).
Heb een huis 3.5 jaar geleden gekocht en heb het nog steeds erg naar mijn zin.
Welkom in de Baarsjes allemaal!!
Tjalling
-18-  Tjalling:
Hallo,
café Sportpark ligt in stadsdeel Bos en Lommer. Voor de rest vind ik dat 'Tweede Pijp' gedoe volkomen gelul. Wat is er nou speciaal aardig aan de Pijp en waarom moet je dat willen in De Baarsjes? Verder, de genoemde horeca-gelegenheden zijn vooral witte enclaves waar bijna geen Marokkaan te bekennen is. Gekleurde uitspanningen zitten al jaren in de Baarsjes. Het hele Baarsjes-pimping gedoe is, wat mij betreft, een georkestreerde actie van stadsdeel en huizenkopers die hun pand zien als belegging en straks met een winst van vijftigduizend euro hun huis willen verkopen en een woninkje zoeken in het centrum. Zo, mijn ding gezegd.
Andréa Schipper
-19-  Andréa Schipper:
Hallo
Ik woon nu ruim 7 jaar in Amsterdam, ben direct aan de Hoofdweg gaan wonen, vlakbij Mercatorplein. Iedereen had zoiets van ...bij het Mercatorplein?? Ja, bij het Mercatorplein. Ik heb de ellende van het plein dus niet meegemaakt en ik vind het helemaal geen akelig plein. Heb me er nog nooit een moment onveilig gevoeld. En waarom dan naam veranderen, het Mercatorplein is nu het plein dat zo veranderd is! Heel positief toch?! Er is ook van alles te beleven, er wordt echt heel vaak wat georganiseerd. Geen saai plein, maar levendig. Inderdaad veel niet-Nederlanders of nieuwe-Nederlanders, maar daar is niks mis mee toch? (Zolang ze leren de afvalbakken te gebruiken ipv alles op straat te gooien...) Bovendien is het altijd feest als hun favoriete voetbalclub wint...er wordt niks gesloopt, maar wel gefeest!
Een leuke horecagelegenheid is altijd welkom natuurlijk.Ik voel me prima in de Baarsjes, pimpen prima, maar hou het simpel. Volgens mij past dat ook het best hier in het Stadsdeel.
Sam
-20-  Sam:
Tis jammer dat Cafe “de Jachthut”weg is van het Mercatorplein en dat Cafe/restaurant “de Drie Baarsjes en het Vierde Baarsje”niet meer zijn zoals ze ooit door de orginele eigenaren zijn gemaakt.
Björn Toubos
-21-  Björn Toubos:
Ik woon nu zo´n 4 jaar in de Baarsjes, en zie de buurt veranderen. In positieve zin wordt er alles aan gedaan, alleen ik wil niet dat het een yuppenbuurt wordt en in mijn gedeelte (Postjesbuurt) begint het daar helaas wel op te lijken.
Etienne Verheem
-22-  Etienne Verheem:
Tjalling: Ik neem aan dat je commentaar niet gebaseerd is het daadwerkelijk bezoeken van club 8 en confusion, want dan had je deze mening niet kunnen verkondigen. Je samenspanningstheorie getuigd van onrealistische paranoia. Wellicht kun je het niet hebben dat andere mensen die zich wel geinformeerd hebben een andere visie hebben dan jij.
Tjalling
-23-  Tjalling:
Dag Etienne,
Ik zie de volgende correlatie:
blanke instroom in de Baarsjes en een opkomend debat over het gezelliger worden van het stadsdeel.

Dat blanke bewoners zich een beetje unheimisch voelden tussen de grote mediterrane meerderheid kan ik wel begrijpen. Maar de ernst waarmee nieuwe en iets minder nieuwe blanke bewoners in de Baarsjes hun stadsdeel willen pimpen en de suggestie wekken daarmee het 'algemeen belang' te dienen vind ik iets minder geloofwaardig.
Jemama
-24-  Jemama:
TROEP!
5713west
-25-  5713west:
de baarsjes blijt me buurt en het blijft onvoorspelbaar gevaarlijk daar ze willen de buurt soft maken maar dat lukt niet door zogenaamd horeca weg te halen mensen boetes te geven fuck dat 5713zone de baarsjes voor life het harde komt terug letop in de zomertijden die aankomen
Joyce
-26-  Joyce:
5713 west
Even reageren op jou. Wanneer je zoveel kritiek hebt en dat op zo'n niet onderbouwde wijze op papier dumpt....nemen veel mensen dit hoogswaatschijnlijk niet serieus.

Dus, of meer duidelijkheid, of gewoon niets schrijven.
Milou
-27-  Milou:
Kan iemand mij het adres geven van het restaurant 'de drie baarsjes'?
Alvast bedankt!
Hachee
-28-  Hachee:
Waarom zouden de nieuwe bewoners in de Baarsjes (die als huizenkoper gemiddeld genomen wat meer hebben te besteden dan het gros van de huurders) niet naar een leuk restaurant of cafe in hun buurt mogen gaan? Ik vind het juist goed dat het stadsdeel de horeca voor dat segment bewoners stimuleert. Want het kan beter.

Het probleem van de coffeshops in de Baarsjes is de aanzuigende werking op de kinderen uit Slotervaart die daar hun wiet komen scoren. Die blijven in de Baarsjes stoned rondhangen en klieren. Daar mag het stadsdeel best tegen optreden. De oplossing zou zijn in Slotervaart een coffeshop te openen (klanten genoeg), maar daar zijn de bewoners dan weer op tegen. Tja.

Overigens heb ik nog een eettip, cafe/restaurant Fossa aan de Erasmusgracht, net nieuw, van een Turkse familie. EN er wordt gefluisterd dat club 11 zich misschien daar ergens in de buurt gaat vestigen. Ik hoop het!
jaap.van.eijk
-29-  jaap.van.eijk:
hallo allemaal hier jaap de oude eigenaar
van en oprichter van cafe de jachthut.
toen ik in 1966 koffie huis de halte over nam. van de fam reis.en er na ongeveer een jaar een cafe van maakte[de jachthut].
was de mercatorbuurt een van de beste buurten van amsterdam.met de jan evertsen straat als hhogte punt met een scala aan verschillende winkels.of het nu mode .groente .slagers.enz warem het was
geweldig .als ik er nu door heen rij en ik zie hoe het verandert is is dat de moderne tijd.van de cafe,s is meulste nog het enige echte amsterdamse cafe. verder de groeten aan alle buurt bewoners en aan mijn oude klanten.het gaat jullie goed.
jaap
pik
-30-  pik:
ach een krottenbuurt is het meer niet

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.