Home > > Staat van beleg

Staat van beleg

Bekerfinale vanaf de tribune
Een beetje Ajacied weet het: als de club een prijs wint, vier je dat in het stadion, direct na de wedstrijd. De spanning is dan nog nauwelijks weggeëbt, en de vreugde des te groter.

De huldiging in de stad, uren of zelfs een volle dag later, is - hoewel mooie traditie - een verplicht nummer. Op het Leidseplein brengen B-artiesten enkele meezingers ten gehore, het elftal wordt nog eens toegejuicht, en als de Godenzonen weer vertrokken zijn schoppen enkele tientallen kinderen uit Barneveld en Hengelo de tramhokjes en etalageruiten aan gruzelementen.
Ook na de bekerfinale, afgelopen zondag, voltrok zich hetzelfde ritueel. De volgende dag vierden zo'n tienduizend supporters feest op het Museumplein, waarop enkele honderden relschoppers naar het Leidseplein trokken voor het verplichte slotakkoord.

Dat kan natuurlijk niet langer. Een club als AZ, die als puntje bij paaltje komt tenslotte nooit iets wint, kan gerust in de Alkmaarse binnenstad gehuldigd worden. Maar bij Ajax is bijna ieder jaar wel iets te vieren, en dus loopt de rekening voor de plaatselijke middenstand aardig op.

Toch lijkt burgemeester Cohen er nog niet aan te willen. Hoe vaak hij ook heeft geroepen dat het "nu echt de laatste keer was", nog altijd heeft hij de huldiging niet naar de Arena verbannen. Ajax hoort op het Leidseplein en geen burgemeester durft daar iets aan te veranderen.

Cohen lijkt - met steun van de gemeenteraad - nu naar een paardemiddel te grijpen: de 'bestuurlijke ophouding'. Met dat eufemisme wordt preventieve hechtenis bedoeld: grote groepen mensen worden, zonder dat zij iets gedaan hebben en zonder enige vorm van proces, gevangen genomen omdat zij wel eens iets kwaads in de zin zouden kunnen hebben.

Het middel werd uitgevonden toen burgemeester Patijn in 1997 vreesde dat relschoppers de Europese top in Amsterdam zouden verstieren. Hij liet honderden onschuldige demonstranten arresteren, en kreeg van de rechter achteraf genadeloos op zijn falie.

Ik vind het zolangzamerhand wel welletjes. Als de tradionele huldiging alleen nog doorgang kan vinden als eerst de staat van beleg wordt afgekondigd en de rechtsstaat opzij wordt geschoven, is de lol er voor mij en de meeste andere normale supporters wel af. Dan maar liever een lauw feestje in die betonnen galmbak in Zuidoost, voor de supporters die de wedstrijd niet hebben bijgewoond.

Maar wie het échte feest wil meemaken, die koopt een seizoenskaart. De huldiging vanaf de tribune is toch vele malen mooier.

drie reacties op "Staat van beleg"

Marc
-1-  Marc:
Helemaal mee eens maar het kan toch niet zo zijn dat wat Cohen ook beslist hij de pispaal is. Want waar het echt om gaat 300 jongetjes en ook nog van buiten amsterdam moeten toch aangepakt kunnen worden. Laat ze maar opdraaien voor de kosten de rest van hun leven.
Jan Stender
-2-  Jan Stender:
Ja precies,doe die huldigingen maar in die betonnen galmbak,daar in Zuid Oost
arie
-3-  arie:
Lekker leidseplein!!! hier op het buurtplein worden ook iedere week ramen ingegooid en nooit nee nooit hoorde ik de burgemeester erover!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.