Home > > Supportersleed

Supportersleed

Amsterdam - De KNVB-beker is binnen, maandag werd Ajax gehuldigd op het Museumplein. Het vinden van die locatie ging niet zonder slag of stoot, door de rellen van vorig jaar viel het Leidseplein af. Bij een mogelijke kampioenstitel een week eerder zou de huldiging zelfs zijn weggemoffeld in de ArenA. Nu er weer ongeregeldheden zijn uitgebroken wil Cohen in de toekomst wellicht helemaal af van de huldigingen. Daarmee straft het gemeentebestuur een grote groep supporters onevenredig hard.

Ook dit jaar was het weer raak, een groep van zo’n 250 man trok na de huldiging richting Leidseplein. Groepen jongeren daagden de politie uit en vernielden de omgeving. Burgemeester Cohen liet al snel weten daar bijzonder de pest over in te hebben. "Er waren 10.000 mensen bij de huldiging en dan blijft er 250 tot 300 man over die het hartstikke verpest." Daarop trok Cohen toekomstige huldigingsceremonieën ernstig in twijfel. "Een grens is bereikt."

De maatregelen die Cohen treft naar aanleiding van de gebeurtenissen zijn op zijn minst bijzonder te noemen. Zogenaamde hooligans worden niet echt aangepakt, terwijl het merendeel van de supporters wel bijzonder hard wordt getroffen. Daarbij vinden deze hooligans wel weer andere feestjes om relletjes te schoppen. Zeker wanneer gericht beleid ontbreekt; politieagenten en verslaggevers van AT5 spraken namelijk over bijzonder jonge relschoppers. Behoeft dat geen extra aandacht?

Ajax is van enorm belang voor de Amsterdamse economie, van die voordelen snoept het stadsbestuur maar al te graag. Dat de club gedragen wordt door zijn supporters en dat zij hun club graag gehuldigd zien wanneer dat ook maar even kan, lijkt het stadsbestuur maar al te graag te vergeten. Het afschaffen van toekomstige huldigingen in de stad zou daarom een grote zonde zijn. Cohen zou daarmee namelijk de weg van de minste weerstand bewandelen. Hopelijk komt hij nog tot het inzicht, en worden er échte oplossingen bedacht.

ouder:
Opzoeken!
nieuwer:
Staat van beleg

24 reacties op "Supportersleed"

Flipper
-1-  Flipper:
Heel Nederland (de wereld ?) moet eigenlijk geformatteerd worden ! Waarna alles weer netjes, schoon en 'perfect' ingesteld en/of opgebouwd kan worden ! Rellen zijn alvast een voorbereiding daarop ! Dus, in zo'n licht bezien: Waarom zoveel moeite met rellen ???
Flipper
alex
-2-  alex:
De huldiging vond op het Museumplein plaats, zonder weerklank. Na afloop wilden groepen fans een biertje gaan drinken op het Leidseplein, daar schijnen kroegen te zijn gevestigd. In opdracht van Cohen echter werd deze mensen de toegang tot het Leidseplein ontzegd, middels een horde strijdkrachtige ME'ers in oorlogstenue, vergezeld door stillen, honden, paarden en registratiecamera's. Vindt iemand het dan gek dat de sfeer grimmig wordt?

Vorige jaar was ik er getuige van dat de rellen die plaatsvonden na afloop van de huldiging op het Museumplein voor een groot deel veroorzaakt werden door de ME, die op provocerende wijze aanwezig was op elke straathoek en doelbewust mensen met de wapenstok in de lendenen prikte.

De wijze waarop de media verslag doen van de rellen is om van te gruwen. Alles en iedereen staat pal achter de stoottroepen van Cohen, nergens een kritische noot te bespeuren over de aanpak van Cohen en het optreden van de ME. De pers creëert op deze wijze een politiestaat.

Mag ik vragen Jeff, ben jij maandag op het Leidseplein geweest?
alex
-3-  alex:
correctie:

“Vorig jaar was ik er getuige van dat de rellen die plaatsvonden na afloop van de huldiging op het Museumplein...” moet 'Leidseplein' zijn.
jeffp
-4-  jeffp:
@ alex

Nee, ik ben daar niet geweest.
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
@ Jeff: Correctie, Ajax is van enorm belang voor de economie van de Bijlmer, en daarom is het ook niet meer dan juist dat de huldiging daar plaatsheeft.

Op een van die vele mooie grote, ruime & omheinde parkeerplaatsen waar een blind paard geen schade kan doen, of in de Arena zelf.
oerWouter
-6-  oerWouter:
Oef! Cohen en echte oplossingen...
Suffie
-7-  Suffie:
Alex, je hebt volkomen gelijk. Als je geconfronteerd wordt met een bus ME'ers met een wapenstok en drie politiemannen met honden, dan ben je als weldenkende jongere gewoon gedwóngen om ze met stenen te bekogelen, omstanders in elkaar te slaan en de ruiten van winkels in te gooien.

Niets raars aan, zou ik in zo'n situatie ook doen.
Jan Stender
-8-  Jan Stender:
Huldigingen zouden plaats moeten vinden,in omgevingen,waar oude panden,plaats moeten maken voor nieuwbouw
Als een groep supporters weer de kronkel in hun kop hebben,dan kunnen ze alvast een begin maken,aan de sloop werkzaamheden
Na de huldiging,doen de sloopbedrijven de rest
Zo blijft het Leidseplein en/of Museumplein tenminste ongemoeid
Dat is ook een van de reden,waarom ik zo,n hekel heb,aan dat schijtvoetbal
Voetbal = een grote ellende
En het lijkt er ook op dat het voetbal bij de mensen,er ingestampt moet worden
Alles en iedereen moet voetbal zien
Ik ben laatst bij de autorai geweest
Leuk,maar wat zie ik een van de hallen?
Een kraam van voetbal international
Ik kom notabene auto,s kijken,op een beurs!
Ik betaal geen intree voor dat k*tvoetbal
Ik krijg een nieuwsbrief van Canal+
Waarover?
Juist,voetbal!
Kotsmisselijk wordt je ervan!
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Jeff wat jammer dat jij het voetbal als een economische factor ziet.

Ik -fervent ajaxied- dacht altijd dat het om de sport ging en daar hoort af en toe ook een flink verlies bij.

Dan ga je verdrietig naar huis een slechte film kijken, begeleid door dat glaasje waar je dan iets teveel 'doorheen kijkt' en de ochtend daarop heb je het druk met een aspirientje om die enorme kater weg te werken!

Een echte Ajaxcied houdt van z'n stad en gaat die niet lopen slopen.. Een echte Ajaxcied HUILT! (en hoopt dat het volgend jaar beter gaat)

Job Cohen heeft mijn steun want ik heb zo'n akelig idee dat die 'voetbal-supporters' geen Amsterdammers zijn! Groet; Yanny
Charlotte
-10-  Charlotte:
Waarom vindt de huldiging van Ajax niet gewoon in het stadion plaats? Iedereen die bij de huldiging aanwezig wil zijn moet dan maar een kaartje kopen. Vol = vol. Zo simpel is dat gewoon. Dan blijft het een feestje voor de echte supporter. Het stadion blijft gewoon de hele avond hermetisch gesloten. Biedt als Ajax Bestuur desnoods aan dat mensen de nacht in het stadion kunnen doorbrengen (slaapzakken mee). Laat lekker op kosten van Ajax artiesten optreden en zorg voor vermaak als mensen zichzelf niet kunnen vermaken of denken dat vandalisme valt onder vermaak. Plaats desnoods een paar tram/bushokjes op de middenstip en laat die door een paar op sloop belustigde mensen in elkaar rammen. Maak er desnoods een wedstrijdje van wie het snelst een hokje kan slopen. Mocht dat niet tot een gewenst resultaat leiden, laat die supporters dan het stadion slopen.
Als niet voetbalfan/kenner vind ik het gewoon van de zotte dat ik in het centrum van Amsterdam wordt geconfronteerd met een stel halve zolen, die voortdurend “Joden, Joden” scanderen (ik begrijp nog steeds niet waarom, maar afin). Misschien ook een tip, laat tijdens een huldiging mensen een soort van karaoke voorstelling doen, wie het hardst/walgelijkst de meest liederlijke verwensingen voor camera kan gillen zich uitleven. projecteer van alles op een groot beeldscherm en laat supporters lekker van elkaar genieten.
Laten ze een wedstrijd houden wie het snelst de voetbalspelers kan ontdoen van hun sportkleding en/of zakenpakken. Kortom laat die supporters lekker hun eigen ding doen en hun eigen sfeertje maken in hun eigen omgeving.
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Ik sta geheel achter jouw mening Charlotte
Voetbal wedstrijd gewonnen?
Dan lekker feesten,zuipen en slopen,in het betreffende stadion
Sloop die Arena maar tegen de vlakte
Qua muziek akoestiek,is die bunker knudde
En zet er voor in de plaats woningen,of maak er een mooi park van
boog
-12-  boog:
sorry hoor charlotte, wat een kromme beredenering om dan maar het stadion slopen....
gewoon niets slopen.
en nog steeds is het een kleine groep die het verpest voor de velen anderen. ik begrijp cohen wel al zal het niets helpen
Masaccio
-13-  Masaccio:
Als er zoveel ME al op voorhand paraat was, waarom zijn de geweldplegers dan niet gewoon allemaal opgepakt en voor lange tijd opgesloten? Tot na het volgende kampioensfeest bijvoorbeeld. Of geef ze een uitgestelde gevangenisstraf: een week voorafgaand aan een mogelijk kampioensfeest gaan ze de bak in en zo kunnen de feestelijkheden ongestoord op het Leidseplein plaatsvinden. Iedereen blij.
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Tja,gewoon niets slopen,da,s makkelijk gezegd
Als de gewone burger,fatsoenlijk aan een groep reltrappers vraagt,niks te slopen,wordt ie waarschijnlijk zelf gesloopt
Ik zie Cohen het al zelf vragen
Maar ik begrijp Cohen wel,het is genoeg geweest
Afgelopen,met die ellende
-15-  :
ik ben het ook eens met Cohen, Ik heb ooit twee maal in mijn leven 'echte hooligans' mogen bevragen waarom ze doen wat ze doen. Achter het motief ervan ben ik nog steeds niet, maar het is me al wel duidelijk dat ze de stad intrekken met geen enkel ander doel dan de boel slopen en rellen schoppen. Dat die jongens daarbij grote schade doen waarbij zelfs doden of gewonden kunnen vallen, dat boeit ze niet.

Cohen maakt een simpele keuze: wat is belangrijker, de veiligheid van mijn burgers of de roep om een gezellige borrel achteraf van een meerderheid van wél jofele ajacieden? Goddank kiets hij voor veiligheid.
Suffie
-16-  Suffie:
“Zeker wanneer gericht beleid ontbreekt; politieagenten en verslaggevers van AT5 spraken namelijk over bijzonder jonge relschoppers. Behoeft dat geen extra aandacht?”

Ehh... straatcoaches?
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
Ik heb het: de Amsterdamse Pleinhost!
Suffie
-18-  Suffie:
Eerst! Eerst!
arie
-19-  arie:
lekker op het leidseplein houden, pff zwichten voor een stel sukkels, lijkt wel die snackbarhouder uit west die uitgekocht wordt omdat ze 38x ze ramen ingooiden (of gaan ze deze jeugd ook bestuurlijk ophouden)

cohen die mist van brenk, die wist wat er leefde!!!
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Jochen en Suffie, mij bekruipt het gevoel dat jullie een eenei-ige tweeling zijn! (of ego versus alter ego)

Straatcoaches en pleinhosts voor hooligans (harde kern) die al meer dan 18 jaar oud zijn?!

Oppakken die gasten en zeker stellen dat ze de schade gaan betalen die ze hebben aangericht. Dat gaat helpen en niets anders.

Het idee van Charlotte vind ik nog het meest hanteerbaar; winnen in de Arena wordt in de Arena gevierd en verliezen in de Arena eveneens. Breken er daar dan gevechten uit dan hebben wij (echte voetballiefhebbers) er geen last van en de schade kan ter plekke worden vastgesteld en verhaald!

Scheelt weer enorm in de kosten van het aanstellen van straatcoaches en/pleinhosts.

Heb trouwens een mooie leestip over jonge heethoofden in Amsterdam-west in de jaren 50 (Kolenkitbuurt). Het is geschreven door; Ingrid Hoogervorst en het boek heeft de titel 'Woede' Groetjes; yanny
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Sorry! Jochen moet zijn; Jochem. Nogmaals Gr. Yanny
Suffie
-22-  Suffie:
Yanny, ik denk dat ik niets gemeen heb met mijn broer, allemaal toeval.

En natuurlijk: oppakken,straffen en laten betalen. Helemaal mee eens! Maar op zich is het geen raar plan om eens te kijken wat voor soort jochies (het door mij aangehaalde stuk spreekt over opvallend jeugdige relschoppers, niet over 18-plussers) er nou eigenlijk rondlopen en wat hun achtergrond is. Dan zou je namelijk misschien wel op individuele basis aan de voorkant van het probleem kunnen gaan zitten.
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Suffie, je hebt je broer ook niet zelf uitgezocht? (-;

Maar ik zag een voorpagina-foto in de krant (weet niet meer welke-ik lees er veel ) van zo'n slooppartij, en daar was sprake van 2 meerderjarigen met hun opa.. De Arena is ook gebouwd voor feesten dus wie moet er zonodig naar het Leidseplein?

Bij entree voor het voetbal dient iedereen gewoon een legitimatie bij zich te hebben natuurlijk (is al verplicht). Zodat het ontvangst-comite op het Leidseplein -mochten er toch nog onverlaten komen opdagen- beter onderscheid kunnen maken. Groetjes; Yanny
jaap
-24-  jaap:
in de jaren zestig ging Ajax er drie maal vandoor met de BEKER MET DE GROTE OREN>
Ajax was gewoon onverslaanbaar !
Zelf was ik toen een jaar of 15, 16 en met een stel vrienden stopte we om 7 uur met het spelletje straatvoetbal , rende naar het Oosterpark waar het Ajaxteam in open auto's langs reed en wij juigde en schreeuwden zo hard als maar kon om de Ajax helden onze dank te tonen. Toen weer terug naar ons trapveldje en lekker verder voetballen. Dat was het..
Nu komt er op een huldiging de beroeps vernielers en ander gespuus af met maar een doel ; vernielen en verzieken.
En wonderlijk ; de paar arrestanten zijn de volgende dag al weer op vrije voeten en je hoort of leest er niets meer over.
Wanneer gaat er nu eindelijk bij dit soort anarchie en vandalisme écht worden opgetreden!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.