Home > > Dodenherdenking op het Mercatorplein

Dodenherdenking op het Mercatorplein

De Baarsjes - Weet u het nog? Vier jaar geleden, het was 4 mei en na afloop van de herdenking voetbalden Marokkaanse jongens met de herdenkingskransen op het Mercatorplein. Een groot gebrek aan integratie, inlevingsvermogen met de Nederlandse samenleving, onaangepast gedrag. Toch? Achteloos surfend om nog eens even na te gaan hoe dit nou precies in elkaar zat en hoe de discussies hierover verlopen zijn, kwam ik een opvallend bericht tegen:
"Maar net waren gisteravond de twee-minuten-stilte voorbij, of op het Mercatorplein kwamen zeker 700 opgeschoten jongens in beweging en gingen zich te buiten aan baldadigheid en uitspattingen, die alle een vernielend karakter droegen. Waar de jongelui -in leeftijd varierend van 15 tot 19 jaar- het 't eerst op hadden voorzien, was het tramhuisje op het Mercatorplein. Terstond na de plechtige ogenblikken bij de aangrijpende stilte sneuvelden van dit gebouwtje enige ruiten. De politie, die op een en ander goed was voorbereid, maakte korte metten met de 'nozems'. Hier en daar vielen rake (gummistok) klappen. Zes jeugdige arrestanten zijn later door hun ouders van het politiebureau gehaald." (Trouw, 5 mei 1962)

De jaren daarvoor hadden zich al vergelijkbare taferelen voor gedaan op het plein in De Baarsjes. Zo schreef De Volkskrant op 5 mei 1961: "Door de ervaring van vorige jaren wijzer geworden, hadden vele politiemannen van Devaselstraat omstreeks acht uur postgevat op het Mercatorplein, waar ieder jaar een traditionele nozemrel plaatsgrijpt."

Natuurlijk, dodenherdenking verstieren is een onsmakelijke bezigheid, maar zonder voorgeschiedenis, nog wel op dezelfde plaats was het niet. Veertig jaar geleden waren het 'nozems', vier jaar geleden Marokkanen. Jammer dat ik dit verhaal toen niet gehoord heb.

vijftien reacties op "Dodenherdenking op het Mercatorplein"

estherd
-1-  estherd:
Ik hoorde ook zulke verhalen van mijn vader, over 'pleiners' en 'dijkers'en 'nozems' die elkaar te lijf gingen inde jaren '60. Hangjongeren en baldadigheid is van alle tijden. Met zo'n krans voetballen vind ik wel weer van een ander kaliber, dat is geen baldadigheid meer maar respectloze vernielzucht.
-2-  :
Maar die nozems grepen dus ook dodenherdenking aan om rel te schoppen op het Mercatorplein (overigens ook op de Dam: http://tinyurl.com/2aww4c ), misschien niet met de krans voetballen, maar wel het plein afbreken, tijdens de twee-minuten-stilte veel herrie maken met brommers etc.
TS
-3-  TS:
Als je dit verhaal toen nergens hoorde, heb je niet goed opgelet. Het kwam vrij snel naar boven namelijk. Om te laten zien dat er niets nieuws onder de zon is. Beetje de strekking van jouw artikel ook.
Ik hoop dat het wel tot je door dringt dat de relschoppers van 2003 notoire jodenhaters zijn.
f.bol
-4-  f.bol:
En er werd dus toen ook “schande” van gesproken en met de lange lat op ingemept. Het bagateliseren van een gebeurtenis omdat al eerder een soortgelijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden is niet zo zinvol. Plus, inderdaad, dat nieuwe element van jodenhaat, die men meent op die dag te moeten uiten. En dan die steeds terugkerende idioterie om maar weer extra aandacht voor `palestina` te vragen op deze dagen.sorry beetje off topic. Zodat er steeds gezegd moet worden dat dat `ook erg is` . Enfin alles erop richten dus dat de holocaust wordt weggemoffeld en in een rijtje van wreedheden wordt gezet dat je naar believen kan uitvergroten of verkleinen. Het collectieve schuldgevoel in Europa verminderen want `ze doen het zelf ook`. Alsof het niet totaal onvergelijkbare grootheden zijn. En dit fenomeen wordt steeds erger. Schaamteloos, schandalig en beschamend.
-5-  :
Al is het inderdaad een beetje off topic, wat betreft die shoa-palestina vergelijking ben ik het helemaal met F.Bol eens. De vergelijking raakt kant nog wal.
---

Laat me verder even duidelijk zijn. Een rel moet je natuurlijk wel met een vergelijkbare rel kunnen vergelijken. Daarbij is de toevoeging van antisemitisme van Thomas inderdaad wel erg belangrijk.

Gelukkig werd er schande gesproken van de verstoringen door Marokkaanse jongens in 2003, zoals dat ook eind jaren '50 begin '60 werd gedaan van de nozems. Ik bedoel het dan ook zeker niet als bagatalisering maar als vergelijking. Het is niet nieuw zeg maar, om juist op dit soort gevoelige momenten vreselijk te gaan provoceren.

Zoals ook antisemitisme niet nieuw is in Nederland. Het stak zelfs na de oorlog flink de kop. Dat gebeurt nu weer. Teruggekeerd van nooit weggeweest. Extra probleem is, en dat is een van mijn grote zorgen, dat er nu allerlei antisemitische propaganda vanuit onder meer (maar niet alleen) de Arabische media wordt gemaakt en natuurlijk door figuren als Ahmadinejad. Saoudisch kranten die 'de protocollen' citeren etc.

Dat betekent werk aan de winkel aan de winkel voor historici, leraren, etc, maar niet dat je zaken niet in een historisch kader mag plaatsen.

Daarom dus dit stukje over iets dat mij als historicus-in-opleiding verbaasde.

@TS - mijn onoplettendheid of vergeetachtigheid waarschijnlijk, ik heb er “niet” ipv “nergens” van gemaakt..
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Mark Ponte je hebt gelijk wat betreft het gedrag van jongeren t.o.v. de dodenherdenking. Zij hebben het niet meegemaakt en zien in een ernstige bijeenkomst ,waarvan zij heel goed aanvoelen dat het belangrijk is voor de volwassenen om hen heen, een geweldige aanleiding om eens flink de aandacht op zichzelf te richten. En ja, dat is van alle tijden (generaties)!

Maar die generaties waren Nederlands en min of meer aanspreekbaar.

We hebben nu we te maken met jonge mensen die niet opgroeien met de nederlandse geschiedenis (ook al wordt het onderwezen op school) maar met het nieuws op de televisie via de schotels en vooroordelen over anderen vanuit de thuissituatie.

Helaas zit daar weinig nederlands bij!

Ik maak mij grote zorgen over het feit dat homo's de wijken uit vluchten en dat de onvervalste jodenhaat ( het woord: anti-semitisme zou in dat verband eens moeten worden afgeschaft) hand over hand toeneemt.

Ik lees op teletekst dat er bloemstukken worden binnengehaald om problemen te voorkomen. Dat is toch te gek voor woorden?!

Ik heb vanavond mijn moeder herdacht die haar hele leven last heeft gehad van de 2de wereldoorlog en wij ,haar 4 kinderen, dus ook, want opgegroeid zonder veilige thuishavens, ouders/grootouders! groet;Yanny
-7-  :
Gisteren sprak Philo Bregstein, bij de herdenking op de Apollolaan, over het toegenomen antisemitisme: http://website.woczuidwest....
Huib
-8-  Huib:
Tijdens de twee minuten stilte eergisteren, door zowel Nederlanders als toeristen in acht genomen in de cafe's aan de spuistraat, kwamen luid toeterende en schreeuwende Marokkanen langs. Toeval?
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Bedankt Mark! Philo Brechtein weet waar hij het over heeft en is net als ik ,denk ik, bang dat joden weer eens 'tol' moeten gaan betalen voor de wereldproblemen!

Ik blijf erbij dat haat t.o.v. joden geen anti-semitisme meer genoemd mag worden en gewoon aangeduid dient te worden voor wat het is; ordinaire haat tegen joden!

Diezelfde primaire haatgevoelens worden geuit t.o.v homo's en alle 'andersdenkenden' en levenden in onze min of meer 'opgepimpte' wijken omdat de politiek meent dat het dan allemaal wel beter wordt..

Ik denk het niet.(ondanks alle nieuwbouw en renovatie projecten) want niet door renovatie en nieuwbouw in de wijken verander je het denkpatroon van mensen.

Mensen aan het werk zetten lijkt mij zinvol!

Net zoals de praktische geest van mijn moeder (allebei haar ouders weggehaald in 1942 terwijl zij nog maar 14 jaar oud was)

Doorleven, was haar motto, kijken naar de toekomst!( Ook al haalt het verleden je soms in..)

Mensenhaat werkt niet! Groet; Yanny
Jan Stender
-10-  Jan Stender:
Vrijwel elk jaar bezoek ik op 4 mei het Monument in T.O.
Wat ik begrepen heb,is hier ook vorig jaar de kransen gesloopt en de bloemen vertrapt
Wat dus duidelijk maakt,dat sommige groeperingen totaal geen respect heeft voor de nederlandse geschiedenis
Ik pleit er voor,dit soort figuren een werkstraf te geven,wat bestaat uit een verplichte geschiedenisles
Hopelijk weten ze dan de betekenis van 4 mei,en laten ze de bloemenkransen en dergelijke met rus
Overigens,ik vond de toespraak van Miss Noordje,tijdens de herdenking zeer mooi
Die jonge gastjes,mogen wel eens een voorbeeld aan haar nemen
Dit meisje is pas 15 jaar,maar heeft sinds december vorig jaar wel een carriere,waar menig reltrapper een puntje aan kan zuigen
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
Beste Jan Stender,
Met mijn hand op mijn hart garandeer ik je dat afgelopen jaar op de Dam geen kransen zijn vertrapt. Ze werden toen namelijk ook bewaakt, naar aanleiding van eerdere incidenten.

Hetgeen dus duidelijk maakt dat je niet hebt zitten opletten en dat je bovendien alweer met stemmingmakerij (eerder al tegen homo's) bezig bent. Ditmaal onder het mom van de dodenherdenking.
Jan Stender
-12-  Jan Stender:
Beste mijnheer Floor
Koop eens een goede bril,en lees nog eens mijn bericht
Ik ben nog nooit bij de dodenherdenking op de Dam geweest
Het is wel weer duidelijk,dat je m,n naam ziet staan,en zonodig een nutteloos oordeel moet geven
Dus wie is hier met stemmingmakerij bezig?
Hou je aan de topic,en ga geen onzin over mij schrijven
Wat jij beschrijft heeft totaal niks met de dodenherdenking te maken
T.O. staat voor Tuindorp Oostzaan,slaapkop!
-13-  :
Jan, ik kan me levendig voorstellen dat niet iedereen direct snapt waar TO voor staat. Of weet jij waar in Amsterdam DK ligt? Of de SB?

Los daarvan: zou je je toon wat willen matigen? We proberen hier een plezierig discussieklimaat de handhaven, en gescheld en gesnauw past daar niet bij. Dank.
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Plezierig discussieklimaat Te handhaven,prima
En laat de heer Floor zich aan de topic houden,niet oordelen over mij
Bij voorbaat dank!
Niek de Wit
-15-  Niek de Wit:
Wat typerend dat iedereen meteen op staat tegen Joden-haat en dat niemand op staat tegen Moslim-haat of Christen-haat! Ik waardeer het ten zeerste dat wij op 4 mei onze gevallenen herdenken en dat lijkt me een logisch iets om te doen als nabestaanden. En ten teken van 'dit nooit meer'. Maar Palestijnen (waarvan velen Christen zijn) zitten sinds 1947 onder een bezetting waarbij woongebieden zelfs met wit fosor gebombardeerd worden, zoals Gaza! En daar komt geen of nauwelijks reactie op van de wereld. Dus ik begrijp de frustratie en onvrede van de Arabische medemens wel enigszins, zeker daar een ieder die zich kritisch uit laat over misbruik van het holocaust-argument, meteen van anti-semitisme wordt beticht. In deze poel van schuldgevoelens en frustraties is het moeilijk een constructieve weg te vinden. En dat lijkt me onze taak. We herdenken niet alleen de gevallenen maar ook de mensen die vandaag de dag nog iedere dag vallen over bezetting of niet verwerkte bezettings-thema's.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.