Home > > De ongeschreven wetten van de pont

De ongeschreven wetten van de pont

null
Noord- Al meer dan een half jaar maak ik dagelijks de overtocht van Noord naar het Centraal Station. De laatste weken begin ik het eindelijk te snappen, de ongeschreven wetten van de pont. Ja, je kunt zelfs stellen dat ik inmiddels een doorgewinterde pontvaarder ben. Zo kan ik vanaf een kilometer al inschatten of ik rustig aan kan doen (veel fietsers die tegemoetkomen) of dat ik een sprintje moet inzetten (wandelaars die op hun dooie gemak de weg oversteken.)
En ook het voordringen gaat me steeds beter af. Sinds deze week kan ik dat ook. De kunst is om als laatste bij de pont te arriveren en dan als de klep naar beneden gaat jezelf behendig (met een beetje duwen en trekken) zo snel mogelijk naar voren te bewegen. In het begin was deze ongeschreven wet wel even wennen, want in het normale leven is het vrij gangbaar om passagiers eerst uit te laten stappen. Maar hier geldt een hele andere wet. De wet van de sterkste.

De wetten van de Pont kennen daarom ook een zekere hiërarchie. Die wordt aangevoerd door de ronkende brommers (de op de pont ook gewoon door blijven ronken), gevolgd door de tweewielers (nee, die malle ligfietsen tellen niet mee.) Daarna de voetgangers en helemaal onderaan komen de brommobielen, van die 45 kilometer autootjes waarvan er in Noord opvallend veel rondrijden.

De belangrijkste ongeschreven wet op de Pont is dat je niet met elkaar praat. Als de eerste zonnestralen de lente aankondigen wordt dit gebod nog weleens overtreden door argeloze toeristen. Maar ja die weten niet beter. Doorgewinterde passagiers van de Pont staren zwijgend voor zich uit. De Pont is een soort niemandsland waar je zwijgend aan de dag begint of de dag van je af laat glijden.

Maar helaas, de laatste tijd worden wij doorgewinterde pontvaarders gestoord in ons zwijgen. 'Ze' hebben ons namelijk ontdekt, de goede doelen ronselaars. Vroeger stonden ze alleen in winkelstraten om je een lidmaatschap van een of andere club aan te smeren. En in de Kalverstraat kun je het wereldleed nog wel ontlopen. Maar als je op de pont staat te wachten kun je niet om ze heen en word je gedwongen om met ze te praten. En als ze dan eenmaal met je beginnen te praten dan houden ze niet meer op. Zo weet ik inmiddels alles van de 'defibrila -dinges' een apparaat dat levens redt, volgens het meisje van de Hartstichting. En als ik nou donateur word dan kan ze ervoor zorgen dat er bij de pont ook zo'n apparaat komt te hangen.

Op de valreep kon ik haar nog net vragen of het leuk werk is dat ronselen van donateurs. "Ach, ja je moet toch wat doen om als student aan je geld te komen."

44 reacties op "De ongeschreven wetten van de pont"

daniela
-1-  daniela:
grappig opmerkingen, maar toch, een beetje treurig...
doedoei
-2-  doedoei:
Tip. Beheers je en laat het voordringen gewoon over aan de kindertjes en jeugdigen van geest.
-3-  :
ik vaar ook elke dag met de pont en irriteer me meer aan mijn medepontvaarders en hun opdringerig gedrag dan aan dat ene meisje of jongetje die zich inzet voor een goed doel.
Jan Stender
-4-  Jan Stender:
Op die kleine pontjes,hangen van die verkeersborden,wat aangeeft welke richting je moet lopen
Nu is het mij opgevallen,dat 9 van de 10 pont passagiers zo blind als een mol
Ik loop met m,n fiets of scooter de pont op,en volg de witte pijl,en loop om het hekje naar voren
Vervolgens komt er zo,n blindganger,die tegen de richting in wil lopen,en nog met een pissig gezicht mij aan kijkt,omdat ik achter de schuifdeur sta
Gelukkig houd de kapitein de laatste tijd de schuifdeur dicht,dus moet iedereen de looprichting volgen
En dat werkt prima,moet ik zeggen
Rob - ex pontganger
-5-  Rob - ex pontganger:
Ah, ja, dat viel me altijd op, dat volk uit Noord wil altijd al op de pont zijn voordat er ook maar iemand af is. Andersom heb je daar helemaal geen last van.
Sjoerd
-6-  Sjoerd:
Ik erger me ook altijd dood aan die mensen die allemaal zo snel die boot op willen! Ik doe het nu een jaar en ben nog steeds verbaasd! Er staat aan de noordzijde toch echt een tijd boven het pontje. Kennelijk is een opstaptijd van 3 minuten erg weinig en zijn mensen letterlijk bang dat ze de boot missen! Zeer triest! En dan allemaal rennen om snel te kunnen zitten op die paar bankjes, terwijl de overtocht maar 2 minuten is. Stel je voor dat je moet staan! En laatkomers zijn helemaal erg. Die verwachten dat zo'n pontje op ze blijft wachten terwijl het tijd is om te vertrekken. Rustig komen ze aanlopen en zijn dan boos als het pontje wel wegvaart op tijd!
Judith
-7-  Judith:
Het is oud stukje en dus wellicht een late reactie van mij. Ik woon al een tijd in Noord en ging met de pont (IJplein) toen in de spits alleen nog het kleine pontje voer. Ik kan jullie vertellen dat het wel eens is voorgekomen dat de laatste mensen er niet meer op konden/mochten van de schipper omdat het te vol was. Misschien dat daar de angst is ontstaan van 'de boot missen' en voordringen? Ik maak me ook schuldig aan voordringen :-). Excuus daarvoor. Maar ik loop pas de pont op als ik niemand in de weg loop! Pas als de allerlaatsten rechts uitwijkend er af lopen bemachtig ik een plekje. Want naast voordringen wil ik die 5 minuten ook niet staan :-).
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
De pont van nu is een 'snertpont' nergens een hoekje meer om lekker te zoenen!

De oude pont -die wel zulke hoekjes had- dient nu als fietsen-stalling.

Dat is een BELEDIGING aan elk mens die verliefd kan worden..

Getver! Yanny
Jan Stender
-9-  Jan Stender:
Wat verwacht je van de pont yanny?
Een soort loveboat?
Dat ding is er gewoon om mensen,van de ene kant naar de andere kant te brengen
Trouwens dit weekend was ik in Amsterdam,en ging met de pont over
Er zat een Frans stelletje stevig met elkaar te zoenen,dus het kan wel
rudipensionado
-10-  rudipensionado:
De pont gaat naar noord en dat is een deel van Amsterdam, zeggen ze. Zie geen enkele romantiek richt dat stadsdeel, dus ook niet op die pont.
rudipensionado
-11-  rudipensionado:
De pont gaat naar noord en dat is een deel van Amsterdam, zeggen ze. Zie geen enkele romantiek richting dat stadsdeel, dus ook niet op die pont.
Jan Stender
-12-  Jan Stender:
Weten die Fransen veel,die snappen de huisregels op de pont ook niet,want ze verdommen het om engels te lezen,laat staan te spreken
evilbertje
-13-  evilbertje:
@yanny scutt: achter het centraal ligt nog een ouwe pond!!!!! , dus er is nog hoop(kan je tussen de fietsen zoenen).
usti
-14-  usti:
Wordt er al niet genoeg 'afgewerkt' achter het CS?
JEAN-PIERRE
-15-  JEAN-PIERRE:
Volgens mij verwaterd dit hele debat!!
rudipensionado
-16-  rudipensionado:
Wij moeten weer allemaal in dezelfde trein stappen met JP als machinist.
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Jan Stender, Yessss! Op de oude pont was het goed toeven hoor, wat betreft verliefd zijn!

Ik heb zo'n akelig idee dat jij nooit verliefd bent geweest EN de oude pont nooit hebt meegemaakt..Kusje; Yanny
Jan Stender
-18-  Jan Stender:
Tsssss,wat een domme onzin
Ik heb de oude pont wel mee gemaakt,daar ging vroeger bus 39 op
En ja,ik ben ook verliefd geweest
Wat denk je,dat ik een stuk straatmeubulair ben zonder gevoel?
rudipensionado
-19-  rudipensionado:
Jan is niet van beton hoor.
Hij deed het volgens mij altijd op het bootje naar de Oranjesluizen want dan had je meer tijd dan dat gekke pontje naar noord.
Jan Stender
-20-  Jan Stender:
Ja,klopt,tijdens dat tochtje naar de Oranjesluizen
Dat was op dat omgebouwde binnenvaartschip van Stichting de Vertrouwen
Susanne
-21-  Susanne:
Ik heb zes jaar op Noord gewoond en maakte bijna dagelijks gebruik van de pond. Maar ik herken niets van de ongeschreven regels en als ze al bestaan dan in ieder geval niet voor mij. Voor mensen die niet kunnen wachten om de pond op te gaan is volgens mij het stuur van je fiets uitgevonden die. En het is altijd gezellig om weer even bij te kletsen met buurtgenoten die je toevallig op de pond tegen komt.

groetjes, Susanne
rudipensionado
-22-  rudipensionado:
De belangrijkste route van de pont is dat hij van Noord naar CS zijde gaat.
Ergo, van saai naar leuk.
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Rupsje, Amsterdam -Noord is leuk. Echt waar! Ik heb er ooit een aantal jaren gewoond en het was er echt erg leuk. Maar dat kan heel goed komen omdat die pont er was...

Jan Stender, ik deel jouw liefde voor schepen (ben zelf schipperskind) maar begrijp niets van jouw ideeen hier.

Want op de pont van nu krijg je niet eens de TIJD om eens lekker te zoenen en een fijn hoekje om dat te doen is er al helemaal niet meer..

Ik bedoel maar even dat met de voortschrijdende techniek (snel ,snel overvaren) er steeds minder rekening gehouden wordt met de 'menselijke maat' En dat is altijd kwalijk!

En het IJ wordt een stads-vijver. (ook nog!)
Daar zou jij als rechtgeaarde schipper toch een gezonde hekel aan moeten hebben!
Groet; Yanny
Jan Stender
-24-  Jan Stender:
Van jou opmerkingen snap ik ook geen hol,Yanny Scutt
Zoals ik al zei,een pont is puur een vaartuig wat mensen van de ene kant naar de andere kant brengt
Denk je nou echt,dat bij het ontwerpen van een pont ook nog wordt gekeken of er een ruimte gecreeerd kan worden,waar even prive gezoend,gelebberd enz. kan worden?
Als ik jou was,dan bleef ik lekker thuis,de gordijnen dicht,de stekker van de telefoon er uit,en dook lekker voor de hele dag met m,n partner het nest in,nou,dan kun je zoenen hoor
Zowel op een oude als nieuwe pont kan gezoend worden
Gaat het bij jou soms om net zo lang zoenen totdat je vacuum vast gezogen zit aan je partner?
Trouwens het NDSM pontje doet er nog altijd 15 minuten over,naar het CS
Rechtgeaarde schipper?
Waarvan?
De Pollux?
Dat is een dummie,daar zou ik nooit schipper van kunnen zijn
Nu al helemaal niet,want waar ik nu woon zijn geen schepen in de buurt
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Jan Stender, Ik weet niet waar jij het over hebt want je reageert niet op mijn argumenten.

Voor zoenen -waar dan ook- sta jij niet open- da's duidelijk.

Je bent beklagenswaardig want als je 'on topic' had gebleven dan had je wellicht iets kunnen zeggen over het 'pontje' dat sinds vorige week is afgeschaft (die hele kleine snelle) en die nu dagelijks gemist wordt!

Ik zit niet achter de geraniums met m'n gordijnen dicht en dat blijft zo! Ha!

Groet; Yanny
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
PS. Jan Stender leer ook eens lezen want dan zou je weten dat mijn laatste reactie nogal spottend geschreven was.

Satire heet dat. (sla je woordenboek er eens op na -gesteld dat je die in huis hebt)en wordt wijzer! Yanny
Jan Stender
-27-  Jan Stender:
Yanny Scutt
Blijf zelf even bij het topic,en hou eens op met dat gezeik over zoenen op de pont
Ik sta niet open voor zoenen?
Als dat zo was,dan was m,n vriendin al lang bij me weg gegaan
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
Yanni en Jan hebben een gedachtenwisseling over zoenen.
Maar het ging over die koude tochtige ongezellige pont.
Jan Stender
-29-  Jan Stender:
Welk pontje is trouwens afgeschaft?
Ik bedoel maar,elke verandering in Amsterdam,verneem ik van kennissen,die nog in Amsterdam wonen
En zo nu en dan lees ik iets hier op de website
Nee,Yanny Scutt,ik heb geen woordenboek in huis,het heeft ook helemaal geen nut,want het fenomeen satire,heeft totaal niets met dit topic te maken
Kusjes Jan Stender
rudipensionado
-30-  rudipensionado:
Volgens mij is het pontje vanaf CS naar de Oranjesluizen er niet meer maar verder weet ik het niet.
Pont naar Noord neem ik nooit want ik heb daar niets te zoeken.
Sara
-31-  Sara:
VRoeger ging ik op de Pont met mijn kinderen naar Noord en terug dat was goedkoper dan de rondvaart nu woon ik in Noord en neem 2x per dag de Pont naar mijn werk en terug. Mijn kleinkinderen vinden het nog steeds leuk op de pont.
rudipensionado
-32-  rudipensionado:
Als ik naar noord zou moeten rij ik door de tunnel
Jan Stender
-33-  Jan Stender:
Ja,maar daar mag je met de fiets,arola,rellator,citta,canta xl,brommer en scooter niet door
kudonogame
-34-  kudonogame:
Nog een ergernis. Laatkomers die zich *pontificaal* opstellen vooraan, niet aan de kant, maar ergens tegen het midden. Zodat ze in de weg staan en het voor iedereen langer duurt.

Signalement: aso's en mediterrane types.
rudipensionado
-35-  rudipensionado:
de oplossing voor dit soort ergenissen is simpel.
Of de pont weg of jij weg.
kudonogame
-36-  kudonogame:
euh,.. je hebt gelijk
OverDrive
-37-  OverDrive:
idd...het is gratis, geen regels geen handhaving ...wat kan je anders verwachten?
Wouter
-38-  Wouter:
Het voordringen is volgens mij vooral een fenomeen onder de ouderen. Ditzelfde fenomeen is waar te nemen bij het instappen bij de trein. En dat de schrijver van dit stukje hier zo trots over kan vertellen dat zij het voordringen zo goed onder de knie heeft vind ik persoonlijk toch wel een beetje treurig en erg onbeschoft Nederlands gedrag. Het aanlaten van de brommer/scooter door de jeugd is ook een erg grote bron van ergenis bij mij en ik neem aan ook bij andere passagiers. Staat er niet ergens een bordje dat de motoren van deze voertuigen uitmoeten bij het betreden van het pontje? Het is toch vervelend voor de mensen die achter deze voertuigen het pontje betreden de uitlaatgassen moeten inademen van andermans voertuig, en deze lucht blijft erg lang hangen op zo'n overkapte pont.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-39-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Hier even wat over de pont die ik iedere dag nam om naar de Ambachtschool te gaan aan de Meeuwenlaan, ik woonde in Zuid. Het was, ik geloof in Juni 1943, mooi zonnig weer maar een strakke wind,in eens was er luchtalarm wel wat aan de late kant en naar boven kijkend zag je zwermen bommenwerpers,dus geen schijn van kans meer ergens te schuilen en je hoorde het gehuil van de vallende bommen zodra we naar buiten renden. Het doel was volgens zeggen de Focker fabriek maar alles viel rondom in de woonwijk en ook in het Ei bij de Kromhoudt fabriek waar mijn vader werkte, gelukkig was de pont er nog om naar huis terug te gaan want de tunnel was er toen nog niet ,natuurlijk iedereen opgelucht toen we later thuis kwamen,Mijn vader was in het water gesprongen en zocht een shuilplaats onder een aanleg stijger van de fabriek.
maar in ieder geval de pont ging weer heen en weer.Dat is even terug denken aan de pont achter Centraal station. Ben in Oregon-USA
Jan Stender
-40-  Jan Stender:
Bij het NDSM pontje staan s,ochtends 2 van die kantoor types,die dikwijls via de uitgang,op de pont stappen
Waarom?
Omdat ze bang zijn,dat er geen zitplaats meer is,voor die 2 a 3 min.van de NDSM naar de Tasmanstraat
Van die kleine pontjes zijn er 2 types
Een waar je op het voordek,voor de stuurhut staat
En een waar je links en rechts naast de stuurhut kan staan
Op die pont rij ik mijn scooter achteruit de pont op,vanwege de afmetingen van mijn scooter,en zet hem rechts naast de stuurhut
Ik sta dan niemand in de weg,en de overige passagiers kunnen gewoon de pont op lopen
Maar nee,de 2 kantoorheren willen zich perse tussen mijn scooter en stuurhut wringen,om zo snel mogelijk een zitplaats te bemachtigen
En dat voor die 2 a 3 min.varen,naar de overkant
Echt zielig
CP
-41-  CP:
wat een akelig typje ben jij.
De mensen die met de pont naar de Tasmanstraat varen wachten netjes tot de mensen uitgestapt zijn want de pont vaart wat vaker he, dus plaats genoeg.
Jan Stender
-42-  Jan Stender:
@CP:ik vind je eveneens een akelig type
Want die 2 wachten helemaal niet,tot de andere passagiers van de pont afgestapt zijn
Was dat wel zo,dan schreef ik die reactie niet
henk
-43-  henk:
Een klein stukje verderop, pontje buitenhuis en bij IJmuiden en Beverwijk wachten de mensen wel netjes ;)

@Ben
Dat bombardement waar je 't over had, daar vertelde mijn opa ook wel eens over. Die was er net zoals jij ook bij, en helaas vielen die bommen niet alleen op gebouwen maar ook recht op mensen. Nare tijd :(
Dorpsjongen
-44-  Dorpsjongen:
Haha..nederland op zijn smalst!!leuteren over wel of niet zoenen,voordringen...
Wij kunnen ons ook druk maken om niks!! geweldig..hahaha

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.