Home > > Pas op voor gele, rode, blauwe, groene en hippe fietsen!

Pas op voor gele, rode, blauwe, groene en hippe fietsen!

Gele fietsen achter vrachtwagen (foto:Thomas Schlijper)
Amsterdam - ‘Grote ongelukken veroorzaken ze niet, hun vreemde capriolen zijn vooral irritant’, NRC en Het Parool (en waarschijnlijk ook de andere dagbladen want zo gaat dat meestal) schrijven dit weekend over de toerist op de fiets: ‘opgepast voor de slingerende toeristen op een gele of rode fiets!’ Gelukkig krijgen de rode slingeraars sinds afgelopen vrijdag een door de gemeente en verhuurder opgesteld foldertje mee, waarin wordt uitgelegd hoe hij zich in het Amsterdamse verkeer behoort te gedragen: kijk uit voor de tramrails en, geheel tegen ‘regel nummer 1 voor de toerist’ in, neem vooral geen voorbeeld aan de lokale bevolking.
‘Goed nieuws!’ denkt u misschien. De huurfiets was al makkelijk te herkennen en nu krijgen die toeristen ook nog een lesje goed gedrag. Toch is er een andere ontwikkeling gaande, niet alleen Yellow en MacBike snappen dat er in Amsterdam met de verhuur van tweewielers een goede boterham te verdienen is, er zijn inmiddels talloze andere bedrijfjes die minder goed herkenbare exemplaren verhuren. Zo zie ik regelmatig groepjes stonede Spanjaarden en Italianen op zo’n moderne en hippe fiets door het centrum slingeren en is er in de Jordaan zelfs een verhuurder die juist met onherkenbare fietsen adverteert. Risicovolle vermommingen waar de Amsterdamse weggebruiker geen rekening mee houdt.

Om het nog wat onoverzichtelijker te maken. Yellow bike heeft afgelopen winter weer een paar honderd afgeschreven fietsen aan studenten verkocht (let maar eens op bij het P.C. Hoofthuis of Oudemanhuispoort). Voor de bezitter van zo’n tweedehands gele fiets (waarvan ik er zelf één ben) biedt dit natuurlijk, ondanks de afkeurende blikken en een sporadische snauw, een groot voordeel: bij je verschijning in het verkeer is de gemiddelde Amsterdammer op het ergste is voorbereid, waardoor je je nog veel sneller en onbesuisder door de stad kunt verplaatsen. Voor de rest van het verkeer is het helaas niet meer zo overzichtelijk als de krant het doet voorkomen. Tegenwoordig is iedere fiets, ongeacht kleur, vorm en kwaliteit, een potentieel toeristenvervoermiddel. U bent gewaarschuwd!

vijf reacties op "Pas op voor gele, rode, blauwe, groene en hippe fietsen!"

Wouter
-1-  Wouter:
Als het aan mij lag, zou die hele fietsverhuur verboden worden, tenzij ZÉÉR herkenbaar, zoals de felrode MacBike.
Douwe
-2-  Douwe:
wanneer komen ze nou ook eens met folder voor de lopende toerist waarin uitgelegd wordt dat de rode delen van de straat het koninkrijk is van de fiets
Wouter
-3-  Wouter:
Nu ja, aan de ene kant kankeren we op de toeristen. Maar aan de andere kant: ze brengen verdomde veel geld in het laatje.
tamira
-4-  tamira:
helemaal eens, douwe! Over geld gesproken: misschien moet de politie gewoon beginnen met op het fietspad lopen te bekeuren...;-)
Ko
-5-  Ko:
Weet je wat ook link is? Toeristen hebben vaak geen idee wat een fietspad is en blijven dus in dichte drommen in de gevarenzone staan. Dat doen ze niet alleen in de Hoogstraten, waar ze - eerlijk is eerlijk - weinig keus hebben, maar ook bijvoorbeeld op de PH-kade, het Damrak en de Nieuwezijds, waar de trottoirs breed zat zijn.

Net als huurfietstoeristen zijn wandeltoeristen een gevaarlijke, onberekenbare factor in het hoofdstedelijk verkeer. Maar in tegenstelling tot hun fietsende collega's zijn ze slecht herkenbaar. Vroeger herkende je ze aan hun grote camera's, maar tegenwoordig loopt iedereen met zo'n camera rond. En ook de rugzak en de afritsbroek zijn niet meer uitsluitend het domein van de toerist. Wat te doen? Je zou kunnen denken aan een soort markeringssysteem (grote gele stickers of zo), maar met dat soort initiatieven hebben we in deze stad zeer slechte ervaringen.

Het is een harde noot om te kraken, dit probleem.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.