Home > > Asscher zit op rozen

Asscher zit op rozen

assher
Amsterdam - Politicologengelul noemt Lodewijk Asscher het, als iemand oppert dat het toch wel logisch is dat de politiek leider van de partij in de fractie hoort te zitten en niet, zoals Wouter Bos, in het kabinet. Je had ook weinig anders kunnen verwachten van de politiek leider van de PvdA in Amsterdam, die nota bene wethouder is. Ik heb het afgelopen jaar weinig mensen de opmerkingen over Asscher horen maken, terwijl er behoorlijk veel politicologen wonen.
Het leiderschap van Asscher is dan ook onbetwist. Maar wat wil je ook? Welk PvdA gemeenteraadslid zou de taak van Asscher op zich kunnen nemen? Een helder profiel neerzetten van de partij, zichtbaar zijn naar alle Amsterdammers.

Manon van der Garde, de huidige fractievoorzitter, niet, Michiel Mulder, het jonge talent, niet. Alleen Ahmed Aboutaleb kon aanspraak maken op het partijleiderschap, maar ja, die is nu staatssecretaris in Den Haag.

Dan hebben we in de kern het huidige Amsterdamse PvdA probleem; wie is er in staat een beetje uit de schaduw van Asscher te stappen? Onlangs werd al gewaarschuwd voor een leiderschapscrisis in de fractie als Van der Garde een paar maandjes op zwangerschapsverlof gaat. 19 rollebollende volksvertegenwoordigers, opsplitsingen, nieuwe fracties, LPF achtige toestanden. Het zou voor de kijker best leuk zijn, maar vooralsnog zie ik weinig aanleiding er van uit te gaan dat die voorspelling werkelijkheid wordt.

Er zijn meer redenen om er van uit te gaan dat de PvdA partijleider van Amsterdam dat ook blijft. Reden 1: de PvdA hoeft zich niet te bewijzen, zoals Bos dat moet doen. In de raad hebben de sociaal democraten twintig van de vijfenveertig zetels. Dus het collegebeleid is, zeker in het beeld naar buiten, PvdA beleid. Reden 2: de positie van Asscher is lang niet zo leuk als de positie van Bos. PvdA leider in Amsterdam of in het hele land, wethouder van financien, of minister? Bos zit op een veel moeilijkere plek, met een veel uitgesprokener verantwoordelijkheid.

En dan is er ook nog een verschil in oppositie. De PvdA heeft landelijk te maken met de SP, die aan populariteit wint. In Amsterdam ook wel een beetje, maar de VVD is de naaste concurrent. En de manier waarop die oppositie voert is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen.

Kortom: Asscher zit momenteel op rozen. Niemand zal Asscher de vraag stellen terug te treden als partijleider. Het politicologen gelul is echt een Haagse zaak.

Reageer op "Asscher zit op rozen"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.