Home > > Ongebruikte tuinen

Ongebruikte tuinen

null
Bos en Lommer- Zolang als ik in Bos en Lommer woon verbaas ik me al over de binnentuinen in de wijk. Ze zijn er, maar je ziet er nooit iemand.
Ze blijken ofwel ontoegankelijk, omdat woningcorporaties de deuren ernaartoe dichthouden wegens vandalisme en diefstal, of het zijn zogeheten 'kijktuinen'- verboden om op het gras te komen.
Zoveel ruimte en groen, en er wordt vrijwel geen gebruik van gemaakt, of juist misbruik- mensen stallen er hun huisvuil bijvoorbeeld.
Het lijkt me heerlijk voor kinderen, die aan deze binnentuinen wonen, om erin te kunnen voetballen of spelen.
Helaas zijn kinderen in Bos en Lommer tot nu toe vaak veroordeeld tot het beton, maar volgens het stadsdeel komt daar verandering in.

Binnenkort wordt namelijk een aantal binnentuinen geopend voor omwonenden en zal er een inventaris gemaakt worden van 'groenwensen' van bewoners. Want wat wil men tegenwoordig met de binnentuinen, die in de jaren '30 tot stand kwamen en vooral voorzagen in groenvoorziening voor de wijk?
Het zouden ontmoetingsplaatsen kunnen zijn, met bankjes om lekker op te kunnen zitten in de zon en waar kinderen zonder gevaar voor de deur kunnen rennen en spelen. Bewoners kunnen afspraken met elkaar maken over het onderhoud en zo de vinger aan de pols houden wat betreft de staat ervan.
Utopisch, of eigenlijk heel simpel te realiseren?

Zeker nu er zoveel gebouwd wordt en het beton alleen maar toeneemt, is één prachtig park (het Erasmuspark) wellicht niet meer voldoende voor alle bewoners van de wijk om in te kunnen recreëren.
Open dus met al die binnentuinen, wat mij betreft. Zet er bankjes neer, laat mensen er lekker picknicken en kinderen spelen.
Op groen in de stad moet je zuinig zijn en tegelijkertijd moet je het optimaal kunnen benutten.
ouder:
Trots
nieuwer:
Verkoeling

zeventien reacties op "Ongebruikte tuinen"

Suffie
-1-  Suffie:
Lijkt me héérlijk voor die mensen, maar ook een beetje een Utopie. Tenzij de woningcorporaties voorzieningen treffen die het moeilijker maken om via de achterzijde op balkons te klimmen. Op dit moment is het in veel gevallen namelijk zo dat, als je eenmaal in de achtertuinen bent, je maar op een krat bier hoeft te gaan staan om op een balkon te stappen en de boel open te breken. Dat betekent dus flinke aanpassingen en dáár zullen de wc's vermoedelijk niet op zitten te wachten.

Om maar niet te spreken van de winkeliers die zich ongetwijfeld zullen afvragen waarom er zo veel lege bierkratten worden gejat.
Leslie
-2-  Leslie:
@Suffie, waarom altijd uitgaan van het negatieve? Die tuinen zijn ooit opgezet voor bewoners om er collectief gebruik van te maken. Het zou op z'n minst de moeite waard zijn om die binnentuinen open te stellen voor de bewoners van die complexen.
Jouw gedachten Suffie is bijna net als die van iedereen. Nee geen bankjes want dan gaan dronkelappen en zervers er op zitten liggen. Nee geen open ruimtes want dan worden ze verkeerd gebruikt. Heb nu toch eens vertrouwen in de mensheid.
Suffie
-3-  Suffie:
Leslie, láát die dronkenlappen en zwervers er asjeblieft opzitten, meestal zijn dat namelijk uiterst vriendelijke mensen die geen vlieg kwaad doen en hooguit hun flesjes of blikjes laten slingeren. En ook de jongeren die er 's avonds hun jointje komen roken en af en toe gemaand moeten worden hun muziek zachter te zetten. So what???

Feit is alleen dat de inbraakgevoeligheid van dit soort binnentuinen een behoorlijk probleem vormen. Sterker nog, verzekeringsmaatschappijen willen daar bij het vaststellen van hun premie nog wel eens op letten, bijvoorbeeld omdat sommige woningen daardoor niet voldoen aan het keurmerk Veilig Wonen!
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
De binnentuinen werden destijds 'dichtgemaakt' omdat ze inderdaad heel inbraakgevoelig zijn zoals Suffie ,heel terecht, opmerkt.

Maar dat was niet het enige argument.

Vrijwel alle slaapkamers in Amsterdam -West grenzen aan de binnentuinen. Er waren destijds -en dat aantal is zeker niet afgenomen- nogal wat mensen die s'nachts werken en niet gecharmeerd waren van het 'kindergeluk' achter hun slaapkamerramen!

En het bleef niet bij kleine kinderen ,al of niet o.l.v. hun ouders.

Jonge tieners maakten er helemaal een potje van; bewoners uitdagen door met scooters,fietsen en wat al niet, vernielden zelfs het grasveldje wat ooit een mooi gazon was met fijne lijsterbesbomen. (geen vader of moeder te zien..)

Maar Esther heeft wel gelijk. Dat is een mooie speelplek voor jonge kinderen MET hun ouders.. Als zij de rommel opruimen en het hek dicht gaat na pakweg 19.00 uur. Dan zie ik aardige mogelijkheden! Groet; Yanny
Kolenkit
-5-  Kolenkit:
Hallo,
Kom kijken bij het net opgeleverde project 'de nieuwe akbar' in de kolenkitbuurt. Een binnentuin alleen toegankelijk voor bewoners en net zo veilig als daarvoor met een mooi hek en muur er omheen. De tuin is net opnieuw aangelegd en het moet zich nog een beetje vormen, maar ik heb goede hoop dat het gaat werken. De tuin is via de trappenhuizen toegankelijkgemaakt en debewoners van een benedenwoning hebben een privetuin. de woningcorporaties zullen dus wel moeten investeren om de tuinen op die manier toegankelijk te maken....
Joop
-6-  Joop:
Ik heb bijna 10 jaar aan een gesloten binnentuin gewoond en ik moet zeggen dat veel overlast door de bewoners zelf werd veroorzaakt. De woningbouw heeft fors in de tuin geinvesteerd en is met een mooi ontwerp gekomen. Maar wat een troep werd er van gemaakt. Op een zeker moment zijn dan ook rattenvallen met lokvoer geplaatst, zonder resultaat bij mijn weten. Maar in principe zijn binnentuinen plekken waar veel meer mensen van zouden mee moeten profiteren. Ik heb me overigens ook laten vertellen dat de volkstuinen een meer openbaar karakter krijgen in de toekomst.
Elise
-7-  Elise:
Een binnentuin is altijd gemaakt voor de bewoners er omheen. Het is geen openbaar groen. Ik zou zeggen, net als in project Akbar, geef in eerste instantie de binnentuin aan bewoners terug en stel pas als bewoners die tuin kunnen onderhouden, deze open voor mensen van buiten. Ik ben voorstander van eigen verantwoordelijkheid en niet van het voortdurende en toenemende staatstoezicht of de maakbare samenleving.
Wim Heitinga
-8-  Wim Heitinga:
Een Stijlloze Dood.

Het begin van het einde voor GeenStijl.nl

Met vriendelijke groeten,

Wim Heitinga

http://www.volkskrantblog.n...
reyntje
-9-  reyntje:
Allemaal mooi en prachtig,zoals zovele zaken missen bepaalde figuren helaas de juiste mentaliteit. Wij hebben zelf een prachtige binnentuin in Bos & Lommer met aangenzende boxen doch dit wordt verpest door bewoners die hun toegangssleutel kwijt zijn en dan maar het slot forceren, vervolgens worden de gangen naar de boxen als openbaar toilet gebruikt, en vanaf de balcons wordt allerlei troep naar beneden gesmeten (de tuin in) Helaas !!
Wessel
-11-  Wessel:
Ik woon ook in Bos en Lommer in een appartement op de 1e etage. Ik heb niet een binnentuin maar wel een groenstrook achter. Niet heel bijzonders maar wel okay. Mijn buurvrouw heeft toen ze haar appartement kocht een stukje tuin er bij gekocht en dat nu helemaal zelf ingericht met een trap vanaf haar balkon. Ik zou dat ook kunnen maar moet dan het stuk grond kopen van de VVE. Zou het leuk vinden maar het is me te veel gedoe om het allemaal uit te zoeken en de kosten van aanleggen, hekken plaatsen, trap neerzetten, vergunningen etc. zullen te hoog voor me zijn. Best jammer want het zou er wel van opknappen.
Marion
-12-  Marion:
Zo Wessel, een VVE die zelfs een stuk grond in eigendom heeft? Het moet toch niet gekker worden in Amsterdam. Maar, als je als VVE een stuk grond hebt, ben je toch al met elkaar verantwoordelijk voor het onderhoud?
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Kolenkit, van de week heb ik (op weg naar de kermis) weer eens genoten van die buitengewoon geslaagde renovatie van de Akbarstraat, en de prachtige binnentuin!

Ik wist niet dat de binnentuin toegankelijk is voor alle bewoners. Dat is een heel leuk -en spannend- initiatief! Welke afspraken zijn er gemaakt om er een succes van te maken? Groet; Yanny
Kolenkit
-14-  Kolenkit:
De binnentuin is net opgeleverd en de afsrken erover moeten nog geaakt worden. Dat is een belangrijk en spannend proces waarbij je naast een groot deel kopers ook de huurders op 1 lijn moet zien te krijgen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen.
Er zulllen in ieder geval gebruiksregels voor de tuin komen die net als de reguliere huisregels in de trappenhuizen goed zichtbaar komen te hangen. Dan komt het natuurlijk nog steeds op naleving en handhaving aan.. Misschgien ook iets voor Wessel en Reyntje om hun punten bespreekbaar te maken bij hun corporatie of VVE.
Wessel
-15-  Wessel:
@ Marion
ja de groenstrook is gemeenschappelijk en alle vve-leden betalen voor het onderhoud. En dat gebeurt op zich prima. Wat is daar zo gek aan dan?
kokkie
-16-  kokkie:
Als binnentuinen niet toegankelijk zijn voor medebewoners in onze wijk dan ben ik er voor om deze aan een projectbureau of zo toegankelijk te maken om er betaalbare woningen op te zetten met ruimte voor privétuintjes. Maar niet heus!
Die tuinen moeten zo blijven; veel groen in de wijk betekent ook veel zuurstof en dat is hard nodig met al dat verkeer om ons heen.
lidia
-17-  lidia:
Waarom openbaar groen, waar iedereen gebruik van moet kunnen maken, privatiseren? Het is toch van de zotte dat een Vereniging van Eigenaren een stukje openbaar groen zich zelf kan toe eigenen! Net als Kokkie ben ik van mening dat groen broodnodig is om andere ongewenste zaken tegen te gaan.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.