Home > > Trots

Trots

Centrum - God is terug in het land. Hasjcafés behoren tot het verleden, homo’s worden weer als aparte groep beschouwd, de Wallen gaan op zwart. Zo vrijdenkend als het ooit was is Amsterdam al lang niet meer. We zijn het individualisme voorbij, het gezin moet weer de hoeksteen van de samenleving worden. Maar wat stellen we als Amsterdam dan nog voor? Bar weinig. Dankzij een spontaan optreden van een leuk bandje was ik deze week toch weer even trots op de stad.
De aankondiging dat nu echt het laatste nummer zou worden gespeeld galmde door het huis. "Schiet nou op man!", zegt een vriendin. Op de brug over de Prinsengracht ter hoogte van de Prinsenstraat staan we even later te kijken naar een ouderwetse rock ’n roll band. De ene na de andere opvliegende cover komt voorbij, terwijl de mensen maar blijven toestromen.

Een oude Cadillac dient als podium. De auto is uitgerust met versterkers, er is zitruimte voor de drummer en een heus podium voor bassist en drummer. De driemans formatie trekt tientallen bezoekers, terrasjes zitten vol, het autoverkeer kan nauwelijks passeren. "Dit is toch echt het allerlaatste nummer", roept de zanger op enigszins vermakelijke toon. "We moeten nog spelen op een begrafenis in Alphen aan de Rijn." De zanger gaat rond met de emmer, menigeen probeert een praatje met de man te maken. Hij wist ons immers buitengewoon te vermaken.


Een brutaal concert, midden in de stad, tegen het einde van de middag. Spontaan, zonder de eeuwige vergunning, zoals het veel vaker moet voorkomen. Dat is Amsterdam toch? Helaas vliegen de dogma’s ons de laatste jaren om de oren. Gewetensbezwaren met homo’s? U hoeft ze niet te trouwen! Een eenvoudige passage uit het regeerakkoord maakt homo’s plots een achtergestelde groep. Op een ander vlak wordt de ruimdenkendheid ook kapot gemaakt. Nooit leverde een hasjcafë enig probleem op, maar regels zijn regels. Langzamerhand komt de stad zo in heel ander vaarwater.

Wat we niet beseffen is dat al deze kleine zaken tezamen Amsterdam maken tot wat het is. Individualistisch en ruimdenkend bijvoorbeeld. In grote mate hebben die zaken mij als Amsterdammer gevormd. Vreemd dat een driemans bandje me daaraan moet helpen herinneren.

46 reacties op "Trots"

Karel
-1-  Karel:
Ik had dit bandje een paar weken geleden ook gezien. Super gewoon. Gelukkig inderdaad van die “vrije” jongens die nog durf en moed toonden. Ik erger me al heel lang aan die steeds verder opgeschroefde regels/normen en waarden. Merk dat er heel veel mensen met mij zijn die zich steeds verder in hun vrijheid beknot voelen maar hoe vreemd dan ook. We laten het dan achterwege daar actie op te ondernemen. En dan wordt je in je eentje een afvallige.
Sigi
-2-  Sigi:
Tja, helaas, de truttigheid regeert (samen met het gevoel van veiligheid en preventief fouilleren). Triest, het wordt lente maar ook qua vrijdenken? Ik hoop het van harte!
-3-  :
Johnny&the gangsters of love, zo heet het bandje. Ik heb ze een paar keer gezien, spontaan in de stad. Nou maar hopen dat ze ook een keer de grote oversteek naar Noord durven maken om hier wat 'love'te brengen...
Arti
-4-  Arti:
Love is ... Amsterdam
richard
-5-  richard:
Mee eens,

Het lijkt er op dat de politie tegen de Amsterdammers is en pro uitschot. Dat zijn ze natuurlijk niet maar door het beleid kan je als politie alleen nog maar proberen te bewijzen dat je je werk doed door onschuldigen aan te pakken.

Ben in een half jaar al 3 keer met met de politie in aanraking geweest terwijl ik normaal naar huis wilde lopen of fietsen.

Terwijl ik in discussie ben met de agent(e)gaat het gedeal met en oplichterij van touristen gewoon door.
Albertine
-6-  Albertine:
Jeff, het doel van dit medium is niet om andersdenkenden te beledigen. Daar kweek je geen begrip mee. Ik dacht dat er nog wel fatsoensregels golden op dit weblog. Jammer dat sommige mensen altijd zo stigmatiserend moeten zijn.
Nessie
-7-  Nessie:
Inderdaad, een aardig bandje, een nostalgies geluid, vrijdagsavond gezien bij de Molen.
Over de rest van je betoog: hoe ruimdenkend ben jezelf, bijv. tegenover mensen die iets negatiefs zien in dat vrije hasjcafe?
martin
-8-  martin:
Nu de tijden van 'De Avonden' zijn wedergekeerd in Amsterdam houdt Wouter Bos het nog wel even uit in de stad...
Johan
-9-  Johan:
Richard...waar slaat dit nou weer op om de politie de schuld te geven???!! Het gaat over de truttigheid van Amsterdam en dat heeft alles te maken met de vele regels die de stadsdelen stellen en helemaal niets met de politie! Maar ja, je moet toch iemand een schop kunnen geven he?
Leslie
-10-  Leslie:
@Johan. Je vergeet wellicht dat politici ism met de opperhoofden van Politie de teugels steeds strakker aanvieren. Ik denk dat er simpelweg geprobeerd wordt om geleidelijk aan alle vrijgevochten en bevochten vrijheden terug te pakken. Het is zoals Martin meldt, terug naar de tijden van “de Avonden”.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
'Times are a changin' (Bob Dylan) (-; Yanny
Suffie
-12-  Suffie:
Johan, het is veel makkelijker om de politie een schop te geven dan de politieke of bestuursmatige kant van dit soort ontwikkelingen te bekijken. De politie geeft bonnen en draagt zonnebrillen, dat maakt ze heerlijk eenvoudige zondebokken.

Dat neemt niet weg dat ik een beetje weemoedig wordt van de sfeer in dit stukje. Amsterdam is namelijk inderdaad bezig te veranderen in Groot Spakenburg. Daar zullen Welten en consorten misschien een rol in spelen (ondergeschikt aan het bevoegd gezag, Bernard is al eens eerder de mantel uitgeveegd vanwege sporen van initiatief), maar dat heeft ook alles te maken met het Calvinistische gedachtengoed dat ons ambtenarenapparaat ineens ten toon begint te spreiden.
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
@ suff: op wat voor veranderingen doel jij precies met 'calvinistisch'? En met 'ineens tentoon spreiden'?
Dr.D
-14-  Dr.D:
Iets met de verkiezingsuitslag waarschijnlijk?

Maar iets veel ergers.
Ben door de verhuizing m`n lijstje kwijt
waar alle overschrijdingen staan van de begroting die de Noord Zuidlijn ooit
financieel draagbaar maakte voor de stad...

Hoewel stad?
Een ambtelijk kneuterdorp, versterkt door stadsdelen.
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Jochem, wat dacht je van onze Wouter Bos? i.v.b calvinisme want hij doet niet onder -maar ook niet beter-voor dan Jan peter hoor!

Na het lezen van zijn 'verweer' in de Volkskrant van zaterdag klonk er spontaan een liedje op in mijn hoofd waarvan ik hoopte het nooit meer te horen; 'Het bosje komt zo..'

En heel toevallig laat Jan Peter ook nog even weten ,in allerhande intervieuws, hoe geweldig het is om Wouter in het kabinet te hebben en dat zij het roerend eens zijn.

Ik roer nog maar eens in mijn ketel, en ga maar weer eens een 'heksenbijeenkomst' bezoeken waar de verschillen in elk geval duidelijk zijn.

En da's wel zo prettig! Groet; yanny
Suffie
-16-  Suffie:
Jochem, denk eens aan het parkeerbeleid, de coffeeshops, de wallen, de winterterrassen, het monument. Alles moet gereguleerd en ingeperkt worden, iedereen beschermd en gepamperd... Natuurlijk zijn heel veel dingen te snappen, zoals dat prostitutie vaak gepaard gaat met vrouwenhandel en coffeeshops in kwetsbare buurten ook niet optimaal meewerken aan het leefklimaat, maar het totaalpakket dat we in de afgelopen zeg vier jaar over ons heen hebben gekregen betekent een aardige versobering van het Amsterdams plezierbeleven
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
@ Yanny: Verkeerde ketel, mijn heksje. Suffie had het over 'ambtenarenapparaat' en daarop had mijn vraag ook betrekking. WoBo, al zijn tekortkomingen incluis, valt daar toch echt buiten. Vandaar de vraag aan suffie, waarop hopelijk nog antwoord. Gr, J
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
Ah, dank.
De Paus
-19-  De Paus:
mijn vrees is de toenemende brutaliteit van gelovigen in het algemeen.
Amsterdam herkent dat nieuwe 'gelovige elan' helaas sneller dan de rest van de lage landen door de aantasting van die uitgesprokenen 'seculiere vanzelfspreekendheden'die juist altijd zo onaantasbaar leken.
mijn geloof in de vooruitgangsgedachte is ernstig geweld aangedaan door de toenemende theologiseering (in de meest breede zin)van alle discussies.
De 2500 jaren van Thora, Bijbel en Koran, zijn voorbijgegaan met veel ellende zoals moord, plundering, verkrachting en gewelddadige verovering. Deze geloven bleken geen demper op deze zonden, maar juist aanwakkeraars.
Ook nu lijken zij deze rol vol in te nemen.
tijd voor atheisten om zich uit te spreken!
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Jochem, Ik moet je echt even corrigeren! Ik ben geen heksje(let op het verkleinwoord!) En al helemaal niet de jouwe..

Wouter Bos (WoBo) is een ambtenaar sinds hij deelneemt aan de regering en leiding geeft aan rijks, provincie en gemeentewerknemers. Ook allemaal ambtenaren, want in dienst van onze 'eurotjes'!

Wouter denkt echter (net als jij) dat een ministerschap (wethouder,raadslid) een vrij beroep is net als bij Shell..Tsja..

Verkeerde ketel Jochem? Ik heb er maar een! Anderen leveren de ingredienten voor die ketel. Ik roer erin en ontdek dat soms de 'domme wortel' gelijk heeft..(in die groentensoep..) Groet; Yanny
Jochem Floor
-21-  Jochem Floor:
@ Yanny: als er dan toch gecorrigeerd moet worden, dan doe ik daaraan mee. Vrij beroep? Waar jij Wouters gedachten mee leest is mij een raadsel; je kristallen bol is waarschijnlijk al net zo troebel als de toverdrank waarin je roert.

Ik denk er dus in ieder geval helemaal niet zo over en het is me ook een raadsel hoe je aan die gedachte komt; ik heb me in ieder geval nooit in die trant uitgelaten. En voor de duidelijkheid merk ik op dat mijn eigen betrokkenheid, zoals die van heel veel mensen bij allerlei partijen in de categorie 'liefdewerk-oud papier' ligt. De winst ligt louter bij de eigen ontwikkeling en de portemonnee schiet er niets mee op.

>Wouter denkt echter (net als jij) dat een ministerschap (wethouder,raadslid) een vrij beroep is net als bij Shell..Tsja..

Ik hoop dat je van het voorgaande goed nota wilt nemen, voordat je in de toekomst weer bij iemand een winstoogmerk suggereert.
Suffie
-22-  Suffie:
Volgens mij is WoBo minister van financiën, volgens mij is dat iets anders dan ambtenaar die overal voor verantwoordelijk is dus ook voor de vertrutting in het plaatselijk beleid in iedere nederlandse gemeente en dus ook in Amsterdam.

Maar goed, ik heb het wel vaker mis.
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Ons kabinet; MP en Ministers zijn de werkgevers van de ambtenaren en worden ,net als zij, uit onze belastingen betaalt. Onze MP en Ministers zijn dus OPPERAMBTENAREN! (en daar is geen kristallen bol voor nodig Jochem)

Leuk dat je het zo voor WoBo opneemt hoor Jochem. Ik vraag me wel heel vaak af of hij die steun verdient van aardige mensen. (die het bovendien echt goed menen met de samenleving!) Mijn steun heeft en krijgt hij niet, want ik vind de man nogal een 'windvaan' Groet; Yanny
De herhaal paus
-24-  De herhaal paus:
mijn vrees is de toenemende brutaliteit van gelovigen in het algemeen.
Amsterdam herkent dat nieuwe 'gelovige elan' helaas sneller dan de rest van de lage landen door de aantasting van die uitgesprokenen 'seculiere vanzelfspreekendheden'die juist altijd zo onaantasbaar leken.
mijn geloof in de vooruitgangsgedachte is ernstig geweld aangedaan door de toenemende theologiseering (in de meest breede zin)van alle discussies.
De 2500 jaren van Thora, Bijbel en Koran, zijn voorbijgegaan met veel ellende zoals moord, plundering, verkrachting en gewelddadige verovering. Deze geloven bleken geen demper op deze zonden, maar juist aanwakkeraars.
Ook nu lijken zij deze rol vol in te nemen.
tijd voor atheisten om zich uit te spreken!
Jochem Floor
-25-  Jochem Floor:
@ Yanny: Hoe het je ontgaan is mij een raadsel, maar ik was het dus even vooral voor mijzelf aan het opnemen.
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Jochem, dat is dan ook niet duidelijk, en bovendien onnodig lijkt mij.

Als ik het zo teruglees heb ik mijn ongenoegen vooral gericht op de PvdA en Wouter Bos in het bijzonder.En, oh ja, ik heb je erop gewezen dat ik een heks ben en geen 'heksje' (da's m'n eer te na hoor!) en ook niet van jou. (-; Yanny
Martin
-27-  Martin:
heks of heksje, mij een biet. Ongenoegen heb ik niet echt gelezen over de PvdA. het enige wat ik kan bedenken is dat of de PvdA wel heel erg van haar oorsprong is verwijderd, of een sprong in de tijd terug maakt of er een hele slimme strategie wordt voorbereidt. Maar....zoals het er nu voor staat met de PvdA is het een onberekenbare partij geworden, stuurloos en nauwelijks op koers te brengen.
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Martin, dan heb mijn posts (inbreng) niet gelezen.. De PvdA is niet stuurloos hoor! het wordt bevolkt door carriere-jager (die heel goed weten wat zij willen) en dat is veel erger! Groet; Yanny
yanny scutt
-29-  yanny scutt:
Ik bedoelde carriere-jagers, natuurlijk..
Jochem Floor
-30-  Jochem Floor:
@ Yanny: Nu doe je het ALWEER! Dit is voor de derde keer de suggestie wekken van zakkenvullen. Dat is vals, dat is de methode-Goebels; Excuus voor de zware woorden, maar ik heb er echt geen andere woorden voor. Een leugen net zolang herhalen tot-ie geloofd wordt; een hele lelijke vorm van manipulatie..
Quote/ Wouter Bos (WoBo) is een ambtenaar sinds hij deelneemt aan de regering en leiding geeft aan rijks, provincie en gemeentewerknemers. Ook allemaal ambtenaren, want in dienst van onze 'eurotjes'! (....) Wouter denkt echter (net als jij) dat een ministerschap (wethouder,raadslid) een vrij beroep is net als bij Shell..Tsja.. Unquote/

Quote/ Martin, dan heb mijn posts (inbreng) niet gelezen.. De PvdA is niet stuurloos hoor! het wordt bevolkt door carriere-jager (die heel goed weten wat zij willen) en dat is veel erger! Groet; Yanny Unquote/

Quote/ Ik bedoelde carriere-jagers, natuurlijk.. Unquote/

En dan wijs ik je nog even op je postje van 19 april 2007 01:32 uur; derde zin >>> (net als jij) <<
Je gaat nu alweer op die manier off-topic en richt je pijlen dus wel degelijk ook op mijn persoon en mijn integriteit. Maar goed, dat zul je dan verder ook wel gaan ontkennen tot je een ons weegt.
Suffie
-31-  Suffie:
Yanny, je maakt er echt een sport van om er allerlei dingen bij te trekken die nergens op slaan. Men heeft het over de sfeer in Amsterdam en jij begint over Wouter Bos. In een andere post trekt iemand de bevoegdheden van de politie in twijfel bij een winkeldiefstal en jij begint over dat je de politie 's avonds nooit ziet.

Hoe ziet de wereld er buiten jouw huis uit? Heb jij daar een idee van??
Jaap
-32-  Jaap:
Waarom eigenlijk de politiek er steeds maar bij halen?
Vrijdenkend wordt de stad (weer) als de bewoners blijven vrijdenken. De bewoners nemen de politiek op sleeptouw en niet andersom. Ook in de jaren dat alles kon, was dat niet dankzij, maar eerder ondanks de politiek. De band geeft het goede voorbeeld, wie volgt?
tripleX
-33-  tripleX:
Eén van de groeperingen die Amsterdam aan het vertrutten is, is de 'Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad'.
Ik dacht eerst dat het een sympathiek clubje was dat zich inzette voor historische lantarenpalen e.d.
Maar het blijkt dat ze héél Amsterdam in een soort historische staat willen terugbrengen. En zich daarvoor óveral mee bemoeien.
Als iemand zn woonboot een stukje verplaatst of een hekje wil neerzetten of een scheet laat die op de wal te horen is, dienen de 'Vrienden' een bezwaarschrift in.
Elke bouwaanvraag word uitgeplozen en langs hun meetlat gelegd.
En dat is geen vrije, dynamische lat. Hij zit vast in opper-tuttebel en woordvoerder Walter Schoonenberg.
Als het aan de zg 'Vrienden' ligt verdwijnen alle woonboten uit de binnenstad. En word alles wat niet in hun 'historische' plaatje past weggehaald en/of verboden. Dat het daarbij ook om mensen gaat lijkt van ondergeschikt belang. Over vertrutting gesproken...
yanny scutt
-34-  yanny scutt:
Jochem, Pardon?! Wie is hier heel badinerend begonnen over 'mijn heksje' die bovendien ook nog in foute ketels loopt te roeren?! (en daarna klopte haar kristallen bol ook al niet)

Maar goed, het is duidelijk dat heksen ,groot of klein, van jou niet veel hoeven te verwachten. Yanny

Suffie, ik leef grotendeels buiten mijn huisdeur en zie heel goed waar en wanneer je veel politie ziet. s'Avonds in elk geval niet! Groet; Yanny
Suffie
-35-  Suffie:
Dat bedoel ik dus, daar ging het helemaal niet over, Yanny. Laat maar...
Jan Stender
-36-  Jan Stender:
Ach ja
Laat ook maar,en laat die band overal in Amsterdam maar lekker muziek spelen
Klinkt toch altijd beter dan dat politieke geneuzel,toch?
yanny scutt
-37-  yanny scutt:
Suffie, wat fijn voor Jochem (Floor) dat hij zo'n fijne vriend in jou heeft gevonden!

Jij stelde mij een vraag ,ik geef daar antwoord op, en vervolgens doe je of ik geen vraag heb gesteld!

Slim hoor! (en erg PvdA..) GETVER..! )-: Yanny
yanny scutt
-38-  yanny scutt:
Sorry Suffie, ik had vragen gesteld aan Jochem (die hij nooit beantwoordt). Ik begrijp jouw ondersteuning aan hem ook niet zo goed? Groet; Yanny
Jochem Floor
-39-  Jochem Floor:
@ Yanny: Ik mag dan toevallig PvdA-lid zijn; feit is dat ik Suffie's identiteit niet eens ken. Feit is ook dat ik vermoed (maar niet zeker weet) dat Suffie geen lid van de PvdA is.

Wat betreft jouw laatste vragen bij dit item; ik voel me niet geroepen daar op in te gaan. Ge-interesseerden kunnen teruglezen; hoofdartikel + de comments vanaf 16/04/2007.
Suffie
-40-  Suffie:
Yanny, die vraag was ook eigenlijk retorisch. Ik vroeg me af in wat voor wereldje je leeft als je er bij iedere discussie iets bijtrekt wat nergens op slaat maar je kennelijk wel ernstig bezig houdt (Zoals het vermeende PvdA-lidmaatschap van reageurs? Sláát het op??)
yanny scutt
-41-  yanny scutt:
Suffie, Jochem gebruikt PvdA taal en staat op markten folders uit te delen. (voor de laatste verkiezingen riep hij de lezers van deze site op om naar de ten Catemarkt te komen )

Dat mag , moet en kan! Maar ga niet beweren dat je een persoonlijke mening ventileert op deze site. Jochem ademt PvdA in, en via zijn toetsenbord komt het er versterkt uit!

Jij bent wel heel erg goed op de hoogte wat betreft politiezaken..

Iedereen die mij heeft gevolgd op deze site kan weten waar ik woon en welk beroep ik uitoefen, en waar.. Kwestie van eerlijkheid.

En ja, ik voel mij betrokken bij onderwerpen die mij raken en ik weet dat ik niet de enige ben wanneer ik zeg dat politiek en politie het flink laten afweten in (afgeschreven?) buurten in Mokum.

Mag dat?! Groet; Yanny
Jochem Floor
-42-  Jochem Floor:
@ Yanny: ik neem aan dat Suffie niet doelt MIJN bezigheden, maar op het PvdA-lidmaatschap van ZIJN persoon, dat je veronderstelde.

En je blijft dus die methode-Goebels hanteren. Heb je dat zelf eigenlijk wel door?
Suffie
-43-  Suffie:
Yanny, er is niets mis mee om je mening te uiten, volgens mij moet dat zelfs. Feit is wel dat je in iedere discussie hetzelfde riedeltje afdraait en daarmee vaak volledig voorbij gaat aan de inhoud van die discussie. Maar goed, ik heb niet het idee dat die boodschap over komt.
yanny scutt
-44-  yanny scutt:
Jochem Floor, heb jij de Goebbels-methode dan bestudeerd? Besef jij dat jij mij uitmaakt voor fascist?! Besef je ook dat door de term; Goebbels -methode te gebruiken, je dat op een wel heel gluiperige manier doet? Bah! Yanny
yanny scutt
-45-  yanny scutt:
Suffie,dat deze discussie een nare wending heeft genomen ligt zeker niet alleen aan mij.
Lees hem nog maar eens terug..

Ik heb de indruk dat je mijn bescheiden bijdrage's zo nu en dan leest. Dan kun je ook weten dat wanneer iemand mij terecht wijst ik de eerste ben om Mea Culpa te roepen.
Maar ik zal niet meer op Jochem Floor reageren want dat loopt altijd verkeerd af! En dat ligt toch echt aan Jochem. (-; Yanny
Jochem Floor
-46-  Jochem Floor:
Ik vroeg me al af of het verwijt je de eerste keer nou echt volledig was ontgaan; en de bedoeling was uiteraard niet je te complimenteren, maar je erop te wijzen dat het gebruikmaken van de combinatie van beschuldigende suggesties en herhaling die jij (in dit geval mede op mij) toepast tamelijk immoreel is en in de geschiedenis al eerder is voorgekomen.

Verder dan dat gaat het verwijt wat mij betreft overigens niet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.