Home > > De uniformenparade

De uniformenparade

Flat
Zuidoost - Mijn metro was juist de Bijlmer binnengereden, en ik had met weemoed gekeken naar de lichtjes van de flats. In de verte Echtenstein, waarvan alleen de kop nog langs de dreef staat, dan Eeftink, al grotendeels gesloopt, en Egeldonk, en Gravenstein, en Geldershoofd.
Op de kinderboerderij zag ik de lama's lopen. Buiten zong een merel.

De twijfel sloeg toe. Slotervaart? Was dat nou wel zo'n goed idee?
Station Ganzenhoef. Toen de deuren zuchtend openschoven bewoog een muur van uniformen zich in de richting van de metro. Roodwit afzetlint, tientallen agenten en een evenzovele GVB-controleurs. Ik zwaaide met mijn abonnement en probeerde niet te grimmig te kijken. Onderaan de roltrap duwde een douanier alle passagiers de snuit van een drugshond in het kruis. Een man werd gefouilleerd. Voor het station stond een arrestantenbusje klaar, onder toeziend oog van vele bewakingscamera's. Welkom thuis.

In de jaren dat ik hier heb gewoond heb ik de Bijlmer - ondanks zijn onmiskenbare schaduwkanten - nooit een onleefbaar ghetto gevonden. Nooit, behalve op de momenten dat de autoriteiten met veel machtsvertoon uitrukten om de vermeende onleefbaarheid te bestrijden. Toen ze oude vrouwtjes en moeders met kinderen gingen fouilleren en toen ze de straten volhingen met camera's.

Als het aan Cohen ligt, kan je straks in de hele stad zonder concrete aanleiding door agenten betast worden. Maar zo erg als het hier is, zal het in Slotervaart voorlopig nog niet worden. Voor mij kwam deze zoveelste uniformenparade precies op tijd: ik heb geen twijfel meer.

vier reacties op "De uniformenparade"

Nelleke
-1-  Nelleke:
Heb je je keus gemaakt hebt en ga je verhuizen? Weg van de urinelucht die zwaar hangt in lift en trappenhuis, van kakkerlakken die wegschieten in de kieren van de keukenladen, van de afvalzakken die langs je ramen naar beneden suizen, weg van het doffe gedreun van dichtklappende deuren. Maar ook weg van de exotische geuren die door de ventilatie naar binnen geblazen worden, de kleurige markten met wereldproducten, de talen uit alle windstreken, de spontane contacten.
Ga je dat allemaal niet missen, op de laagoverscherende vliegtuigen na?
manfred
-2-  manfred:
zuidoost verdient gewoon beter. Als we nu voortdurend blijven hameren op wat er niet klopt, tja dan wordt het nooit wat. Zuidoost heeft het gewoon nodig om betere berichten te krijgen dan slechts de negatieve.
-3-  :
Slotervaart is een prima plek om te wonen, rustig en met 2 prachtige parken in de buurt. En je bent zo in de stad.
Bart - Amsterdam
-4-  Bart - Amsterdam:
Toen ze oude vrouwtjes en moeders met kinderen gingen fouilleren en toen ze de straten volhingen met camera's.

Het is ook nooit goed... als er alleen maar negers worden gefouilleerd (wat trouwens niet gebeurd) loopt iedereen moord en brand te schreeuwen en nu, nu er keurig volgens de richtlijnen geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende personen, hoor ik weer de wolven in het bos huilen. Zeiken om het zeiken... echt Amsterdams! Bah!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.