Home > > Het burgemeestersbroekie

Het burgemeestersbroekie

Ederveen
Geuzenveld-Slotermeer - Na de verkiezingen zwaaide het dagelijks bestuur hem vrolijk na. Met zo'n klein aantal stemmen was er voor CDA-portefeuillehouder Anton Ederveen, ondanks inzet, energie en bewezen diensten, geen plek meer in het tot dan toe vierkoppige bestuur. Ederveen moest even op adem komen, bijtanken en over zijn toekomst nadenken. Die ligt nu in het verre zuiden, waar ook zijn roots liggen. Wethouder klonk al leuk, maar nu is 'onze Anton' (zoals ze hem in het dorp Geuzenveld-Slotermeer noemen) burgemeester van Valkenswaard.
Vandaag begint zijn eerste werkdag. Een broekie, zo noemt het Valkenswaards Weekblad de 36-jarige Ederveen, nu inderdaad de jongste burgervader van Nederland (als ik goed gegoogled heb). Hij heeft zijn uiterlijk ook niet mee. Die babyface zal ie tot ver over de veertig - als dan de kaalheid en vetzucht toe gaan nemen - met zich meedragen. Maar ook zijn gekir, gegiechel, zijn 'chapeautjes' (als je iets goeds volgens hem hebt gedaan) en zijn eeuwige geglim zullen hem de titel 'broekie' niet kunnen doen afschudden. Geeft niets, want hij is het toch maar mooi geworden: bur-ge-mees-ter. Dat moet lekker voelen voor iemand die even na de verkiezingen niet wist welke kant zijn carrière op zou gaan.

Ik stem niet op Ederveens partij, maar was in de bijna zes jaar als lokaal journalist, beter gezegd als wethouderlijk stalker, ten tijde van Ederveen erg gecharmeerd van de politicus - en ook van zijn vrouw, die altijd wel voor een leuke persoonlijke noot in mijn artikelen wilde zorgen. Lintjes doorknippen met Ederveen is gezellig. Op de koffie bij jubilerende bruidsparen is een feestje. Ederveen kirt en giechelt ook tegen het gewone volk. Dat zal wennen zijn in Valkenswaard. Ik hoop dat ze het begrijpen als Anton over straat huppelt. Als hij ochtend na ochtend ochtendhumeurloos met ketting om aan zijn werktafel zit. Als hij zelfs na een vergadering van zeven uur nog zijn grote glimlach opheeft. Eén ding houdt de kersverse burgemeester niet van. Hoogtes. Hoogtevrees houdt hem met beide benen op de grond. Al is ie nu naar grote hoogte gestegen.


drie reacties op "Het burgemeestersbroekie"

kees vissers
-1-  kees vissers:
Inderdaad Shirley. Anton heeft Geuzenveld-Slotermeer ingeruild voor Valkenswaard. Ik heb zelf de tegenovergestelde weg -maar dan natuurlijk in een minder hoge functie- afgelegd. Mijn jeugdjaren in Valkenswaard gewoond. Leuk dorp of eigenlijk stadje want het heeft stadsrechten meen ik me te herinneren. In inwoneraanal ongeveer even groot als Geuzenveld-Slotermeer. Ook erg groen trouwens met mooie bossen, heidevelden, meertjes waar als het vriest geschaatst kan worden, een prachtig klooster op de grens met belgie. Veel kroegen. Een carnavalsoptocht waar Anton dit jaar al in mocht figureren. Ik werk nu bij het stadsdeel en reisde regelmatig nog af naar het zuiden op bezoek naar 'ons mam'. Maar o samenloop der omstandigheden, Anton komt naar Valkeswaard en mijn oude moeder verlaat ongeveer op dezelfde dag dat Anton in Valkenswaard zijn burgemeestersketen omhangt het dorp en gaat naar Zeeland. Geen vluchten voor Anton, maar voor Valkenswaard zal het wel even wennen worden aan Anton. Maar inderdaad een mooie stap voor Anton en zoals hij in een interview in de plaatselijke “westerpost” liet noteren: Anton is ambitieus en ziet Valkenswaard zeker niet als zijn eindstation. Wel wil hij zijn ambtstermijn (7 jaar) er vol maken.
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Ehm..is hier sprake van 'woningruil'?.. Kees is wel erg goed op de hoogte..

Shirley, je hebt een 'stukje' geschreven waar geen pen of toetsenbord aan te pas kwam.

Mooier nog; zo'n stukje komt alleen tot stand als je samen schrijft..

Gefeliciteerd! (-: Yanny (e.a.)
Fiona
-3-  Fiona:
Hoe kan dat nou? Het bestuur bakt er echt niets van hier in mooi Slotermeer. En ondanks dat onvermogen zo'n fijn baantje?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.