Home > > Bijlmernostalgie

Bijlmernostalgie

Zuidoost - Op 13 december 1966 sloeg burgemeester Gijs van Hall de eerste heipaal voor de flat Hoogoord. Afgelopen december bestond de woonwijk Bijlmermeer dus 40 jaar. Dat feit werd breed uitgelicht in de media en er verscheen een mooi boek van Pierre Heijboer, Wachten op de nachtegaal. Dat boek behandelt de geschiedenis van de Bijlmer aan de hand van de verhalen van bewoners.

Ook in Zuidoost zelf werd het veertigjarig bestaan van de wijk gevierd: het stadsdeel bracht een folder uit en op het stadsdeelkantoor werd een heuse tentoonstelling ingericht. Grootschalige festiviteiten bleven uit, maar het kan zijn dat het stadsdeel daarmee wacht tot 25 november 2008. Op die datum is het namelijk precies veertig jaar geleden dat Truus en Kees Copray, de eerste bewoners van de Bijlmer, de sleutels van hun flat op Hoogoord kregen.
De Bijlmermeer is zo'n beetje de meest verguisde woonwijk van Nederland. Hoewel het merendeel van de hoogbouwflats is afgebroken en wordt vervangen door keurige, saaie vinexhuisjes, blijft de wijk kampen met een slecht imago. Wie Bijlmer zegt, zegt verloedering, drugsoverlast en criminaliteit. Toch klinkt in de berichtgeving over de Bijlmer de afgelopen tijd onveranderlijk een soort nostalgie door.

Want alle problemen ten spijt is een groot deel van de bewoners al vanaf de beginjaren erg tevreden in de flats. Toen de gemeente in de jaren '80 plannen smeedde om de hele wijk tegen de grond te gooien, kwamen veel bewoners in het geweer. Niet de hoogbouw, maar het falend beheer in de buurt was de oorzaak van het mislukken van de Bijlmer, vonden ze.

Dankzij hun inspanningen wordt een aantal honingraatflats in min of meer oorspronkelijke vorm gehandhaafd. De flats, in de G- en K-buurt, zijn (of worden) flink opgeknapt en bewoners werden in de gelegenheid gesteld om hun appartement te kopen. Dit deel van de wijk wordt het 'Bijlmermuseum' genoemd.

Hoewel rond de flats veel bomen zijn gekapt en het verkeer tegenwoordig rondrijdt op maaiveldniveau, kun je hier nog aanvoelen hoe het in de oude Bijlmer was. De gerenoveerde flats zien er zowaar aantrekkelijk uit. Het is er groen, ruim en zelfs de criminaliteit is er volgens de laatste cijfers flink afgenomen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste yuppen de Bijlmer ontdekken.

Inmiddels wordt gewerkt aan het opzetten van een tweede Bijlmermuseum. Een echt museum, deze reis, met een tentoonstelling over de geschiedenis van de Bijlmer en plaats voor lezingen, debatten en films. Initiatiefnemers Henno Eggenkamp en Hans Mooren streven ernaar om het museum onder te brengen in een deel van de collectieve ruimte van de flat Grubbehoeve.

De eerste stukken voor het museum zijn al binnen: het Amsterdams Historisch Museum heeft materiaal van een tentoonstelling over de Bijlmer aan de initiatiefnemers geschonken. Daarnaast heeft de eerste directeur van woningcorporatie Nieuw Amsterdam zijn archief aan het museum overgedragen. Ook hebben sommige Bijlmerbewoners privéspullen ter beschikking gesteld.

De website van het Bijlmermuseum is al in de lucht, hoewel er op het moment nog niet veel op staat. Het is de bedoeling dat op de site een 'Bijlmerverhalenboek' wordt ondergebracht, waar (oud-) bewoners hun verhalen kunnen onderbrengen. Bovendien wil het museum op de site veel gedigitaliseerd archiefmateriaal beschikbaar stellen.

Om het museum van de grond te krijgen is bij het stadsdeel en woningcorporatie Rochdale een subsidie van 7500 euro aangevraagd. Het stadsdeel heeft in eerste instantie enthousiast gereageerd. De initiatiefnemers denken dat het gebruik van de collectieve ruimte weinig problemen zal opleveren: toen Grubbehoeve werd gerenoveerd is 400 m2 van die ruimte aan de kopers overgedragen. Wel is het museum nog op zoek naar vrijwilligers.

Volgens Henno Eggenkamp is het de bedoeling dat het museum wordt geopend in november 2008. Dan bestaat de Bijlmer immers opnieuw veertig jaar. In Zuidoost valt altijd wat te vieren.

zestien reacties op "Bijlmernostalgie"

Sigi
-1-  Sigi:
En wat zou er dan gevierd moeten worden? Dat op dat “Bijlmermuseum” na een prachtige wijk met werkelijk prima woningen in luisterijk groen zonder stinkend autoverkeer voor de deur nu omgetoverd is tot de zoveelste geinig opgezette nieuwbouwwijk? Ik heb er ruim 20 jaar gewoond en met wat aandacht voor de mensen (niet voor superproject vernieuwing) had het dé voorbeeldwijk van Nederland kunnen zijn.
Vinus
-2-  Vinus:
Goed initiatief! En ondanks alle vernieuwing: je kunt de mensen wel uit de Bijlmer halen, maar niet andersom.
Het blijft een bizarre, bizondere wijk. De Bijlmer spirit is er nog steeds merkte ik, toen ik er, na 7 jaar middelbare school, onlangs weer eens ging wandelen. Hopelijk blijft er inderdaad wat van de oude Bijlmer over en hoef je niet naar het museum om te zien hoe het ooit was. Hoewel ik een museum zeer toejuich.
Woestijnvis
-3-  Woestijnvis:
Hmm, ik ben 10 jaar geleden in en vernieuwingswijk in de Bijlmer komen wonen en ik ga hier nooit meer weg.

Er is niets saais of vinex aan mijn kwalitatief hoogwaardige 5 kamerwoning woning van 140 m2, met tuin op het zuiden, direct aan het water, met fantastische voorzieningen in de buurt en het Gein op fietsafstand, en 15 minuten van de Dam.

Ik snap nog steeds niet waarom de prijzen hier 25% lager liggen dan bijvoorbeeld Nieuw Sloten of de Aker, maar ik vind het best.

En nostalgisch hoeft niemand te zijn, want de Bijlmer blijft de Bijlmer in alle geuren en kleuren.
Anton Bohnen
-4-  Anton Bohnen:
Beste Henno,

Heb nog twee plakboeken (met knipsels) over de de huurakties in '79 en '80 (comité huurverlaging Bijlmermeer). Wil ik beschikbaar stellen voor het museum
JEAN PIERRE
-5-  JEAN PIERRE:
Het ging zo goed met de Bijlmer..tot Gliphoeve 1 en 2 volgepropt werden door de woningbouwver. met mensen uit vrijwel alleen maar uit Suriname, Ghana , Antillen enz enz. De MISSER allertijden!!!
ruud
-6-  ruud:
Het is nog geen volwaardig deel van Amsterdam want er is geen parkeerbeheer.
Waarom eigenlijk niet?
rudipensionado
-7-  rudipensionado:
Hé, Ruud.
Dat vraag ik mij ook altijd af hoe dat zou kunnen want het levert de andere staddelen veel geld op.
JEAN-PIERRE
-8-  JEAN-PIERRE:
Omdat de automaten konstant leeg gejat worden?
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Dit is rechtsongelijkheid in optima forma - Ik wil daar ook parkeerbeher en één tarief voor de hele stad.
mooie woorden hé? net van guus geleerd
Henno Eggenkamp
-10-  Henno Eggenkamp:
bericht voor Anton Bohnen.
Je aanbieding net gelezen. Hou me aanbevolen.

Groet,

Henno
Gerti
-11-  Gerti:
Henno en Hans,
we wensen jullie veel succes bij het opzetten van dit museum. Wij wonen ook al 24 jaar in de Bijlmer en wonen hier echt prachtig. Gelukkig is bij ons ook nog een stuk “oude Bijlmer”blijven staan. Is nu een beetje gerenoveerd maar je kunt toch nog zien en voelen hoe het was en we hopen dat dit ook zo blijft.
En bezoekers uit andere delen van Nederland zijn altijd heel erg jaloers op onze prachtige woning met groot balkon.
Over het parkeren:
het betaald parkeren komt eraan. Helaas of gelukkig ? Els Verdonk heeft ons dit al verzekerd.
Gerti
rudipensionado
-12-  rudipensionado:
Over de woningen hoor je mij nooit maar wel over de plek waar de woningen staan. Vreselijk toch en dan die metro met die rare figuren. Nee, geen bijlmer voor mij.
bijlmernees
-13-  bijlmernees:
anton, krijgen we dan eindelijk de ins en outs te zien van de witte bijlmernotabelen?
Vinden Pierre Meelkop en van der Wiel dat wel goed?
bijlmernees
-14-  bijlmernees:
Henno, een verzoeknummer namens haar fanclub voor je museum: Karens schoenen en petticoat!
Riet Stekhuizen
-15-  Riet Stekhuizen:
De Bijlmer doet mij denken aan al die geweldige mensen die ik heb ontmoet in Sowetho Zuid-Afrika. Geen haat voor mij,de erfgename van de voormalige kolonisten. Liefde en warmte daarentegen. Daar kunne de hollanders nog een poepi aan ruiken. Met vriendelijke warme groet Van Riet Stekhuizen
Patty - vertaalbureau Engels
-16-  Patty - vertaalbureau Engels:
Ik heb zelf in mijn kindertijd jarenlang in de Bijlmer gewoond. Fijne herinneringen aan, maar tegelijkertijd zou ik er niet graag weer willen wonen, of niet in een van de flats in ieder geval.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.