Home > > De stadsprovincie was zo gek nog niet

De stadsprovincie was zo gek nog niet

Nauwelijks beplakt verkiezingsbord
Amsterdam - De naam is Bond. Jaap Bond. En de kans is groot dat u nog nooit van hem hebt gehoord. Of van Peter Visser, of Harmen Binnema, of Joke Geldhof of Ton Hooijmaijers. Toch gaat u ze komende week vermoedelijk nog tegenkomen.

Die laatste naam doet misschien nog wel een belletje rinkelen: Hooijmaijers zat namens de VVD jarenlang in de Amsterdamse gemeenteraad. Nu voert hij de lijst van die partij aan bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Joke Geldhof doet dat voor D66, Harmen Binnema voor GroenLinks, en Peter Visser voor de PvdA. En 007 ten slotte is het boegbeeld van het CDA.
De meeste bezoekers van Amsterdam Centraal zijn betrokken burgers. Waarschijnlijk gaat u woensdag dus op een van deze dames en heren stemmen. Of op een andere kandidaat van uw voorkeur, natuurlijk. Maar waarom eigenlijk?

Zelf realiseer ik mij maar eens in de vier jaar dat ik in Noord-Holland woon: als er een oproepkaart in de bus valt voor de Statenverkiezingen. Want eerlijk gezegd zijn Uitgeest en Wieringen net zo ver van mijn bed als Winschoten en Maastricht. Sterker nog: in de Limburgse hoofdstad ben ik vaker geweest.

Ongetwijfeld doet de provincie op de achtergrond heel veel belangrijke dingen. Zo worden in Haarlem milieuvergunningen verstrekt - of geweigerd - voor de uitbreiding van de Amsterdamse haven of de bebouwing van het IJmeer. Maar verder hoor je er zelden iets over.

Veel beslissingen van bovenlokaal belang vallen tegenwoordig heel ergens anders: in de Stadsregio Amsterdam - voorheen het ROA. Dat is bijvoorbeeld de club die afspraken maakt met het Gemeentevervoerbedrijf over die vermaledijde nieuwe dienstregeling, zodat onze gemeenteraad daar eigenlijk niets meer over te zeggen heeft. De stadsregio verdeelt jaarlijks 350 miljoen euro en krijgt steeds meer te zeggen over verkeer en infrastructuur, jeugdzorg, ruimtelijke ordening, huisvesting en economische ontwikkeling. Rond Amsterdam, niet rond Uitgeest en Wieringen.

Jammer genoeg heeft de Amsterdamse burger op die Stadsregio maar weinig invloed: de leden ervan worden niet rechtstreeks gekozen, maar afgevaardigd uit de besturen van de aangesloten gemeenten.

Ooit zou het ROA een volwaardige provincie worden. Maar omdat Amsterdam in die plannen zou worden opgeheven, stemde een overweldigende 93,2 procent van de kiezers daar bij een referendum in 1995 begrijpelijkerwijs tegen. Maar toch: misschien was die stadsprovincie zo gek nog niet.

elf reacties op "De stadsprovincie was zo gek nog niet"

Menno Arbouw
-1-  Menno Arbouw:
Beste Wieland,
heel juist stel je dat de stadsregio andere problemen kent dan de kop van NH of de duinstreek.
Wat wij in West-Friesland ervaren is dat de “Amsterdamse” politici van de provincie af en toe eens komen buurten, maar nu niet echt kijk hebben op onze problemen. Het feit dat ons eigen liefelijke Venhuizen geen behoorlijk openbaar vervoer heeft ontgaat hen kennelijk. Juist die bestuurders roepen nu dat de provincie zin heeft OMDAT ze het OV regelen.
Dit onderstreept je idee om naar een afzonderlijke stadsprovincie te gaan. Volgende probleem is dan: en wat doen we met Schiphol ????
Je bent altijd bij ons welkom om het platte land te bewonderen. De koffie staat klaar.
Het is slechts vier kilometer lopen vanaf het station Hoogkarspel (taxi's zijn er niet).
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Ja hoor Wieland, je slaat de spijker op z,n kop. Daarom is en blijft het nodig om eens flinke hervormingen door te voeren in 'overheidsbestuurslagen' (klinkt als taaie modder..nietwaar?) zoals D66 (ooit) wilde.

Andere partijen zouden dat idee nu eens moeten oppakken vooral omdat zij er het nut er zeker ook van inzagen. Het gaat natuurlijk niet gebeuren, want het lijkt wel of de ego's met elke verkiezingen groter worden.

In HP de tijd stond een treffend verslag over de werking van de provinciale politiek: “Boos op bureaucraten” Lezenswaardig. Groet; yanny
Johan
-3-  Johan:
Bij de Provincie komt o.a het geld voor Ruimtelijke Ordening terecht. Zij besluiten en beslissen daarmee over de inrichting van de OR, dus.....
ton hooijmaijers
-4-  ton hooijmaijers:
een politiek probleem stopt niet bij de gemeentegrens en de provincie bemiddeld tudden gemeenten of zorgt er voor dat niet altyd de grootste wint, maar dat het probleem zo goed mogelijk wordt opgelost. Ook jaagt de provincie gemeenten aan die er met de pet naar gooien of teveel geld opmaken. Inderdaad als een provincie het goed doet hoort u er weinig van, maar krijgt u gewoon water uit de kraan en kunt u via schiphol op vakantie gaan en betaalt u de laagste wegenbelasting, kunt u wandelen in rcreatiegebieden en is er jeugdzorg voor de meer dan 4000 kinderen per jaar die in NH in de problemen komen.

Ton Hooijmaijers
lijsttrekker VVD
http://www.motorachternh.nl
Jochem Floor
-5-  Jochem Floor:
Beste Ton,

Zo'n provincie Noord-Holland 1) helpt ook de kleinere gemeenten op eigen benen te (blijven) staan, 2) faciliteert bij alle (WMO-)taken die Den Haag zulke gemeenten op hun bordje schuift en 3) zorgt er voor dat het OV op niveau blijft (in plaats van pas in het licht van de verkiezingen met een investeringsprogramma van <hoeveel honderd miljoen Euro was het ook al weer?> te komen omdat het dan zo goed staat). Zo'n provincie 4) gaat grondspeculatie zeer actief tegen en 5) houdt de Noord-Hollandse gemeenten (en ook en met name Amsterdam) bij de les waar het gaat om naleving van milieunormen.

Nietwaar, beste Ton?
Zie ook de link.

q.q.: gewestelijk afgevaardigde van PvdA Oud-West, Amsterdam
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
deze dus.
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Ton Hooijmaijers, Dat klopt! We horen nooit iets van de provinciale overheden. Wel krijgen wij vette ,en vaak, dubbele rekeningen toegestuurd. Voor water bijvoorbeeld dat volgens jou 'gewoon' uit de kraan komt..

Jeugdzorg?! Hoezo, en wat, gaat daar goed dan? (en over welke zorg voor de jeugd gaat de provincie dan eigenlijk)

U hoeft met mij geen discussie aan te gaan hoor. Doet U dat vooral met Jochem Floor, die staat te popelen uw plaats in te nemen om de onoverzichtelijke 'modderbrij' in stand te houden. Groet; Yanny
Jochem Floor
-8-  Jochem Floor:
Hohoho, Yanny, even voor de duidelijkheid, ik ben geen kandidaat, hoor. Mijn reactie is mijn persoonlijke mening.

Alleen heb ik in dit geval gevolg gegeven aan het verzoek van de redactie om hoedanigheden bij de bijdragen te vermelden.
Dat Ton Hooijmaaiers van AC een campagne-tool maakt is zijn zaak.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Jochem,ik meen toch te weten dat je op een andere discussie op AC in een soort juichstemming was vanwege het feit dat zo weinig mensen animo hebben om te gaan stemmen.. Op mijn repliek daar, heb je niet gereageerd. (Yanny is toch maar 'stemvee')

Vandaar mijn wantrouwen. (dat nog steeds bestaat)

Intussen heb je wel bevestigd wat ik al een tijd vermoedde: Jochem is lid van de PvdA! Dat mag, en daar is niets mis mee behalve dan dat je het kennelijk prima vind als mensen niet gaan stemmen op 7/3. ( een integer politicus roept mensen op om naar de stembus te gaan)

Ik hoop dat meneer Hooijmaijers op ons gaat reageren want die heeft zeker ook nog veel uit te leggen!

Intussen groet ik jou vanaf mijn ,virtuele, bezemsteel..Yanny
Harald Bos
-10-  Harald Bos:
Heel veel mensen weten niet wat de provincie doet en welke mensen in de provinciale politiek actief zijn. De peperdure reclamecampagne “U moet weten waarvoor u betaalt” - die met het belastinggeld van de inwoners is betaald - heeft daar weinig verandering in gebracht. Soms denk je: het is maar goed ook dat mensen dat niet allemaal weten.

Er lopen in de provinciale politiek namelijk nogal wat egootjes rond, die zich te goed lijken te voelen om tijdens de vergaderingen netjes in de bankjes te blijven zitten om (gewoon democratisch) naar woordvoerders van andere partijen te luister. Elk statenlid vertegenwoordigt een grote groep inwoners. Daar moet je dan ook naar willen luisteren.

Het lijkt echter interessanter om rond te lopen op de gangen al dan niet druk telefonerend of achter een laptop te zitten. Op sommige momenten is de vergaderzaal maar half gevuld. “Waar zijn al die mensen?” vraag je je af. U moet weten waarvoor u betaalt! Sommigen vinden het ook de gewoonste zaak van de wereld om pas vlak voor de stemmingen binnen te komen. Zo kun je gewoon op je werk blijven, daar je salaris verdienen, maar stem je wel mee aan het eind van de vergadering.

Statenleden krijgen een royale vergoeding voor hun nevenfunctie. Het is dan toch niet meer dan normaal als mensen dan ook gewoon op vergaderingen zijn?

Dat geldt zeker voor gedeputeerden. Zij genieten een “vorstelijk” salaris (ongeveer een ministerssalaris) terwijl het regelmatig zo is dat tijdens vergaderingen de gedeputeerdenbank vrijwel uitgestorven is. In een democratie kiezen de inwoners hun volksvertegenwoordigers. Zij kiezen op hun beurt weer de gedeputeerden. Een dag per maand luisteren naar wat de volksvertegenwoordiging te zeggen heeft in een vergadering van Provinciale Staten moet toch wel op te brengen zijn voor de gedeputeerden? Er blijven dan nog 29 dagen per maand over waarop men zich kan laten rondrijden door Noord-Holland in een dure Mercedes met chauffeur.

Nu weet u zo'n beetje hoe het er aan toe gaat in Haarlem. Of dat allemaal wenselijk is, is natuurlijk zeer de vraag.
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
@ Yanny: dat is inderdaad een afwijkend standpunt binnen mijn partij. Maar voordat er misverstanden ontstaan, ik ben dus geen politicus. Ik ben alleen maar actief lid van de PvdA (en dat heb ik er hier alleen maar bijgezet omdat dit in zulke gevallen hoort).

Een politicus is volgens mij iemand die zijn brood verdient met de politiek (al is het maar part-time). Mijn activiteiten als PvdA-lid zijn strikt op vrijwillige en onbetaalde basis. Met mijn zwaar tegendraadse ongenuanceerd standpunten zit het er natuurlijk niet in dat daar verandering komt. ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.