Home > > Amsterdam moet massaal aan de WiFi

Amsterdam moet massaal aan de WiFi

Amsterdam - Eigenlijk had ik in Zeeburg moeten wonen. Of in Oost/Watergraafsmeer, of desnoods in Osdorp. Daar hebben ze zeer binnenkort namelijk glasvezel. Met glasvezel kun je supersnel internetten en ik merk dat ik klaar ben voor de toekomst. Ik wil sneller en beter op het wereldwijdeweb en ver daarbuiten! Als ik bijvoorbeeld naar een herhaling op uitzendinggemist.nl kijk, stoor ik me aan het piepkleine schermpje en de soms haperende verbinding. Maar goed, ik woon in De Pijp, dus moet ik het doen met andere middelen om de toekomst dichtbij te halen. Daarom dacht ik: ik installeer WiFi.
Tot voor kort was ik helemaal blij met mijn buren. Ik weet niet welke buurman of buurvrouw het was (zelfs niet na veel navragen), maar lange tijd kon ik bij hem of haar op zijn of haar draadloze netwerk. Ik hoefde mijn laptop maar op te starten of hij was al verbonden. Ideaal! Helaas kon ik de buurman in kwestie niet bedanken (of betalen), want er stond bij de verbinding niet wie hij was.

De buurman heeft inmiddels besloten om zijn netwerk te beveiligen. Weg was mijn draadloze internet! Stom vond ik het! Want ik was helemaal niet van plan om bij hem in te breken! Ik bedacht dat iedereen gewoon onbeveiligd moest WiFi-en, zodat je op elke hoek van de straat kon inloggen. Het was een prachtige droom.

Tot ik deze week zelf maar op een draadloos netwerk overging. Ik besloot maar eens goed te informeren of het ook kwaad kon, zo'n onbeveiligde verbinding. Nou, wel degelijk! Dus wat deed ik als eerste? Precies waar ik mijn buurman om vervloekt had. Mijn netwerkje beveiligen tegen ongewenste indringers.

Die droom over op elke hoek gratis kunnen inloggen op een netwerk is er echter nog steeds. En ik ben niet de enige. Want er is www.fon.com. Daarmee kun je je netwerk delen met anderen die op de hoek van jouw straat staan te bedelen om een verbinding. Samen vorm je wereldwijd het Fon-netwerk.

Een prachtidee. Met een kaart waar je alle 'hotspots' kunt zien. Bij mijn stukje van De Pijp zie ik zo al 5 regio's waar ik in kan loggen, als ik mijzelf heb aangemeld bij Fon. Nu heb ik het juist daar natuurlijk niet nodig, maar ook sommige andere delen van de stad zijn al goed vertegenwoordigd.

Natuurlijk is zo'n Fon-netwerk alleen handig als veel mensen zich aanmelden. Daarom zou ik alle Amsterdammers met WiFi (wie nie?) willen oproepen om op deze manier zijn verbinding open te zetten. Zodat Amsterdam op internetgebied een beetje meetelt met de rest van de wereld.

negen reacties op "Amsterdam moet massaal aan de WiFi"

ThomasS
-1-  ThomasS:
Het eerste wat ik moet doen is 30 euro uitgeven. Bovendien werkt de plattegrond met hotspots niet dus zou ik niet weten waar ik online kan gaan. En dat terwijl er al zoveel geheel gratis hotspots zonder wachtwoordgedoe zijn. Aardig idee, krakkemikkige uitvoering. Of werkt 't alleen met de software van dikke Bill uit Redmond?
PanMan
-2-  PanMan:
Fon is niet gebonden aan een OS, en ze geven de routers regelmatig gratis weg (wellicht kan Amsterdamcentraal een weggeefactie beginnen). Maar ik ben het vertrouwen in Fon een beetje aan het verliezen: Lang niet al die stipjes doen het ook. Als ik wat meer tijd heb, zal ik eens uitleggen waarom...
-3-  :
In de computer totaal van deze maand staat een aardig artikel over Fon.

@Thomas: die 30 euro geef je alleen uit als je je verbinding wilt delen met de buitenwereld via een speciale Fon router? Die router is ook voor een prive wifi netwerk te gebruiken. Lijkt me geen geld?
-4-  :
Hee Thomas, ik gebruik geen Billspul en toch kan ik de kaart prima zien. Kun je mij die lijst of url met gratis hotspots eens doen toekomen?

Ben wel heel benieuwd naar de uitleg van PanMan.

En wat Rickert zegt, vind ik ook. Die 30 euro (hetzelfde als een wireless usb geval) vind ik voor dit plan juist heel weinig én je hebt gewoon een router voor je eigen netwerk.
ThomasS
-5-  ThomasS:
Ah, die site werkt alleen in Firefox. 30 Euro voor een overbodig router (als je een laptop hebt, zul je meestal al wel draadloos internet voor jezelf hebben toch?) is nog wel te doen maar als ik dan zie dat er in Tel Aviv bijvoorbeeld welgeteld 1 adresje beschikbaar is, dan maak ik toch liever gebruik van de tientallen gratis hotspots in/bij cafées, hotels of zelfs op het strand.
@ Merel, een Amsterdamse lijst heb ik niet, maar bij café Tabac (Brouwersgracht), de CoffeeCompany (Haarlemmerdijk) en op de hoek van de Noordermarkt bij Van Soelen kun je zo het internet op. En die staan dan weer niet op de FON-kaart.
ReindeR Rustema
-6-  ReindeR Rustema:
En bij de Spreeksteen in het Oosterpark. De ADSL-verbinding voor de live-feed heeft ook zo'n FON-routertje. In het hokje bij het zwembadje om precies te zijn.
-7-  :
Thomas: met een laptop heb je alleen draadloos internet voor jezelf als je ook draadloos internet voor jezelf hebt aangeschaft. Mijn laptop heeft wel een ontvanger maar ik heb geen abo.

En dat Tel Aviv nog niet meedoet, komt vast omdat het nog een redelijk nieuw initiatief is.
ThomasS
-8-  ThomasS:
Merel: tuurlijk moet je een Airport of een ander draadloze apparaat hebben aangeschaft; mijn punt is dat ik denk dat de meesten dat gelijk doen met de aanschaf van een laptop (maar daarin kan ik me vergissen).
Flipper
-9-  Flipper:
Des Dolfijn's ervaring is dat zónder Router WiFi wel aardig kan werken... mét Router ? Tsja, dan is het: “Hell on Earth !”
Flipper

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.