Home > > Op de kop van die oude Wester

Op de kop van die oude Wester

Westertoren (Foto: bureau Monumenten en Archeologie, Gemeente Amsterdam)
Centrum - Er staat een splijtzwam aan de rand van de Jordaan. Sinds in december de eerste fase van de renovatie werd afgerond, is de Westertoren niet langer een symbool dat alle Amsterdammers bindt. De keizerskroon, die decennia lang goudgeel tegen de blauwe lucht afstak, heeft namelijk ineens camouflagekleuren gekregen.
Volgens de restaurateur en de Vrienden van de Binnenstad is dat historisch juist. De kroon, die op allerlei andere plaatsen in de stad in zijn blauwe verschijningsvorm te zien is, werd pas in de twintigste eeuw geel geschilderd, om de kleur in overeenstemming te brengen met die van de kroon in het stadswapen. Op oude afbeeldingen zou de top van de Westertoren altijd blauw zijn geweest.

Toch is ook de blauwe hoed niet onomstreden. In Het Parool meldden zich de afgelopen week verschillende briefschrijvers die zeker weten dat de kroon van keizer Maximilliaan van Oostenrijk, wiens hoofddeksel de toren siert, in werkelijkheid rood was. Een lezer suggereerde zelfs om de kroon dan maar roze te schilderen, als verwijzing naar het homomonument aan de voet van de kerk. En zo is de toren ineens een bron van verdeeldheid en felle discussie, in plaats van de trots van Amsterdam.

Kunnen we, om aan alle discussie een eind te maken, de kroon niet weer gewoon geel schilderen? Die kleur zijn we al decennia gewend, en er kan in ieder geval geen ruzie over ontstaan - want dat het historisch niet klopt, daarover is iedereen het eens.

zestien reacties op "Op de kop van die oude Wester"

O. Schmidt
-1-  O. Schmidt:
Who gives a F*CK?
Wouter
-2-  Wouter:
Ik vind het juist geweldig om dat ding eens een `ander´ kleurtje te geven!
Keizer
-3-  Keizer:
@Wieland
In het Parool van de dag erna staat een adequaat antwoord van een van de leden van de VVAB waarin wordt uitgelegd waarom de ingezonden brieven van de dag ervoor niet kloppen.
Arnoud de Jong
Het zou veel vernieuwender zijn om de kleur automatisch te laten veranderen aan de hand van de buitentemperatuur. Geen discussies meer en men kijkt nog eens omhoog.
-5-  :
Misschien kan er een belichting op komen die elke vijf seconden van kleur verandert, zoals op de kantoren hier in B&L. Is het gesteggel over kleur van de baan en kan het gezeur over slechte smaak beginnen ;)
Wouter
-6-  Wouter:
Pepsi-reclame er op!
edwin
-7-  edwin:
@Esther Donkers: naar de belichting zou sws gekeken moeten worden. indirecte verlichting van binnenuit zou de Westertoren veel mooier doen uitkomen!
Keizer
-8-  Keizer:
@Viola:
Pardon?
engine 54
-9-  engine 54:
Ach, binnenkort kukelt die Kroon toch bovenop het homomonument, want de restauratie van de Westertoren wordt uitgevoerd door Hillen en Roosen.
Joris van Vuure
-10-  Joris van Vuure:
Op zich is het natuurlijk uitstekend dat men de kroon van de Westertoren blauw wil hebben. De Westertoren is echter al gauw 85 meter hoog en dan lijkt me vanuit het oog van de Amsterdammer, historisch correct of niet, een gouden bol praktischer dan een blauwe. Het oog wil immers, ook bij slecht weer, wat.
De vrienden van de binnenstad doen veel goeds voor Amsterdam maar met zoiets futiels als het zicht van de voorbijganger zonder historische bagage wenst men zich eenvoudigweg niet bezig te houden. Men heeft een staalkaart van de stad, zoals die in hun beleving moet zijn, voor ogen en wenst daar onder geen beding van af te wijken. Zou men nog enig gevoel voor humor hebben, dan zou men zelf (af en toe) ook in zeventiende-eeuwse kleding rondlopen, het grote probleem van fundamentalisten is dat er geen ruimte is voor zelfrelativering dus dat kunnen we op onze buik schrijven.
Viola
-11-  Viola:
ik dacht al, waarom krijg ik zoveel bezoekers vanaf deze site?
Ik wil even toevoegen dat ik NIET degene ben die deze reactie geplaatst heeft.
Ko
-12-  Ko:
Om aan het hele gezeur een einde te maken stel ik voor om de kroon gewoon wit-rood-wit te schilderen. Geen rechtgeaarde Amsterdammer zal daar bezwaar tegen maken.
Walther Schoonenberg
-13-  Walther Schoonenberg:
Dank u wel, Joris van Vuure, om ons fundamentalisten te noemen! Is BMA dan ook fundamentalistich? De gemeentelijke monumentenzorgers hebben immers eveneens geoordeeld dat de keizerskroon op de Westertoren, vanuit de optiek van goede monumentenzorg, blauwe kappen dient te hebben. Er was in monumentenland weinig discussie over. We hebben er geen actie voor hoeven te voeren. Het enige wat wij gedaan hebben is onderzoek gedaan om de conclusie die anderen al hadde gemaakt te verifieren. De opmerking van Joris van Vuure is slecht geinformeerd en van een hoog borrelpraatgehalte, eigenschappen die je van een raadslid niet zou verwachten, en bovendien ongenuanceerd, buitenproportioneel en haatdragend, eigenschappen die je van een D66-deelraadslid helemaal niet zou verwachten.
Ferdinand
-14-  Ferdinand:
@Walther. Als er iemand is die rechtschapen is, dan is het Joris van Vuure. Dat hij nu iets anders verkondigd als jullie marionet Guido de Grachtengraver is alleen maar te waarderen. Niet zo met modder gooien dus Walther, nergens voor nodig.
Walther Schoonenberg
-15-  Walther Schoonenberg:
Wie gooit er hier nu met modder? Mag ik even citeren: “het grote probleem van fundamentalisten is dat er geen ruimte is voor zelfrelativering” waarmee wordt gezegd dat de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uit fundamentalisten bestaat. Dat is een kwetsende en grievende uitspraak. Ik heb slechts gezegd dat ik dat geen waardig gedrag vindt, zeker niet voor een nieuw deelraadslid - die nota bene de zetel van 'Guido de Grachtengraver' overneemt. Dat was overigens geen marionet van ons. Het was eerder andersom ... (zie je wel dat wij humor hebben).
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Een mooi lied van Sjonnie Jordaan ging over slopers die per abuis de Westertoren hadden neergehaald. Ik heb de ,humoristische, tekst nog steeds niet kunnen achterhalen maar het refrein luidde:

“Opa, opa wat heb je nou gedaan
de hele Westertoren is
geheel naar de maan!”

Ik heb als heel klein kind mijn familie eindeloos verveeld met dat refrein.

Ik denk dat 'Mister' Jordaan' heel tevreden zou zijn met de 'Wester' in de huidige staat.

En ach, een mens zet toch ook wel een hoedje op in een andere kleur? (Als 'Sjon' nog had geleefd had hij daar weer een mooi lied van gemaakt!) Groetjes; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.