Home > > Stopera nog steeds te klein?

Stopera nog steeds te klein?

Stopera - het huidige thuis van het stadsdeel
Eind 2005 was er veel gedoe over het voornemen van stadsdeel Centrum een nieuw stadsdeelkantoor te bouwen op het Oosterdokeiland. Volgens het toenmalige dagelijks bestuur zou nieuwbouw op termijn goedkoper zijn en bovendien zou wethouder Duco Stadig het stadsdeel de deur gewezen hebben.

Die vond echter inmiddels dat Centrum best kon blijven en bovendien had de Centrale Stad een regeling ingetrokken op basis waarvan het stadsdeel gerekend had op een bijdrage aan de grondprijs. De nieuwbouw ging niet door en het leek er op dat alles bleef zoals het was. Tot vandaag AT5 met nieuws kwam: het stadsdeel zal zich vestigen boven Food Plaza achter het paleis. Tenzij het kiest voor het voormalige gerechtsgebouw aan de Prinsengracht, of de keuze valt op het oude ABN/AMRO-gebouw op het Rembrandtplein.
Het ABN-Amro-gebouw? Vreemd, want in november 2005 werd daarover al gezegd dat het net als de ABN-Amro aan de Vijzelstraat geen optie was "vanwege de buitengewoon
kostbare opknapwerkzaamheden aan binnen- en buitenkant," met als toevoeging dat het "ook een zeer onpraktisch en niet efficiënt gebouw" is.

De vestiging boven Food Plaza is ook opvallend, want toen in 2005 werd geopperd dat het stadsdeel misschien met de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) aan de Jodenbreestraat kon ruilen, werd dat afgewezen omdat daar de begane grond niet beschikbaar was, wat ‘bezwaarlijk’ werd gevonden.

Qua toegankelijkheid voor bezoekers lijkt het me allemaal niet echt een verbetering ten opzichte van de Stopera. En qua kosten? Daarover zijn de gegevens (nog) niet openbaar, maar als in 2005 nieuwbouw de goedkoopste oplossing was, moet het stadsdeel opeens wel een hele goede onderhandelaar hebben aangetrokken. In ieder geval spannend om te zien of dit stadsdeelbestuur er beter in slaagt de deelraad en de bewoners te overtuigen van zijn gelijk.

veertien reacties op "Stopera nog steeds te klein?"

Jonathan
-1-  Jonathan:
Goh, inderdaad apart. Ik wist niet dat de nieuwbouw op Oosterdok van de baan was!
Heb begrepen dat eerder de Beurs van Berlage nog 'im frage' kwam...
Zou misschien een oplossing kunnen zijn voor alle problemen aldaar?
f.bol
-2-  f.bol:
Het wereldduo Van der Stoel-Iping wilden koste wat kost een stadsdeelpaleis aan het Oosterdok kunnen betrekken en sleepte daarvoor allerlei onzin-argumenten en de gebruikelijke tirade richting centrale stad erbij.
Nu dat plan ècht onbereikbaar is geworden zijn alle argumenten tegen het betrekken van leegstaande oudbouw natuurlijk ineens weg. Maar die dure verhuizing zal er hoe dan ook komen. Want anders kan het Godsgeschenk dat stadsdeel centrum heet ( oh nee ze gaan de naam geloof ik voor véél geld wijzigen in “stadsdeel binnenstad o.i.d.”) zich niet voldoende profileren.

Verbaast het je, Marleen, dat argumenten ineens geen argumenten meer zijn ? Zo gaat het toch al jaren, met de meest uiteenlopende conflicten en dito slachtoffers van de Dagelijks Bestuur willekeur.
alex
-3-  alex:
Er staat nog een afgedankte bouwkeet aan het Westerdoksdijk, is dat niks?
-4-  :
@Jonathan: of daar nog 14.000 vierkante meter vrij is? De bibliotheek aan de Prinsengracht komt ook vrij, of is daar al een nieuwe bestemming voor? Zou meteen mooi een buurtbieb in gevestigd kunnen worden.

@f.bol: met ingang van 1 januari 2008 gaat het stadsdeel officieel 'stadsdeel Centrum' heten, i.p.v. 'stadsdeel Amsterdam-Centrum', zoals het nu nog heet. Heeft te maken met de stadsbrede nieuwe huisstijl, waarin het stadsdeel zich anders als 'Amsterdam Amsterdam-Centrum' zou presenteren. Als ze de verhuizing nou even rekken tot die tijd, scheelt dat weer in de kosten.
E.R.
-5-  E.R.:
Nu ze klaar zijn met de Randstad, kan iemand de Cie Kok misschien vragen ook even naar de stadsdelen te kijken
Ronald
-6-  Ronald:
Ik zou gewoon nog eens even wachten en kijken of de dienstverlening niet beter kan. Betekent gewoon een herschuffeling van plekken en wellicht ook ambtenaren die er uit gaan. Tenslotte zitten er behoorlijk wat ambtenaren die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Het is van de zotte om nu boven Food Plaza te gaan zitten. Zeker omdat die ambtenaren niet uit het centrum willen en dus binnen werktijd de stad in kunnen gaan. Immers, ze zijn er nooit als je ze belt.
Maar nu dat Mevr.Iping stadsdeelvoorzitter is krijg je nog gekkere argumenten als toen v.d. Stoel voorzitter was. Let maar op.
Ze schoppen de orkesten uit de Beurs van Berlage, er staat voldoende leeg om daar in te trekken, en er kan gewoon gekeken worden naar herschikking. Ik vind dat een burgerreferendum maar losgelaten moet worden op dit voorstel tot verhuizen. tenslotte betalen burger hier fors aan mee, dus laat ze dan ook meebeslissen.
Wat ook kan is bijvoorbeeld nu de discussie maar weer eens openen over nut en noodzaak van een stadsdeel Binnenstad.
f.bol
-7-  f.bol:
Volgens mij zegt de gemeente nog steeds dat er voldoende ruimte is in de Stopera. Maar de stadsdeelraad heeft toch weer fiat gegeven om naar nieuwe ruimte te zoeken. En dan op voorwaarde dat de huur/hypotheek vam de nieuwe ruimte minder zwaar drukt dan de huur van de Stopera. Want dat is van belang voor de bewoners.
Een ergere vorm van volksverlakkerij is bijna niet denkbaar.
Als het stadsdeel van de gemeente huurt is dit voor de belastingbetaler “budgetneutraal”. Van de ene belastingpot in de andere. Verdwijnt de huur/koopsom in de zak van een projectontwikkelaar kost het dus veel geld. Dit is al eens eerder opgemerkt bij de vorige ronde over het stadsdeelpaleis maar geen deelraadslid dat erover begint bij mijn weten. Ik vind dat meewerken aan valse voorlichting en wellicht te kwader trouw.
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
De Stopera voldoet prima. Vorige week dinsdag (30 januari) heb ik ik de generale repetitie van het libretto 'Tannhauser' mogen bijwonen en heb heel erg genoten van decor, geluid en lichttechniek die de Stopera zomaar binnenshuis heeft!

'Tannhauser' is werkelijk de moeite waard en daarvoor hoef je geen Wagner specialist (Richard Wagner is de componist)
te zijn.

Ga maar eens kijken naar een voorstelling in de Stopera, en kom dan met kritiek! Groet; Yanny
Michiel
-9-  Michiel:
Volgens mij Yanny maak je hier toch een vergissing. De stopera kent naast een stadhuisfunctie ook een Theater. Of bedoelde je het cynisch dat het Bestuur en de ambtenaren er een theater van maken. Ik zou zeggen, ken uw stad.
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Michiel, hier heb je me beet! Nooit gedacht dat het bestuur van onze stad weleens toneel kon spelen..

In het theatergedeelte van het gebouw zie je dan echte passie..! Leuk, dat je me erop wijst! (-; Yanny
Richard
-11-  Richard:
Opmerkelijk: de bMA (bureau Monumenten en Archeologie) heeft een negatief advies gegeven over de verbouwing van gebouw Food Plaza om er het stadsdeelkantoor Centrum in te gaan huisvesten. Nu heeft de deelraad (is het politieke Bestuur) geen inzage in het rapport. Het rapport is niet geheim, maar als onderzoeken en afwegingen nog lopen dan is bMA terughoudend. Sorry? Want het bMA werkt er momenteel hard aan om alsnog het advies naar de positieve kant om te buigen. Is dat niet een staaltje van willekeur. Moet je als burger eens proberen om een advies om te willen buigen. Maar ja, je heet Iping en doet er dan alles aan om de wet naar je eigen hand te zetten. Ongehoord zou ik zeggen. Sneu voor al die mensen die graag iets willen maar er niet door heen komen bij de ambtenarij of het stadsdeelbestuur.
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Richard, ik begrijp jouw bijdrage niet. Heeft Els Iping het BMA in haar zak, of bedoel je iets anders. Wellicht dat 'Jan en Alleman'langs elkaar heenwerkt?

Nu lijkt het alsof Iping altijd 'troef speelt' en dat kan niet. (tenzij zij iemand kent bij het BMA en zij samen besloten hebben om 1 hoedje op te zetten..) (-; Yanny
axel
-13-  axel:
Erg naief soms Yanny?
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Axel, ik ben liever naief dan doortrapt hoor! Maar goed, ik snap er dus echt niet zoveel van. Maar dat komt vast ook omdat ik niet zo'n hoge pet op heb van al die 'regerinkjes' die deelraden zijn. Van mij mogen ze weg. Groetjes; yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.