Wereldliteratuur in het winkelcentrum
Ik kan het niet ontkennen: winkelcentrum Ganzenpoort is er de laatste tijd flink op vooruit gegaan. Er wordt op straat niet meer op grote schaal gehandeld in drugs en gestolen waar, en de middernachtelijke schreeuw- en vechtpartijen lijken ook een stuk zeldzamer te zijn geworden. Is dat gewoon seizoensinvloed? Komt het doordat de politie beter zijn werk doet? Doordat er meer opvangplaatsen zijn? Of heeft het misschien toch te maken met de enorme batterij camera's?
Stadsdeel Zuidoost lijkt in ieder geval overtuigd te zijn van dat laatste. Het cameratoezicht in het winkelcentrum is fors uitgebreid: om de paar meter staat inmiddels hoog op een paal een elektronisch oog om zich heen te loeren - beveiligd door metalen spijlen, want ook bewakingscamera's moeten bewaakt worden.
Veilig of niet, ik krijg ondertussen de indruk dat ik boodschappen doe op de luchtplaats van de Bijlmerbajes. En blijkbaar moet dat gevoel nog worden aangewakkerd ook: bij vrijwel iedere camera wappert trots een banier van het stadsdeel. "
Zuidoost heeft een oogje op u!" juichen de vaandels. "
...wonen, winkelen en werken... Zuidoost heeft er kijk op!"
Persoonlijk woon ik liever onbespied. Niet in
London, Air Strip One, maar in Amsterdam. Maar je moet het ze nageven: die feestelijke vlaggen blijven in ieder geval dicht bij de
grondtekst.
(Meer foto's
hier)
twintig reacties op "Wereldliteratuur in het winkelcentrum"
Als bestuurder zou ik niet zo staan te juichen om meer camera toezicht, maar om een goede ingerichte ruimte. Maak je daar eens wat harder voor Werner. Argument u heeft toch niets te verbergen slaat werkelijk nergens op. Gewoon een aantrekkelijke omgeving waardoor mensen meer buiten zijn.
Ik voel me het veiligst op plekken waar ik er helemaal niet over nadenk of het wel veilig is. Dat heeft ondermeer te maken met de inrichting van de ruimte, de aanwezigheid van mensen (soms toezichthouders). Ik zou wel eens willen weten wat het kost om op zo’n cameraloze manier dezelfde terugname aan criminaliteit te bereiken.
Het streven moet een veilige en veilig voelende stad zijn, niet een onveilige, maar beveiligde stad.
Om ook een vergelijking te maken: ik heb me in Amsterdam Centrum 's nachts op straat altijd al veel veiliger gevoeld dan in Hoorn waar ik vroeger woonde en waar 's nachts na tweeën alleen dronken uitgaanspubliek op straat was, of - verder fietsend richting nieuwbouwwijk - helemaal niemand. En ik ben er van overtuigd dat het daar op die momenten ook onveiliger was.
Ik maakte de vergelijking met de luchtplaats van een gevangenis niet voor niets: letterlijk om de drie meter hangt een camera op een grote, van metalen staken voorziene paal het winkelend publiek te filmen. En aan de meeste van die palen hangen enorme banieren met de teksten die ik aanhaal (en die bijna moedwillig uit Orwells bekendste boek lijken te zijn vertaald). Wie op station Ganzenhoef uit de metro stapt, ziet onmiddellijk dat hij kennelijk op het punt staat een levensgevaarlijk oorlogsgebied te betreden. Of een totalitaire staat.
Je tegenwerping dat mensen die niets te verbergen hebben geen last van al dat toezicht hebben, is een klassiek argument in de hele discussie over privacy-bescherming, maar daarom niet minder onzinnig. Je hebt zeker geen bezwaar als ik vanavond even in je kasten kom snuffelen? En als ik foto's kom maken als je je kinderen maandag naar school brengt? Je hebt immers niets te verbergen, toch?
Bovendien (en ik realiseer me dat ik vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog of de Sovjet-Unie al gauw grotesk worden): niemand wéét precies of hij iets te verbergen heeft. Wie in Duitsland in 1932 joodse literatuur in zijn kast had staan, had niets te verbergen. Een jaar later was dat al anders.
Niemand die in 1939 bij de burgerlijke stand opgaf dat hij joods was, had iets te verbergen. Maar dankzij die punctuele Hollandse administratie, zaten die mensen in 1943 in een trein naar het oosten. Wie in Rusland in 1918 bevriend was met Trotski, had niets te verbergen. Een paar jaar later werkten Trotski's vrienden bij min dertig in een kolenmijn bij Wladiwostok.
Recentere voorbeelden uit Zuid-Amerika of het Midden Oosten mag je er zelf bij bedenken. Of uit de Verenigde Staten natuurlijk, waar je al het gevaar loopt als terrorist op een no-flylijst te belanden als je geen varkensvlees blieft.
Nee, ik ben ook niet serieus bang dat dergelijke scenario's zich in het hier en nu zullen voordoen. Maar die voorbeelden geven wél aan dat er wel degelijk alle reden is om uiterst terughoudend te zijn met dit soort maatregelen. En dan heb ik het niet alleen over cameratoezicht, maar ook over de bewaarplicht van telecom- en internetgegevens, de identificatieplicht en de preventief-fouilleeracties, om maar eens wat recente voorbeelden te noemen. Om dat allemaal maar af te doen met “je hebt toch niets te verbergen” is veel te kortzichtig, en in potentie levensgevaarlijk.
Terug naar cameratoezicht
Natuurlijk moet je daar terughoudend mee zijn. Afgaande op de berichten uit de media over dit winkelcentrum ga ik ervan uit dat dat hier een uiterst geval betreft. En als het dan gebeurt, dan is daar naar niets mis mee. Zeker niet als de situatie ook daadwerkelijk veiliger wordt. Ik heb niets te verbergen. Lees: Ik steek geen mensen neer in het winkelcentrum, beroof niemand, etc. Maar als er iemand neergestoken, beroofd etc. zou worden, dan vind ik het erg prettig als de daders via camerabeelden te achterhalen zijn. En als van cameratoezicht ook nog eens een preventieve werking uitgaat - hoe klein dan ook - dan verkleint dat de kans op onnodige slachtoffers.
En nee, dat ik niets te verbergen heb is natuurlijk geen vrijbrief voor een ieder om te doen en laten wat 'ie wil. Dan ruk je het wel erg uit z'n verband.
Ik ben het trouwens eens dat we ook in NL langzaamaan op sommige onderdelen te ver doorschieten als het gaat over veiligheid. Zeker als het gaat over de terreurbestrijding. Maar in dit geval, waarbij het gewoon gaat om camera’s in een winkelcentrum, is dat zeker niet het geval. Voor zover ik mij herinner hangen in de meeste winkels al meerdere camera's. En die hangen daar niet voor niets.
En wat betreft dat onveilig voelen door de prominente camera's, daarover schreef ik dat dat per persoon verschilt. Ik voel me er eerder veiliger door dan onveiliger. Net als indertijd in Peru, waar ik mij juist veiliger voelde door de militaire agenten, terwijl anderen daar juist een onveilig gevoel van kregen. Maar dat is een herhaling van wat ik hierboven al schreef.
Die vergelijking met WOII gaat mij trouwens ook veel te ver. Daar heb ik in ieder geval geen uitspraak over gedaan. Noch over dat er overal maar camera's opgehangen moeten worden of wat dan ook.
@Manfred: slaap ook lekker (?). Als je nog niet slaapt, geef dan eens met inhoudelijke argumenten aan waarom je m'n reactie fout vindt.
In de jaren '80 voerde ik actie tegen de plaatsing van de eerste verkeerscamera's in Amsterdam. Daar was toen nog enig begrip voor te vinden, ook bij de politiek. Maar sinds de mainstream partijen cameratoezicht salonfähig hebben gemaakt, lijkt het een onbegonnen strijd voor de burger om er nog tegenin te gaan. “Als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen”, is de algemene opvatting van vandaag, van links tot rechts.
Wat ik van Wieland graag zou willen weten is of de situatie in Ganzenpoort nu werkelijk veiliger is geworden. Is dat een persoonlijke ervaring, of blijkt dit uit onderzoek? Het enige alternatief voor dit soort repressieve maatregelen, waar ik cameratoezicht onder schaar (vandaar het onbehaaglijke gevoel bij sommigen, ook bij mij, het went nooit!), is meer sociale controle in de straat, waar onder andere Katrien op zinspeelt. Dat is weer een pleidooi voor kleinschaligheid, het opheffen van supermarkten, enz. enz.
Bedankt voor de foto's Wieland, ga Gannenpoort vast een keer zelf bekijken. (en nee, ik ben beslist geen camerafetisjist)
Om de anonimiteit van de openbare ruimte af te halen moet mensen meer betrokken worden bij die openbare ruimte. Dat kan stukken beter door mensen echt serieus te nemen als het gaat om nieuwe plannen voor de openbare ruimte. En beste Werner vandaag de dag bepalen ambtenaren en bestuurders hoe de openbare ruimte gebruikt moet worden. “zij”weten wat goed is voor de mensen. Kijk maar naar de herprofilering van de Bilderdijk. Daar wisten de ambtenaren en bestuurders het beter en moesten er dus bomen gekat worden, terwijl bewoners/gebruikers de openbare ruimte wellicht anders ingericht zouden willen zien. Ik denk dat daar met name het cruciale punt ligt. Gebruikers zijn net zo goed deskundige en kunnen dus heel goed aangeven wat wellicht beter zou zijn. Kortom, betrek gebruikers/bewoners en ander veel meer bij plannen in plaats van deze in kantoortjes te ontwerpen en dan de inspraak in. Maar ja, dat vereist een andere wijze van besturen. En zo kan ik dan nog wel een hele tijd doorgaan.
beste Werner, kijk voordat je een en ander afdoet met : ik heb niets te verbergen, dus hang maar op die camera's, eens wat beter naar stijlen van besturen.
Waar Werner in mijn ogen de fout mee ingaat is de focus op zijn eigen situatie. Hij moet zich niet afvragen of hijzelf niets te verbergen heeft; Werner moet zich afvragen of anderen nog iets verbergen mogen. Dat is ook vrijheid. Als goed liberaal dien je niet alleen te motiveren welk belang je maatregel dient, maar ook welke vrijheid je aantast, en waarom het ene belang zwaarder zou wegen dan het andere. Dat is iets anders dan het te negeren.
Tot slot ervaar ik het als een verademing dat ter rechterzijde eindelijk een politicus erkent dat de focus op veiligheid en tereurbestrijding het recht op privacy aantast. Het is pure winst dat nu ook daar wordt gezien dat we in de voorbije jaren bij het najagen van veiligheid zijn doorgeschoten.
Uit een engels onderzoek, waarbij het er over ging waar nou werkelijk naar gekeken werd, is gebleken dat er over het algemeen op 'billen en borsten' wordt ingezoomed. Als dat geen inbreuk op de privacy is...
Eigenlijk zouden bestuurders als Werner Toonk zich een beetje moeten schamen om iets persoonlijks als een algemeen iets naar voren te brengen. Dan heb je toch nog niet begrepen wat politiek bedrijven is. Niet het persoonlijke is politiek Werner!
in zuid-afrika woont iedereen die het betalen kan achter een hoge muur met elektronische beveiliging en camerabewaking. dusondanks is zuid-afrika het gevaarlijkste land ter wereld geworden. misschien moet men eens wat rondkijken hoe de wereld in elkaar zit, voordat men gemakshalve valt voor de gladde reclame van techniekverkopers.