Home > > AT5 moet op Digitenne blijven

AT5 moet op Digitenne blijven

Digitenne-antenneDigitenne werd voor een beetje Amsterdammer pas echt een alternatief voor UPC na toevoeging van AT5 aan het zenderaanbod. Naar schatting is ongeveer 5 procent van de inwoners van Amsterdam overstag gegaan. Digitenne is een voordelige keuze voor wie geen interesse heeft in een groot aanbod (commerciële) tv-zenders en daarnaast, voor bijvoorbeeld kamerbewoners, omdat het abonnement niet gebonden is aan een vast adres. Bij een verhuizing verhuist de ontvanger mee zonder aan- en afsluitkosten. Een voorbij rijdende tram en huishoudelijke apparatuur veroorzaakt verstoring van het beeld, maar verder zijn de meeste Digitenne-kijkers meestal tevreden kijkers. Voor hoe lang nog?
Een paar weken geleden verstuurde Digitenne een brief aan z'n abonnees. De zenderindeling wordt gewijzigd en om het allemaal een beetje leuker te maken, ontvang je tijdelijk een aantal regionale zender. Leuk, zo kan de veelal van 'randstedelijke arrogantie' beschuldigde Amsterdammer ook eens verder kijken dan de grenzen van de randstad. Een wassen neus. Het bleek slechts een afleidingsmanoeuvre.

De Digitenne-kijker in Amstedam kan dan tijdelijk wel meeleven met de ontwikkelingen in Assen en Roermond, wat er in z'n eigen stad gebeurt, zal 'm voortaan ontgaan nu Digitenne heeft besloten om de doorgifte van AT5 per 16 december te stoppen. En daarover stond niets in de brief gemeld.

In het Parool verklaart de woordvoerder van KPN: ''AT5 is een lokale zender en wij gaan nu landelijk uitzenden.'' Volgens de website van AT5 is de reden dat Digitenne landelijk gaat en dat daarom AT5 wordt vervangen door Talpa. Lulkoek. Als Digitenne-kijker kan ik vertellen dat Talpa al langere tijd gewoon via Digitenne te ontvangen is. Dat kan de ware reden niet zijn.

Regionale zenders worden nog wel doorgegeven. AT5 mag dan wel een lokale zender zijn, het bereik zal menig regionale zender overtreffen met bijna een miljoen potentiële kijkers in Amsterdam en omstreken. Het is organisatorisch vast makkelijker om één zender landelijk door te geven dan per zendmast een afwijkend pakket met regionale en lokale varianten. Wat technisch echter wel mogelijk is.

Is het soms een financiële kwestie? Zou het verschil maken dat de commerciële zenders wél kunnen betalen voor de doorgifte en AT5 niet? Telt sinds de verzelfstandiging van KPN, de eigenaar van Digitenne, de winst boven algemeen belang? In 2007 komt KPN met een nieuwe manier van televisiekijken: Mine. Maakt KPN Digitenne onaantrekkelijk om klanten via deze omweg te 'dwingen' over te stappen op het duurdere Mine?

Of zou UPC zo z'n marktpositie in Amsterdam proberen te behouden? Wie AT5 wil blijven kijken, kan - weer - niet langer om deze kabelaar heen. AT5 ontvangt subsidie van de gemeente Amsterdam. Het is toch van de gekke dat je als Amsterdammer wél, via de belasting, meebetaalt aan AT5, maar die zender alleen kan ontvangen met een UPC-abonnement.

AT5 is een protestactie begonnen. Mocht Digitenne geen boodschap hebben aan alle kijkers die hun favoriete zender moeten missen, dan kan At5 z'n slogan beter aanpassen: Een beetje Amsterdammer kijkt AT5 - maar niet via Digitenne.

vijftien reacties op "AT5 moet op Digitenne blijven"

hansb
-1-  hansb:
inmiddels hebben zo'n duizend Digitenne abonnees via AT5 laten weten dat ze vinden dat AT5 op Digitenne moet blijven. hopelijk heeft Digitenne nog niet te veel UPC-achtige trekjes en luisteren zij wel, want terug naar UPC, dat nooit!
Nico Hogers
-2-  Nico Hogers:
Het zou een schande zijn voor een stad als Amsterdam dat AT 5 van het scherm zou verdwijnen, en zeker als je een zender als ..... Talpa, ik krijg het bijna niet op het beeld, terug krijgt.
AT 5 weg, NEEEEE, MOET blijven.
J.Kotterer
-3-  J.Kotterer:
AT 5 moet blijven wij wonen in Almere en hebben digitenne genomen voor AT 5 AUB laat het zo J.Kotterer
J.Kotterer
-4-  J.Kotterer:
het is goed zo
Max
-5-  Max:
Hmm, At5 kon samengaan met RTVNH, daar voelde zij zich te goed voor. Wetende dat echte Amsterdammers ook in Purmerend Hoorn Enkhuizen etc wonen. Nu hebben ze geen geld meer, worden de programma's minder, zijn de reportages allemaal quasi-bijdehand, bestaat het nieuws uit verkeersongelukken. En wat blijkt op rtvnh schamen ze zich niet voor echt lokaal nieuws, is het Amsterdams nieuws breder en uitgebreider. Dus dag dag AT5.
Habay
-6-  Habay:
@max

Echte Amsterdammers wonen in Amsterdam en niet in 'Purmerend Hoorn Enkhuizen etc'. Want b]echte[/b] Amsterdammers laten hun stad niet in de steek. En AT5 is een zender voor echte Amsterdammers. RTVNH is meer voor de mensen die in 'Purmerend Hoorn Enkhuizen etc' wonen.

Zelf vind ik de kwaliteit van AT5 de laatste jaren weer prima, al gaat het daar, in dit geval, natuurlijk helemaal niet om.
max
-7-  max:
@Habay

Tuurlijk.
Joost
-8-  Joost:
Je zou bijna terugverlangen naar het Gemeenetelijke Kabelbedrijf....
Dr.D
-9-  Dr.D:
Nog even en iedereen kijkt via internet.
Wanneer het U uitkomt omdat de signalen
gewoon uit de lucht te plukken zijn.
Zelfs P2P tv ziet er aan te komen en de beta versie
reeds aanschouwd bij http://www.bright.nl/
Live in de gashouder...
Joram van Geest
-10-  Joram van Geest:
AT5 is een lokale zender die zich sinds enkele jaren voordoet als regionale zender. Ze doen net alsof Amsterdam hetzelfde is als het gehele gebied van Almere tot Catricum en Zandvoort. Het probeert te concureren met RTVNH en vergeet de eigen stad. Met selectief nieuws over wegwerkzaamheden in bijvoorbeeld Uitgeest, Haarlem of bij Muiden en stompzinnige onderwerpen bij politiek nieuws als machtigste persoon van het stadhuis, het zoveelste kookprogramma of de massale aandacht voor amsterdams voetbal is het op het korte nieuws na echt geen ruimte waardig op digitenne. AT5 kan zich blijkbaar niet handhaven als ze zich alleen op Amsterdam richten.
Theo Janssen
-11-  Theo Janssen:
Ik vind het aso dat een bedrijf als kpn niet de kwaliteit van een nieuwkomer(digitenne) kan evenaren!
markp
-12-  markp:
AT5 blijft tot oktober volgend jaar op digitenne, op dezelfde zender als Nickolodeon. dat meldt http://www.villamedia.nl/n/ vandaag
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
Tot oktober volgend jaar dus, voordat we worden verlost van de meest provinciale TV-zender die Noord-Holland rijk is. Ach, je leert er mee leven.
Jan Stender
-14-  Jan Stender:
Het zou ook wel mooi zijn,als at5 via de schotel wordt uitgezonden
Nu ontvang ik via Astra wel regionale zenders,TV Oost,Tv Rijnmond,Omrop Fryslan,enz.
Leuk,maar ik woon in Amsterdam
U zult zeggen,neem dan kabel,maar daar begin ik beslist niet aan
Onlangs nog een brief van UPC ontvangen,met een naar hun zeggen,geweldig aanbod
Nou een aanbod,in hun voordeel,kan nooit geweldig zijn
Ze wisten ook nog te vermelden,dat mijn kabelsignaal uit staat
Ja logisch he,ik heb zelf jaren geleden de kabel afgezegd
En u kunt eenvoudig,uw tv aansluiten,op uw kabelaansluiting,welke aanwezig is in uw woning
Welke kabelaansluiting?
De F connector aansluiting,zal je bedoelen
Het kabelkastje,is al jaren uit de muur,het is buiten werking,dus ook niet nodig
En heeft plaats gemaakt voor de F connector,voor satelliet ontvangst
sjun
-15-  sjun:
AT5 is helaas al wat langer verworden tot spreekbuis van de PvdA. Niettemin zal ik het spijtig vinden als ik het stadsnieuws elders moet gaan halen want met de spookrekeningschrijvers van UPC wil ik absoluut niets te maken hebben

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.