Home > > De emotiepolitiek van Cohen

De emotiepolitiek van Cohen

De Wallen gaan op zwart. Tenminste als we 'Dikke Charles' Geerts moeten geloven. Door het intrekken van 33 prostitutievergunningen zal bij een derde van de ramen het roze licht uitgaan. Moeten we hier blij mee zijn? Los van het feit dat Amsterdam steeds meer verandert in een conglomeraat van gesubsidieerde, op religie gefundeerde 'cultuurhuizen' en men niet meer fatsoenlijk naar de hoeren kan, heb ik moeite met de argumentatie van Job Cohen.
Deze leunt op twee argumenten. De eerste is dat de vergunningen op de Wallen misbruikt worden voor witwasserij. Daarnaast is er schijnbaar een toename van vrouwenhandel te zien. Cohen: "Dat kun je als overheid niet over je kant laten gaan." Ondertussen wapperen de vlaggen van het Holland Casino, in de Tweede Kamer ook wel gekscherend een witwasmachine genoemd, nog altijd fier en hoog in de mast. Daar hoor ik Cohen nou nooit over. Dat moet de overheid maar over haar kant laten gaan?

Ik heb om die reden het vermoeden dat het argument van vrouwenhandel zwaarder weegt voor de burgemeester. En daar ontbreekt een heldere argumentatie. Want hoe precies ga je de vrouwenhandel tegen door getogen bordeelhouders, mannen die niets anders beheersen dan het exploiteren van prostituees en daarom hier altijd op terug zullen vallen of het nu legaal of - zoals tot kort geleden - illegaal is, hoe ga je de vrouwenhandel tegen door deze mannen de onderwereld in te jagen?

De indruk laat mij niet los dat wij hier te maken hebben met de emotiepolitiek van Cohen en indirect die van de PvdA. Het gaat om het signaal - 'prostitutie is fout' - in plaats van een heldere argumentatie. Dat doet denken aan de ideeën van het CDA over de verkoop van softdrugs. Het is fout dus moet het verboden worden, ongeacht of het algemeen belang hiermee gediend is. Daar de behandeling van vrouwen dichter bij het fundament van het linkse gedachtegoed ligt is het logisch dat de PvdA zich op prostitutie werpt. Maar hierbij wordt geredeneerd vanuit een rechtvaardigheidsemotie, in plaats vanuit ratio. Blind idealisme dat een oplossing van het probleem enkel in de weg staat.

33 reacties op "De emotiepolitiek van Cohen"

Raymond
-1-  Raymond:
Ik kan de houding en werkwijze van Cohen en zijn ambtenaren helemaal niet meer volgen, als je het verhaal over vergunningen etc. mag/moet geloven wat afgelopen weekend uitgebreidt in de krant stond. Hieruit blijkt dat “dikke Charles” een paar jaar geleden uitmuntende deals heeft gesloten met huiseigenaren (NV Zeedijk en het Oosten). Kennelijk was men er toen niet zo van overtuigd dat er iets fout zat of dat er iets illegaals gebeurde. Met veel belangstelling ga ik deze zaak dus op de voet volgen.
-2-  :
nee, legalisering van prostitutie, dat was een onverkort succes. Ik word altijd een beetje misselijk van het argument 'wil je het dan in de onderwereld jagen?'. Net zo min als dat we moord en verkrachting maar moeten toestaan omdat het anders 'in de onderwereld zou voortbestaan' geldt dat ook voor prostitutie.

Interessant trouwens dat onderscheid tussen rechtvaardigheidsemoties en ratio - waar heb je dat vandaan? ;)
estherd
-3-  estherd:
En wat gaat er precies gebeuren met de vrouwen die door toedoen van Cohen en co. op straat komen te staan? Daar ben ik nou weleens benieuwd naar.
CasaSpider
-4-  CasaSpider:
@Daniel Schut: Het linken van prostitutie aan ongewenste zaken als moord en verkrachting is gespeend van iedere ratio.
Veel prostituees (vrouwen en mannen) doen hun werk geheel vrijwillig. Excessen komen voor en dienen bestreden te worden, maar dat geldt voor excessen op ieder gebied.
daniel s.
-5-  daniel s.:
@Casa: hoe komt u erbij dat veel prostituees hun werk vrijwillig doen? Heeft u het ze gevraagd? En wat is vrijwillig? Is het een vrijwillige keuze als een moder zegt: “ik weet geen andere manier om eten voor mijn kinderen op tafel te krijgen dan mezelf te verkopen?”

Maar zelfs als die link inderdaad onterecht is (wat u nog dient aan te tonen), dan nog gaat het argument 'maar anders jaag je het de onderwereld in' niet op. Voor sommige zaken is het goed als je het de onderwereld in jaagt.
R.Kamstra
-6-  R.Kamstra:
Wees blij dat er van deze vrouwen zijn,anders werden andere vrouwen lastig gevallen.Helemaal weg krijg je het toch niet,je jaagt ze alleen uit een bepaalde buurt weg,en dat is precies wat cohen wil.Jaren en jaren was het zo op de wallen er komen zelfs toeristen naar nederland om deze wijk te bekijken,en nu opeens weg,kan niet mag niet.Het is altijd gezellig op de dijk en dat moet zo blijven.Kijk dat er iets aan de drugs word gedaan,prima,maar waar moet rob outkerk nu naartoe als er niets meer is,Nee meneer cohen,ik vond u altijd een hele goede man,maar nu begin ik toch te twijfelen.LAAT DE ROSE BUURT MET RUST.Anders komen er nog meer theehuizen en daar gaat ook niet alles legaal.

R.Kamstra Kerkrade
estherd
-7-  estherd:
Prostitutie kun je nooit uitroeien, maar illegale vrouwenhandel wel, alhoewel ik betwijfel of dit de manier is. Ik neig er erg naar om inderdaad te beamen dat dit emotie-politiek is, maar wat zowel de uitbaters van de Wallen als de vrouwen die er werken ermee opschieten, daar hoor ik niemand over.
Han W.
-8-  Han W.:
Meneer Kamstra,
U wilt toch niet beweren dat, als u niet naar de hoeren kunt, u willekeurig andere vrouwen lastig gaat vallen en dat met een verwijzing naar het gebrek aan hoeren, alsof het kruideniersartikelen zijn?
Want dan beweert u tevens dat u zichzelf niet in de hand kunt houden, geen baas over uzelf bent. En dat uw sexuele behoefte vóór alles vervuld moet worden.
Dát is dus het probleem, verder niets.
Dr.D
-9-  Dr.D:
@ Daniel
Natuurlijk is het niet te geloven dat er vrijwillige
prostitutie bestaat maar dat zegt meer over Uw maatschappijkennis...
In zeer veel gevallen werkt men vrijwillig, zowel man als vrouw, in de prostitutie voor het makkelijke geld.
Ze zijn vaak aardig, houden van seks en aandacht en maken daar hun werk van.
De dames stonden in de rij om in bijvoorbeeld Yab Yum te mogen werken vanwege de verdiensten.
Het is niet voor niets legaal gemaakt.
Natuurlijk bestaat er in de beroepsgroep onderdrukking en mensenhandel dat is iets wat historisch is gegroeid en niet zomaar verdwijnt.
Met de opmerking 'de onderwereld injagen' illustreer je wederom weinig realiteitsbesef.
Er is geen onder- of bovenwereld!
Mensenhandel kennen we hier ook als we het hebben over het gekochte kindje van Paul de Leeuw.
estherd
-10-  estherd:
Geloof me, weinig vrouwen kiezen vrijwillig, omdat ze erg graag in de branche willen werken, voor de prostitutie!
http://www.gebladerte.nl/10...
Dr.D
-11-  Dr.D:
Natuurlijk!
Er zijn er wel meer die dagelijks met tegenzin naar hun werk gaan...
Maar het besluit van legalisatie is toch democratisch genomen?
De dictatuur van de meerderheid die zijn informatie vlak voor de verkiezingen van de tv betrekt.
Ondertussen nog even de stemwijzer.nl aanklikt en wèl gaat stemmen.
Case closed...
Over de wantoestanden in de homo bordelen in de Spuistraat nooit iets gehoord.
Is het onbekend op `t stadhuis?
Of is men bang daar elkaar tegen te komen?
Hans v.d. Brink
-12-  Hans v.d. Brink:
@dr.D. Dat is wel een hele rake typering of men op de Stopera bang is elkaar tegen te komen als men over het Spui begint. Inderdaad, het Spui, waarom grijpt men daar niet in? Zal er dan wellicht toch wat meer aan de hand zijn op de Wallen? Is het wellicht dat bijvoorbeeld NV Stadsgoed (= lees het Oosten) en de NV Zeedijk die er met alle geweld een ander imago willen aanbrengen. Moet de directeur van de NV Zeedijk nog een keer glanzen met overheidsgeld? Dit vond ook plaats in de jaren negentig toen men (= overheid) koste wat kost en met alle middelen die men tot haar beschikking had, het gebied moest oplappen? Geef toe, een Chinatown is het niet geworden, de junks lopen er nog steeds rond en het gebied blijft ranzig. Noemen ze dit nu politiek? Geen idee, maar net als een vorige logger ben ik heel benieuwd of het verhaal van Dikke Charles klopt, dat hij eerder door ambtenaren op het stadhuis hartelijk werd ontvangen, om panden te verkopen.
Daarnaast, ben ik ook heel benieuwd waar de vrouwen (zitten zij werkelijk gedwongen achter de ramen)nu hun werkterrein naartoe gaan verplaatsen.
Is een en ander misschien toch weer een actie van de lokale PvdA naar aanleiding van het boek van mevr.Schaapman? Een boek waar veel wordt opgesomd, maar niets verder wordt onderzocht. Geen idee. Wie o wie helpt mensen hier nu echt eens uit de droom.
Dr.D
-13-  Dr.D:
Ter enige aanvulling:
http://afkraken.antville.or...

Bart Middelburg wil ook wel ens over de schutting kijken...
-14-  :
@Daniel: Het is inherent aan moord en verkrachting dat de anders vrijheid wordt aangetast en dat dit dus per defenitie strafbaar is. Dit gaat niet op voor prostitutie. De overeenkomst die jij ziet tussen deze drie is gebaseerd op emotie.

Daniel, terwijl ik mijn postje schreef moest ik inderdaad denken aan een ronkend stuk proza dat iemand mij laatst toestuurde :-)
Dr.D
-15-  Dr.D:
Het is Spuistraat overigens...
Bij het Sonesta.
U weet?
-16-  :
@Toine: ;)
Ab
-17-  Ab:
Wat een gelul allemaal. Het gaat niet over Cohen of de PvdA, of specifiek prostitutie. Het gaat om het uitvoeren van wetgeving.
De landelijk overheid heeft enkele jaren gelden een wet ingevoerd, namelijk de wet Bibob. Onze landelijke volksvertegenwoordigers vonden dit nodig, namens de meerderheid (niet alleen PvdA dus) van het Nederlandse volk. Hiermee kan bij vergunningverlening voor allerlei activiteiten (evenementen, milieu, horeca, bouw, etc.)worden gekeken of iemand crimineel of zwart geld gebruikt om deze te financieren. Als dit zo is kan de vergunningverlenende instantie de vergunning weigeren. De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam al heel wat aanvragers getoetst. Nu is dus deze branche aan de beurt. Dus houdt a.u.b. op met stemmingmakerij en geouwehoer. Hier ligt een democratisch besluit aan ten grondslag. Kom eens met goede argumenten in plaats van onderbuikgevoelens. Overigens ontken ik niet dat democratie en hoe we het hier geregeld hebben altijd zorgt voor de beste resultaten. Maar het is beter dan willekeur en het volgen van degene met de grootste bek of dikste portemonnee.
Nicole
-18-  Nicole:
@Ab. Ik ben het niet helemaal eens met je reactie. De gescherm met de wet BIBOB valt ook wel mee. Pas als men echt het idee heeft dat er iets niet klopt dan grijpt men in. Je kunt je dus voorstellen dat een heleboel mensen steeds andere sectoren zullen opzoeken waar deze wet geen criteria voor heeft ontwikkeld. Kortom, lopen achter de feiten aan. Kijk maar eens naar de bouwfrauderende bedrijven. Ook daar lukt het nog steeds om toch door te gaan. Wat te denken van de ttale vastgoedsector.
Kortom, ook jouw reactie is een beetje op drijfzand gebaseerd.
Jochem Floor
-19-  Jochem Floor:
@ Ab ( >Overigens ontken ik niet dat democratie en hoe we het hier geregeld hebben altijd zorgt voor de beste resultaten.)

Daar ben ik in het geheel niet van overtuigd, maar zie ik het eerder zo dat wij de schaduwkanten van de gekozen methode in volle overtuiging accepteren. Maar dat is een andere discussie.

Meer on-topic:
>De dames stonden in de rij om in bijvoorbeeld Yab Yum te mogen werken vanwege de verdiensten.
Wat ik mis in deze discussie, is het besef dat de prostitutie als bedrijfstak even gevarieerd is als het autobedrijf. Alleen goeddeels meer verborgen. @ Dr. D. in het bijzonder: als jij zo nodig wilt noemen dat de dames in de rij staan, dan is het dus wel zaak dat je je even realiseert dat Yab Yum slechts in het topsegment opereert. Er zijn maar weinig mannen die richting de 700-1000 Euro voor een wip neer (kunnen) leggen. En dan heb je ook nog de escortservices.

De wallen zijn de uitzondering, zelfs binnen Nederland, met de ramen open en bloot en niet in een achterafwijkje. Van de meeste prostitutie merk je als willekeurige, niet specifiek oplettende passant weinig tot vrijwel niets. Het punt van die homo-scene aan het Spui: zelfde laken een pak. Maar dan nog even meer in het verborgene, want geen ramen en bovendien kent in de Amsterdamse homoscene iedereen elkaar wel zo'n beetje.

Het punt dat ik hier wil maken is het volgende. Geen van de betrokkenen bij deze besluitvorming zal de illusie hebbben dat hiermee prostitutie wordt uitgebannen. Het minder zichtbare deel van de prostitutie wordt hiermee niet aangepakt, maar er blijft genoeg zichtbaars over.

Bij de beslissing om die vergunningen in te trekken zal best meespelen dat de rosse buurt inmiddels eerder als een schandvlek op het blazoen, dan als een kermisattractie voor het toerisme worden gezien. Maar ik vermoed zomaar dat de aanleiding wel zal zijn dat bij het bureau integriteit van de Stopera de naam van Dikke Charles in de afgelopen jaren iets te vaak gevallen is.
Steven
-20-  Steven:
@ Dr.D:
Paul de Leeuw, Homo-bordelen in de Spui straat....Beetje homo-angst wellicht?
Steven
-21-  Steven:
Het is natuurlijk een beetje kinderachtig om te gaan verwijzen naar het anderhalve homo-bordeel in de Spuistraat, terwijl het op de Wallen (en Singel, Ruysdaelkade, Kostpoortsteeg etc.)om honderden etablissementen gaat.
Het is simpel: wet-BIBOP gaat hier niet om prositutie (want dat is legaal!), maar om zwart geld, vrouwenhandel en ander illegaal gerommel.

Gedogen is zo 20e-eeuw.....Handhaven is zo Nu....
-22-  :
@Steven: Dr. D kinderachtig? Hoe kom je daar nou bij? Wil je wel even snel je excuus aanbieden aan de man die altijd de meest inhoudelijke kritiek heeft hier, foei!
Dr.D
-23-  Dr.D:
Het boertje uit drenthe maakt een grapje?
Wat gek dat niemand lacht...
Je bent een cartoon van jezelf.

@steven
Nee, Dr.D is geen homofoob maar weet dat er ernstige misstanden zijn in de spuistraat.
In de homo bordelen werken jongetjes van 16 jaar en een beetje ouder.
Ook in de halve maansteeg dezelfde pooiers en jongetjes.
Zij worden aktieef geronseld in het oostblok en worden hier betaald in geld en coke door de bordeeleigenaar.
Een bekende is Alex die destijds in z`n woning aan de Insulindeweg, een semi bordeel, jongetjes huisvestte van 12 jaar.
Een politie inval maakt er tijdelijk een einde aan.
De andere jongetjes slapen bovenin het bordeel op een matrasje. Wat ze zelf niet zo erg vinden als ze de dope maar op tijd krijgen.
En anderhalf? Er zijn er zes te tellen!

Wat Paul de Leeuw betreft zou je eens de wetgeving moeten naslaan omtrent adoptie.
De adoptiewet van Pennsylvania waar het kind vandaan komt en de nederlandse adoptiewetgeving aangaande adoptie door een homosexueel echtpaar en buitenlandse kinderen.
Later bleek P de Leeuw de adoptie als man alleen te hebben gedaan wat voor amerikaanse begrippen helemaal onmogelijk is.
Dr.D
-24-  Dr.D:
Om precies te zijn,
een homosexueel die een babyjongetje adopteert
is verboden!
Toch lukt het Paul de Leeuw tot twee keer aan toe.
Dat hij multi miljoenar is heeft daar natuurlijk niets mee te maken.
Maar mensenhandel is het!
Dr.D
-25-  Dr.D:
Maar dan nog even meer in het verborgene, want geen ramen en bovendien kent in de Amsterdamse homoscene iedereen elkaar wel zo'n beetje.

@Jochem
Mannen die gebruik maken van z.g. schandknapen zijn veelal niet van de homo scene maar gewoon getrouwde keurige burgers...
Steven
-26-  Steven:
@Dr.D; Het blijft toch opvallend dat je hier zoveel homo-items inbrengt...

En als er in de Spuistraat-bordelen inderdaad ook onoirbare dingen gebeuren, neem ik aan dat ook daar t.z.t. ingegrepen wordt, met Bi-bob in de hand.
(Homo-bob?)

@Jochem; In de homoscene kent niet iedereen elkaar...wordt ook een beetje lastig met toch minimaal 70.000 homo's in A'dam....
yanny scutt
-27-  yanny scutt:
Ja hoor,nog effe! Als je als hoer -met of zonder pimp- ineens belasting moet gaan betalen ga je niet meer ,zichtbaar, achter een raam zitten op de wallen in Amsterdam.(zij wilden niet meer gefotografeerd door wie dan ook!)

Je begint dan een -al of niet gesteund door vriend/echtgenoot- een eigen district achter de muren van een huiskamer. Kan ook zijn; een boxruimte onder een flat.

Ineens hebben we het dan niet over pooiers, maar over loverboys en mensenhandelaren. En ineens gaat het niet meer over de vrouwen, maar over wat 'men denkt' in de gemeenteraad. Kopje thee B&W?! Groet; Yanny
Jochem Floor
-28-  Jochem Floor:
@ dr. D.: ongetwijfeld 'keurig', maar daarmee nog niet onbekend.
@ Steven: ;-) Ik bedoelde dus voornamelijk te illustreren dat Amsterdam een dorp is. Het lijkt me voor bekend controlerend amtenaren geen sinecure om in de scene binnen te komen.
Dr.D
-29-  Dr.D:
@Yanny
Prostitutie kent nu eenmaal veel randverschijnselen...
yanny scutt
-30-  yanny scutt:
Dr.D, Dat is waar! Je kunt het vergelijken met een oude boom waar steeds meer jaarringen ontstaan in de stam.

Die boom is net zo oud als het oudste beroep in de wereld.

Helaas worden beiden steeds minder goed beschermd. Groet; Yanny
Ab
-31-  Ab:
Nicole,
Dat er op grond van de wet Bibop (mog) niet aan de vastgoedsector en de bouwsector en ander sectoren is begonnen komt waarschijnlijk doordat het onderzoeken van de vele gegevens die moeten worden ingediend voor toetsing op grond van de Bibop best wel veel tijd vergt. Die mensen en de deskundigheid daarvoor zijn er gewoon nog niet. Dan ga je dus prioriteiten stellen. Dat je dan al snel bij de horeca en aanverwanten terecht komt lijkt mij niet zo moeilijk te bedenken. En het kan alleen als iemand een vergunningaanvraag doet.

Naturlijk zitten er mazen in de wet en zullen er verschuivingen optreden naar andere sectoren en ja, als je dat achter de feiten aanhollen wilt noemen, zal daar waarschijnlijk ook wel steeds weer een regeltje voor worden verzonnen. Dit betekent toch nog niet dat we het gewoon maar zo moeten laten. Volgens mij niet een verhaal wat op drijfzaand is gebouwd.
stadt van trieste
-32-  stadt van trieste:
Amsterdam ist een zinkende ship veel minder turisten al jaren word alles gedumpt dichtgeplakt menschen worden in gejagt in ellende door deze corupte stat van amtenaran een hoop van afval. Ik zie dat hier word steedst van alles minder geen prostition minder clubs bars etc: Dit hoop zoi moet worden aleen maar voor vieze rijke menschen. Maar niets voor onz . Waar is dat amsterdam ? WAT is dat?
fuck die bullshit
-33-  fuck die bullshit:
fuck die bullshit

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.