Home > > De zwerfster en haar dochtertje

De zwerfster en haar dochtertje

Zaterdagochtend, boodschappen. Als ik met mijn stiefdochtertje van 3 bij de supermarkt aankom, zit er op de plek waar meestal de daklozenkrantverkopers staan een kind op de grond te tekenen.

Ik schat haar een jaar of 8. Voor haar liggen een paar tekeningen op een bruin kleedje met wat kleingeld. Haar moeder, een magere vrouw met een Oost-Europees uiterlijk, kijkt toe. Het is een mooie vrouw, maar ze heeft een verharde blik in haar ogen. Ze maant haar dochter om mensen aan te spreken. Terwijl ik de supermarkt inloop denk ik "ik dacht dat dat alleen in het buitenland voorkwam, zwerfsters die hun kinderen inzetten om aan hun geld te komen". Even later ben ik haar vergeten in de zaterdagochtenddrukte.
Als we hebben afgerekend rent mijn stiefdochtertje voor me uit naar buiten, terwijl ik het winkelwagentje terugbreng. Als ik met een overvolle boodschappentas buiten kom, staat ze met een tekening in haar hand. "Kijk eens, Carla, die heb ik van dat meisje gekregen!" In een flits schieten de opties door me heen. Mijn eerste neiging is om haar de tekening te laten teruggeven. Maar hoe leg je dat uit aan een kind van 3, die denkt dat ze zomaar van een vriendelijk ander kindje iets heeft gekregen? Weglopen en doen alsof de interpretatie van mijn stiefdochtertje klopt? Dat voelt ook niet goed. Stel dat moeder dat haar dochter kwalijk neemt. Dus ik zet de boodschappentas neer, pak mijn portemonnee en geef mijn stiefdochtertje een euro: "geef die maar aan dat meisje". Moeder staat het gebeuren goedkeurend gade te slaan en gebaart naar haar dochter, die een babbeltje met mijn stiefdochtertje maakt, dat ze zich weer op andere mensen moet richten (de buit van ons is toch al binnen.)

Terwijl mijn stiefdochtertje vrolijk doorbabbelt "wat is hij mooi, he, kijk, een aapje! Aardig van dat meisje, he, denk je dat ze me wel lief vond?" loop ik zwijgend naast haar verder. Mijn geweten knaagt. Zo snel gaat dat dus, van je principes afstappen omdat je anders je kleine meisje moet teleurstellen.

21 reacties op "De zwerfster en haar dochtertje"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Tsja Carla, Ten eerste mag je je afvragen of dat kindje ermee geholpen was dat jij toch in de hoek gedreven werd door het gedrag van de moeder.

De gevoelens van je eigen kind ,in deze, zijn echt minder belangrijk, want jouw kind heeft alles wat het nodig is op materieel gebied en jij hebt vast genoeg 'bagage' in huis om jouw kind ,van 3 jaar oud, af te leiden met 'iets anders'.

Door de tekening te accepteren (overigens, begrijp ik jouw reactie heel goed hoor!) werk je mee aan bedelaarij EN kinderarbeid.

Allebei zijn verboden. Terecht! Doe aangifte en zorg dat deze praktijken niet verder kunnen. (Uiteindelijk help je daar dat kind mee.) Groet; Yanny
Rolf
-2-  Rolf:
helemaal mee eens met yanny scutt!
Arnoud de Jong
Altijd dat opgeheven vingertje in die reacties! Ik geef Carla groot gelijk: als dat kind later een beroemd schilderes wordt loopt Carla toch mooi binnen! ;-)
deborah
-4-  deborah:
Ik had hetzelfde gedaan
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Arnoud, Als dat kind daar alleen had gezeten met die tekeningen dan had ik graag en gul gekocht van haar.( Ik ben een groot liefhebber van straatartiesten!) Maar als daar een volwassen mens zit te 'cashen' op het werk van een kind dan steek ik niet 1, maar 10 opgeheven vingers op! Groet; Yanny
-6-  :
Aan de andere kant gaat er in een paar seconden heel wat door je hoofd: wat als zo'n vrouw boos wordt op haar kind als je die tekening niet aanneemt? Dat is iets wat je ook niet wilt op dat moment. Aangeven bij de politie is iets waar je misschien niet meteen aan denkt, maar later wel, op weg naar huis..
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
Ja Esther, Maar dan WEL aangifte doen! (ook al is het achteraf) Groet; Yanny
-8-  :
Ja Yanny, je punt is duidelijk dacht ik.
Sander
-9-  Sander:
Het is achteraf makkelijk te zeggen, hoe ze had moeten reageren. Maar in die situatie had 99% van nederland hetzelfde gedaan.
engine 54
-10-  engine 54:
Ik ben wel benieuwd wat mama Yanny zou doen als ze
geen kans op loon of uitkering had en de kindertjes honger
hebben.
-11-  :
Ja, wat als je kinderen honger hebben, en je in een of ander lulverhaal trapt dat je kunt werken in Europa, en vervolgens je paspoort wordt afgepakt en je uit bedelen wordt gestuurd? Niet iedereen kan het zich veroorloven altijd loepzuiver te handelen. Wat zeg ik, de meeste mensen niet zelfs.
yanny scutt
-12-  yanny scutt:
Esther, mensenhandelaars (want daar heb jij het over)zetten hun 'handelswaar' niet open en bloot op straat.. Die doen alles achter 'de schermen'. Zij willen helemaal niet niet betrapt worden op uitbuiting via openlijke bedelarij of openlijke kinderarbeid. (dat levert niets op..)

Het valt mij op dat jij in jouw reactie heel erg vanuit de moeder redeneert. Terwijl het kind echt bescherming nodig heeft in onze samenleving. Vooral om ze te beschermen tegen de 'volwassennen' om hen heen! Groet; Yanny
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Engine 54, Mama Yanny zou het eerst op de creatieve manier proberen; verkleed als 'vrouwe justitia' in de vorm van een levend Standbeeld op de Dam, compleet met weegschaal!

In de ene schaal heeeel veel volwassen mensen (in de vorm van een foto.) Op de andere schaal een foto van slechts een verwaarloosd kind..

Als dat niet lukt (na alle andere mogelijkheden op normaal werk te hebben onderzocht) ga ik voor het 'oudste beroep'in de wereld! En met verve! Maar een kind van mij gaat naar school, met een boterham mee! Groet; Yanny
-14-  :
Yanny, dit soort praktijken gebeurt wel degelijk zoals boven beschreven. De grote bazen die het geld krijgen aan het einde van de dag laten deze mensen voor zich bedelen, onder dwang. Als zij betrapt/aangehouden worden, blijven de grote bazen buiten schot. Dus wat deze moeder en kind er uiteindelijk mee opschieten- helemaal niets. In een cel zitten, geen geld af kunnen geven en daarvoor gestraft worden door de baas als ze vrij komen.
En jij braaf je plicht gedaan. Geweldig!
Ik redeneer overigens volkomen vanuit het kind, omdat ik niet zou willen dat dat gestraft wordt voor het niet aannemen van de tekening.
Jochem Floor
-15-  Jochem Floor:
@ Carla:
>>>“Weglopen en doen alsof de interpretatie van mijn stiefdochtertje klopt? Dat voelt ook niet goed. Stel dat moeder dat haar dochter kwalijk neemt.”

Waarom gaat dit om jou? Per slot van rekening ben jij de minst betrokken persoon. Maar jij kiest de weg van de minste weerstand: stiefdochter happy, zigeunerin en dochter happy. En jij (dus) niet. Maar misschien neemt ma-lief het het meisje wel kwalijk als ze aan het eind van de dag geen 50 Euro bij elkaar heeft gebracht. Als je je dat bedenkt, ga je dat dan ook op voorhand verhelpen?

Je wordt dus gemanipuleerd, en je laat toe dat het gebeurt. Op die manier zuigen mensen je leeg, niet zozeer financieel, als wel emotioneel. Ik kan je mijn oplossing wel vertellen (waar overigens geen kinderen meespelen), maar belangrijker is: wat wordt de jouwe in de toekomst? Nog altijd dezelfde?
Carla de Bruijn
-16-  Carla de Bruijn:
Beste Jochem en Janny,

Wat denken jullie dat ik bedoelde met het zinnetje ‘mijn geweten knaagt’? Natuurlijk heb ik de verkeerde keuze gemaakt! Ik denk dat er niemand is die dat betwist. Ik begrijp niet helemaal wat jullie daar aan proberen toe te voegen.

Overigens heb ik Janny's advies opgevolgd en achteraf nog de politie gebeld, maar ze konden er niets meer mee.

De volgende keer? Laten we hopen dat die er niet komt. Maarrrrrr...wees niet bang, dan maak ik een andere keuze.
Carla de Bruijn
-17-  Carla de Bruijn:
@ Aarnoud

De tekenening heb ik niet meer maar toch, stel dat ze een beroemheid wordt... dan wordt deze site later in de geschiedboeken beschreven als de eerste bron waarin ooit melding van haar werd gemaakt;-)
Jochem Floor
-18-  Jochem Floor:
@ Carla: Dat je het zelf zo ervaart was wel duidelijk, maar dat betekent nog niet dat je het de volgende keer anders gaat doen. En hoe dan? Ik weet het niet en ik wil me dat oordeel ook niet aanmatigen. Per slot van rekening: je kunt ook het geld niet zo belangrijk vinden en er de voorkeur aan geven dat koterlief het naar haar zin heeft. Of zeggen: 'Goh, wat een mooie tekening, heel erg bedankt'.

Dat is dus wat ik probeer toe te voegen: wat ga je de volgende keer doen? Want hoezeer je ook hoopt van niet, zolang je in de stad blijft kun je er zeker van zijn dat dat vervolg wel een keer komt.
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Want er gaan heel wat oost-europeanen arriveren!

Ik wil hier nog even aan toevoegen dat ons Europees parlement nog steeds weigert na te denken over een waardige plek , en arbeidsvoorziening, voor de Zigeuners in heel Europa.

Yehudi Menuhin zei het in een van z,n laatste intervieuws; “ Europa is pas beschaafd als zij met hun zigeuners om kunnen gaan” Hij bedoelde natuurlijk dat wij hen hun reisroute moeten gunnen, en zorgen dat zij op die reis ook eerlijk hun geld kunnen verdienen! Groet; Yanny
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Yehudi Menuhin was een van de grootste (in elk geval bekendste) Violisten van de laatse eeuw. Groet; Yanny
Ben Notmeijer
-21-  Ben Notmeijer:
Ja het valt niet mee om tegen de wil van je hart in te gaan, maar Yanny heeft gelijk ben er zelfs ook ingevlogen een paar jaar geleden in een rust area langs de freeway hier in de USA ik parkeerde mijn auto en liep naar de WC daar werd ik aangesproken door een vrouwtje met drie kleine kinderen hun auto deed het niet meer vertelde, zei had alleen maar 35 dollar maar had er nog 20 nodig dan kon het gerepareerd worden en konden ze naar huis rijden Zo ik gaf haar de $20. Vier maanden later stopte ik op mijn terugreis van California naar Oregon op de zefde stopplaats en ja hoor daar waren ze weer met hetzelfde smoesje. Ik zij tegen haar dat ik de politie zal laten weten wat hier gaande was toen ik weer buiten kwam van de WC waren ze nergens meer te zien,dit zijn beroeps oplichters en gebruiken hun kinderen en maken bundels of money. zo weet wat je doet. Groetjes , Ben

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.