De strekdam strekt niet meer
Nergens ben je zó vlakbij huis zó ver weg als op de strekdam in het IJmeer. Aan het begin bij het Zeeburgereiland raast nog de ringweg, en lijken de huizen van IJburg zo dichtbij dat je ze haast aan kunt raken. Maar als je verder loopt, verdwijnt de stad héél langzaam aan de horizon, tot je niets meer hoort dan het gieren van de wind en het klotsen van het water. Helemaal bij het puntje, nog voorbij de vijgenboom die daar ooit uit een aangespoeld pitje is ontsproten, is de stad bijna verdwenen. Voor je ligt een onmetelijke watervlakte. Aan de horizon Pampus.
Ik
zag het pas een paar weken geleden voor het eerst. En die eerste keer kon ook wel eens de laatste worden.
De strekdam werd in 1890 aangelegd om te voorkomen dat de vaargeul in het IJ zou dichtslibben. Helemaal aan het einde mondde de Amsterdamse riolering uit in het water. Pas toen met die lozing een paar jaar geleden werd gestopt, werd de strekdam toegankelijk voor het publiek, en steeds meer Amsterdammers maken daar gebruik van. De openstelling was trouwens slecht nieuws voor de toenmalige bewoners: wandelaars en hun uitgelaten honden hebben de ringslangen en de vossen die er decennia ongestoord konden leven in korte tijd verjaagd.
Maar waarschijnlijk is dat van korte duur. Als de plannen doorgaan wordt de dam in 2008 - na ruim honderd jaar - doorgraven. Ergens halverwege komt een groot gat, om de vrije scheepvaart van IJburg naar Durgerdam mogelijk te maken.
Het losliggende uiteinde wordt een vogelreservaat, naar het voorbeeld van de
Kinseldam die voor de kust van de IJdoornpolder in het water ligt. Die werd een paar jaar geleden aangelegd als "natuurcompensatiemaatregel" voor de bouw van IJburg. En met succes: op de kale dam broeden enorme kolonies zeldzame vogels.
Hopelijk gebeurt dat op het nieuwe vogeleiland ook. Ik vind het jammer hoor, dat de meest bijzondere, romantische en wonderlijke plek van Amsterdam verdwijnt. Maar ik vind wel weer een andere plek om uit te waaien. Voor mensen is er in de stad meer ruimte dan voor zwarte sterns.
Evengoed: gaat dat zien, nu het nog kan.
23 reacties op "De strekdam strekt niet meer"
En als het gaat om grotere schepen: vind je echt dat wij de Amsterdamse economie, en daarmee dus tientallen, zo niet honderden, misschien zelfs duizenden Amsterdamse arbeiders, brood uit de mond moeten stoten, alleen maar opdat jij en Wieland er samen zo mooi kunnen wandelen? Het spijt me erg, maar volgens mij is DAT een grote schande.
Als er louter economische redenen ten grondslag lagen aan dit plan, dan zou ik er overigens niet voor zijn. Maar de komst van een nieuw vogeleiland in het IJmeer, daarvoor offer ik mijn wandelplezier graag op.
Als het een beetje meezit, komen de peper, oftewel kruidnoten, daar eind volgende week weer per MS 'Piet' zeer 'plenty' aangevoerd..
(de echte dan he, en niet die van AH die al sinds september liggen te......). (-: Groet ; Yanny
Persoonlijk heb ik een dubbel gevoel bij dit plan. Enerzijds is het jammer dat het loopje onmogelijk wordt, anderzijds is het goed als vogels op deze manier een geschikte broedplaats krijgen. Want voor bijvoorbeeld visdiefjes is zo'n eiland een geweldige broedplaats.
Welk communistische regime bedoel je? Wij hebben hier nog vrijwel nooit een linkse regering, laat staan een communistisch regime gehad. Wij hebben voornamelijk(centrum-)rechtse regeringen gehad. Die hebben op het punt van werkgelegenheid zelden resultaten geboekt om over naar huis te schrijven.
>>>“..vind je echt dat wij de Amsterdamse economie, en daarmee dus tientallen, zo niet honderden, misschien zelfs duizenden Amsterdamse arbeiders, brood uit de mond moeten stoten, alleen maar opdat jij en Wieland er samen zo mooi kunnen wandelen? Het spijt me erg, maar volgens mij is DAT een grote schande.”
Eng welvaartsbegrip, noemen ze dat. En schromelijke overdrijving, wat betreft die tientallen, honderden en duizenden Amsterdamse arbeiders.
Duizenden zijn het er al decennia niet meer, honderden zijn er niet bij betrokken en die tientallen die er wel iets van merken gaan er mogelijk slechts andeel van ondervinden, omdat het voornaamste effect zal zijn dat er in de Amsterdamse jachthavens minder diesel getankt wordt. Dus houd vooral rekening met een negatieve gevolgen voor de Amsterdamse werkgelegenheid.
http://hansb.blogspot.com/2...
Dus het is een NATUURGEBIED waar mensen en schepen niets te zoeken hebben! laat de natuur met rust
De strekdam is ooit aangelegd om de vaargeul voor het zeer drukke scheepvaartverkeer vanaf de Zuiderzee naar Amsterdam op diepte te houden. Al gauw werd de riolering erin gelegd. Al het stront van de hele stad Amsterdam kwam hier op uit. Decennialang was het water daar zwart en goor. Tot in de beginjaren '70. Toen zat er nog volop paling in het IJmeer.(ook vanwege de stront) Dat is al lang niet meer zo. Vanaf 1998 is al bekend dat de strekdam wordt “doorgestoken”. Die plannen zijn al gemaakt toen IJburg werd ontworpen. Begrijp niet dat deze Groenlinksers nu ineens moord en brand schreeuwen.
Waarom hebben de groenlinksers van het stadsdeel Zeeburg vorige week wel tegengestemd voor een motie van de VVD, waarin gevraagd werd om op IJburg voor meer groen te zorgen?.............
Aan de horizon IJburg 2, 3, 4, Almere Poort, Almere buitendijks, de intercitybrug Almere-IJburg-Amsterdam-Zuid (SAAL), de Tweede Hollandse Brug.
En een doorsteekje door de dam als natuurcompensatie.
Of zouden we er weer een referendum over mogen houden? En dan maar verbaasd zijn dat er niet genoeg opkomst is.