Home > > De strekdam strekt niet meer

De strekdam strekt niet meer

Baken aan het einde van de strekdam
Nergens ben je zó vlakbij huis zó ver weg als op de strekdam in het IJmeer. Aan het begin bij het Zeeburgereiland raast nog de ringweg, en lijken de huizen van IJburg zo dichtbij dat je ze haast aan kunt raken. Maar als je verder loopt, verdwijnt de stad héél langzaam aan de horizon, tot je niets meer hoort dan het gieren van de wind en het klotsen van het water. Helemaal bij het puntje, nog voorbij de vijgenboom die daar ooit uit een aangespoeld pitje is ontsproten, is de stad bijna verdwenen. Voor je ligt een onmetelijke watervlakte. Aan de horizon Pampus.
Ik zag het pas een paar weken geleden voor het eerst. En die eerste keer kon ook wel eens de laatste worden.
De strekdam werd in 1890 aangelegd om te voorkomen dat de vaargeul in het IJ zou dichtslibben. Helemaal aan het einde mondde de Amsterdamse riolering uit in het water. Pas toen met die lozing een paar jaar geleden werd gestopt, werd de strekdam toegankelijk voor het publiek, en steeds meer Amsterdammers maken daar gebruik van. De openstelling was trouwens slecht nieuws voor de toenmalige bewoners: wandelaars en hun uitgelaten honden hebben de ringslangen en de vossen die er decennia ongestoord konden leven in korte tijd verjaagd.

Maar waarschijnlijk is dat van korte duur. Als de plannen doorgaan wordt de dam in 2008 - na ruim honderd jaar - doorgraven. Ergens halverwege komt een groot gat, om de vrije scheepvaart van IJburg naar Durgerdam mogelijk te maken.

Het losliggende uiteinde wordt een vogelreservaat, naar het voorbeeld van de Kinseldam die voor de kust van de IJdoornpolder in het water ligt. Die werd een paar jaar geleden aangelegd als "natuurcompensatiemaatregel" voor de bouw van IJburg. En met succes: op de kale dam broeden enorme kolonies zeldzame vogels.

Hopelijk gebeurt dat op het nieuwe vogeleiland ook. Ik vind het jammer hoor, dat de meest bijzondere, romantische en wonderlijke plek van Amsterdam verdwijnt. Maar ik vind wel weer een andere plek om uit te waaien. Voor mensen is er in de stad meer ruimte dan voor zwarte sterns.

Evengoed: gaat dat zien, nu het nog kan.

23 reacties op "De strekdam strekt niet meer"

odette roest
-1-  odette roest:
Het is te belachelijk voor woorden! Blijf met je tengels van die strekdam af! Vrije doorgang voor scheepvaart, dan varen ze dat kleine eindje maar om zeg. Wat is nou een kwartier op een hele dag? Er is trouwens op dit moment een fototentoonstelling over de strekdam, foto's van Marian van Veen-van Rijk. Moet je wel rennen want hij duurt tot 23 november. http://www.newsphoto.nl/ en dan doorklikken naar actueel.
-2-  :
@Odette: waar haal je vandaan dat het om een kwartier omvaren betreft, en niet bijvoorbeeld over het mogelijk maken van doorvaart van grotere schepen?

En als het gaat om grotere schepen: vind je echt dat wij de Amsterdamse economie, en daarmee dus tientallen, zo niet honderden, misschien zelfs duizenden Amsterdamse arbeiders, brood uit de mond moeten stoten, alleen maar opdat jij en Wieland er samen zo mooi kunnen wandelen? Het spijt me erg, maar volgens mij is DAT een grote schande.
-3-  :
@Daniel: de handel in goud en specerijen tussen Durgerdam en IJburg ligt al een tijdje op z'n gat, zoals je ongetwijfeld weet ;-) Het gaat dan ook om de pleziervaart tussen de jachthavens op beide IJ-oevers.

Als er louter economische redenen ten grondslag lagen aan dit plan, dan zou ik er overigens niet voor zijn. Maar de komst van een nieuw vogeleiland in het IJmeer, daarvoor offer ik mijn wandelplezier graag op.
odette roest
-4-  odette roest:
@Daniel: tamelijk heftige beschuldiging hoor. Het gaat inderdaad om de plezierjachten. En sinds wanneer heb je haast als je plezier hebt? Overigens wandelen Wieland en ik daar niet samen, dat heb je helemaal zelf bedacht.
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Ik ben helemaal voor een koppel ondernemende vogels..(-; Groet; Yanny
Aarnout
-6-  Aarnout:
Volgens mij hebben die vogels geen last van die schepen. Die gaan uitstekend samen. Die schepen roeren bovendien wat visjes omhoog voor die drijfseisjes die nog niet aan de patatten verslingerd zijn. Honden en vogels hebben over en weer zo hun bezwaren. Overigens kan men ook in dit dossier zich afvragen wat de rol van de centrale stad is (doorvaren) en die van de deelraad (uitwaaieren). Aardig was een artikel in de NRC van zaterdag over Trafalgar Square in Londen. De centrale stad heeft daar haviken uitgezet om de duiven te verdrijven en een voederverbod ingesteld (voor die duiven tenminste). Aan de grens van het plein eindigt de jurisdictie van de stad en begint die van de deelraad. Daar strooiert een buurtcomité iedere dag 25 kilo vogelbrood. Advies aan Wieland: de kop van zuidpier in IJmuiden bij zonsondergang en met straffe wind.
TS
-7-  TS:
Ha ha, die Daniel. Een dammetje dat duizenden arbeiders brood uit de mond stoot? Een schandaal! De dam kwam van links! Pak er voor de aardigheid een kaart van Amsterdam bij. En zie dat er voor die grotere schepen een aardig kanaaltje gegraven is: het Amsterdam-Rijnkanaal.
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
En vanaf de Noordzee ook al zo'n mooi Noord-Hollands kanaal!

Als het een beetje meezit, komen de peper, oftewel kruidnoten, daar eind volgende week weer per MS 'Piet' zeer 'plenty' aangevoerd..

(de echte dan he, en niet die van AH die al sinds september liggen te......). (-: Groet ; Yanny
-9-  :
Dat dingen 'van links' komen is nog géén garantie dat ze goed zijn voor de werkgelegenheid. Sterker nog, ik durf zelfs te stellen dat andersóm eerder het geval is: hoe stond het bijvoorbeeld met de werkgelegenheid onder het communistische regime?
-10-  :
Daniel, zullen we het gewoon over de strekdam hebben? Voor historische beschouwingen over de Sovjet-Unie is dit niet de juiste plaats, volgens mij.
Thijs
-11-  Thijs:
@ Wieland: Je weet hoe die dingen gaan. Het begint met het doorgraven van een strekdam en het eindigt met een pogrom. De werkgelegenheid in de USSR is in die neerwaartse spiraal een logische tussenstap.

Persoonlijk heb ik een dubbel gevoel bij dit plan. Enerzijds is het jammer dat het loopje onmogelijk wordt, anderzijds is het goed als vogels op deze manier een geschikte broedplaats krijgen. Want voor bijvoorbeeld visdiefjes is zo'n eiland een geweldige broedplaats.
Jochem Floor
-12-  Jochem Floor:
@ Daniel (en verder O/T):
Welk communistische regime bedoel je? Wij hebben hier nog vrijwel nooit een linkse regering, laat staan een communistisch regime gehad. Wij hebben voornamelijk(centrum-)rechtse regeringen gehad. Die hebben op het punt van werkgelegenheid zelden resultaten geboekt om over naar huis te schrijven.

>>>“..vind je echt dat wij de Amsterdamse economie, en daarmee dus tientallen, zo niet honderden, misschien zelfs duizenden Amsterdamse arbeiders, brood uit de mond moeten stoten, alleen maar opdat jij en Wieland er samen zo mooi kunnen wandelen? Het spijt me erg, maar volgens mij is DAT een grote schande.”

Eng welvaartsbegrip, noemen ze dat. En schromelijke overdrijving, wat betreft die tientallen, honderden en duizenden Amsterdamse arbeiders.
Duizenden zijn het er al decennia niet meer, honderden zijn er niet bij betrokken en die tientallen die er wel iets van merken gaan er mogelijk slechts andeel van ondervinden, omdat het voornaamste effect zal zijn dat er in de Amsterdamse jachthavens minder diesel getankt wordt. Dus houd vooral rekening met een negatieve gevolgen voor de Amsterdamse werkgelegenheid.
Ernst
-13-  Ernst:
Prachtig natuurlijk, zo'n vogeleiland, maar het draait de plannenmakers om de doorvaart voor plezierbootjes, vrees ik.
hansb
-14-  hansb:
nix geen gaat dat zien nu het nog kan: verboden toegang! zie ook
http://hansb.blogspot.com/2...
pauljagger
-15-  pauljagger:
[b]misschien rugstreep padden uitzetten op de strekdam?en ringslangen zijn toch ook beschermde dieren?
Dus het is een NATUURGEBIED waar mensen en schepen niets te zoeken hebben! laat de natuur met rust
Bintje
-16-  Bintje:
Volgens mij was het de grootste schijtpijpleiding van Nederland.....destijds hoorde je niemand over al het Amsterdamse stront dat het IJsselmeer in werd geloosd.......en als watersporter kan ik nog steeds zometeen van het “vogeleiland” genieten, wandelaars weer niet dan...of je moet goed kunnen zwemmen.
kikker
-17-  kikker:
Wat een weinig historisch besef hebben jullie allemaal.
De strekdam is ooit aangelegd om de vaargeul voor het zeer drukke scheepvaartverkeer vanaf de Zuiderzee naar Amsterdam op diepte te houden. Al gauw werd de riolering erin gelegd. Al het stront van de hele stad Amsterdam kwam hier op uit. Decennialang was het water daar zwart en goor. Tot in de beginjaren '70. Toen zat er nog volop paling in het IJmeer.(ook vanwege de stront) Dat is al lang niet meer zo. Vanaf 1998 is al bekend dat de strekdam wordt “doorgestoken”. Die plannen zijn al gemaakt toen IJburg werd ontworpen. Begrijp niet dat deze Groenlinksers nu ineens moord en brand schreeuwen.
Waarom hebben de groenlinksers van het stadsdeel Zeeburg vorige week wel tegengestemd voor een motie van de VVD, waarin gevraagd werd om op IJburg voor meer groen te zorgen?.............
Astrid Kuiper Groenlinks Zeeburg
-18-  Astrid Kuiper Groenlinks Zeeburg:
Ach Kiikker het was juist Groenlink die om meer groen op IJburg vroeg en de VVD wilde geld om groen te onderzoeken op het OHG nu wij hebben tegen gestemd om dat wij en het stadsdeel de plekken al weten. Ja wij hebben het aan hangen gemaakt het gat van de strekdam omdat er op dat moment maar een reden werd gegeven de doorvaart voor bootjes. En daar zijn wij het niet mee eens het is een historisch stukje waar je goed mee om moet gaan en een vogel eiland ben ik voor als het maar geen BBQ eiland wordt
Ben Notmeijer
-19-  Ben Notmeijer:
Ik ben al 56 jaar uit Amsterdam en woon sindsdien in de USA maar ben nog wel goed bekent met de stad die ik vroeger op mijn duimpje kon omdat ik over de gehele stad bestellingen moest bezorgen. Naar mijn inziens is het geheel niet nodig die vaargeul te maken en heeft ook geen eenig economies belang als er alleen maar aan plezierbootjes word gedacht,en als ik zo vooruit kijk in de toekomst zie ik wat er nu nog is van de oude Zuiderzee er niets meer over zal zijn daar er meer woonruimte nodig is daar ontkomen we niet aan.Trouwens ik vraag me af of er nog echte Amsterdammers wonen. De laatste keer dat ik op de Albertkuip liep een paar jaar geleden dacht ik dat ik in een vreemde stad liep met al die verschillende talen die ik zo hoorde spreken.Wel in ieder geval de groeten aan jullie allemaal.
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Ben Notmeijer,jij bent een emigrant en woont al 56 jaren in de VS. Dacht jij dat je de enige emigrant was?! Dat gaat over en weer hoor! Globaliseren is het werkwoord. Welcome to the world, mate! Groetjes; Yanny
Ben Notmeijer
-21-  Ben Notmeijer:
Yes Yanny jij gebruikte het juiste woord, de Globalisatie is in volle gang en is niet meer te stuiten het effect de gehele wereld.Thanks for the tip. Groetjes, Ben
Henk Timmerman
-22-  Henk Timmerman:
Ik ben blij dat ik tot in de jaren tachtig uren kon rondzwerven langs Zeeburgerdijk, op Zeeburg en de strekdam, zonder een hond (of mens) tegen te komen. Vroeger was niet altijd beter, maar wat dit betreft wel. Jammer dat ze de dijk gaan doorsteken, maar de zwartgeldvloot moet wel kunnen blijven varen, natuurlijk. En IJburgers moeten niet gaan zitten zeuren, want die wonen nu op een plek die voor hun woongenot grondig is verknald.
WK
-23-  WK:
Aan de horizon Pampus???
Aan de horizon IJburg 2, 3, 4, Almere Poort, Almere buitendijks, de intercitybrug Almere-IJburg-Amsterdam-Zuid (SAAL), de Tweede Hollandse Brug.
En een doorsteekje door de dam als natuurcompensatie.

Of zouden we er weer een referendum over mogen houden? En dan maar verbaasd zijn dat er niet genoeg opkomst is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.