Home > > Groot, groter, grootst!

Groot, groter, grootst!

Oud Zuid - In Oud Zuid worden de plannen voor een nieuw stadsdeelkantoor steeds concreter (pdf), uit oogpunt van ‘efficiëntie’ geniet de Hobbemakade de voorkeur. Ter hoogte van het Shell-tankstation, waar ook roeivereniging De Amstel zetelt, moet een nieuw stadsdeelkantoor komen. Niet heel vreemd, het ligt namelijk op een geringe afstand van de Apollohal. Kunt u het zich nog herinneren? Daar wilde het stadsdeel aanvankelijk neerstrijken met een mooi stadsdeelkantoor. Nu moet een tankstation op de nieuwe locatie wijken voor een klein wolkenkrabbertje. Hoe krijg je immers anders al die medewerkers in een gebouw met de omtrek van een klein benzinestation? En dat terwijl we al te maken hebben met zoveel leegstand in de stad. Laten we de discussie over de deelraden daarom nóg wat langer brandende houden.
Naast de locatie op de Hobbemakade is ook het Havenstraatterrein een optie voor stadsdeel Oud Zuid. Goed bereikbaar, maar ligt wat ver voor bewoners van De Pijp. Daarom zou hier aan een tweede bur-ger-ser-vice-point gedacht moeten worden, aldus het stadsdeel. Het moge duidelijk zijn waar Oud Zuid voor zal kiezen, het overleg met de roeivereniging is al gestart. En bovendien eist het stadsdeel dat het nieuwe gebouw herkenbaar en representatief moet zijn, daarmee valt het Havenstraatterrein als tweede optie eigenlijk al af.

Mochten deze plannen worden doorgezet dan komt er een einde aan een lange discussie, die startte in het najaar van 1998, toen duidelijk werd dat stadsdelen Zuid en de Pijp zouden gaan fuseren. Sindsdien worden steevast dezelfde argumenten aangevoerd: Het pendelen tussen de Koninginneweg en de Karel du Jardinstraat kost veel geld en wordt ervaren als hinderlijk. De gehele organisatie moet daarom in één gebouw worden gehuisvest, dat is efficiënter, in betere overeenstemming met ARBO-wetgeving en het levert op termijn aanzienlijke kostenbesparingen op, zo stelt stadsdeel Oud Zuid.

Kortom: het stadsdeel ergert zich gewoon aan het handhaven van twee kantoren, niets meer en niets minder. Dat het heen en weer reizen hinderlijk is, is natuurlijk een kulargument. Om het iets inzichtelijker te maken: de afstand tussen beide vestigingen is om en nabij de drie kilometer. Zelf heb ik dagelijks te maken met dergelijke reisafstanden tussen verschillende locaties van de UvA, niet heel plezierig maar het werkt. Kostentechnisch hoeft het helemaal geen probleem te zijn. Bovendien: voormalige stadsdelen Zuid en de Pijp opereren nu onder de vlag van Oud Zuid, qua dienstverlening functioneren ze toch nog hetzelfde. Bewoners kunnen er nog steeds een paspoort ophalen of het rijbewijs verlengen. Waarom dan toch bij elkaar? Tot slot stelt Oud Zuid dat een organisatie in één gebouw de burger straks nog beter kan bedienen. Dus op zichzelf is het stadsdeel al tevreden over het eigen functioneren? Waarom dan in godsnaam een nieuw kantoor?

Op mijn eindexamen Nederlands las ik enkele jaren geleden met veel plezier een artikel over de grootheidswaanzin van lokale bestuurders. Een bruikbare term lijkt me zo, volledig toepasbaar op stadsdeel Oud Zuid. Hoeveel mensen moeten er wel niet werken op de Koninginneweg (een oud ziekenhuis notabene) en de Karel du Jardinstraat wil het stadsdeel uit haar voegen groeien? En vergeet niet, bijna alle veertien stadsdelen hebben plannen om naar een groter gebouw te verkassen. Kortom: grootheidswaanzin. Of begrijp ik echt iets verkeerd? Stadsdeelvoorzitter de Vries, kunt u het mij uitleggen?

acht reacties op "Groot, groter, grootst!"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
@ Jeff:
>Kortom: het stadsdeel ergert zich gewoon aan het handhaven van twee kantoren, niets meer en niets minder. Dat het heen en weer reizen hinderlijk is, is natuurlijk een kulargument.

??? Het lijkt mij juist dat je als ambtenaar met van die toegeknepen rattenoogjes van het TL-licht alleen maar blij kan zijn met ieder excuus om onder werktijd even een kwartiertje op de fiets te zitten.
richard
-2-  richard:
Alweer een nieuw stadsdeelkantoor. Ik zou zeggen lekker blijven zitten waar het stadsdeel zit en dan zsm de discussie opstarten over afschaffen van de stadsdelen.
Inderdaad Jeff grootheidswaanzin. Heb jij het idee als bewoner in dit deel van de stad dat er iets niet kan/gebeurt oid? Eigenlijk zouden die stadsdelen haar burgers dan moeten laten meebeslissen over wel/niet een nieuw kantoor.
Jaime
-3-  Jaime:
Waarom niet alle stadsdelenkantoren opheffen. Stadsdelenkantoren op zich is al een teken van de grootheidswaanzin van Amsterdam. Maak gewoon een groter stadhuis waar alle zaken afgehandeld kunnen worden die betrekking hebben op de inwoners van Amsterdam. Zal een stuk overzichtelijker zijn en ook nog eens kostenbesparend. Ja, je zult soms wat meer moeite moeten doen om bepaalde dingen geregeld te krijgen maar maak dan de elektronische loketten beter en maak sowieso meer gebruik van internet. Of,. beter nog,.. maak een intranet voor de Amsterdamse bewoners. We willen toch vooruitstrevend zijn. Kom dan niet keer op keer met een nieuw kantoorpandje. Denk in de lange termijn, maar ik geloof niet dat de ambtenaren van de gemeente Amsterdam daar zo goed in zijn.
vinus
-4-  vinus:
In een tijd dat er 1,2 MILJOEN vierkante meters kantoorruimte leegstaat in Amsterdam moet er toch een kantoor bijzijn waar het stadsdeel in kan/wil zitten. Ik kan echt niet verzinnen wat voor specifieke eigenschappen een stadsdeelkantoor moet hebben dat 't niet in een normaal kantoorpand past. Of het moet het opfunken van de naam zijn, wat stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft gedaan, dat het kantoor een tijdje het ‘stadsdeelhuis’ heeft genoemd. En het fonkelnieuwe stadsdeelkantoor op de allerduurste plek van het Polderweggebied neerzet, en daarmee veel inkomsten misloopt, omdat ’t een schitterende plek voor woningen zou zijn geweest, maar dat terzijde.
PanMan
-5-  PanMan:
Ik heb bij al die stadsdeelkantoren het idee dat het een beetje een viseuze cirkel is: Ze gaan in een groot kantoor zitten, er is ruimte. Die wordt zsm gevuld met ambtenaren, waardoor er geen ruimte meer is. Dan wordt er een groter kantoor gezocht, waar weer meer ambtenaren in kunnen, etc.
En al die ambtenaren gaan ook nog wat zoeken om zich mee te bemoeien. Zie ook het nieuwe kantoor van stadsdeel centrum, dat enorm groot moet worden, en op een A locatie.
Hoeveel is er nu werkelijk te organiseren in een stukje stad met een paar 1000 mensen? Ik begrijp dat je af en toe een bouwvergunning, welstandscomissie, of buurt BBQ hebt. En paspoorten moeten ook worden uitgedeeld. Maar of je daar 1000en vierkante meters, op een A locatie, voor nodig hebt?!
Rick ll
-6-  Rick ll:
Het idee dat stadsdeel Oud Zuid op de Hobbemakade een nieuw stadsdeelkantoor wil bouwen zint mij helemaal niet.
Ik woon er vlak naast en dit is een van de mooiste stukjes in Oud Zuid.
Vele waterwegen (de Boerenwetering en de 3 Amstelkanalen) komen daar samen.De woningen op de Ruysdaelkade zijn de afgelopen jaren voor forse prijzen verkocht.
Ik kan mij niet voorstellen dat deze bewoners straks tegen een enorm kantoorgebouw willen aankijken en dus van hun uitzicht zijn beroofd, laat staan dat daarvoor eerst het monumentale gebouw van de roeivereniging moet worden gesloopt.
Het gebouw ligt straks in de zichtlijn van de gehele Boerenwetering en is dan dus al vanaf de Stadhouderskade te zien. Daarnaast vind ik een modern kantoorgebouw niet passen in het “Plan Zuid van Berlage” zoals dit in de jaren '20 en '30 is ontworpen.
Kortom ; ik ben grote tegenstander van dit plan.
jeffp
-7-  jeffp:
De roeivereniging krijgt in de nieuwe plannen wel een plek. We zitten echter nog in een pril stadium qua besluitvorming, er zijn nog genoeg mogelijkheden wat dat betreft.
Jan van overveld
-8-  Jan van overveld:
Dit gaat nog meer parkeergeld kosten en nog meer vuilnisgeld en hondenbelasting en nog meer andere belastingen die menb zal gaan bedenken.

Lekker blijven zitten waar jullie nu zitten over een tijdje hoef je je nergens meer zorgen om te maken daar zorgen jullie mensen zelf wel voor als dit allemaal zo door gaat.

Jan donderdag 9 november

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.