Muur vol oorkondes
Aan huis gekluisterd, zo omschrijft ze haar positie. Of de lokale krant aandacht kon besteden aan haar verhaal. Natuurlijk kan dat. Ik ben er om klein leed aan te kaarten en door anderen op te laten lossen. RTV-NH en AT5 opgelet, hier wellicht voor jullie een interessant klein-menselijk-leed-itempje?
Niet dat Lidie Venjakob, de minder valide dame waar het om gaat, huilend in haar rolstoel mij opwachtte. De familie Venjakob is een vrolijk stel, in de seniore leeftijd, dat fanatiek rolstoeldanst. De muren in de woonkamer hangen vol medailles, foto's en oorkondes van rolstoeldanswedstrijden. Maar als Lidie niet snel een elektronische aankoppelunit krijgt, komen die muren snel op haar af.
De unit is een hulpstuk voor een handbewogen rolstoel. Je klikt het er vrij gemakkelijk aan vast en kunt daarmee zonder helpende hand van iemand anders een aardig eindje in de buurt rijden. Maar als je een ogenschijnlijk gezonde echtgenoot hebt, is een elektronische aankoppelingsunit je niet gegund. Zowel het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) als de gemeente keurden de aanvraag van Venjakob af. Meneer Venjakob kan haar nog makkelijk mee op sleeptouw nemen, was de conclusie. Meneer is net vijfenzestig geworden, heeft een slijmbeursontsteking en andere kwalen. Kortom, de jaren gaan tellen en vrouwlief in en uit de scootmobiel tillen lukt niet meer elke dag. Al heb je dat - nog in gezonde omstandigheden - op de huwelijksdag ooit beloofd.
Zonder die scootmobiel kan Lidie er dus niet zelf op uit. De elektronische unit is de oplossing. Maar die krijgt ze niet. Er is goed openbaar vervoer, vindt de gemeente. En ook: 'Wij ondersteunen pas als er onoplosbare knelpunten ontstaan'. Lidie: "Als mijn man dood is, krijg ik dus pas zo'n unit." Zelf aanschaffen is gezien het bedrag (5500 euro) geen optie. Lidie zit veel binnen. Ze maakt kaarten. Hele mooie kaarten. Dat wel. Maar de muren vol oorkondes komen langzaam op haar af.
Mij lijkt het de verantwoordelijkheid voor ,en van, de verzekering! Lidie moet gewoon die aanpassing krijgen ,gezien de torenhoge premies die wij met zijn allen betalen! Daar komt volgend jaar 8% bij..(volgens Hoogervorst nog niet genoeg..) Solidariteit met de zwaksten in de samenleving werd gewaarborgd..!
De samenleving op zich is solidair en is dat altijd geweest, want; afhankelijk van elkaar.
Verzekerinsbedrijven zijn geen mensen; gaat niet over mensen en zal nooit MENS worden! ( Zalm en Hoogervorst zijn vleesgeworden kassa,s en denken dat ze het altijd blijven doen..)
Een stevige actie lijkt mij nodig, (handtekeningen) als het gaat om de overheid. In geval van een verzekeringsbedrijf lijkt mij en E-mail bombardement ZEER op z,n plaats! HoumeopdehoogteGroet; Yanny