Home > > Fullisbak

Fullisbak

Afgedankte stembus thuis bij schrijver dezes
Nog geen anderhalf jaar geleden namen we met enige weemoed afscheid van het rode potlood. Als een van de laatste gemeenten in Nederland ging ook Amsterdam over op de stemcomputer.

De gemeente besloot vervolgens de honderden overtollige stembussen te verkopen. Dat leek mij, per slot van rekening gediplomeerd politicoloog, een aardig object voor in de woonkamer.
En dus toog ik op een zonnige namiddag in mei naar een loods in het Westelijk Havengebied, waar ik tegen contante betaling van 25 euro een bus in een kleur naar keuze mocht afhalen.

Het werd een donkergroene, want dat kleurt het beste bij het tapijt. Op de bodem van de bus lag tot mijn teleurstelling geen achtergebleven stembiljet. Ik veegde het stof van de deksel, bewonderde het ingenieuze sluitsysteem van de inwerpgleuf, en volgde de lijnen van de butsen en krassen die de stembusstrijd in de loop der jaren had achtergelaten. De rode potloden waren niet te koop, zei de dienstdoende ambtenaar. Die gingen naar het museum.

De terugreis in de metro was een fraaie graadmeter voor de staat van de democratie. Diep in Amsterdam-West zaten twee Marokkaanse meisjes - strakke spijkerbroek, hip mobieltje, glanzende lipgloss en een modieuze hoofddoek - een bankje verderop te wijzen en te giechelen. De dapperste van de twee zette haar schroom overboord en vroeg in plat Amsterdams: "Meneer, mag ik u wat frage?" Dat mocht. "Meneer, is dat een fullisbak?"

Maar de stembus blijkt iets te snel aan de straat gezet. Nu minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing de Amsterdamse stemcomputers heeft afgekeurd, rest de gemeente geen andere keuze dan het oude, vertrouwde potlood in ere te herstellen. "Amsterdam gaat naarstig op zoek naar de oude stembussen die het dit voorjaar voor 25 euro per stuk van de hand deed. De gemeente hoopt dat de kopers hun stembus nog een keertje uit willen lenen aan de vroegere eigenaar," zo meldt het ANP.

Mijn bus is nu anderhalf jaar met pensioen - maar nog altijd paraat. Nog één keertje zal-ie de status van fullisbak ontstijgen.

27 reacties op "Fullisbak"

arie
-1-  arie:
Wat een giller toch!!!

Alle eer gaat naar Gongrijp en zijn vrienden!!!!
Ernst
-2-  Ernst:
Mag ik suggereren dat je bij het uitlenen (of verhuren, 25 euro lijkt me niet ondredelijk voor een dag...) bedingt dat in het stembureau een banier komt te hangen: “Democratie is hier mede mogelijkgemaakt door Wieland van Dijk”...
Jaime
-3-  Jaime:
Heb verleden jaar als stembureaulid meegeholpen met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. afgelopen september kreeg ik een brief in de bus waar mij gevraagd werd weer mee te helpen en bij eventuele calamiteiten met de Sdu pc zou mijn ICT achtergrond handig zijn. Ben daar niet op ingegaan omdat het verleden jaar leuk was voor een keer. Met de Sdu computers was de dag al lang (van 07.00 tot 22.00)en zonder de stemcomputer zal de dag nog veel langer zijn voor de stembureauleden. Ik heb nu al medelijden met ze.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Ernst,zo is't maar net! En een bos bloemen toe..
Jaime, ik denk dat de meeste stembureau-leden het een eer vinden om erop toe te zien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Ik ken er een aantal, en die doen het al jaaaaren!

Jammer, dat jij het ,met je ICT achtergrond, zo,n corvee vind.. Ik heb zo'n vaag vermoeden dat jij niet een van die mensen was om de 'zwakke' kant van het SDU programma te ontdekken..

Als je gaat stemmen neem dan een aardigheidje mee voor die mensen achter de tafel. Voor de moeite en het bewaken van onze DEMOCRATIE! Groet; Yanny
Ko
-5-  Ko:
Een aantal nieuwe stembussen kost volgens mij maar een fractie van - hm - laten we zeggen een dagje meerwerk aan de Noord-Zuidlijn of (beter voorbeeld) een batterij nieuwe stemcomputers. Bovendien kun je die stembussen na de verkiezingen weer verkopen, met die stemcomputers van de Sdu gaat dat niet lukken vrees ik. (Was Sdu ook niet betrokken bij die zeperd met de nieuwe paspoorten destijds? En hoe zit het met de staatsdeelneming in Sdu?)

Enfin, verkopen dus, en dan kunnen nog eens een paar honderd Amsterdammers zo'n mooie fullisbak op hun tapijt zetten. Want zeg nou zelf, zo'n stemcomputer in je huiskamer, da's geen gezicht. Als je hem überhaupt de metro inkrijgt.
-6-  :
Het is niet toegestaan om in de reacties reclame te maken.
Jaime
-7-  Jaime:
@Yanny, Als je dat denkt moet je dat vooral blijven doen, Ik heb er gezeten en weet beter. Ze vinden het leuk of hebben niks anders te doen en krijgen er nog geld voor ook. Ik moet er vrij voor nemen en vind het niet leuk. Heeft niks met eer te maken. En dat de stem pc van Sdu onveilig zijn wist ik na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen al, Ze draaien namelijk gewoon op Windows. Ze zoeken nog genoeg leden dus meld je aan want jij heb zo aan je tijden te zien toch niet veel belangrijks te doen.
-8-  :
off-topic: Tijd voor de enige, de echte Amsterdam-Centraal Flame War! Met in de linkerhoek, precies 20 comments per post waard: Yanny Scutt! en in de rechterhoek, de niet veel gehoorde, maar altijd raak postende: Jaime! De eerste ronde gaat van start...Yanny komt met een verborgen sneer richting de hardwerkende ICT'er maar de ICT'er pareert direct met een 'beroepswerkeloze huisvrouw'-slag...OUCH! Wie wint er in ronde 2? Lees verder!
ONTOPIC:
De vraag is of Sdu iets te verwijten valt. De directeur zei gisteren dat de computers volgens specificatie geleverd zijn, alleen dat er een nogal cruciale specificatie dus achteraf bleek te ontbreken. Aan de andere kant, ik las ergens dat de fatale fout de mogelijkheid tot 'skimming' openliet, geen idee wat het is, maar ik hoor van hackers dat dat een standaard en simpel trucje is: je zou dan kunnen zeggen dat Sdu als opdrachtnemer hiervan op de hoogte had kunnen zijn en de opdrachtgever op een onvolkomenheid in de specificatie had moeten wijzen.

Overigens, Wieland, goed dat je je burgerplicht doet en je stembus ter beschikking stelt. Evengoed mag je er best iets voor terug vragen - zoals een spandoek. Of gewoon geld.
Jaime
-9-  Jaime:
@daniel, Skimming is bv. een kopie maken van de magneetstrip op de achterkant van je pinpas. Als je dan ook nog eens je pincode intikt zonder je hand er boven te houden kunnen ze heel makkelijk met een camera zien wat je intikt. Met de Kopie van je magneetstrip en je pincode kunnen ze geld van je rekening halen. Met de stemcomputer werkt het anders, elke toets op de stem pc heeft een signaal wat je kunt opvangen met een simpele scanner. Als je weet welk signaal/geluid bij welke partij hoort kan je het stemgeheim schenden. Waardoor de stem pc fraude gevoelig word.
-10-  :
dank voor de uitleg, Jaime. Is die techniek bij de stem-pc dezelfde techniek als die waarmee je ook van een afstand kan 'afluisteren' welke toetsen iemand aanslaat op het toetsenbord van een PC?
Jaime
-11-  Jaime:
@daniel, Ja is het zelfde principe. Als de stem pc continu met het internet verbonden zou zijn wordt het nog enger als het nu al is. Dan zou je namelijk Spyware/Trojan Horses op de stem pc kunnen plaatsen die het mogelijk maken te registreren welke toets aanslagen er gedaan worden. En dan kan er dus van grote afstand gekeken worden waar men op stemt. Wederom een kwestie van het stemgeheim schenden. Maar je kunt ook de toetsen manipuleren met alle gevolgen van dien. Hier heeft Sdu een simpele oplossing tegen gevonden, pas als de verkiezingen gesloten zijn mag er een GPRS verbinding gemaakt worden met de centrale server en dan wordt de data overgezet.
-12-  :
Wederom dank, Jaime. Begrijp ik dus goed dat de Sdu gewoon met hele simpele manieren van afluisteren geen rekening heeft gehouden?

wel interessant, al die techniek!
Jaime
-13-  Jaime:
@Daniel, Dat is juist. En als je dan als stembureau lid iemand moet/wil helpen omdat hij/zij geen verstand heeft van een pc of de Nederlandse taal niet goed begrijpt word het bureau beschuldigd van fraude en komt er meteen een groot onderzoek (Bos en Lommer verleden jaar na de Gemeenteraadsverkiezingen). Ook dit is een van de reden waarom ik niet meer als stembureau lid wil optreden. Maar als Sdu ondeugdelijke materiaal aanlevert word alles uit de kast gehaald om het tegendeel te bewijzen. Ik ben de wij “vertrouwen de stemcomputer campagne”
zeer erkentelijk. Waarom er nog steeds zo gedweept wordt met MS besturingsystemen is mij echt een raadsel. Juist voor dit soort aangelegenheden zijn er veel betere besturingsystemen op de markt. Die veel veiliger zijn of waar niet direct Spyware/Trojan Horses voor beschikbaar zijn. Maar ja daar is meer expertise voor nodig, maar das misschien wel goedkoper en zeker veiliger dan al die MS licenties. Dit had Sdu kunnen verwachten, het is namelijk een sport geworden om alles wat MS maakt te kraken/hacken. En dat alleen maar om aan te tonen dat MS besturing systemen alleen niet veilig zijn. Daar heb je extra tools voor nodig.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Jaime, Mea Culpa! Je eerste reactie kwam zo anti-stemming over bij mij, vandaar.

Als je nu meteen die uitleg had gegeven had ik heel anders gereageerd hoor! Enfin, je uitleg ,achteraf, was zeer verhelderend, waarvoor dank!

Enne..Ik heb een mooie baan in het 'boekenvak' en ga met veel plezier naar m,n werk. Tja, en ik ben ook een beetje een nachtbraker, want kan met weinig slaap toe! Groet; Yanny
Jaime
-15-  Jaime:
@Yanny, Ik ben helemaal niet tegen stemmen ik vind het een voorrecht om te mogen en kunnen doen. Er zijn heel veel plaatsen op deze wereld waar mensen nooit de kans zullen krijgen te stemmen. Wij zijn wel in die gelukkige omstandigheid het te kunnen doen en vind ook dat iedereen het moet doen. Ik hekel alleen het stemgeheim en alle heisa er om heen. Tuurlijk is het niet goed dat de stempc van Sdu ondeugdelijk is, maar is het zo erg dat iemand kan zien/horen wat je stemt, Ik zie het probleem niet. Wel als met de zelfde technieken de stemming gemanipuleerd kan worden. Tegenwoordig zijn bijna alle gegevens op te vragen of te verkrijgen, maar weten wat iemand stemt is zwaar geheim, onzin. Ik heb liever dat mijn bank en persoongegevens gewaarborgd zijn dan dat ze weten wat ik stem. Persoonlijk vind ik dat er een stemplicht moet komen in plaats van stemgeheim.
Daniel Schut
-16-  Daniel Schut:
@Yanny: je zegt:
“Jaime, Mea Culpa! Je eerste reactie kwam zo anti-stemming over bij mij, vandaar.”

I hate to be a hack, maar begin je een patroon te zien, Yanny?
Jochem Floor
-17-  Jochem Floor:
@ Jaime: Ik begrijp dus dat dat skimming een trucje is dat complete bendes criminelen al een jaar of tien beheersen.

“Hier heeft Sdu een simpele oplossing tegen gevonden, pas als de verkiezingen gesloten zijn mag er een GPRS verbinding gemaakt worden met de centrale server en dan wordt de data overgezet.”
>>En is dit gedeelte van het proces in jouw ogen dan wel veilig?

@ Daniel: je hebt Yanny nu wel weer genoeg te kijk gezet; je bent zelf ook bepaald niet heilig. De komende drie weken zonder off-topic Yanny-bashing, lukt dat?
@ Yanny: En de komende drie weken zonder Daniel-bashing?
( jullie begrijpen: de beloofde 'wederdienst' )

Het moet mij trouwens van het hart dat met stemmen op papier het lidmaatschap van een stembureau wel degelijk heel leuk kan zijn. Het zal beslist overdag niet vreselijk opwindend zijn, maar ik ben wel eens getuige van het tellen van de stembriefjes geweest. Het is heel aardig om eens die telling te zien vorderen en de stapels te zien aangroeien tot het uiteindelijk resultaat verschijnt. 'Democracy in progress' geeft dan ook weer een aardige indruk wat er in een bepaalde buurt leeft.
Jaime
-18-  Jaime:
@Jochem, Skimming heeft geen betrekking op de NewVote van Sdu of elke andere stemcomputer. Het was alleen aan Daniel gericht om uit te leggen wat Skimming is. Dat het al jaren gebruikt word staat vast maar voor andere doeleinde.

>>En is dit gedeelte van het proces in jouw ogen dan wel veilig? Het is eigenlijk een *workaround.

Het is in zoverre veilig dat er tijdens de verkiezingen geen contact is met de database waar alles opgeslagen is. Neemt niet weg dat je als kwaadwillende natuurlijk wel een gprs verbinding kan opzetten naar een NewVote machine om eventuele manipulatieve software (stelen van stemmen)er op te zetten. Want buiten de standaard WinXP firewall zit er geen beveiliging op. Maar het laatste weet ik niet zeker, al zou het er wel op zitten kom je er nog in alleen wat moeilijker.

*workaround is een bekend probleem waar niet meteen een oplossing voor is en er dus naar een oplossing word gezocht en gevonden om er omheen te werken zonder dat het al te veel problemen oplevert.
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Daniel, Heb je m'n argumentatie ook gelezen?..Bovendien begin ik de indruk te krijgen dat jij het alleenrecht hebt op 'dwarsliggerij'? Groet; Yanny
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Ja hoor Jochem! Ik zal m,n bezem achter slot en grendel zetten...;-)
Aarnout
-21-  Aarnout:
Jaime. Aan je tijden te zien kom je hier in de tijd van je baas... Over het stemgeheim het volgende. Een jaar of wat geleden was hier een referendum over stadsdeel centrum. Ons arme stembureau was maar met zijn tweeën en het was er hartstikke druk en gezellig en allerlei mensen gebruikten samen de drie stemhokjes. Eén van de organisatrices van het tegen-referendum (een straatgenote) klom bij mij in het hokje, met van 'jij bent toch ook tegen'. Ik voel mij daar niet prettig bij. Maar met fraude heeft het niets te maken. Wel met discipline.
Aarnout
-22-  Aarnout:
Jaime, nogmaals. Ik moet niets hebben van mensen die vinden dat ze betaald moeten worden voor een dagje stembureau. We moeten dat afschaffen. Dan leren we de werkelijke staat van onze democratie kennen. Laat het maar eens goed stuklopen. Komt het misschien beter terug.
Aarnout
-23-  Aarnout:
Redactie Amsterdam Centraal. Wil ons dan informeren over de dagkoers van een stembus. Die moeten inmiddels toch een aardig rendement geven. Mijn beleggingsadvies op dit moment is echter om SDU computers voor een prijsje aan te schaffen.
Jaime
-24-  Jaime:
@Aarnout, Ik zal hier op een later tijdstip op ingaan.
yanny scutt
-25-  yanny scutt:
Ehhh, is hier iets gaande wat niet op AC thuishoort? Heeft Jaime AC oneigenlijk ge/misbruikt of hoe zit dat hier?? Groet; Yanny
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Jaime heeft anders wel heel behoorlijk uitgelegd hoe dat gaat met die computer-technologie aan de leek in deze discussie hoor! En daar valt behoorlijk wat voor te zeggen. Groet; Yanny
Jaime
-27-  Jaime:
@Yanny, Niet dat ik weet? Ik Heb namelijks niks kwaads in de zin.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.