Home > > Het eenzame matroosgevoel.

Het eenzame matroosgevoel.

Geen vlaggen, volkslied, bloemen of inburgeringexamen. Vanaf vandaag ben ik officieel een 'Noorderling' want ik heb me ingeschreven bij het stadsdeelkantoor. Maar zo voelt het nog niet echt, in een vers geschilderd huis tussen de verhuisdozen.

Dat komt door het zogenaamde eenzame matroosgevoel. Een gevoel dat op een prachtige manier is beschreven door Jeroen Zijlstra in het lied 'Een meisje loos in Rotterdam'.
Jawel, een lied over Rotterdam maar niet zomaar een lied! Houden van een plek die niet van jou is, die je nog moet veroveren. Thuis zijn maar je toch verdwaald voelen, willen varen maar niet durven. Op de pont, in de supermarkt en in mijn nieuwe straat lijkt het alsof mensen mij aankijken en zeggen: "Wat kom jij hier eigenlijk doen?" Hoelang duurt het voordat een stad van jou is?
Zijlstra heeft dit lied geschreven over Rotterdam maar je kunt Rotterdam volgens mij net zo goed vervangen door Amsterdam-Noord. De schrijver woont namelijk gewoon in Durgerdam.

Op zoek naar het eenzame matroosgevoel ben ik na de plichtplegingen op het stadsdeelkantoor naar de tentoonstelling 'Geef mij maar Amsterdam' gegaan. En dan niet voor de gezellige liedjes over tulpen, de Jordaan of de Westertoren. Nee, ik wil weten of er ook een ander lied bestaat over Noord dan 'Ik verveel me zo' van voormalig jeugdwerker Harry Slinger en zijn band Drukwerk.

Een leuk onderdeel van de tentoonstelling is de liedjeskaart, een plattegrond van Amsterdam met gaatjes waar je een koptelefoon kunt inpluggen. En zowaar, ook uit de gaatjes in Amsterdam-Noord klinkt muziek! ('t IJ meegerekend.)

Uit de koptelefoon klinkt 'Aan de oever van het IJ, voel ik het geluk in mij', van Jasperina de Jong. En de Sjonnies met het lied 'Als een vis in 't IJ'. Het stadsdeelorkest (bestaat dat orkest nog steeds?) bezingt de 'Liefde in Noord'. Het lied 'de Noordelijke IJ-oeverblues' van Frits Lambrechts komt nog het meest in de buurt van mijn eenzame matroosgevoel. Ik proef nog steeds minachting bij die anderen in de stad die zich smalend laten ontvallen; je woont toch niet in dat gat?

De moraal van het verhaal komt van twee rappers, JPM en Jerry, gangsters zou je denken op het eerste gehoor. Maar het valt reuze mee want het gaat hier om twee stoere jongens van een jaar of 11. Met hun boodschap ga ik met een gerust gevoel terug naar Noord. In Noordsite gaat het er anders aan toen, pak de pont over 't IJ dat is hoe wij het doen!
En dat ga ik dus ook maar eens doen.

acht reacties op "Het eenzame matroosgevoel."

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Carmen, Jeroen Zijlstra heeft ook 'De pont naar Noord' geschreven! Een prachtig lied die ik gehoord heb van het Shanty-koor de 'Weespertrekvaart mannen'. Het lied kun je vinden op hun CD; 'Stad aan het water'

Ik moet wel zeggen dat ik de oude ponten veeel mooier vond, zeker als je verliefd was..Heerlijke donkere plekjes waar je zalig kon zoenen!

Maar goed, er is natuurlijk nog altijd het Vliegenbos maar het liefhebben voelde altijd beter op die oude pont.. Ik mis hem nog steeds! Varensgroet; Yanny
Remi Dekker
-2-  Remi Dekker:
Hoi Carmen,

Ik ben de zanger van het Stadsdeelorkest “De Professionals” dat helaas zo'n 10 jaar geleden uiteen is gevallen. Wel hebben wij op het 25 jarig bestaan (november jl.) een “laatste” optreden verzorgd. We hebben 2 cd's uitgebracht die alleen in het staddeel zijn verspreidt. De eerste zat in het kerstpakket de tweede is uitgereikt tijdens het 121/2 jarig jubileum. Als je het leuk vindt kan ik ze als mp3 naar je toesturen.

Groetjes Remi Dekker
eduardo
-3-  eduardo:
Wij zijn ook gek op oude ponten! http://www.vaarmij.nl/over/...
Jan Stender
-4-  Jan Stender:
Die oude ponten waren ook gaaf om te zien
Ik weet nog wel,dat bus 39 op de pont mee ging
Als je vlak bij de oprijklep stond,dan zakte de pont ruim 40 centimeter dieper,als de bus er op reed
Nadeel was wel,als het waterpeil hoog stond,dat het chassis van de bus soms bijna vast liep,op de klep
Nynke
-5-  Nynke:
*Reactie door de redactie verwijderd*
Oproepen niet toegestaan. Lees de regels voor discussies.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Carmen, er zijn HEEL veel liedjes over water hoor! Ik meen te weten dat ik hier op deze site nog een leuke tip heb gegeven.

Zoek maar een op de site van het 'Weespertrekvaart' mannenkoor op http://www.weespertrekvaart...

Groet;Yanny
B.Nase
-7-  B.Nase:
Remi Dekker:

Ik heb 1 van die cd's! Liefde in Noord.
Geweldig
Connie
-8-  Connie:
Wat dachten jullie van de 4-tuose matrozen. Die hebben heel veel leuke cd's over water en Amsterdam.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.