Home > > Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event

'n oude Commodore Amiga. Dat was vroeger al een heel Dance-Event an sich, als je de juiste software had. Foto van www.ourtimelines.com
Ik weet 't nog goed, toen ik een jaartje of dertien was en voor het eerst een bandje van Thunderdome in m'n tape-deck duwde: WHAMMMM! Keihard stampen met 'The Prophet', DJ Buzz Fuzz en DJ Dano, en Gizmo. Dat waren nog eens tijden: nog vóór de gabber-rage, nog vóórdat ze zelfs bij Telekids op stampende beats het Smurfenlied remixten, was dát de manier waarop de jeugd van de jaren '90 rebelleerde tegen hun ouders. Niks protesteren en 'make love, not war': dát was juist wat de oude generatie van ons verlangde. Nee, de jeugd van de jaren '90 rebelleerde met decibellen. Hoe harder en mechanischer, hoe beter. House, dat was iets wat alleen jongeren begrepen, dat was iets wat gebeurde in duistere, veraf-gelegen zaaltjes met gelijkgestemde pubers, of op zolderkamertjes met een synthesizer en een oude, aftandse, Amiga-computer.

Hoe anders is dat nu op het Amsterdam Dance Event.
Met meer dan 475 DJ's en in meer dan 45 locaties in de stad is ADE komend weekend een onvertroffen groot dance-evenement. Het is uniek omdat het hier niet zomaar een massaal feest a la Koninginnedag betreft: het is hier uniek omdat veel grote artiesten en producers hier bij elkaar komen op de nieuwste technieken en snufjes te bekijken, ideeën uit te wisselen en al met al gewoon lekker creatief te zijn onderling.

Prachtig natuurlijk, allemaal, en ook fantastisch dat wij burger van Amsterdam daar een graantje van mogen meepikken. Maar ik krijg toch een beetje een raar gevoel, als ik de 'conference-partners' bekijk: Buma-cultuur? De Felix Meritis? I AMSTERDAM?

Begrijp me niet verkeerd. Ik ga nog altijd graag uit, word helemaal gelukkig van de nieuwste ontwikkelingen in de minimal house en ben een grote fan van electro, en dan vooral de naar drum 'n bass neigende varianten ( <-- let op! véél gratis downloads!), ga bijna elk jaar braaf naar Sensation Black, en bij al dat uitgaan zie ik nog steeds, voor mijn gevoel dan, jonge mensen. Maar ik vraag me toch af, gezien die congressen en gezien de organisatie eromheen:

Is de dance-scene niet gewoon te oud geworden?

negen reacties op "Amsterdam Dance Event"

Willemien de Boer
-1-  Willemien de Boer:
Is het dan niet eerder een volwassener muziekstroming geworden? Want hoezo te oud? Te oud om je ermee te kunnen afzetten tegen je ouders? Daarvoor is denk ik nooit iets te oud. Iedere puber zal zo'n draai aan welke muziekstroming ook weten te geven dat de ouders ervan gruwen.
estherd
-2-  estherd:
Wat bedoel je met DE dance-scene? Er zijn sub-scene'tjes en er is een keur aan legale en illegale feestjes waar je bijna elke avond naartoe kan, als je zou willen. Zeer levend en jong van spirit!
Edwin
-3-  Edwin:
De stroming wordt zelf ouder, Niet zijn-haar publiek.
En jungle was 10 jaar geleden al vetter.
Jaime
-4-  Jaime:
DE dance-scene is vercommercialiseerd, niet oud geworden. Vandaar 'volwassen' conference-partners misschien. En het ADE is jaren geleden (zeven?) als netwerk voor DJ's en procucers opgezet en in eerste instantie niet voor publiek alleen. Misschien dat jij er nu pas lucht van krijgt, maar het bestaat dus al lang en diende een zeker doel.
d berk
-5-  d berk:
Geef nou maar gewoon toe Daniel, je was een enorme gabber!
;)
Rick ll
-6-  Rick ll:
Toen ik een jaar of 13 was bestond er gelukkig nog geen dance, house of iets soortgelijks.
O. Schmidt
-7-  O. Schmidt:
Toen ik een jaar of 13 was bestond er gelukkig nog geen Rick II of iets soortgelijks.
gabber piet
-8-  gabber piet:
Amsterdam Drugs Event
Jaime
-9-  Jaime:
@Rick II, Toen had je waarschijnlijk de beat Scene of Disco hoe oud je ook mag zijn. Dat was in de ogen van jouw ouders precies hetzelfde als wat de House/Dance nu is. Afzetten tegen de muziek van je ouders is van alle tijden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.