En misschien is dat maar beter ook.
Maar haar gloedvolle betoog was aan dovemansoren gericht: in de vergaderzaal van de gemeenteraad zat niet korpsleider Cohen, maar burgemeester Cohen - die Sargentini's verontwaardiging ter kennisgeving aannam.
Het is een van de lastigste dilemma's van de democratie. In welke mate moeten politie en justitie verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordiging? In de huidige situatie is dat maar heel beperkt het geval, zodat Sargentini procedureel geen poot had om op te staan, en zij in de raad trilde van machteloze woede.
En toch moet zij haar zegeningen tellen. Want stel je eens voor dat de korpsleiding wél braaf naar de pijpen van de volksvertegenwoordiging zou dansen. Of dat het hoofd der politie zelfs rechtstreeks door de burger werd verkozen, zoals in de Verenigde Staten. Hoe snel zou dan, onder een maar ietsje ander politiek gesternte, die inderdaad weerzinwekkende illegalenjacht niet juist flink opgevoerd kunnen worden?
De Amsterdamse politie danst naar de pijpen van de volksvertegenwoordiging, maar helaas naar een subset daarvan die niet representatief is voor de Amsterdamse situatie.
Dat prestatiecontract heeft iets te maken met het bestaande politieke gesternte, en mevrouw Verdonk en haar gedachten en opinies zijn bij veel Nederlanders erg populair. Ik heb daarbij wel het bange vermoeden dat dat meer het geval is bij Nederlanders die in suburbia en vooral diep in de provincie wonen. In Amsterdam zijn er om te beginnen al meer mensen die voorzover ze al niet van buitenlandse afkomst zijn in ieder geval iets meer met andere culturen van doen hebben. Een lokale wetgevende macht zou vermoedelijk derhalve de prioriteiten iets anders gelegd hebben.
Het zou daarom toch prettiger zijn als er plaatselijk iemand verantwoordelijk af heeft te leggen over dit beleid. Het blijkt nu wel wat de feitelijke consequentie is van het opdoeken van de gemeentepolitie en de rijkspolitie, een aantal jaar geleden. De aangekondigde vorming van een nationale politie zal dit alleen nog maar erger maken.
En het politieke gesternte? Ik hou m'n hart vast voor de volgende nationale verkiezingen. Het is niet eens nodig dat men op Verdonk stemt, mensen als Van Heemst zitten dan wel bij de PvdA maar hebben denkbeelden die redelijk dicht tegen die van haar en de andere parlementaire xenofoben aanzitten. En je zou zelfs kunnen zeggen dat hetgene dat nu in dat vermaledijde prestatiecontract staat, een uitvloeisel is van eerder beleid dat door dhr Cohen himself gemaakt is.
Ik ben niet heel erg hoopvol voor wat betreft een goede afloop van dit alles.