Home > > Emigreren

Emigreren

"Waarom verruil je in hemelsnaam een geweldige buurt als de Nieuwmarkt voor Amsterdam-Noord?"
Volgende week ga ik verhuizen. Hemelsbreed maar een paar kilometer van de plek waar ik nu woon maar soms lijkt het wel alsof ik naar Botswana ga emigreren.

Sinds ik een huis heb gekocht aan 'de koude kant van de stad' (mooie omschrijving onlangs in het Parool) moet ik me verantwoorden. Dan hoor ik mezelf praten over betaalbare woningen, gratis parkeren voor de deur (terwijl ik niet eens een auto heb!) veel ruimte, geen wildplassers of dronken toeristen. Sommige vrienden hebben zelfs al aangekondigd alleen nog met de auto bij me op bezoek te komen!
Toegegeven, verhuizen naar Noord is niet bepaald een jeugddroom. Het is het bekende liedje, op zoek naar een betaalbare woning in Amsterdam kreeg ik een onverwachte tip uit betrouwbare bron. "Ga eens kijken in Noord." In NOORD? Daar had ik geen seconde over nagedacht.

Toch maar een keer de grote oversteek gewaagd. Op een koude dag met hagel en windstoten, op de fiets naar het CS, met de pont overgestoken, alsmaar rechtdoor Buiksloterweg, de Van der Pekstraat, achter het Mosveld. Verbazingwekkend snel. Van mijn huis aan de Nieuwmarkt naar mijn nieuwe adres in minder dan een kwartier! Ik was al bijna overstag.

De keuze voor het huis was snel gemaakt, 3 kamers, twee verdiepingen en een roze ligbad (ben inmiddels gewend aan de kleur), auto (die ik niet heb) voor de deur en het allerbelangrijkste...een eigen opgang! Mijn eigen voordeur, nooit meer struikelen over de vuilniszakken, post en fietsen van de buren. Het huisvuil wordt in mijn nieuwe buurt trouwens op een wel heel bijzondere manier ingezameld. Op de hoek van de straat staat een container die alleen opengaat als je een speciaal pasje in de gleuf steekt.

Vanaf volgende week ben ik dus inwoner van Amsterdam-Noord. Een nieuwe start in een gedeelte van de stad dat ik niet ken. Banne, Buiksloot, Nieuwendam het zegt me nu nog niets. Maar ik zal het de komende tijd gaan ontdekken (tips en adviezen zijn welkom!). Ik ben trouwens benieuwd naar het typische Noord-gevoel waarover ik sommigen hoor.
Een voornemen heb ik alvast gemaakt: Ik ga me niet meer verdedigen. Want ik ga dus niet emigreren naar de andere kant van de wereld, ik ga gewoon naar Amsterdam-Noord!

tien reacties op "Emigreren"

vinus
-1-  vinus:
Gefeliciteerd!
Amsterdam-Noord is het Rotterdam van Amsterdam. Rauw, stoer, sterk, rommelig, maar vooral: authentiek. Véél authentieker dan die andere kant van het IJ, waar alles uiteindelijk horeca wordt (er is zelfs al een voorstel gedaan óp deze site om de molen in Westerpark te verpannekoekrestaurantiseren....). En waar uiteindelijk iedere wijk de Pijp is, of wil worden, of erop gaat lijken. Nee dan Noord! Van 'stedenbouwkundige mislukking' zoals in de jaren '30 vorige eeuw nog werd gezegd, dicht ik Noord een grote en mooie toekomst toe. De uitwijkplaats voor de échte stedeling! Heel veel woonplezier!

ps: ik woon NIET in Noord!
-2-  :
Noord wordt steeds hipper, er is een enorme loods waar allerlei kunstenaars zich hebben gevestigd, en Robodock en andere festivals zijn ook in Noord te vinden. Leuke ontwikkelingen.
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Noord is top! Wie weet, vind je de mooiste vriendschappen/liefdes op de pont..Hou ons op de hoogte! West groet Noord; Yanny
Cat
-4-  Cat:
Jij blijft tenminste nog in de buurt... ik ben van Amsterdam naar.... ik durf 't bíjna niet te zeggen... VLAARDINGEN verhuisd. (liefde doet héle rare dingen met de mens!) Ik zou bíjna vragen of je met met zou willen ruilen, maarja, jij hebt 3 kamers en ik (incl woonkamer) 6!! Maar dan nóg... sómmige plekken in Noord zijn bést leuk. Niet daar bij 't Mosveld enzo, dat is 'n tikkie arremoedig, maar als ik 't goed begrijp, moet je daar nog voorbij.
Maar Buikslotermeerplein is 'n héél handig winkelcentrum hoor, vind ik. Ging daar vaak boodschappen doen. En als je ff doorfietst, zit je zó bij 't Twiske en da's met mooi weer goed toeven!
Ennieweej, veel plezier daar en je weet, pak 't pondje en je zit zó weer in 't centrum!
Greet Kok
-5-  Greet Kok:
“Hé, is dit ook Amsterdam?”, dacht ik toen ik enkele dagen vertoefde bij mijn dochter in Amsterdam, maar ik kan het iedereen aanbevelen, maar ga nu niet massaal verhuizen naar Amsterdam-Noord!, een stadsdeel waar het leven je toelacht, met gezellige mensen, een leuke buurt en een prachtig park op loopafstand, het is gewoonweg niet te bevatten dat dergelijke rustige, 'dorpse' woonwijken nog in Amsterdam bestaan.Ik weet zeker dat dit stadsdeel eens zal oprijzen tot Amsterdam-Voort!

PS: ik woon in Harderwijk en herken een beetje de saamhorigheid tussen de mensen in deze wijk.
Greet Kok
Cat
-6-  Cat:
ahum... ik bedoel dus 't pontje ... :-S
Robin
-7-  Robin:
@Cat: blijf zitten waar je zit, we komen je redden! ;)
kudonogame
-8-  kudonogame:
Koude kant? Noord ligt aan de zonzijde van het IJ! Nee het is goed toeven in Noord voor wie niet vies is van saai (vooralsnog) en BLAKa's (BijzonderLelijkeAutochtonenKarpatenkoppen).
Carla
-9-  Carla:
@ cat
Ik heb 2 jaar geleden ook een liefde in Vlaardingen gevonden (internet kent geen stadsgrenzen), maar hoe verliefd ik ook ben, Amsterdam verruilen voor Vlaardingen... neee... Dan maar heel veel heen en weer reizen en een motor kopen voor de files... Ik zou in Vlaardingen wel langzaam doodgaan.
Beetje off topic, maar ik vond het wel grappig om te horen dat er nog meer Amsterdammmers hun liefde in Vlaardingen vinden.
Overigens is Noord niets mis mee!
Peet
-10-  Peet:
Ok, er staat dus van alles aan te komen met Noord. Maar ik heb ook koudwatervrees; ben zeer beducht voor (volks)buurten met traditionele autochtonen. Nee, heeft niets met discriminatie te maken of minachting. Het match gewoon niet met mijn persoon. Ligt aan mij, dus.

Graag reacties

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.