Home > > De otter blijft uit de wind

De otter blijft uit de wind

Houtzaagmolen De Otter
Een molen is voor Amsterdam behouden. Na jaren van gesteggel heeft de rechter eind augustus stadsdeel Westerpark in het gelijkgesteld: De Otter hoort in Westerpark thuis. Het stadsdeel weigerde de stichting Houtzaagmolen De Otter een vergunning om de monumentale molen De Otter te verplaatsen naar een plek ver buiten de stad. Als het aan z'n eigenaren had gelegen, was de houtzaagmolen langs de Kostverlorenvaart verhuisd naar een molenpark in Uitgeest. Om daar te draaien voor hordes toeristen met fototoestel om de nek.
Als ik mijn best doe, kan ik een glimp van de molen opvangen als ik uit het raam kijk en ik kan dan een glimlach niet onderdrukken als ik de molen uit 1638 zie staan tussen nieuwbouw uit de 20ste eeuw. Een mooi plaatje van integratie van de moderne stad en het (pre-)industriële erfgoed van Amsterdam wat al zo vaak dreigt te verdwijnen. Het is echter diezelfde nieuwbouw (lees hoogbouw) die ervoor zorgt dat de molen niet voldoende wind vangt om te kunnen draaien. Een molen met stilstaande wieken is voor de molenaar geen echte molen en nadat de rechter hem in het ongelijk stelde, heeft hij besloten ermee te stoppen. Tot kort draaide de Otter eenmaal per week, op vrijdag. Nu nooit (of tijdelijk niet?) meer.

Stadsdeel Westerpark heeft toegezegd bereid te zijn de stichting Houtzaagmolen De Otter te helpen de molen behouden. Mijn advies aan het stadsdeel is om een exploitatievergunning te verlenen aan degene met het beste idee om de molen ook financieel te kunnen laten voortbestaan. Wat is er bijvoorbeeld mis met een oubollig Oudhollands pannenkoekenrestaurant in een oer-Hollandse molen? Maar hier zijn vast betere ideeën voor te verzinnen, zodat De Otter voor lang in Westerpark het verleden levende houdt.
ouder:
Kom hier wonen!
nieuwer:
Emigreren

achttien reacties op "De otter blijft uit de wind"

TS
-1-  TS:
Erg fijn dat hij blijft waar hij hoort. Hopelijk houden de eigenaren er toch plezier in hem te onderhouden.
PanMan
-2-  PanMan:
Ik vind dat je een nogal blij stukje schrijft dat hij blijft, en dat is fijn voor je uitzicht. Maar het is IMNSHO wel erg jammer dat de molen die honderden jaren heeft gefunctioneerd, nu verloren dreigt te gaan. Molens moeten regelmatig draaien om niet vast te lopen..
Steven
-3-  Steven:
Ligt het niet voor de hand te denken dat het argument van 'niet meer kunnen draaien' gebruikt werd om er voor te zorgen dat de molen naar Uitgeest verplaatst zou worden?

En dat idee van een pannekoekenrestaurant spreekt mij ook aan. Ik loop ook al jaren te denken dat je er -met zoveel toeristen in de stad- een goed lopende attractie van moet kunnen maken....Wellicht dat zich -nu de kogel door de kerk is- iemand aanbiedt om dat op te pakken.
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
>Wat is er bijvoorbeeld mis met een oubollig Oudhollands pannenkoekenrestaurant in een oer-Hollandse molen?

Dat een houten molen nogal brandgevoelig is, bijvoorbeeld?
Arnoud de Jong
Nou Jochem, het pannenkoekenrestaurant in het Amsterdamse Bos is ook geheel van hout. Dus dat zal wel loslopen...
Sigi
-6-  Sigi:
Interessant

http://www.molendatabase.nl...

Heel goed dat ie gewoon in Amsterdam blijft staan.
Dr.D
-7-  Dr.D:
Een pannekoekrestaurant op die plek naast de garage?
Als we De Otter toch moeten exploiteren om de dure
restauratiekosten van destijds te compenseren
en het nu een legale bedrijfstak is;
'The Dutch Windmill' (niet te verwarren met Bep van Klaveren
maar een oud hollandsch hoerenhuis)
E.R.
-8-  E.R.:
Kan TU Delft er geen watermolen van maken?
Robin
-9-  Robin:
Wat is het nut van een molen als hij niet meer kan draaien? Dan is het toch eigenlijk verworden tot een veredeld decorstuk?
Robin
-10-  Robin:
Als we de TU Delft er bij halen kunnen zij hem dan niet ophogen zodat hij alsnog wind kan vangen?
Harry
-11-  Harry:
De voormalige molenaar was werknemer van de TU Delft notabene. Anyway, het slimst lijkt mij dat er meer molenaars aangesteld worden, de vorige kon alleen op vrijdag, en bij afdoende wind. Het lijkt mij dat als er meer dagen per week gedraaid kan worden men toch sneller aan het aantal benodigde omwentelingen kan komen om de molen gezond te houden. Eventueel zou men zelfs kunnen overwegen om een aantal bomen aan de Jan van Galenstraat te kappen opdat er meer wind uit die richting komt (niet goed voor m'n eigen uitzicht, maar goed, je moet er wat voor over hebben).

Pannenkoekenrestaurant etc in de molen: dat ding is echt heel erg klein van binnen, vergeet dat. Als houtzaagmolen kan die met voldoende draaiuren best nog wel actief blijven.

Het is nu overigens wel te hopen dat het stadsdeel enigszins klaar is met de bouwdrift hier, en dat ook de Markthallen nog even onbebouwd blijven. (tegen de tijd dat die discussie weer gaat lopen zijn de meeste babyboomers dood en gaat de bevolking teruglopen, goeie kans dat de onroerend goed maffia dan wat minder in melk te brokkelen heeft qua stadsinrichting)
Ruud van Dijk
-12-  Ruud van Dijk:
Goed dat de molen blijft. Er is veel wind door de molen te vangen als de molenaar paraat is. Het is een bescheiden herinnering aan een groots molenverleden.
Dit gaat goed komen. Ik heb begrepen dat molens gesubsidieerd worden afhankelijk van het aantal draaiuren.
Kortom.....laat de wieken draaien en hou op met zeuren.

Ruud van Dijk
Jan de Winter
-13-  Jan de Winter:
Heerlijk dat de molen blijft (en niet alleen omdat ik toevalling pal tegenover woon) Historisch belang staat in deze voorop. Terecht, dit hele gebied was ooit bezaaid met molens, een industrieterrein in een tijd dat dit woord nog moest worden uitgevonden. Wat betreft de wind, Als er op meer dan een dag een molenaar ter beschikking zou zijn dan draait het ding echt wel genoeg uren. Ik zie exploitatie in combinatie met een ambachtelijke houtwerkplaats wel als mogelijkheid. Dat lijkt me toch interessanter dan aan toeristen stroopwafels en klomjes te verkopen. Wie denkt er met me mee?
K.R.Souwer
-14-  K.R.Souwer:
Karel Souwer 17-11-2007
Allemaal geblaat in ruimte,als de mensen eens in het verleden duiken,en gaan lezen wat de eigenaars ,de molenaar en de vrienden van de molen allemaal gedaan hebben.om de molen te behouden.
Eén onderwerp wil ik er uit halen en dat is , hoe krijg je een molenaarleerlinh of een molenaar naar een molen.Als al de mensen die hier boven gereageert hebben,dat nu eens deden. Dat worden ze heel wat wijzer.Dan lopen ze niet als een kip zonder kop achter de PvdA-er Steenwinkel aan met z'n domme praat,(dan hangen we er een electromoter aan, dit is dom hé)
Hebben jullie al gezien hoe de molen erbij staat zonder onderhoud van de molenaar en de molenvereniging????Tot overmaat van ramp is de eigenaar en het houtbedrijf nu ook verdwenen van het terrein.Nu van de molen helemaal weg rotten.
Nee, beter was geweest om naar experts te luisteren en die het advies gaven de Molen een prachtige plek te geven in Uitgeest.
Als onze bestuurs geen hoogmoed waanzin hadden bedreven zodat en geen HOOGBOUW was gebouwd, samen met de andere bebouwingen, dat had onze Molen er nog staan draaien.
De buurtbewoners (Bewoners tegen de Marcantietoren en de Molenaar en z'n vereniging) hebben geprocedeerd tot aan de hogeraad om de hoge bebouwing tegen te gaan, maar helaas. Het stadsdeelbestuur vond het belangrijker de molen te laten staan en tezien WEGROTTEN, dit proces is op dit moment al in volle gaan.
WAAR WAREN DIE MENSEN,TOEN ER GEPROTESTEERD WERD TEGEN DE TE HOGEBEBOUWING.
Zie nu het resultaat van Uw NIET geinteresseerdheid TOEN.
Jan Westerhof
-15-  Jan Westerhof:
De molen is veel te klein van binnen om iets in te exploiteren. Ik ben er wel eens in geweest; het is een grote houtzaagmachine, met een paar mensen is hij vol.

Waarom niet verhuisd - binnen Amsterdam - naar een mooie plek op de wind, zoals de Kop van het Java-eiland? Staat nu leeg, en ze zoeken er nog wat leuks voor. Kan het meteen worden opgenomen in een tentoonstelling o.i.d. over wind-energie. Sponsoring door Shell (Shell-toren heeft uitzicht erop)? Is er ook meteen wat meer toeristisch interessants in het oosten van de stad (ze willen dat toch al spreiden), en een belangrijk historisch industrieel monument is gered voor de stad.
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Allen, die molen HOEFT niets meer te bewijzen die heeft z,n werk gedaan en wil met pensioen!

Die wil geen pannenkoekluchtjes onder z'n dak meer..

Die wil gewoon met RUST gelaten worden in z,n eigen stad waar hij werd gebouwd, heeft gewerkt en juist daarom nu een bewijs is van het werkend verleden van Amsterdam.

Is daar iets mis mee?
Harry
-17-  Harry:
Wat mij verbaast is dat er na het vertrek van de vorige er nog steeds geen nieuwe molenaar gevonden is. Dat de Otter helemaal niet meer draait komt doordat er geen molenaar is, niet omdat er geen wind meer staat.
Ook iets anders: Er is indertijd voorgesteld om een aantal van de populieren aa de Marcantilaan te kappen, dit zal de hoeveelheid wind die door de molen gebruikt kan worden aanzielijk doen toenemen, vreemd dat dirt niet gebeurd is tijdens de herinrichting van die straat afgelopen maanden.

Wat betreft het vertrek van de houthandel: Ook een gemis eigenlijk, ze zaten er al sinds 1832. Geeft inderdaad wel plek voor een pannenkoekenrestaurant :-)
Hein
-18-  Hein:
Was deze zomer bij een molenaar in Friesland. Die kende de problemen rond Molen De Otter. Hij durfde het niet hardop te zeggen - voor je het weet word je volgens hem uitgekotst door je scherpslijpende collega's - maar De Otter kan in zijn ogen probleemloos blijven waar hij al die eeuwen staat. Er is volgens hem altijd voldoende wind om ervoor te zorgen dat er geen houtrot in de molen komt. Zeker als je als molenaar niet alleen op vrijdag naar de molen komt, maar ook de flexibiliteit opbrengt eens op een andere dag te komen - als de windverwachting goed is. Of je eens een andere collega inschakelt als je zelf niet kunt.

De Otter zou volgens hem pas naar Uitgeest moeten verhuizen als er productie moet worden gezaagd. Maar dat is nooit het doel geweest van de restauratie van dit oer-Amsterdamse monument.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.