Home > > Kom hier wonen!

Kom hier wonen!

Scala
De nieuwbouw schiet in Nieuw West de grond uit. Afgelopen weken werd de ene na de andere oplevering of open dag gevierd. Van Stadstuinen (Osdorper Ban) tot Nieuw Peil (Lambertus Zijlplein). Van Scala (Leeuwendalersweg) tot Bastion (Meer en Vaart). De ene keer in een kaal, nog verder te verfraaien gebouw, maar wel al met toilet en videofoon. De andere keer kwamen (potentiële) toekomstige bewoners af op een bouwput waar zij zich lieten verblijden en voorlichten aan de hand van maquettes.

Opvallend bij alle projecten is dat de mensen die al in Nieuw West wonen of daar zijn opgegroeid beter over de buurt te spreken zijn dan zij van buiten deze grenzen. Oke, die laatste groep wil er best wonen, maar men heeft soms bedenkingen. Wordt het echt zo mooi als de plannenmakers zeggen? Omdat de mensen die binnen de westelijke grenzen verhuizen met volle overtuiging kiezen voor hun woning, denk ik dat er toch nog altijd - en ik ben echt niet verbaasd, hoor - iets mis is met 'ons imago'.
Gina woont nu in Oud-West, maar staat te springen om haar woning aan het Kortenaerplein te verruilen voor de woning in Osdorp volgend jaar. Ze is aan de overkant opgegroeid, ouders wonen nog altijd in deze buurt en verrek, beseft ze als ze tijdens de Open Dag langskomt, op de plek waar zij haar nieuwe woning krijgt, stonden vroeger de schooltuintjes. "Ik heb hier nog worteltjes uit de grond getrokken!" Ook in Bos en Lommer kiezen de Bos en Lommerse Fa en Angelique voor een woning in Scala, dat vlak naast hun huidige woning, genomineerd voor sloop, komend jaar wordt gebouwd. De buurt is multicultureel, wordt flink opgeknapt en er is veel groen. Nog mooier (zeker ook dankzij dat imago): de woningen zijn betaalbaar. In Bos en Lommer heb je een penthouse op de vijftiende voor ver onder de drie ton.

Wie van buiten komt en de buurt niet kent, is echter sceptisch. De jonge Lea wil graag verhuizen. Ze woont nu in het centrum. Zelfs ik denk: wie wil er nu weg van de Oudezijds Achterburgwal? Maar Lea en vriend Amir willen ruimer wonen. Rustig, maar toch in de stad. Betaalbaar, maar toch op minstens honderd vierkante meter. En dan kom je uit bij, in dit geval, Scala. Dat het aan de Bos en Lommerweg/hoek Leeuwendalersweg staat, roept vervelende associaties op. Met achterstandswijk en wellicht met bouwprobleempjes. Makelaar en wooncorporatie deden tijdens de Open Dag hun uiterste best Lea gerust te stellen. Kom hier maar wonen, het is hier best leuk en mooi en het wordt hier nog leuker en mooier. Ik geloof er in.

Ik ben benieuwd of ik Lea volgend jaar hier tegenkom op straat.


22 reacties op "Kom hier wonen!"

Max
-1-  Max:
Tja ik ben er opgegroeid en bruisend is het er nooit geweest. Wel groen, ruim, nieuwbouw en echt niet ver van centrum. Als je uit Sneek komt etc. jong bent wil je natuurlijk in het centrum wonen. Huizen binnen de ring zijn belachelijk duur, helemaal als je de prijzen hebt zien stijgen en weet wat mensen er tien jaar terug voor lapten. Ik kan mijn buurman in de Pijp een scheet horen laten, maar kan wel bijna mijn huis voor 2.5x zoveel verkopen als een aantal jaar geleden, beetje uit de hand gelopen.
B.Roubos
-2-  B.Roubos:
Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, maar daarom juist wil ik in de buurt van het Centrum wonen. Ik ben jong, hip en hoogopgeleid, dan ga je niet in (met alle respect hoor) in Osdorp wonen. Al mijn studiegenoten en hele sociale leven woont in het centrum of net daarbuiten en iedereen komt van oorsprong van 'buiten'. En over een paar jaar wil ik een pandje in de Pijp of Jordaan.

Mvg,
B. Roubos
architect te OudZuid
Maarten
-3-  Maarten:
Hoi B. Roubos,

Dat zie je wel vaker, dat mensen uit brabant graag in het centrum van Amsterdam willen wonen. Ik kom uit Amsterdam, ben ook jong en hip ;-) maar woon echt niet graag in het centrum. Het is druk,duur en vies. Ik woon liever in een buitenwijk waar je in 20 min ook in de stad bent,. Ik heb nu een leuk appartement gekocht voor veeel minder geld in Osdorp. Lekker rustig en Osdorp is echt in opkomst. Nee geef mij maar Amsterdam, maar dan wel de buitenrand.
Maar goed dat is ieder zijn keus.
Ik denk dat je er nog wel een keer op terug komt... groetjes Maarten.
Geen architect, maar wel wonende in Oud zuid
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Nou meneer de jonge, hippe, hoogopgeleide B.Roubos, het zijn architecten zoals u, die Osdorp vormgeven hoor! Ik vraag me al jaren af waarom u en uw collegae niet zelf gaan wonen in die 'droogtrommels, centrifuges en blokkendozen'.

Maar nu meen ik het te begrijpen. Het gaat u niet om schoonheid, maar om snel geld verdienen!

Wat kan u de minder hoogopgeleide medemens schelen.. (en de esthetiek van uw vak als het om snel ,en veel, geld gaat!)

Helaas blijkt de 'boerenkop' (uit Brabant of zo)het weer te winnen van echt hip en inventief! Groet; Yanny
Robin
-5-  Robin:
jong, hip en hoogopgeleid en dan ook nog architect. Neus ophalen voor buitenwijken en je tanden vast gezet in kopen van pand in het Centrum. De arrogantie ten Top zou ik zeggen. En dan zeker als je er eenmaal woont je gewoontes meenemen en alles wat met Amsterdam te maken heeft verfoeien en je beklagen. Pffff met dit soort typjes gaat een stad dus totaal kapot.
valerie
-6-  valerie:
Hallo Bjorn, centrum of niet, je bent zeker niet híp!

http://newyork.hyves.nl/ind...
JEAN-PIERRE
-7-  JEAN-PIERRE:
Mijn bek valt telkens weer open als je hoort of leest dat iemand van buiten Asd. wel even voor een “pandje” gaat kijken. Het dondert niet of het de Pijp of de Jordaan is. Maakt voor hun geen verschil (!), maar staat zo leuk op het visitekaartje. Denken alleen aan de lusten, maar niet aan de (latere} lasten.
Ik heb zelf 7 jaar (noodgedwongen) in de Quellijnstraat gewoond, leuk zei men...linksaf 8 min.naar het Leidseplein, rechtsaf 6 min. Alb. Cupstraat. Niks leuk!!!
Krakende trap,kapotte verlichting,slechte vloer,lekkage's enz enz. Allemaal door slecht onderhoud in het verleden.Koste (toen)450 gld per maand (exc)!! Bij het eetcafe op de hoek wat 's avonds bezocht werd door het type yup met BMW,en andere vette auto's (dubbel parkeren) kreeg je dan ook nog te horen hoe jaloers ze wel niet waren ???? Ik ben verhuisd met tranen in mijn ogen van blijdschap!!!Wat mij betreft mogen aankomende architekten allemaal bij elkaar gestopt worden in de Pijp (ghettovorming LOL)blijven ze tenminste weg uit de Stadionbuurt of Osdorp. En dat je dan je sociale kontakten moet onderhouden op het Leidseplein, omdat je pandje te klein is voor visite zegt genoeg. Zo moest ik ff kwijt!!
Jan Stender
-8-  Jan Stender:
Ik ben jong,hip en hoogopgeleid,dan ga je niet in Osdorp wonen
Wat is dat voor een kouwe kak taal?
Wat is er mis in Osdorp?
Of bang dat je je niet lekker in je vel zit,tussen mensen die geen hoge opleiding genoten hebben?
Ik ben een geboren Amsterdammer,en woon sinds een week in Enschede,in een buitenwijk
De tukkers hebben totaal geen problemen met mij,en ik kan ook goed met hen opschieten
Ik woonde er net een dag,en werd uitgenodigd door de buren,voor een barbeque
Dus ik bedoel maar,het kan dus wel
Nou de groeten uit Overijssel
usti
-9-  usti:
@Jan Stender > En aangezien de 'barbekjoe' in Enskudé volksport nummero 1 is, zal het je daar best bevallen Jan S.!! En ik ben het met je eens trouwens.
rudipensionado
-10-  rudipensionado:
JP heeft in dit forum is lekker van zich af geschreven.
Ik wil je verjaardag best op het Leidseplein vieren hoor.
Jan Stender
-11-  Jan Stender:
Ik denk dat we vanavond weer gaan barbequen
JEAN-PIERRE
-12-  JEAN-PIERRE:
Jammer Rudi zit ik altijd in Parijs (echt waar)want mijn verjaardag is.....14 july !!!!
rudipensionado
-13-  rudipensionado:
Vroeger was dat een feestdag in Amsterdam tot er weer zo'n malle burgemeester voorbij kwam.
JEAN-PIERRE
-14-  JEAN-PIERRE:
14 juli een feestdag in Amsterdam?? Mijn verjaardag werd behoorlijk zomers gevierd,maar heb nooit gemerkt dat de hele stad mee aan het vieren was!! Vertel!!
Poepoog
-15-  Poepoog:
@Jean- Pierre, Parijs, mazzelaar !!!!
JEAN-PIERRE
-16-  JEAN-PIERRE:
Nou mazzelaar.....Champs Ellysees een biertje 12 euro !! Hotel 1* 140 euro per nacht. Altijd wel een duur dagje + nachtje!! Maar beter dan thuis in een kringetje om de tafel hahahaha!!
rudipensionado
-17-  rudipensionado:
Kan JP toch makkelijk betalen want hij heeft een kleine auto
JEAN PIERRE
-18-  JEAN PIERRE:
Weet je wat een schoonfamilie van 30 man op visite kost?? Enne ik gebruik mijn vakantiegeld ervoor!!
Poepoog
-19-  Poepoog:
Als je maar plezier hebt daar gaat het om !!!!
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Valerie ik zie wat je bedoelt op die site.

Wat erg! Als Bjorn er niet zo leuk uitzag zou je hem gewoon kapitalist genoemd kunnen hebben maar hij heeft z'n haar lekker laten groeien en daardoor lijkt hij hip..en ..enigzins arm!

De sloeber! Zou hij echt niet weten dat je met zo'n uiterlijk en zoveel geld om 'overseas' in Amsterdam te kunnen wonen een rasechte yup bent?! Bleeeeeh...Yanny
rudipensionado
-21-  rudipensionado:
Osdorp e.o. is ook niks.
usti
-22-  usti:
Nou Yanni, post eens een foto van jezelf - kunnen we daar ook even op los gaan! Dergelijke op de persoon gerichte reacties zijn toch flauw??

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.