Home > > Sofia in Amsterdam

Sofia in Amsterdam

Bulgarije
Bulgarije mag per 1 januari aanstaande toetreden tot de EU. Niet echt een Amsterdams onderwerp voor deze site, zult u misschien denken, maar dan vergist u zich. Voor in ieder geval één stadsbewoner is dit het nieuws waarop hij al heel erg lang wachtte. Hij wachtte er zo erg op, dat hij het mij bijna elke keer dat ik hem zag, vertelde. Zou het mij voorheen Bulgaarse yoghurt zijn geweest of het land tot de EU mocht toetreden of niet, nu was ik heel blij toen ik het afgelopen dinsdag las. Ik spoedde me naar buiten...
...naar de Albert Heijn, waar de daklozenkrantverkoper staat. Ik schreef al eerder over hem. Hij ziet er goed uit, is eloquent (in het Engels), is slim, niet gek, geen alcoholist en goed te pruimen. Het was mij een raadsel waarom iemand als hij niet een baan ging zoeken, dus vroeg ik het hem op een dag.

Hij vertelde dat hij de keuze had: of illegaal werken, want hij is Bulgaar, en aangezien Bulgarije niet bij de EU hoort, betekent dat: geen sofinummer. Of de Z verkopen. Hij had eerst illegaal gewerkt en daar was hij niet blij van geworden. Dus nu verkoopt hij sinds een aantal jaren de daklozenkrant. Het zou tijdelijk zijn, want Bulgarije zou binnenkort toch écht toetreden tot de EU.

Maar het duurde en duurde maar. Intussen werd hij knap chagrijnig als er weer bijna toestemming was, maar dan toch weer net niet helemaal. Zijn hoop en teleurstelling deelde hij.

Hij verkocht bijna geen kranten meer, vroeg zich af waar dat aan lag. Ik legde hem uit dat hij er te goed uitzag voor een daklozenkrantverkoper. Hij was die dag gekleed in een pak met een krijtstreepje. Hij ontplofte toen ik het zei. "Hoe denk je dat ik aan dit pak kom?", zei hij kwaad. "Gewoon bij het vuilnis lag het hoor, mensen gooien echt alles gewoon maar weg! Waarom mag ik er gvd niet leuk uitzien omdat ik geen cent te makken heb?"

En zoals wel vaker zette hij me aan het denken. Hoe stom sommige dingen werken. Hoe vooringenomen we, of in ieder geval ik, soms zijn.

Ik zal hem nog gaan missen als hij over drie maanden weg is. Hij wist een deel van zijn wereld de mijne te maken. Zonder hem had ik het nieuws over Bulgarije en de EU verveeld weggezapt. Ik ben benieuwd of zijn leven per 1 januari inderdaad gaat veranderen. Het is een mooi onderwerp voor een documentaire. Iemand?

Een reactie op "Sofia in Amsterdam"

René
-1-  René:
Laten we hopen dat de Bulgaarse bevolking baat heeft bij de toetreding tot de EU. En dat de mensenrechten er meer gerespecteerd zullen worden. Dat Bulgarije zich op kan trekken aan de EU.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.