Home > > Het zorgenkindje van Berlage

Het zorgenkindje van Berlage

Afbeelding: Website stadseel Oud Zuid
Oud Zuid - Men is het er al jaren over eens dat het Stadionplein grondig moet worden aangepakt. En over de plannen om dit plein grondig te renoveren lijkt men het ook al jaren eens te zijn. In overleg met de buurt zijn er een aantal compromissen gesloten. De uitkomst is een visie waarin iedereen zich kan vinden. Lang heeft dit niet geduurd. Met het aantreden van een nieuw stadsdeelbestuur moesten de plannen opnieuw op de schop. Rem Koolhaas werd ingehuurd om het plan lichtelijk aan te passen. Het plein moet nu een kwartslag draaien. "Kantelen", noemen ze het op het stadsdeelkantoor in Zuid. Dat is begrijpelijk, het stadsdeel wil het plein een meer dan mooi karakter geven. Geen doorsnee pleintje dus. Maar er is één klein probleempje: de buurtbewoners.
De VVD in Oud Zuid vreest terecht dat de metamorfose van het Stadionplein een jarenlange vertraging zal oplopen. Opnieuw moeten er tal van inspraakprocedures worden doorlopen. Opnieuw moeten alle meningen worden meegenomen in een conceptontwerp. Door stadsdeel Oud Zuid is immers toegezegd dat er goed naar de buurt zal worden geluisterd. Theoretisch is deze vorm van directe democratie een geschenk uit de hemel, praktisch gezien werkt het gewoon niet. Mensen laten zich altijd teveel leiden door huis, tuin en keukenbelangen. De een vreest voor zijn uitzicht, de ander voor zijn rust. Zo oefenen buurtbewoners onevenredig veel invloed uit op de ontwikkeling van een plein in het midden van een nieuw ‘stadshart’, dat heel Amsterdam aangaat.

Daarom verdient het plein een prachtige metamorfose, niet gehinderd door enig huis, tuin of keukenbelang. Berlage had tientallen jaren geleden toch ook vrij spel? En kijk nu eens, iedereen pronkt met de pracht van Zuid. Schaf als stadsdeel dit interactieve schijnspelletje lekker af. Waarom brengen we immers een stem uit op een politieke partij? Het is toch onrechtvaardig dat iemand door inspraak mijn stem feitelijk teniet kan doen? Een cultuur van compromissen doormiddel van inspraak leidt op de lange termijn dus alleen maar tot onvrede. Bovendien is niemand gediend met een plein dat er wel mee door kan. De toegang tot het zuidelijke gedeelte van de stad verdient meer dan dat.

zeventien reacties op "Het zorgenkindje van Berlage"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Jeff, Dat is schijndemocratie (inspraak van de burgers) Het zijn de stadsplanners/architecten die nog altijd hun zin doordrijven gesteund door projectmanagers.

Voeg daarbij de tomeloze ambitie's van Deelraden en de ramp is compleet.

Plein 40-45 in Slotermeer moest een mooi plein worden.Kom kijken..

Bos en Lommerplein..heb je vast al gelezen..

Museumplein is een heeel grote slechte grasmat geworden..

Zullen wij er met zijn allen voor zorgen dat ze met hun gloeiende fikken van het Rembrandtsplein afblijven?!

Groet; Yanny
O. Schmidt
-2-  O. Schmidt:
@ Yanny:

Ik zou niet weten wat er mis is met het ruimtelijk plan van het Bos en Lommerplein en het Museumplein. Zit prima in elkaar. Jaaaaaa, het bouwkundige aspect van het Bos en Lommerplein laat te wensen over, maar dat heeft niets met deze discussie te maken.

Vind je het gek dat de stedenbouwkundigen en architecten het grotendeels voor het zeggen hebben? Ik niet, die mensen hebben er immers voor gestudeerd en houden er tenminste een visie op na. Ik moet er niet aan denken hoe de stad eruit zou hebben gezien als de burgers het altijd en overal voor het zeggen hebben, met hun egoïsme, conservatisme, NIMBY-belangen en kortetermijnvisie...

Prima stuk, Jeff!
daniel schut
-3-  daniel schut:
inderdaad: zoals Geenstijl al eens zei: dood aan de omwonenden, die met al hun petities en bezwaarschriften elk leuke idee gewoon keihard de kop indrukken. Als het aan de omwonenden lag zou elke vierkante millimeter van nederland helemaal stukgereguleerd zijn. Dood aan de omwonenden, ruim baan voor de technocratie!
E.R.
-4-  E.R.:
Tentoonstelling Venetie vergeten?

Had Cohen laatst niet een tentoonstelling in Venetie geopend waar je kunt zien welke technoproductie godzijdank gesneuveld is qua plannen van doorgestudeerde heren in de stad?

Check 't even na bij ARCAM of zo, dan weet je weer aan welke wanstaltige techflats, snelwegen en betonkolossen de stad in het verleden ontsnapt is.

In Het Parool bracht Ronald Hooft recent nog een praktisch punt naar voren toen-ie zei dat je aan de noordelijke IJoevers, de Zuid-As en bij Sloterdijk prima locaties hebt voor echte wolkenkrabbers.
Ga dan binnen de ring niet verder rommelen met halfslachtige midi-torens, waar de rest van de stad voor generaties tegenaan moet kijken voordat het met wijsheid achteraf eindelijk weer gesloopt kan worden.

Dood aan de provinciale stadsdeelplannetjes, als ik je even mag parafraseren Daniel.
jeroen
-5-  jeroen:
Berlage was een superarchitect. Zijn adagium was 'Bouwen is Dienen'.

Veel huidige architecten hebben een iets uitgebreider adagium, namelijk: 'Bouwen is geldverDienen'. En dat lukt het beste als je bekend bent en opvalt.

Een straat met bomen met gesloten bouwblokken met erkers in de gevel en een verhoogde begane grond leveren dan niets op.

Dan is het beter een scheve toren van 100 m hoog neer te zetten, in de kleur roze of oranje. Of blokkendozen met een groot gat erin, zodat het verkeerslawaai in ieder geval ook aan de voorheen stille zijde doordringt, en de mensen steen en been klagen.

Maar goed, dan haal je wel weer de krant als architect! ;-)
Icarus Laagvlakte
-6-  Icarus Laagvlakte:
@ O. Schmidt:
Wat dacht u van NOORDZUIDLIJN>>?
Kapot! Inspraak!!! Geen hordelopen.
Gezwatel leidde tot Elandsgracht dichtlaten!!!!
Complotten?? VAST en ZekER! U bent daarbij
betrokken, GRAAF tel!
O. Schmidt
-7-  O. Schmidt:
@ Icarus

Doe eens niet zo gek. Ik zeg het je nog één keer: de Noord/Zuidlijn is een Amerikaans complot. Uit welk land komt de hoofdaannemer? Precies, Duitsland. En welk land heeft Duitsland de Tweede Wereldoorlog doen verliezen? Precies, de VS. By the way, in veel Amerikaanse steden heb je al metro's die van noord naar zuid lopen. Snap je m'n punt? Een c-o-m-p-l-o-t is het! Elandsgracht dichtlaten is trouwens een joods complot.
René
-8-  René:
Lijkt me toch logisch dat omwonenden een belangrijke stem hebben bij het inrichten van hun buurt. Zij wonen daar, zij lopen en fietsen daar elke dag.
Niet ik (ik woon in het centrum), niet één of andere projectontwikkelaar. Baas in eigen buik.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Rene, Kijk uit! Er bestaan plannen voor het Rembrandtsplein..

Voor je het weet loop jij over een plein dat niets meer met Rembrandt te maken heeft. Maar alles met zijn nakomelingen die de schilderkunst niet beheersen..

Je loopt dan op een 'blok' beton waar alle bomen zijn weggehaald en waar het beeld van Rembrandt heel naakt staat te wezen. (en een parkeergarage eronder)

We hebben het over Rembrandt hoor! Geen ander had die duivenpoep mooier kunnen schilderen dan hij!

'Effe afblijfe' denk ik dan op z'n Mokums. Groet; Yanny
-10-  :
@ René
Met als resultaat een matig pleintje. Ook ik ben overigens een buurtbewoner, woon echter niet aan het Stadionplein. Zodoende ben ik in het eerste stadium van uitleg ook nooit uitgenodigd. Door de website van het stadsdeel een beetje te volgen heb ik ook nog een zegje kunnen doen. Dat is toch vreemd? Er zijn wel meer mensen die zich betrokken voelen bij dit plein. Zo krijg je dus een onevenredig grote inspraak van direct omwonenden.

Ik heb later wel een vergadering bezocht. Wat toen opviel is dat men het alleen maar heeft over het eigen uitzicht, de rust, de parkeerplek en ga zo maar door. Het stadsdeel houdt daar vanzelfsprekend wel rekening mee. Een dergelijk plein gaat echter veel meer mensen aan. Dat is hier mijn insteek.

@ Yanny
Gaat het Rembrandtplein op de schop? Nog niets van meegekregen, ik ben lekker geïnformeerd. Prima wat mij betreft, want op het huidige plein wil ik niet dood teruggevonden worden. Maar dat kan verholpen worden met wat kleine aanpassingen. Wat gaat er precies gebeuren?
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Ja hoor Jeff, Een paar maanden terug is er over gesproken en werden er al ideeen geopperd.(de ene nog vreselijker dan de ander..) Ik heb het toen op de radio gehoord meen ik nog te weten. Natuurlijk moet het plein vernieuwd worden! Maar als ik naar al die andere vernieuwde pleinen kijk, komt het stoom m'm oren uit!

Vandaag nog stond er een leuk artikel in 'het Parool' over het Iepenplein in Oost. Heel lezenswaardig. Van alle gemoderniseerde pleinen verdwijnt ook al het mooie groen! Er komt minder voor terug en het moet niet al te arbeidsintensief zijn..Nou, dat zie je er dan ook aan af hoor! 'Pleiners'groet; Yanny
-12-  :
Een plein is een plein, dat hoeft dus niet altijd een groen bos te zijn. Of een parkje of een plantsoen. Het heet niet voor niets een plein. Een paar bomen, een groene rand, allemaal goed. Maar een plein blijft een plein, en dat moet zo prettig mogelijk zijn. De ruimte zo in te delen dat het behaaglijk toeven is. Of je even klein te voelen opkijkend naar de gevelwanden, dat is de functie van een plein.
Rem Koolhaas is trouwens een overschatte architect. Kijk naar wat hij in de jaren tachtig in Noord langs het IJ heeft gezet, daar word ik treurig van. Kortom, voor mij dus het Stadionplein groots en machtig, met imposante doorkijk-assen en gevelwanden van een haast Stalinistische allure, dat is wat ik wil. Woon zelf in een van de kleinste en engste (smalste voor de jonge lezers) stegen van de stad. Kom maar op met die ruimte!
jeroen
-13-  jeroen:
@Tom

ik woon liever aan een plein met bomen, dan aan een plein zonder bomen, en ik denk velen met mij. Als ik de huidige Overtoom, ok, een straat, zie word ik echt triest.

Die obsessie met veiligheid in het algemeen maakt het leven steeds onaangenamer. Dan maar een keer een gewonde door een afvallende tak, denk ik dan, in plaats van straten en pleinen zonder bomen.
Guido
-14-  Guido:
Naar mijn mening bepaald het groen inderdaad heel veel in de stad. Ik ben benieuwd of er bij de herinrichting van de Marnixstraat nog bomen worden geplant. Dat zou de straat in elk geval veel vriendelijker maken...
Ben Notmeijer
-15-  Ben Notmeijer:
Ik lees net zo al die discussies over het stadionplein en mijn gedachten gingen weer jaren terug. In dat stadion heb ik bij Blauwwit bevoetbald toen lag het,stadion en het plein aan de rand van de stad bij de Amstelveenseweg,dit plein word nu zo'n beetje het hart van mokum zoals ik lees.
Waar blijft de tijd en wat is er veel bijgebouwd, niet bij te houden.Woon al weer 46 jaar in Amerika
Een Rembrandsplijntje pikken zo Zaterdags avonds ja I remember het wel.Zorg wel dat Rembrand daar blijft staan want ook ik heb gehoord dat het verplaatst zou worden en datzit mij zelfs dwars. Doei!!! Ben
elizabeth
-16-  elizabeth:
Allure! komende van de snelweg, richting Stadionplein, het VU complex, de prachtige gebouwen langs de weg, het ademt klasse uit!
We gaan dit toch niet verpesten met een 'burgerlijk' pleintje? We zitten toch niet te wachten op weer een paar betonblokken? In de Bijlmer worden ze afgebroken voor laagbouw? Lopen we achter?
Heren Architecten en Dames en Heren van de Stadsdeelraad, geld verdienen is gezond en ook noodzakelijk, maar laat Uw gevoel voor schoonheid, evenwicht, liefde voor de stad
prevaleren!
De rust die dit gedeelte van Oud-Zuid uitstraalt is uniek en daar moet zuinig mee omgesprongen worden.
Dr.D
-17-  Dr.D:
@Yanny en @ Ben
Het is Rembrandtplein...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.