Home > > Bibliofose

Bibliofose

StaatsliedenbiebDoor de grote ramen heen was een aantal weken lang goed te volgen hoe een leegstaande ruimte onder appartementencomplex Meander in de Van Hallstraat werd verbouwd. Nadat alle muren wit waren gemaakt en de gehele ruimte van een strakke grijze vloer was voorzien, werden er lipstickrode stoelen naar binnen gesjouwd. Boven een lange tafel vol verschenen XL lampen, geheel volgens de laatste interieurmode zoals Elle Wonen die voorschrijft. Een zuil werd met kranten beplakt. Ik kon mezelf niet inhouden totdat deze nieuwe hippe koffietent zou openen. Ik zag mezelf al slome zondagmiddagen met een grote kop koffie verkeerd en Het Parool doorbrengen. En dat allemaal in de Staatsliedenbuurt.
Die krant kun je er inderdaad lezen. En boeken trouwens ook en die mag je zelfs zonder betalen mee naar huis nemen. Ik was met stomheid geslagen.

De openbare bibliotheek is verhipt!

Ik overwon mijn drempelvrees voor bibliotheken (in een ding blinken ze uit: de administratie waaruit bleek hoeveel weken zakgeld je moest betalen wegens het te laat terugbrengen is altijd op orde) en stapte maandagavond naar binnen.

Waar is het bruin? De weeïge lucht? De immer strengkijkende grijze dame met knot? Het houten plankje zodat je een uit de kast genomen boek wel op de juiste terugzette mocht je besluiten dat het je keuze niet was? Zelfs de balie die doorgaans het eerste struikelblok was in 'het oordeel des boetegeld' vormt geen ondoordringbare barrière meer direct na binnenkomst, maar staat midden in de open ruimte. Een jongere en wat oudere dame bemensen vandaag de balie. Op mijn opmerking dat de bibliotheek zo hip was geworden en niets meer van het suffige imago had, wordt door beide dames de schouders ophalend gereageerd. De vernieuwing is blijkbaar nog niet tot hun doordrongen. Net zoals de openingstijden nog erg 1956 zijn. Twee avonden per week tot 20 uur en op zondag gesloten. Dat redt deze werkende vrouw niet. Maar verder verdient de bibliotheek een nieuwe kans.

zeven reacties op "Bibliofose"

Dr.D
-1-  Dr.D:
Zeker als je het voorafgaande kent.
http://www.staatskrant.com/...
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Marije, Wat een leuke titel boven jouw stuk!

Tsja, die openingstijden. Ik weet dat de OBA (Openbare Bibliotheken Amsterdam) 7 dagen per week beschikbaar wil zijn voor iedere Amsterdammer. Er waren ook voldoende plannen voor uitgebreide openingstijden maar die konden geen doorgang vinden omdat de overheid heeft bezuinigd.

In Amsterdam heb je dan ook nog de deelraden die de 'kas' beheren en de ene deelraad is wat guller dan de ander...Kortom; van de planning kwam niets terecht. Goed opgeleid personeel kost nu eenmaal geld.

Maar die kunnen tegenwoordig ook wat hoor! Zij begeleiden stagiaires vanuit heel verschillende scholen; basis tot en met hoger onderwijs. Daarnaast stroomt er personeel binnen via reintegratieprojecten soms met, soms zonder succes.

Dus als jij medewerkers hebt aangetroffen die hun schouders ophaalden over al die vernieuwingen...die weten al 10 jaar niet beter!

Het begon in de 90-er jaren met de komst van de computers. Eerst voor de klanten (commodore 64) Later voor het personeel, en intussen is de OBA bijna geheel Digitaal te bereiken. Ik denk dat dat een mega-prestatie is!

Grijze dames met haarknotten? Is daar dan iets mis mee? Ikzelf verf mijn haar (dat grijs beviel ,en geviel, mij niet zo) maar dat heeft mijn strengkijkende 'blik' eerder versterkt vrees ik, voor de klanten die niet goed bezig zijn..

Om de OBA een toekomst te gunnen moeten mensen die van informatie houden gewoon lid worden!
Bij deze feliciteer ik jou en alle mensen in de Staatsliedenbuurt met het nieuwe filiaal van de OBA! Groet; Yanny
Pieter
-3-  Pieter:
'Bemensen' is fout Nederlands.
Het juiste woord is 'bemannen'.
Hou alsjeblieft op met dit soort politiek correcte nonsens.
Sigi
-4-  Sigi:
volgens de dikke van dale online:
be·men·sen (ov.ww.)
1 bemannen

zeur-piet (mnl.ev.)
Obbie
-5-  Obbie:
mooi stuk marije..

zelfs het woord bevrouwen bestaat :)
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Pieter, Sigi en Obbie, Julie hebben alledrie gelijk. De Nederlandse taal leeft! Daarom worden er nog altijd woordenboeken geschreven. Groene en witte! (: Yanny
Joh.van Hoek
-7-  Joh.van Hoek:
De Staatsliedenbuurt. Wat is er toch veel veranderd.Ik heb op het van Beuningenplein gewoond van 1936 tot 1962. Met weemoed denk ik aan die tijd terug.Het was er fijn wonen en het was er schoon!! Het verschil met nu is heel erg groot,maar dat is niet tegen te houden!Wie meer wil weten van die tijd,wil ik er graag over vertellen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.