Home > > Land in zicht!

Land in zicht!

Oud Zuid - Eén van de grootste meerjarige projecten in Amsterdam is de Zuidas. Er wordt gewerkt aan de Noord-Zuid lijn, de bouw van negenduizend woningen en tal van luxe kantoorgebouwen. De A10 moet er zelfs gedeeltelijk voor onder de grond. Het gebied moet veranderen in een nieuw stadshart. Dat de ontwikkeling van het gebied niet alleen architecten en projectontwikkelaars bezig houdt blijkt uit de verschillende kunstinitiatieven van het Virtueel Museum Zuidas. "Meebouwen met de architectuur", is één van hun motto’s. Het Museum ontstond uit de wens van projectbureau Zuidas om het Zuidasgebied hoogwaardig te ontwikkelen en kunst daarbij een centrale rol te laten spelen. Dat dit tot mooie dingen kan leiden blijkt onder andere uit het tijdelijke kunstproject Landfall – land in zicht.
In de visie van het Virtuele Museum is het Zuidasgebied een "constant veranderende ruimte waarbinnen telkens nieuwe kunstvormen kunnen ontstaan." Landfall is daar een voorbeeld van. Een meer dan geslaagd voorbeeld zelfs omdat het een brug slaat tussen praktische bruikbaarheid en bijzondere kunst. Landfall bestaat uit 10 grote panoramafoto’s van het jongste eiland ter wereld, Surtsey, dat qua omvang gelijk is aan de Zuidas. De panoramafoto’s zijn als billboards geografisch getrouw ten opzichte van elkaar in het Zuidasgebied geplaatst. Aan de achterzijde van de billboards is het logboek van de schipper afgedrukt die de vulkaanuitbarsting, waaruit het eiland ontstond, op een afstand waarnam. Een bijzonder kunstproject. Aan de ene kant buitengewoon praktisch, voor het publiek wordt de omvang van de Zuidas goed duidelijk. Aan de andere kant bijzonder, de maakbare stad komt in aanraking met een door de natuur gevormd eiland.

Toch zijn het niet zozeer deze afzonderlijke kunstprojecten die het Virtueel Museum bijzonder maakt. Het is eerder de korte levensduur van de verschillende kunstwerken. Zo toont een project als Landfall ruim een jaar lang de dynamiek van de Zuidas, om vervolgens snel te verdwijnen. Een volgend project dient zich immers weer aan, even onvoorspelbaar en misschien wel net zo speciaal als het voorgaande project. Daarmee wordt de échte ontwikkeling en dynamiek van de Zuidas benadrukt. Dat verdient zonder meer complimenten, temeer omdat het kunst is dat de Amsterdammer betrekt bij zijn omgeving. En wellicht krijgen jonge kunstenaars zo ook nog eens de kans door te breken. Want die Zuidas is voorlopig nog niet af.

Landfall, volgens het bordje tot juni 2006 te bewonderen. Ervaring leert dat het nog te bewonderen valt
Afbeelding: Virtueel Museum

Een reactie op "Land in zicht!"

Mevrouw de Jong
-1-  Mevrouw de Jong:
Interessant en goed initiatief.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.